vrijdag 1 april 2016

Turkse courgettepannenkoekjes met een frisse citroen-knoflookdip

Op zoek naar een superlekker, gezond en niet-doorsnee borrelhapje? Eureka! Bak deze fingerfood-pannenkoekjes met geraspte courgette, verse kruiden en kaas vandaag nog!


Lange avonden in Afrika


Stel je je avonden voor zonder tv, zonder internet, zonder mobiele telefoon, zonder restaurants en zonder bars… Dat was onze realiteit tijdens mijn Afrika-jaren. “Saaaaaai!”, hoor ik je al gapen. Ja, dat kan, maar dat hoeft niet!


Gezellig samen eten


Je gaat gewoon superveel socializen: borrels en feestjes organiseren, pub-quizzen (nou ja, thuis-quizzen) opzetten, af en toe een kaartje leggen, vrienden uitnodigen voor spelletjesavonden en heeeel vaak samen eten! Je kunt je wel voorstellen dat onze vrienden en ik door al die activiteiten langzaam maar zeker doorgewinterde cateraars en borrelhapjesprofs werden. En natuurlijk wisselden we heel wat van de opgedane culinaire bagage samen uit.


Visitekaartje


Misschien wel de lekkerste creatie uit die periode was het visitekaartje van een van de meest gedreven koks in mijn vriendenclub. Zelf was Justine Brits en haar man had de Turkse nationaliteit. Het stel was bijzonder gastvrij; hun huis bruiste regelmatig van de feestvreugde! En onveranderlijk begonnen hun avonden met verrukkelijke Turkse courgettepannenkoekjes naar een recept van Justines schoonmoeder. Schalen vol stonden er elke keer op het buffet. Toch moest je zorgen dat je op tijd kwam, want ze verdwenen als sneeuw voor de zon!


Turkse courgettepannenkoekjes: hét recept


Gelukkig was mijn vriendin net zo gul met het uitdelen van recepten als met het trakteren op lekkere hapjes. En nu deel ik het recept dus weer met jullie!


Recept: zo maak je zelf Turkse courgettepannenkoekjes met een frisse citroen-knoflookdip


Je maakt de pannenkoekjes door courgettes te raspen en de rasp te mengen met kaas, knoflook, verse tuinkruiden, eieren en bloem. Van het beslag bak je in een beetje olijfolie kleine fingerfood-pannenkoekjes.

Vers uit de pan zijn ze het allerlekkerste, omdat ze dan nog zo krokant zijn. Maar je kunt ze ook halfwarm serveren of zelfs koud uit de koelkast. Dat laatste is erg handig: geen lastminute-werk hier. Je kunt dit hapje prima uren voor je borrel of feestje al bereiden!


Fingerfood


Hoe je deze traktatie het beste eet? Gewoon uit de hand! Vorm van je koekje een soort schelpje, waarmee je de dip van citroensap, Spaanse peper en knoflook opschept.

Pas op: aan dit gerechtje kun je verslaafd raken! Je kunt zelfs zo ver gaan, dat je het, net zoals ik vaak, als hoofdgerecht gaat eten. Trek dan wel één lijn met je huisgenoten, want met die hoeveelheid knoflook…


Tip: courgettepannenkoekjes zijn ook een leuk share-gerecht bij een mediterraan menu. Bijvoorbeeld in combinatie met hummus en/of tapas. Heerlijk buiten op het terras of het balkon tijdens een zwoele voorjaars- of zomeravond!


Recept Turkse courgettepannenkoekjes

Hoe maak je zelf Turkse courgettepannenkoekjes?


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 2 à 3 personen, een voorgerecht voor 8 personen, een borrelhapje of een share-gerecht (±36 stuks):

Voor de courgettepannenkoekjes:

  • 4 grote courgettes
  • 150 gram geraspte belegen kaas
  • 2 eieren
  • 100 gram bloem
  • een ruime hoeveelheid fijngeknipte bieslook
  • een forse bos platte peterselie, fijngehakt
  • 1 grote teen fijngehakte knoflook
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • pure olijfolie

Voor de citroen-knoflookdip:

  • 4 citroenen
  • fijngeknipte bieslook
  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 Spaanse peper, fijngehakt

Bereiding:

  1. Schil de courgettes en verwijder het hart met de pitten. Rasp het vruchtvlees met de grove rasp van de foodprocessor. Schep de massa op een schone theedoek en strooi er een klein beetje zout overheen. Vermeng het geheel. Sluit de theedoek en pers het overtollige vocht uit de courgetterasp.
  2. Doe de rasp over in een beslagkom en voeg alle ingrediënten toe tot en met de peper. Schep het mengsel voorzichtig door elkaar, zodat het niet papperig wordt. Verwerk het courgettebeslag meteen en laat het niet staan voor later.
  3. Verhit in een koekenpan met anti-aanbaklaag een beetje olijfolie. Schep met twee lepels kleine hoopjes beslag in de pan en druk deze goed uit tot platte ovale schijfjes. Bak de koekjes enkele minuten aan elke kant totdat ze lekker bruin en krokant zijn. Laat de pannenkoekjes uitlekken op keukenpapier.
  4. Maak tijdens het bakken de dip. Pers daartoe de citroenen uit. Vermeng het sap met de rest van de ingrediënten.
  5. Serveer de courgettepannenkoekjes meteen of laat ze eerst afkoelen. Heet zijn ze het krokantst. Maar lauw of zelfs koud zijn ze net zo lekker. Het kan handig zijn om ze een paar uur van tevoren te maken. Bewaar ze dan, goed afgedekt, in de koelkast.
  6. Deze pannenkoekjes eet je het beste gewoon met je handen. Vouw de koekjes een beetje dubbel. Schep met het ‘schelpje’ dat zo ontstaat een beetje van de dip in je koekje. Heerlijk!

2 opmerkingen:

EricM zei

Ik zou graag het recept voor de courgettepannekoekjes uitproberen maar vraag mij af wat ik moet verstaan onder een “grote” courgette. Is dat 20 cm, 30, 40, ... cm? Een gewichtsorde sou ook helpen. Alvast bedankt voor de reactie.

Culinaire Bagage zei

Courgettes van ±30 cm zijn prima. Overigens let dat niet zo nauw in dit recept. Veel plezier ermee!