Pagina's

woensdag 17 februari 2021

Koken van A tot Z: nog 13 Recepten voor Trendy Alfabetkokers!

En? Ben jij, net als zo veel Nederlanders, al begonnen met alfabetkoken

Weet je nog niet wat dat is? Lees dan snel mijn blog van de vorige keer; daar leg ik het uitgebreid uit!

Even in het kort: alfabetkokers maken 26 dagen achter elkaar een gerecht waarvan de naam begint met een andere - opvolgende - letter van het alfabet. 

Ze doen dat als een eenmalige challenge of maken er een heel nieuwe hobby van om de sleur van de lockdown de baas te blijven. Leuk! En vooral erg lekker!

Vorige week gaf ik je mijn eerste 13 suggesties voor jouw receptenalfabet. Vandaag volgt de rest van het kook-abc. Koken van N tot Z dus! 


Veel plezier! 


De N is van Noedelsoep


De N is van Noedelsoep. Een Thaise, want die vinden wij echt het allerlekkerst! In de soep gaan niet alleen Noedels, maar ook blokjes kip en heel veel verse groenten!

 

Meer N-suggesties:



De O is van Ovenschotel met romige aardappels, kip, spinazie en gesmolten kaas


Oh, wat kun je bij de O veel Overheerlijke gerechten maken. Kies bijvoorbeeld voor mijn Ovenschotel van romige aardappels met krokant gebakken kip en kruidige spinazie onder een dekentje van gesmolten kaas! 


Meer O-suggesties:



De P is van Pindasoep


De P is favoriet bij de allerjongsten onder ons. Welk  kind is er geen fan van de drie P's: Pizza, Patat en Pannenkoek?! 


Maar er zijn nog veel meer culinaire P's, die iedereen lekker vindt. Ik ga in dit alfabetmenu voor de Pittige Pindasoep! Heerlijk: met kleine blokjes gemarineerde en krokant gebakken kip.


Meer P-suggesties:

  • wij houden van alles met Pinda. Zelfgemaakte Pindakaas, versgeroosterde Mexicaanse Pikante Pinda's, Pindakoeken, Pindasaus, etc.
  • en dan is er natuurlijk de Pasta: op mijn blog wemelt het van de recepten hiervoor
  • Pimentón, Spaans gerookte Paprikapoeder, is een zeer geliefde specerij met een P; ik kook er graag mee!
  • voor Picknicken is het wellicht nog iets te koud buiten
  • maar een warme Preisoep (met spekjes) of een Pompoensoep (met chorizo) gaat er in deze tijd van het jaar wel in!
  • heb je weleens zelf een Paté gebakken? Ik heb een fantastisch recept voor je. Uit Parijs! Een Parijse Paté dus!


De Q is van Quesadillas


De Q leek in eerste instantie een letter die me wat hoofdbrekens zou gaan kosten. Maar dat viel erg mee. Wat dacht je van Quesadillas?! De mijne vul ik met pikant Mexicaans gehakt. ExQuisitas!


Meer Q-suggesties:

  • Q-koken doe je ook met Quinoa, de lekkere zaadjes uit Zuid-Amerika
  • of bak je allerlekkerste Quiche!
  • heb je vanavond de hele avond de tijd? Organiseer met je gezin een culinaire Quiz! Met een heleboel Quality snackjes 😉 van Culinaire Bagage erbij natuurlijk! 


De R is van Roerbakschotel met kip, cashewnoten, groenten en ketjapsaus


Roerbakken! Dat doe je op de R-dag! Vooral mijn Roerbakschotel met kip, cashewnoten, groenten en ketjapsaus is veRRukkelijk! 


Meer R-suggesties:



De S is van Slawraps met fantastische mediterrane varkenshaasreepjes


Ssst, dan vertel ik je voor welk S-gerecht ik heb gekozen: Slawraps gevuld met mediterrane varkenshaasreepjes. Wij eten die heel vaak en bijna altijd in combinatie met smeuïge Griekse tomatenrijst


Meer S-suggesties:



De T is van Turkse courgettepannenkoekjes


Kook op je T-dag Thais. Of Turks! Wat dacht je van Turkse courgettepannenkoekjes met een citroen-knoflookdip! Die zijn echt Te gek!


Meer T-suggesties:

  • courgettepannenkoekjes zijn eigenlijk een soort Turkse Tapas, maar natuurlijk kun je ook voor Spaanse Tapas kiezen. Trakteer je gezin op een heerlijke Tapasavond met (o.a.) Taco Tapas met gemarineerde garnalen, Tapenade met pijnboompitten, Tonijnsalade met olijven, chilipeper en basilicum en Tomatensalade met gemarineerde olijven! 
  • geen Tijd? Maak snel een paar Tosti's of Tacos!
  • ken je mijn TacoTaart al? Een aanrader!
  • van Tartaar maak je in een handomdraai een heerlijke Tartaarburger (met avocadosalsa!), of Tartaarballetjes met een romige groenepepersaus of een maderasausje
  • Toetje? Maak een Trifle! Of bak een Tulband en serveer die met heel veel vers fruit!


De U is van Uiensaus met gehaktballen


Uiensoep, Uiensaus; alles met Uien mag als je eens flink wilt Uitpakken met de U! Ik maak graag een Uiensaus met oud bruin bier en Maestrichter stroop. Heerlijk bij rulle gehaktballen! 


Meer U-suggesties:

  • op mijn blog vind je een Uitermate lekkere Uienmarmelade op smaak gemaakt met appelciderazijn; die past Uitstekend bij een kruidige kalfshamburger of ciabatta crostini met dun gesneden gehaktbrood!
  • is Umami je favoriete smaak? Dan is vandaag je kans! 
  • makkelijk? Bak gewoon een Uitsmijter!
  • of feestelijk? Ik maak weleens een compleet Uitpakmenu met soep onder een dekseltje van bladerdeeg, kabeljauwpakketjes (in folie of bakpapier) uit de oven met tomatenblokjes, verse kruiden en olijfolie en als dessert flensjespakketjes gevuld met gekaramelliseerde appeltjes!


De V is van Vlaai, een appel-kruimelvlaai


Als Limburger kan ik er niet omheen: de V is van Vlaai! 


Mijn lievelingsVlaai? Dat is een Voortreffelijke, Verduveld Verrukkelijke kruimelvlaai (greumelkesvlaai) gevuld met gekaramelliseerde appel!


Meer V-suggesties:

  • alles met Vis en Varkensvlees, al is Vega natuurlijk ook een Verdraaid goed idee: de V is culinair Veelzijdig!
  • ga aan de slag met Venkel of Vruchten
  • ken je de Italiaanse Vitello tonnato? Die kun je Vandaag ook maken. Of maak mijn Verschrikkelijk lekkere, op mijn blog Vaak bekeken Vitello tonnato burgers, luxe kalfshamburgers met een fris tonijnsausje
  • grappig: serveer Vandaag alles als Verrine, in kleine glaasjes dus! Wil je een Voorbeeld? Kijk eens naar mijn recept voor Verrines met Hollandse garnalen en avocado!


De W is van Worstenbroodjes


Ook met de W gaan we bakken! Niet zoet, maar hartig: Worstenbroodjes! Wonderbaarlijk lekker!


Meer W-suggesties:



De X is van X-factor: mijn meest bekeken recept stifado


En dan de X... 


Mijn topaanrader: maak het Culinaire-Bagagerecept met de grootste X-factor! Maak stifado


Dat is een kruidige Griekse rundvleesstoofpot met tomaat en verse zilveruitjes! Wist je dat dat recept al meer dan 100.000 keer bekeken is op mijn site?!


Meer X-suggesties:

  • koekjes in de vorm van een X zijn altijd leuk! En lekker! Bak mijn kaneelhartjes of mijn kaaskoekjes met stukjes olijf en basilicum eens met een ander koekjesuitstekertje dan normaal!


De Y is van IJs met M&M's


Op de Y-dag maak ik zelf Yorkshire puddings. Mét een mooi stuk rosbief erbij en een pittige mierikswortelsaus! Maar helaas: het recept voor Yorkshire puddings staat nog niet op mijn blog! Daar moet ik binnenkort wat aan gaan doen!


Voor nu dus geen Y-recept maar een IJ-recept; ik smokkel een beetje... Maar als je dit fantastische IJs met M&M's en rozijnen eenmaal hebt geproefd, neem je me dat vast niet kwalijk!


Meer Y-suggesties:

  • alle recepten met Yoghurt zijn goed: yoghurtijs, yoghurtcake, yoghurtsaus
  • heb je al eens een Yuzu gegeten of er mee gekookt? De Yuzu is een citrusvrucht uit het Verre Oosten. Vandaag is het dé dag om hem een keer te proberen!


De Z  is van Zuurkool op zijn Hongaars


Zo! Het Zit er weer bijna op! Mijn Z-recept is de hekkensluiter. 


Het is een Zuurkoolrecept geworden! Zuurkool op zijn Hongaars: Zachte, lang gestoofde Zuurkool met blokjes Zoete rode puntpaprika, Zoute spekjes en kruidige kummelzaadjes en jeneverbessen! Fantastisch bij een gekonfijt eendenboutje!


Meer Z-suggesties:

  • maak je eigen favoriete Zuurkoolgerecht. Is dat een Zuurkoolstamppot of misschien Zuurkoolstamppotkroketten (mij Zus en Zwager maken de allerlekkerste!)?. Of toch eerder mijn Zuurkoolschotel met gegrilde casselerrib?
  • Zalm! Daar kun je zo veel mee maken. Ga bijvoorbeeld voor mijn Zalige Zalmhapjes of mijn krieltjessalade met warmgerookte Zalm
  • Zuurvlees, de Limburgse stoofpot (maar die had ik eigenlijk al genoemd onder de L van 'Limburgs recept')
  • en verder alles wat Zoet, Zout of Zuur is. En ja, dat is vrijwel alles! De laatste dag van je alfabetkookchallenge is dus Zooooo makkelijk! Motiveert je dat om meteen morgen weer opnieuw bij de A te beginnen?! 

maandag 8 februari 2021

Koken van A tot Z: de eerste 13 Recepten voor Trendy Alfabetkokers!

Coronanieuws. Dat is niet altijd even positief. Maar het afgelopen weekend wel! 


Diverse websites kopten met: 'Mensen ontwikkelen steeds originelere lockdownhobby's!' Met als meest opzienbarende nieuwe trend: alfabetkoken!


Hoe leuk is dat?! Huismoeders, studenten, kookfans, allemaal gaan ze de challenge aan 26 dagen achter elkaar gerechten te koken (of te bakken!), die elke opeenvolgende dag met een andere letter uit het alfabet beginnen. 

Maandag: Aardappelsoep, dinsdag: Brownies, woensdag: Clubsandwich, etc.

Doe jij ook mee? 

Om je een beetje op weg te helpen stelde ik alvast mijn eigen alfabetmenu op. Met voor elke alfabetkookdag een niet-alledaags - maar heerlijk! - recept, dat ook nog eens geschikt is voor deze tijd van het jaar! 

En ik geef je wat extra tips voor elke letter, mocht je de voorkeur geven aan een ander gerecht. 

In dit blog vind je mijn suggesties voor de eerste 13 letters van het alfabet. De volgende keer post ik de recepten voor de rest van het abc. 

Enthousiast? Abonneer je dan op mijn gratis receptenservice (linksboven op mijn blog); dan krijg jij als eerste de recepten voor de laatste 13 letters in je inbox!

Ik wens je een heel lekkere én gezellige alfabetkookmaand! Zó komen we met zijn allen die saaie lockdown wel door! 


De A is van Apple crumble


De A is van Apple crumble! Want waarom zouden we dit menu niet eens met het toetje beginnen?! Een lekker warm dessert, ideaal voor deze koude dagen! 


Meer A-suggesties: 

  • natuurlijk alles met Appel: Appeltaart, Appelsalade, Appelpannenkoekjes, Appelcompote, etc.
  • aardappelgerechten: Aardappelovenschotel, Aardappelpuree, Aardappelsoep
  • Asperges, groen in deze tijd van het jaar: salade met gegrilde Aspergepuntjes, oosterse roerbakschotel met groene Asperges, hartige taart met groene Asperges
  • Amandelen, Aardbei, Abrikozen
  • Argentijnse recepten; op mijn blog vind je er een heleboel, want ik woonde ooit een paar jaar in Argentinië. Denk aan Argentijnse chimichurri, Argentijnse tosti's, Argentijnse garnalenspiesjes
  • Amerikaanse gerechten en gebak: American pancakes, American brownies, American cookies


De B is van Butter chicken


Bij de B dacht ik meteen aan Butter chicken, een fantastische, romige Indiase kipcurry! Die moet je ooit een keer geproefd hebben!


Meer B-suggesties:



De C is van Cannelloni


Mijn eerste ingevingen bij de C leverden vooral veel Chocoladegerechten op, maar uiteindelijk heb ik voor mijn menu toch gekozen voor Cannelloni: een ovenschotel van met kalfsvlees gevulde pasta en een fruitige tomaat-basilicumsaus! 


Meer C-suggesties:



De D is van Dinerbroodjes met zelfgemaakte filet américain


De D staat voor Dineren en de broodjes die je daarbij serveert: Dinerbroodjes! Maar wist je dat versgebakken kleine Dinerbroodjes ook verrukkelijk zijn bij het ontbijt en de lunch? En dan vooral belegd met zelfgemaakte filet américain?!


Meer D-suggesties:



De E is van Ensalada rusa


De E was Echt moeilijk. Maar het is een Ensalade rusa geworden, geen Russische maar een Spaanse salade van piepkleine blokjes aardappel met worteltjes, Erwtjes en tonijn!


Meer E-suggesties:



De F is van Friet


De F kwam je hierboven al een beetje tegen in de Filet américain, maar toen telde hij niet mee. Omdat ze zo Fantastisch zijn, kies ik bij deze letter voor zelfgemaakte verse Frietjes!


Meer F-suggesties:

  • alle gerechten die Frans zijn, of Fries; en dat zijn er veel te veel om op te noemen
  • Flensjes; een grote berg om zelf te beleggen of als delicaat gerecht, zoet of hartig gevuld
  • een zelfgebakken Italiaanse Focaccia, bijvoorbeeld die van mijn recept belegd met o.a. gerookte zalm 
  • Financiers, de gebakjes dan
  • luchtige Frambozenmousse
  • Fruitsalade, Fruittaart  


De G is van Goulashsoep


De G is de Gemakkelijkste letter. Alles wat Gekookt, Gebakken, Gefrituurd, enz. wordt is Goed en dat is dus in feite alles wat eetbaar is. Maar mij is dat te Goedkoop, te Gladjes; ik ben niet zo Gauw tevreden. 


Dus kies ik in dit alfabet voor mijn Goulashsoep. Ook al is die natuurlijk Gevuld met Gestoofd rundvlees en Gegarneerd met Gehakte peterselie...


Meer G-suggesties:

  • valt je G-kookdag in het weekend, ga dan met het hele gezin Gezellig Gourmetten
  • of organiseer een Griekse avond, met gerechten als Griekse boerensalade met Gemarineerde feta, Griekse tomatenrijst, Griekse souvlaki, Griekse Gyros, Griekse Gehaktballetjes, Griekse moussaka, Griekse gevulde paprika's, etc.
  • de G is ook van Groente, dus zet een Groentesoep op tafel of een Gezonde Groente-ovenschotel
  • Garnalen, Gemarineerd, Gegrild, in een salade, op de boterham, in een omelet, in Garnalenkroketten, etc.
  • Gehaktballen in alle soorten en maten


De H is van Hutspot met kruidige varkenshaasspiesjes en een verrukkelijke jus


Haha, en dan komt de vrolijke dag dat je met de H aan de slag gaat. Ik kijk naar buiten, zie al die sneeuw in mijn tuin en ik weet het zeker: dat gaat Hutspot worden. 


Maar dan geen gewone Hutspot, maar Hutspot anders! Een luchtige wortelstamppot met gebakken uien erdoorheen. Je serveert hem met spiesjes van blokjes malse varkenshaas die je op smaak maakt met een fantastisch kruiden- en specerijenmengsel en een werkelijk verrukkelijke jus. Hemels lekker!


Meer H-suggesties:

  • een Hutspotovenschotel - van een laagje sappig gehakt onder luchtige aardappelpuree - is Heerlijk
  • je kunt met de H ook heel luxe uitpakken: zet eens een complete High tea op tafel
  • of verander je borreluur in een volledige maaltijd door er een High wine van te maken: meerdere gangen met allemaal verschillende kleine Hapjes, elke gang met zijn eigen bijpassende wijn
  • kook met Harissa, een pittig Noord-Afrikaans chilisausje
  • kies voor een typisch Hollands gerecht, zoals boerenkool of erwtensoep met rookworst
  • en dan zijn er natuurlijk nog de Hamburgers, de Ham, de Haricots Verts, de Hummus en zelfs de Hemelse modder


De I is van Italiaanse boerenaardappeltjes met venkelworst


Heel veel vermaarde Internationale keukens beginnen met een I. Wat dacht je van Italiaans koken of Indiaas of Indonesisch?! 


Voor mijn alfabetmenu koos ik een Italiaanse boerenaardappelschotel met venkelworst, een van onze persoonlijke favorieten! Heerlijk met gepofte cherrytomaatjes!


Meer I-suggesties:



De J is van Jachtschotel


Jeetje, Ja, de J is wat moeilijker. Het is een ouderwetse Jachtschotel geworden, een ovenschotel van een laagje kruidig gestoofd rundvlees onder een dekentje van luchtige aardappelpuree. Met een krokant korstje natuurlijk! 


Meer J-suggesties:

  • nog een Indiase kipcurry: Jalfrezi chicken
  • of kook op je J-dag heerlijk Japans, zoals sushi of tempura


De K is van Kapucijnerschotel met tomatensaus, paprika en spekjes


Bij de K een gerecht dat vaak abusievelijk met een C wordt gespeld: een gezellige, winterse Kapucijnerschotel


Lekker smeuïg door de grote hoeveelheid pittige tomatensaus met stukjes paprika en heerlijk hartig door de Krokante spekjes die je erdoorheen schept. Een fantastische familierecept voor de Koude maanden van het jaar!


Meer K-suggesties:

  • KKKKK, Kaas dus, bijvoorbeeld KaasKoekjes
  • maar ook Kalfsvlees, Kip, Kalkoen en Konijn
  • en Krieltjes, Knoflook, Kruidenboter, Kool, Kokos
  • Kaneelgebak, bijvoorbeeld een sappige Kaneeltulband of Kaneelkoekjes
  • met Kruidnootjes wil je misschien liever wachten tot later in het jaar, maar het hoeft niet
  • of bak met Kersen, Kiwi, Kruisbessen of Kumquat (heb je de laatste als eens geKonfijt? Fantastisch!)


De L is van Limburg zuurvlees, een stoofpotje van rundvlees met ontbijtkoek


Vraag aan een Limburgse wat voor L-gerecht je moet maken en je krijgt een hele waslijst. Want er bestaan zo veel verrukkelijke Limburgse recepten


Ik koos hier voor Limburgs zuurvlees, maar ik had net zo goed voor Limburgs konijn, Limburgse mosterdsoep, Limburgse kersenpannenkoekjes of Limburgse vlaai kunnen gaan. Om maar eens wat te noemen. 


Ik ben zo dol op Limburgs koken, dat ik er zelfs een heel boek over schreef: 'Feestrecepten uit Limburg'. Stuur me een mailtje als je het wilt ontvangen (€12,50 incl. verzendkosten binnen Nederland)! 


Alle recepten zijn Lek vinger, Lek doum: om je vingers bij af te Likken! 


Meer L-suggesties:



De M is van Maleisische kipsateetjes


Mmmmmm! Het was Makkelijk om met de laatste letter voor vandaag iets te bedenken. Of misschien ook weer Moeilijk, want ik had zo veel keus! 


Het werd een Maleisisch gerechtje: Maleisische kipspiesjes. Magnifiek geMarineerd en daarna Meesterlijk krokant gegrild! 


Meer M-suggesties:


Dat waren de eerste 13 letters van het alfabet. Maar natuurlijk zijn we nog lang niet uitgekookt! Houd mijn volgende blog in de gaten voor nog meer koken en bakken, dan van N tot Z!


donderdag 4 februari 2021

Pittige pindasoep met krokante gemarineerde kip en taugé

Veel food trendwatchers voorspellen het voor 2021: pittig eten wordt dé grote hit!  


Daarom vandaag een recept voor een pittige soep: een pindasoep!


Een heel speciale. Een pindasoep met een Culinaire-Bagage-twist! 😉

Het zijn de kleine extraatjes die mijn twisted pindasoep lekkerder dan lekker maken:

  • een basis van pindakaas met kleine stukjes pinda voor extra crunch
  • specerijen als gember, chilipeper en komijn
  • knapperige taugé en verse bosuitjes
  • en het allerbelangrijkste: een garnituur van piepkleine blokjes kipfilet, die je eerst marineert - in sojasaus met knoflook, gember en sambal - en daarna krokant bakt! 

Ga snel naar het recept of lees onder de foto eerst nog even hoe de pindasoep de harten van mijn gezin veroverde! 


Recept: zo maak je zelf een pittige pindasoep met krokante gemarineerde kip en taugé


Nog nooit gehoord van pindasoep?

Wij kunnen het ons hier in huis bijna niet meer voorstellen, maar er was een tijd - lang, lang geleden - dat we nog nooit van pindasoep hadden gehoord...

Wat prijzen we ons gelukkig dat daar verandering in kwam!

Hoe wij het fenomeen 'pindasoep' op het spoor kwamen?  

Het begon allemaal met een feestje! Of eigenlijk meer een borrelavond. Een borrelavond waar ik nog bijna vroegtijdig van was weggelopen ook. En dan had ik de pindasoep dus alsnog gemist...

Maar goed: het bewuste partijtje kwam - laat ik het voorzichtig uitdrukken - een beetje moeilijk uit de startblokken. Tot daar die culinaire insteek was, die voor een wel heel vrolijke noot zorgde. En dus voor het nootzakelijke recept... 😉


Saaie borrels?

Je kent ze vast wel: van die borrels waarbij elk gespreksonderwerp al strandt voordat het goed en wel aangekaart is. 

'Hebben jullie een leuke vakantie gehad?'
'Ja, hoor.'

OK, misschien niet de juiste vraag. Dus probeer je deze: 'Hoe gaat het met je kinderen/partner/hond?'
'Oh, prima.'

En dan toch echt wat wanhopiger: 'Zijn er nog leuke/interessante/opmerkelijke dingen gebeurd op het werk?'
'Eigenlijk niet.'


Reikhalzend kijk je om je heen of het feestgras misschien groener is aan de andere kant van de bar. 

Zo verging het mij ook die avond. En warempel, het reikhalzen had het gewenste effect! Een eindje verderop, rondom mijn man, ontwaarde ik een groepje dat enorm veel plezier had! Waar zouden zij over praten?!

'Even een glaasje wijn halen.' Een goedkope truc, maar weg was ik! 

Nou ga ik er meestal niet vanuit dat mensen die erg veel pret hebben praten over zeer hoogstaande onderwerpen, maar hoe dichter ik het clubje van manlief naderde, hoe vaker ik het woord 'pindakaas' hoorde. 


Pindakaas?

'Voor mij móeten er stukjes noot in!'

'Hè bah, niet van die stukjes die tussen je tanden blijven zitten!'

'Goede pindakaas bevat geen suiker!'

'Hoezo, zonder suiker is pindakaas toch smakeloos!'

'Er bestaat geen lekkerdere pindakaas dan van die typisch Amerikaanse!'

'Neeee, niet van die zalvige, beigige...'

'Hé Machteld, wat vindt jij er nou van als echte lekkerbek? Pindakaas van merk - piep - is toch de enige échte?!'

Schaterend trokken mijn vrienden me het gesprek in. Ik begrijp nu nog niet hoe we zo veel lol konden hebben over zoiets triviaals als pindakaas, maar echt, dat was zo! 

En hoe meer we het met zijn allen oneens waren, hoe meer plezier we hadden. 


We troefden elkaar af met must-have recepten waarin onze favoriete pindakaas de hoofdrol speelde. 

Die waren ab-so-luut niet te maken zonder dat ene merk! 

Om een lang verhaal kort te maken: alle ongein resulteerde erin dat we afspraken bij elkaar pindakaasgerechten te gaan eten! 


En zo kwam het dat een vriendin ons een week later trakteerde op een heerlijke kom pittige pindasoep! 

We genoten! Of die soep nou echt alleen maar te maken was met háár merk pindakaas, dát liet ik wijselijk in het midden... 

Wat wel een feit was was dat het verschijnsel 'pindasoep' nooit meer uit ons leven verdween! 


Uiteraard kreeg ik van mijn vriendin hét recept met daarin de volgens haar énige échte pindakaas!

Met dát recept ging ik thuis in eerste instantie aan de slag. 

Maar dan wel met míjn pindakaas. Echt míjn pindakaas, wel te verstaan. Zelfgemaakt. Niet uit een potje met een merk!

Even terzijde: ben  je geïnteresseerd in mijn pindakaas met stukjes noot? Het recept vind je elders op mijn blog. Voor de pindasoep maak ik mijn pindakaas met alleen pinda's en anderhalve eetlepel olie voor het roosteren van die pinda's.

Zelf pindakaas maken is niet moeilijk!

Recept: een heerlijke pot zelfgemaakte pindakaas!


Maar langzaam maar zeker onderging dit oer-pindasoeprecept steeds meer veranderingen. 

Ik maak mijn pindasoep nu niet meer noodzakelijkerwijs met zelfgemaakte pindakaas. Vaak wel, maar niet altijd. 

Ik heb ontdekt dat er tegenwoordig steeds meer pindakaasfabrikanten zijn die pure pindakaas maken. Dat wil dus zeggen pindakaas gemaakt van alleen maar pinda's zonder toevoeging van extra suiker, zout, olie of wat je nog meer in pindakaas kunt stoppen. Op die soort pindakaas is dus ook het onderstaande recept gebaseerd.

Verder zitten de verschillen met het oude recept hem vooral in het garnituur. Dat werd steeds knapperiger. En het kreeg steeds meer smaak! 


Knapperige taugé en rauwe bosuitjes vinden wij nu elementair in onze pindasoep.

Taugé kun je rauw gebruiken om je pindasoep te garneren, maar eigenlijk is dat niet aan te raden. Rauwe taugé kan allerlei nare bacteriën bevatten, die vooral mensen met een zwakkere gezondheid met problemen kunnen opzadelen.

Mijn advies: breng in een pan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Blancheer je taugé 10 seconden in het kokende water. Haal hem er daarna meteen uit, zodat de taugé zijn knapperigheid behoudt. 

Meng je taugé niet door de soep, maar vul eerst je soepkommen en schep er dan een flinke lepel taugé bovenop. 

Onze bosuitjes snijden we vlak voordat we aan tafel gaan schuin in stukjes en ook die gaan niet dóór maar óp de soep.


Maar de allerbelangrijkste smaak- en krokantmaker van mijn pindasoep is de kip!

Mijn oude pindasoeprecept schreef voor: 'Trek een bouillon van kip als basis voor de soep'. Prima! Dat doe ik ook nog steeds.

Maar dan: 'Pluk de gare kip in kleine stukjes uit elkaar en voeg die toe aan je soep'. 

En hier scheiden de wegen van het oude en het nieuwe recept! De gare kip van de bouillon bewaar ik voor iets anders; voor kippenragout of bitterballen bijvoorbeeld (de recepten daarvoor vind je ook op mijn blog).

Kip waar bouillon van getrokken is heeft veel van zijn aroma's al afgegeven aan de soep en smaakt dus op zijn best een beetje saai. En krokant is hij al helemaal niet.

Nee, de kip voor mijn soepgarnituur is een heel ander stukje kip dan die voor de kippenbouillon. Een dag voordat ik mijn soep maak, snijd ik een paar verse kipfilets in piepkleine blokjes. Die mogen een nachtje in een spicy marinade. Van twee soorten ketjap, lekker wat sambal, knoflook en gember!

Vlak voor het serveren van de pindasoep roerbak ik de gemarineerde kipblokjes heerlijk krokant!

Net als de taugé en de bosuitjes gaan de pikante kipstukjes bovenop de soep! Zo behouden ze optimaal hun smaak én hun krokante bakkorstje! 


Omdat de garnituren voor mijn pindasoep zo lekker zijn, maak ik er altijd heel veel van.

Alles wat niet in de soepkommen past, zet ik in losse schaaltjes op tafel. Zo kan iedereen steeds weer nieuwe krokantjes aan zijn soep toevoegen tijdens de maaltijd! Smullen!


Om onszelf nóg meer te verwennen mag ook de kroepoek nooit ontbreken. Zo wordt onze pindasoep een echte maaltijdsoep!  


Wanneer zet jij deze pindasoep op het menu?


En, een klein beetje nieuwsgierig ben ik wel: op basis van welke pindakaas maak jij hem?


Recept: de allerlekkerste pindasoep maak je gewoon zelf!


Hoe maak je zelf pittige pindasoep met krokante gemarineerde kip en taugé?


Ingrediënten voor een maaltijdsoep voor 4 à 6 personen:


Voor het garnituur van krokante kipfilet:

  • 600 gram kipfilet
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels ketjap asin
  • 2 theelepels sambal badjak
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Voor de soep:

  • 1 flinke ui
  • 1 flinke prei
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook (uit de pers of fijngehakt)
  • 1 theelepel geraspte gemberwortel (versgeraspt kan, maar uit een potje is soms handiger)
  • 1,5 rode peper
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 350 gram pindakaas met stukjes noot (lees voor de soort pindakaas mijn blog hierboven)
  • 1 à 1,2 liter krachtige kippenbouillon (liefst zelfgetrokken, maar bouillon van water met 2 kippenbouillonblokjes is ook goed)
  • 400 ml kokosmelk light
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels ketjap asin
  • 2 eetlepels citroensap
  • 3 theelepels sambal badjak

Voor het groentegarnituur:

  • 1/2 rode peper
  • 250 gram taugé
  • 6 bosuitjes

Extra:

  • 150 gram kroepoek voor 4 personen of 225 gram voor 6 personen (soort kroepoek naar keuze)

Bereiding:

  1. Snijd de kipfilets in kleine blokjes (zie foto hierboven).
  2. Roer een marinade van alle ingrediënten vanaf de ketjap manis tot en met de poedersuiker. Marineer de kip in het mengsel. Na een uur marineren is de kip al lekker, maar na 24 uur is hij nog veel lekkerdér! Bewaar de gemarineerde kip afgedekt in de koelkast.
  3. Neem je kipblokjes een uur voor het bereiden uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
  4. Snipper ondertussen de ui. Snipper ook de prei. Was de gesnipperde prei goed. Verwijder de pitjes en de zaadlijsten uit de rode pepers. Snipper het vruchtvlees fijn; 1,5 peper is bedoeld voor de soep, bewaar de rest voor de garnering.
  5. Verhit de olie in een grote soeppan en fruit hierin de uien en de prei zachtjes. Voeg na 5 minuten de knoflook, de gemberwortel, 1,5 gesnipperde peper en de komijn toe. Fruit alles nog een paar minuten.
  6. Schep de pindakaas in de pan bij de groenten en schenk er al roerende beetje bij beetje de kippenbouillon bij. Zorg ervoor dat de pindakaas goed oplost in de bouillon. Verwarm het geheel.
  7. Maak de pindasoep af met de kokosmelk, de twee soorten ketjap, het citroensap en de sambal. Proef en bepaal of je soep nog extra zout of een (deel van een) verkruimeld kippenbouillonblokje nodig heeft. 
  8. Verhit in een koekenpan 2 eetlepels zonnebloemolie. Roerbak hierin de gemarineerde kipblokjes totdat ze goudbruin krokant en gaar zijn.
  9. Breng in een kookpan een ruime hoeveelheid water aan de kook. Gooi alle taugé er in een keer in en blancheer de groente gedurende 10 seconden. Schep de taugé met een schuimspaan uit het water.
  10. Snijd de bosuitjes diagonaal in stukjes (zie foto).
  11. Schep de pindasoep in (bij voorkeur verwarmde) soepkommen. Garneer elke kom met wat pepersnippers, een handje taugé, wat bosuitjes en een paar lepels heerlijk smaakvolle kipblokjes.
  12. Geef er de kroepoek bij. En geniet!

Tips:

  1. Je houdt vast nog wat van de garnituren over. Zet alles in aparte kommetjes op tafel, zodat iedereen er nog wat meer van kan opscheppen! 
  2. Oosterse soepen zijn heerlijk; daar is deze pindasoep het levende bewijs van! Maar er staan nog meer fantastische recepten voor Aziatische soepen op mijn blog: een pittige Thaise noedelsoep, een romige Indiase currysoep en een Chinese kippenbouillon met omelet en garnalen bijvoorbeeld! 

Recept: zo maak je zelf een fantastische Thaise currysoep!

Recept: zo maak je zelf een romige Indiase currysoep met kip

Recept: zo maak je zelf Chinese kippensoep met omelet, garnalen, sugarsnaps en minimaïs!