Pagina's

zondag 11 december 2022

Frankfurter Suppe: een rustieke Oost-Europese groentesoep met verse knakworst!


Laatst kwam ik op de markt een vreemde snoeshaan tegen. 

Met zijn macabere tentakels greep hij me bij mijn kladden. En...

...ik viel als een blok voor hem! 

Ik nodigde hem meteen uit bij mij thuis.

Als fotomodel!


Een sexy selderijknol


Wat vind je van mijn nieuwste knolselderijportret? Beauty or the beast?! 😍

Uit dankbaarheid voor verleende diensten bood ik mijn gast aan nog een nachtje te blijven logeren. Op de groenteschaal in mijn keuken.

Maar daarna brak toch onvermijdelijk de morning after aan.


En ik realiseerde me maar al te goed: de meeste fotografen maken er geen gewoonte van hun fotomodellen na een succesvolle fotosessie in de pan te hakken! 

Helaas voor mijn logé vormen foodfotografen een uitzondering op die regel. En ik dus ook.

Alleen, ik twijfelde nog even: voor welk gerecht zou ik mijn welkome gast inzetten? Een romige knolselderijpuree eventueel in combinatie met een paar aardappels? Of een frisse selderijsalade? Of zou ik hem in kleine blokjes door mijn erwtensoep of groentesoep gooien?

En toen herinnerde ik mij mijn blog (lezen!) van dit voorjaar over de bouillon gevuld met minisoesjes


Recept: krachtige bouillon gevuld met tientallen minisoesjes!


Daarin schetste ik hoe die soesjessoep in het verleden ooit een keer de competitie moest aangaan met een frankfurtersoep. In een Duits eetcafé. En ja, die soep is echt wat je eerste associatie je ingeeft: een soep met frankfurters erin. Knakworstjes dus. 

Díe soep zou ik gaan maken: een knakworstjessoep! 

Maar dan niet puur een bouillon met knakworstjes - zoals de soep uit het verhaal bij de soesjessoep - maar een meer gevulde variant. Lekker winters en met een flinke knipoog naar de rustieke Duitse/Oost-Europese keuken: op smaak gemaakt met pittig en rokerig paprikapoeder en stevig gevuld met aardappels en wortels. Én dus mijn verhakselde knolselderijlogé! 

Misschien een beetje sneu voor mijn geliefde fotomodel: de soep viel zo goed in de smaak bij mijn gezin, dat na hem nog een groot aantal van zijn broertjes en zusjes gesneuveld is op mijn snijplank. En ook in de toekomst zal ik nog regelmatig mijn handen vuil maken aan zijn soortgenootjes... 🔪😇

Wanneer ga jij voor de bijl voor mijn kruidige, rustieke groentesoep met verse knakworst?


Recept: zo maak je zelf Frankfurter Suppe, een rustieke Oost-Europese groentesoep met verse knakworst!


Frankfurter Suppe: een rustieke Oost-Europese groentesoep met verse knakworst! 


Ingrediënten voor een voorgerecht voor 6 personen of een maaltijdsoep voor 3 à 4 personen:

  • 1 flinke ui
  • 4 eetlepels vloeibaar bak- en braadproduct
  • 400 gram vastkokende aardappels
  • 1/2 selderijknol
  • 2 grote winterpenen
  • 1 Spaanse peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel zoet paprikapoeder
  • 1/2 theelepel pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels fijngehakte bladselderij
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 6 eetlepels bloem
  • 1 à 1,25 liter koud water
  • 2 runderbouillonblokjes
  • eventueel nog een beetje bouillonpoeder en/of chilivlokken
  • een bosje platte peterselie
  • 10 verse gerookte knakworstjes à ±40 gram

Bereiding:

  1. Snipper de ui grof. Verhit 3 eetlepels bak- en braadproduct in een grote soeppan en fruit hierin de uien op laag vuur gedurende 5 minuten.
  2. Schil ondertussen de aardappels en de winterpenen. Snijd met een groot scherp mes de grove buitenkant van de selderijknol af. Snijd de aardappels en de groenten in kleine dobbelsteentjes. 
  3. Voeg alle blokjes toe aan de uien en draai het vuur iets hoger. Fruit de groenteblokjes 7 à 8 minuten met de uien mee.
  4. Verwijder de pitjes en de zaadlijsten uit de Spaanse peper. Snipper het vruchtvlees fijn.
  5. Hak de knoflookteentjes.
  6. Hak de bladselderij.
  7. Voeg alle ingrediënten vanaf de Spaanse peper tot en met de zwarte peper toe aan het groentemengsel. Fruit ze 2 minuten zachtjes mee.
  8. Roer de bloem door het groentemengsel.
  9. Voeg 1 liter water en de bouillonblokjes toe en breng het geheel al roerend aan de kook. Langzaam maar zeker ontstaat er een lichtgebonden soep. Als je de soep in dit stadium te dik vindt, schenk er dan nog wat water bij. 
  10. Houd de soep zachtjes aan de kook totdat de groenteblokjes nét beetgaar zijn. Dat duurt een kleine 10 minuten. Proef maar even om de gaarheid te testen! Dan weet je ook meteen of er misschien nog wat extra peper en/of zout (of nog beter: bouillonpoeder) nodig is.
  11. Hak de peterselie grof. 
  12. Snijd de knakworstjes diagonaal in stukjes (zie foto). 
  13. Verhit de resterende eetlepel bak- en braadproduct in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak hierin de knakworststukjes kort aan. 2 minuten is voldoende. Schep de knakworstjes voortdurend om.
  14. Voeg de knakworstjes toe aan je soep vlak voordat je hem serveert. 
  15. Garneer de soep met de peterselie.

Tips:

  1. Wil je een soep die nog wat pikanter is? Roer er een mespunt (of meer) chilivlokken doorheen!
  2. Je kunt deze soep tot en met stap 10 een paar uur voor de maaltijd al voorbereiden. Laat de soep goed afkoelen en bewaar hem afgedekt in de koelkast. Warm hem vlak voor de maaltijd op onder toevoeging van een klein beetje extra water. Bak je knakworstjes en maak de soep verder af. 
  3. Leuk: geef iedere eter een schaaltje met zijn eigen gebakken knakworstjes, die hij dan zelf aan zijn soep kan toevoegen. 
  4. Kom niet in de verleiding om ingeblikte knakworstjes te kopen: die geven niet het gewenste - knakkende! - resultaat.
  5. Ik kocht een hele kilo winterpeen en (dus; lees mijn blog hierboven!) een hele selderijknol in één keer. De restjes van beide groenten gingen een dag later door mijn hutspot
  6. Lekker erbij: (Duits) zuurdesembrood met een flinke lik kruidenboter met gepofte knoflook, gerookt zeezout en pimentón! Of bak eens zelf zachte lichtbruine bolletjes met kummelzaadjes: een traktatie bij deze soep!

Recept: kruidenboter met gepofte knoflook, pimentón en gerookt zeezout

Recept: zo bak je zelf verrukkelijke zachte lichtbruine bolletjes met kummelzaadjes!

Recept: hutspot met kruidige varkenshaasspiesjes en een pikante jus!


zondag 20 november 2022

20x De populairste kersthoofdgerechten van Culinaire Bagage


Ben je op zoek naar een hoofdgerecht voor je kerstdiner? Een gerecht waar al je gasten als een blok voor vallen?


Waag dan eens een kansje met één van de 20 populairste kersthoofdgerechten van mijn blog! 


Ik ontvang zo veel positieve reacties op de recepten daarvoor, dat ik me bijna niet kan voorstellen dat jouw familie en vrienden er niet ook dol op zijn! 😉

Hier komen ze allemaal. Mét bijbehorende tips voor feestelijke bijgerechten. Recepten meteen bekijken? Klik op de rode linkjes! 

Ik wens je gezellige én smakelijke feestdagen! 


Recepten: 20x de populairste kersthoofdgerechten van Culinaire Bagage


1. Laat ik beginnen met het kerstrecept dat het hoogst scoort in mijn blogstatistieken: het wildstoofpotje met een saus op basis van oud bruin bier!


Wil je weten waarom dit gerecht zo populair is? Dan zit er maar één ding op: proeven!  


Combineertips voor dit kerstgerecht:



Recept: maak je wildstoofpotje eens op smaak met oud bruin bier!


2. Neig je ernaar je deze kerst eindelijk eens te wagen aan een grote gevulde kalkoen? Vooral doen! Want met het juiste recept 😉 is dat gerecht helemaal niet moeilijk om te maken. En lekker dat mijn kalkoen is! 


Je marineert je kalkoen eerst een dag en een nacht voordat hij de oven in gaat. Door dat marineren blijft het vlees heerlijk sappig.



Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: met kerst gaat er niets boven een gevulde kalkoen!


3. Op de Franse toer dit jaar? Maak dan eens zelf een grote pan met confit de canard, gekonfijte eendenboutjes. 


In het recept lees je stap voor stap hoe je dat moet doen. Het resultaat is echt veel lekkerder dan de bekende boutjes uit blik. 



Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: zelf confit de canard maken is niet moeilijk!


4. Warmgerookte zalm is een kerstgerecht dat altijd lukt, ook als je bijna geen kookervaring hebt. Je koopt de zalm al kant-en-klaar. Je hoeft hem vlak voor serveren alleen nog maar even op te warmen in de oven. 


Erbij serveer je een heerlijk romig sausje op basis van witte wijn op smaak gemaakt met pittige mosterd.


Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: heerlijke moten warmgerookte zalm met een romig wittewijn-mostersausje!


5. Een superfeestelijk gerecht met cachet: gebraden eendenborst met een port-frambozensaus.


Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: lekker en een beetje chic: gebraden eendenborst met een port-frambozensaus


6. In Limburg eten we tijdens de kerstdagen vaak konijn. In een verrukkelijke zoetzure saus op basis van ontbijtkoek, peperkoek. Knien in 't zoer heet dat kerstgerecht. Een aanrader!


Combineertips voor dit kerstgerecht:



Recept: konijn is een traditioneel Limburgs kerstgerecht


7. Ook zuurvlees - of zoervleis - staat hoog op de kerstdinerlijstjes van veel Limburgers. De saus bij dit stoofpotje van mals rundvlees lijkt sterk op die van de knien in 't zoer.


Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: Zoervleis of zuurvlees is een van de populairste Limburgse streekgerechten!


8. Ga jij dit jaar tijdens de kerstdagen gourmetten met je familie en vrienden? Dan ben je vast niet de enige! 


Twee jaar geleden schreef ik een blog met 101 gourmettips. Inkooptips, tips voor vlees-, vis en kipgerechtjes en tips voor warme groenten. En heel veel recepten voor salades, sausjes en andere bijgerechten. Om van te watertanden!


Ideaal: tijdens een gourmetavond hoef je geen rekening te houden met de individuele smaak van je gasten. Als je aanbod aan ingrediënten gevarieerd is, vindt iedereen wel iets van zijn of haar gading om klaar te maken! 


Recepten: met deze 101 gourmettips maak je van je gourmetavond een echt feestje!


9. Ook als je een tapasbuffet organiseert kun je makkelijk koken naar alle monden! 


Kies voor vlees-, vis- en kipgerechtjes én een heel scala aan hapjes zonder vlees of vis. In een eerder blog verzamelde ik 22 van de lekkerste tapasrecepten!


22 Recepten voor de allerlekkerste Spaanse tapas!


10. Er is bijna niemand die niet houdt van kip. 


Vind je kip niet feestelijk genoeg? 


Dan heb je vast mijn gemarineerde en daarna in de oven geroosterde piepkuikentjes nog nooit geproefd! Met dit gerecht gooi je gegarandeerd hoge ogen.



Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: piepkuikens die je eerst marineert en dan pas roostert worden heel sappig!


11. Nóg zo'n verrukkelijk kipgerecht: kippenbouten die je net zo konfijt als de eendenbouten van tip 3. 


Door het konfijten wordt je kip botermals én supersmaakvol. Na het konfijten rooster je de velletjes nog even heerlijk krokant in de oven. 


Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: gekonfijte kippenbouten met een krokant velletje!


12. Het recept voor krokant gebakken en pikant gekruide kabeljauw met peterseliesalsa is erg gewild op mijn blog. En het is ideaal voor je kerstdiner! 


Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: krokant gebakken kabeljauw met een kruidige rub


13. Hou je van roomsaus? Dan moet je dit jaar echt kiezen voor mijn kalkoenschnitzels in dille-roomsaus


Een supermakkelijk en verrukkelijk gerecht. Mét kerstkalkoen. Heel toegankelijk voor gasten die niet zo houden van gevogelte met botjes. 😉


Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: kerstkalkoen in een romig dillesausje!


14. Of kies jij voor een gerecht met een tomatensaus? 


Mijn Italiaanse tomatensaus werd in mijn gezin 'la-dolce-vita-tomatensaus' gedoopt. Het goede leven op tafel! 

In de tips bij het sausrecept leg ik je uit hoe je er een fantastisch varkensgebraad bij maakt. Een gouden combi! 


Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: misschien wel de allerlekkerste Italiaanse tomatensaus!


15. Stoofvlees op z'n Italiaans? Ga dan voor mijn Italiaanse draadjesvlees: supermalse rundersukade in een kruidige saus met veel verse groenten. 


Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: botermals Italiaans stoofvlees voor je kerstdiner


16. Nog één keer Italiaans. Maar dan wel weer heel anders. Trakteer je gasten deze kerst op saltimboccaspiesjes


Dat zijn spiesjes van blokjes malse varkenshaas gekruid met verse salie en omwikkeld met een plakje Italiaanse ham. Je serveert je spiesjes in een romige wittewijnsaus.


Combineertips voor dit kerstgerecht:



Recept: saltimboccaspiesjes van malse varkenshaas in een romig sausje


17. Leuk voor als je veel gasten krijgt: een Limburgse koude schotel - een soort huzarensalade - met daaromheen allemaal kleine koude gerechtjes. 


Denk aan:


Recept: in Limburg wordt er bij feestjes vaak een koude schotel geserveerd!


18. Varkenshaas met roomsaus, maar dan een beetje anders? Dat kan! Probeer mijn recept voor varkenshaasmedaillons in een romige paprikasaus met cognac maar eens. Die zal zeker bij je gasten in de smaak vallen.


Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: varkenshaasmedaillons in een romige saus met paprika en cognac


19. Ken je mijn recept voor flensjes met kalkoen al? 


Eerst bak je lekker dunne flensjes én je maakt een romig gerecht van krokant gebakken reepjes kalkoenfilet in een kruidige wittewijnsaus. 


Daarna vul je je flensjes met de kalkoen zoals op de foto hieronder aangegeven. 


Een verrassend gerecht, maar wel met vertrouwde ingrediënten. Daar maak je al je gasten blij mee. 


Combineertip voor dit kerstgerecht:


Recept: flensjes gevuld met een soort kalkoenragout voor de kerstdagen


20. Arriveren je gasten dit jaar al vroeg in de middag van eerste of tweede kerstdag? Vervang je traditionele kerstdiner dan eens door een hartige high tea met een kersttintje! 


Wat je dan serveert? Wat dacht je van een combi van een aantal van de volgende gerechtjes:



Ideaal voor de kerst: een hartige high tea met veel verschillende hapjes!


woensdag 16 november 2022

22x Vegetarische borrelhapjes en amuses voor de kerstdagen: recepten en tips!

Weet je het nog? Ik eindigde het blogjaar 2021 met 22 tapas om 2022 feestelijk mee in te luiden. Massaal gingen jullie met de Spaanse hapjes aan de slag!

Daarom: aan het einde van 2022 nóg zo'n blog. Met weer 22 recepten voor kleine hartige gerechtjes!

Vanwege de overal groeiende aandacht voor vegetarische en veganistische hapjes deze keer alleen maar recepten zonder vlees of vis. Duurzamer, gezonder misschien, maar met name erg lekker! 


Ideale hapjes voor je kerst-, oudejaars- of nieuwjaarsborrel. Of om te serveren als amuse of share-gerecht bij je kerstdiner. Klik op de rode linkjes in dit blog en bekijk alle recepten!

Tip: alle hapjes met een 🌿 zijn vegan.  

Ik wens je gezellige en smakelijke feestdagen! 


22x Vegetarische borrelhapjes en amuses voor de kerstdagen: recepten en tips!


🌿 1. Mijn eerste hapjestip is niet de eerste de beste. Want mijn pittige versgeroosterde Mexicaanse pinda's zijn én superlekker én heel makkelijk en snel in een grote hoeveelheid te maken. Ideaal voor een grote groep gasten!



Extra feestdagentip:

Je kunt deze pinda's, mits goed verpakt, wel twee weken bewaren. Als dat niet handig is! Bovendien is dit heerlijke hapje niet duur.


Recept: pittige versgeroosterde Mexicaanse pinda's


 🌿 2. Vooruit! Nóg een Mexicaans hapje: taco tapas gevuld met een sappige en kruidige salade van kikkererwten, maïs en tomaat.


Recept: taco tapas met een kruidige kikkererwtensalade


3. Het derde hapje is misschien wel mijn persoonlijke favoriet. 


Deze Franse kaassoesjes, gougères, zijn echt delicieus! 


Het gaat hier om ongevulde soesjes: de kaas gaat dóór het soesjesbeslag. Gougères zijn vederlicht en tegelijkertijd heel smaakvol en pittig! 


Recept: gougères, vederlichte Franse kaassoesjes


4. Nóg meer bakken met kaas? Wat dacht je van brosse kaaskoekjes? 


In dit recept voor kaaskoekjes gebruik ik pittige chilivlokken, versgemalen zwarte peper en pikante pimentón flakes als smaakmakers.


Ik noem ze mijn 3-peper-kaaskoekjes!


Recept: versgebakken, heerlijk brosse 3-peper-kaaskoekjes


5. Een heel andere versie van mijn kaaskoekjes smaakt Italiaans: daar zitten stukjes olijf en basilicum in. 


Extra feestdagentip:

Deze kaaskoekjes en die uit tip 4 kun je zelf uitsnijden zoals jij dat wilt. Maar het gebruik van uitstekertjes in de vorm van hulstblaadjes, kerststerretjes en/of hartjes is wel erg leuk tijdens de kerstdagen!


Recept: kerstkaaskoekjes met stukjes olijf en basilicum


🌿 6. Met hapje 6 kun je heel veel kanten uit. Want: met welk sausje ga jij je krokante in de oven gebakken frietjes serveren? 


Met een Spaanse mayonaise, een Amerikaanse BBQ-sauce, een Marokkaanse harissamayo, het allemansvriendje knoflooksaus, een luxe truffelmayo of misschien wel een pittige cocktailsaus

Of misschien maak je wel meerdere sausjes tegelijkertijd! 

Ga gezellig met z'n allen om de tafel zitten en strooi je frietjes uit op een groot stuk bakpapier. Grappig: er is zelfs bakpapier te koop met een kerst- of krantenprint! 

Daarnaast zet je je schaaltje(s) met saus. Of geef elke gast zijn eigen schaaltje met dipsaus. 

Ook leuk: serveer je ovenfrietjes in kartonnen cupcakebekertjes met een kerstmotief! 


Extra feestdagentip:

Er zijn allerlei soorten vegan mayonaise op de markt. Als je die gebruikt voor je sausjes, is je friet mét helemaal vegan. 


Recept: ovenfrietjes kun je heerlijk serveren als hapje voor een grote groep

Recept: Spaanse mayonaise om je ovenfrietjes in te dippen


🌿 7. Liever geen frietjes? Dezelfde sausjes van tip 6 smaken ook heerlijk op desembrood van de bakker. 


Of ben je een thuisbakfanaat? Bak dan je eigen verse focaccia



Extra feestdagentip:

Een focaccia is een vegan brood omdat er geen boter en eieren in zitten. 


Recept: zelfgebakken focaccia smaakt erg lekker met allerlei sausjes


8. Vers brood smaakt ook erg lekker met zelfgemaakte kruidenboter. Natuurlijk kun je helemaal zelf bepalen met welke kruiden of specerijen jij je kruidenboter op smaak maakt. 


Maar mijn kruidenboter met gepofte knoflook, gerookt zeezout en pimentón is wel een echte aanrader!


Recept: Kruidenboter met gepofte knoflook en pimentón-flakes



9. Of ga voor mijn boter met IJslands zwart lavazout en chilivlokken! 


Recept: pikante lavazout-boter!


10. Pannenkoekjes als borrelhapje? Ja, graag! Zeker als het gaat om deze krokant gebakken courgettepannenkoekjes


Je dipt je pannenkoekjes een in pittig mengsel van citroensap, knoflook, tuinkruiden en chilipeper. 


Recept: courgettepannnenkoekjes, heerlijke vegetarische borrelhapjes!


11. Soep bij de borrel of als amuse? Ook dat is een optie! 


Serveer mijn romige soep van geroosterde tomaten en puntpaprika's eens in kleine koffiekopjes (of espressokopjes) of schattige glaasjes. 


Erbij geef je krokant gebakken bagel chips met knoflook en basilicum.


Extra feestdagentip:

Op dezelfde manier kun je ook mijn romige Indiaas gekruide linzensoep serveren. Maar dan niet met bagel chips, maar met kleine stukjes naanbrood.


Gezellig: een klein kopje soep als amuse!


Bagel chips smaken erg lekker bij versgemaakte soep!


12. Heb je ooit al eens mijn flinterdunne pizzatoast gebakken? Dat moet je zeker een keer doen! 


Hij smaakt heerlijk zo uit het vuistje, maar je kunt er ook salsa's of dips bij serveren.


Extra feestdagentip:

Twee sausjes die fantastisch smaken bij deze toast: een pittige Italiaanse mozzarellasalsa en een romige kaasdip met flink wat knoflook.  


Flinterdunne pizzatoast: verrassend lekker!


Recept: mozzarella-tomatensalsa voor bij je pizzatoast


Pizzatoast met een pittige kaasdip: fantastisch


🌿 13. Mijn tomaatjes gevuld met ratatouille eet je niet als hapje uit het vuistje. Maar ze smaken wel fantastisch als luxe amuse. Proberen, dit recept!


Ratatouilletomaatjes: ideaal als vegetarische amuse!


🌿 14. Heb je je cocktailprikkers in de aanslag? Zet dan de volgende paar hapjes maar op tafel. Om te beginnen mijn ovengeroosterde olijven met tijm, citroen en knoflook. Heerlijk warm en kruidig! 


In de oven geroosterde olijven: verrukkelijke vegan snacks!


🌿 15. Of - of misschien wel én - mijn pikant gemarineerde olijven


Recept: olijven zijn nog lekkerder als je ze marineert!


16. Of kleine blokjes van mijn goddelijke gemarineerde feta...


Recept: gemarineerde Griekse feta voor bij de borrel


17. En als je je feta toch al gemarineerd hebt klaarstaan, waarom maak je er dan niet meteen ook een Griekse salade van?! 


Serveer je salade in kleine glaasjes, als verrines dus.


Serveer je Griekse salade ook eens in kleine glaasjes als borrelhapje!


🌿 18. Ook mijn orzo aglio, olio e peperoncino kun je het beste in glaasjes serveren. 



Extra feestdagentip:

Dit elegante gerechtje van rijstvormige pasta op smaak gemaakt met knoflook, extra vergine olijfolie, chilipeper en platte peterselie eet je het makkelijkst met kleine theelepeltjes.


Recept: heerlijke orzo met knoflook en olijfolie!


🌿 19. Liever een verrine met echt alleen maar groenten? Trakteer je gasten eens op mijn Italiaanse peperonata, een sappig Italiaanse stoofgerechtje van verschillende kleuren paprika en tomaten! 


Peperonata: een vegan Italiaans groentestoofpotje!


🌿 20. Met ongeveer dezelfde ingrediënten kun je ook een heerlijke mediterrane salade maken: een salade van gegrilde paprika's, tomaten en basilicum


Recept: salade van gegrilde paprika en tomaat!


🌿 21. Liever op de Amerikaanse toer met je salade? Kies dan voor een coleslaw!


Maak je salade extra crunchy en rokerig met een garnering van gerookte amandelen. 


Lekker snoepen uit een glaasje: coleslaw met rookamandelen!


🌿 22. Natuurlijk is een vegetarische-hapjes-lijst niet compleet zonder een verrukkelijk recept voor hummus. Bij dezen dus. Geniet ervan! 


Het meest bekende vegan hapje: hummus!