Pagina's

zondag 20 november 2022

20x De populairste kersthoofdgerechten van Culinaire Bagage


Ben je op zoek naar een hoofdgerecht voor je kerstdiner? Een gerecht waar al je gasten als een blok voor vallen?


Waag dan eens een kansje met één van de 20 populairste kersthoofdgerechten van mijn blog! 


Ik ontvang zo veel positieve reacties op de recepten daarvoor, dat ik me bijna niet kan voorstellen dat jouw familie en vrienden er niet ook dol op zijn! 😉

Hier komen ze allemaal. Mét bijbehorende tips voor feestelijke bijgerechten. Recepten meteen bekijken? Klik op de rode linkjes! 

Ik wens je gezellige én smakelijke feestdagen! 


Recepten: 20x de populairste kersthoofdgerechten van Culinaire Bagage


1. Laat ik beginnen met het kerstrecept dat het hoogst scoort in mijn blogstatistieken: het wildstoofpotje met een saus op basis van oud bruin bier!


Wil je weten waarom dit gerecht zo populair is? Dan zit er maar één ding op: proeven!  


Combineertips voor dit kerstgerecht:



Recept: maak je wildstoofpotje eens op smaak met oud bruin bier!


2. Neig je ernaar je deze kerst eindelijk eens te wagen aan een grote gevulde kalkoen? Vooral doen! Want met het juiste recept 😉 is dat gerecht helemaal niet moeilijk om te maken. En lekker dat mijn kalkoen is! 


Je marineert je kalkoen eerst een dag en een nacht voordat hij de oven in gaat. Door dat marineren blijft het vlees heerlijk sappig.



Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: met kerst gaat er niets boven een gevulde kalkoen!


3. Op de Franse toer dit jaar? Maak dan eens zelf een grote pan met confit de canard, gekonfijte eendenboutjes. 


In het recept lees je stap voor stap hoe je dat moet doen. Het resultaat is echt veel lekkerder dan de bekende boutjes uit blik. 



Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: zelf confit de canard maken is niet moeilijk!


4. Warmgerookte zalm is een kerstgerecht dat altijd lukt, ook als je bijna geen kookervaring hebt. Je koopt de zalm al kant-en-klaar. Je hoeft hem vlak voor serveren alleen nog maar even op te warmen in de oven. 


Erbij serveer je een heerlijk romig sausje op basis van witte wijn op smaak gemaakt met pittige mosterd.


Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: heerlijke moten warmgerookte zalm met een romig wittewijn-mostersausje!


5. Een superfeestelijk gerecht met cachet: gebraden eendenborst met een port-frambozensaus.


Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: lekker en een beetje chic: gebraden eendenborst met een port-frambozensaus


6. In Limburg eten we tijdens de kerstdagen vaak konijn. In een verrukkelijke zoetzure saus op basis van ontbijtkoek, peperkoek. Knien in 't zoer heet dat kerstgerecht. Een aanrader!


Combineertips voor dit kerstgerecht:



Recept: konijn is een traditioneel Limburgs kerstgerecht


7. Ook zuurvlees - of zoervleis - staat hoog op de kerstdinerlijstjes van veel Limburgers. De saus bij dit stoofpotje van mals rundvlees lijkt sterk op die van de knien in 't zoer.


Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: Zoervleis of zuurvlees is een van de populairste Limburgse streekgerechten!


8. Ga jij dit jaar tijdens de kerstdagen gourmetten met je familie en vrienden? Dan ben je vast niet de enige! 


Twee jaar geleden schreef ik een blog met 101 gourmettips. Inkooptips, tips voor vlees-, vis en kipgerechtjes en tips voor warme groenten. En heel veel recepten voor salades, sausjes en andere bijgerechten. Om van te watertanden!


Ideaal: tijdens een gourmetavond hoef je geen rekening te houden met de individuele smaak van je gasten. Als je aanbod aan ingrediënten gevarieerd is, vindt iedereen wel iets van zijn of haar gading om klaar te maken! 


Recepten: met deze 101 gourmettips maak je van je gourmetavond een echt feestje!


9. Ook als je een tapasbuffet organiseert kun je makkelijk koken naar alle monden! 


Kies voor vlees-, vis- en kipgerechtjes én een heel scala aan hapjes zonder vlees of vis. In een eerder blog verzamelde ik 22 van de lekkerste tapasrecepten!


22 Recepten voor de allerlekkerste Spaanse tapas!


10. Er is bijna niemand die niet houdt van kip. 


Vind je kip niet feestelijk genoeg? 


Dan heb je vast mijn gemarineerde en daarna in de oven geroosterde piepkuikentjes nog nooit geproefd! Met dit gerecht gooi je gegarandeerd hoge ogen.



Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: piepkuikens die je eerst marineert en dan pas roostert worden heel sappig!


11. Nóg zo'n verrukkelijk kipgerecht: kippenbouten die je net zo konfijt als de eendenbouten van tip 3. 


Door het konfijten wordt je kip botermals én supersmaakvol. Na het konfijten rooster je de velletjes nog even heerlijk krokant in de oven. 


Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: gekonfijte kippenbouten met een krokant velletje!


12. Het recept voor krokant gebakken en pikant gekruide kabeljauw met peterseliesalsa is erg gewild op mijn blog. En het is ideaal voor je kerstdiner! 


Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: krokant gebakken kabeljauw met een kruidige rub


13. Hou je van roomsaus? Dan moet je dit jaar echt kiezen voor mijn kalkoenschnitzels in dille-roomsaus


Een supermakkelijk en verrukkelijk gerecht. Mét kerstkalkoen. Heel toegankelijk voor gasten die niet zo houden van gevogelte met botjes. 😉


Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: kerstkalkoen in een romig dillesausje!


14. Of kies jij voor een gerecht met een tomatensaus? 


Mijn Italiaanse tomatensaus werd in mijn gezin 'la-dolce-vita-tomatensaus' gedoopt. Het goede leven op tafel! 

In de tips bij het sausrecept leg ik je uit hoe je er een fantastisch varkensgebraad bij maakt. Een gouden combi! 


Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: misschien wel de allerlekkerste Italiaanse tomatensaus!


15. Stoofvlees op z'n Italiaans? Ga dan voor mijn Italiaanse draadjesvlees: supermalse rundersukade in een kruidige saus met veel verse groenten. 


Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: botermals Italiaans stoofvlees voor je kerstdiner


16. Nog één keer Italiaans. Maar dan wel weer heel anders. Trakteer je gasten deze kerst op saltimboccaspiesjes


Dat zijn spiesjes van blokjes malse varkenshaas gekruid met verse salie en omwikkeld met een plakje Italiaanse ham. Je serveert je spiesjes in een romige wittewijnsaus.


Combineertips voor dit kerstgerecht:



Recept: saltimboccaspiesjes van malse varkenshaas in een romig sausje


17. Leuk voor als je veel gasten krijgt: een Limburgse koude schotel - een soort huzarensalade - met daaromheen allemaal kleine koude gerechtjes. 


Denk aan:


Recept: in Limburg wordt er bij feestjes vaak een koude schotel geserveerd!


18. Varkenshaas met roomsaus, maar dan een beetje anders? Dat kan! Probeer mijn recept voor varkenshaasmedaillons in een romige paprikasaus met cognac maar eens. Die zal zeker bij je gasten in de smaak vallen.


Combineertips voor dit kerstgerecht:


Recept: varkenshaasmedaillons in een romige saus met paprika en cognac


19. Ken je mijn recept voor flensjes met kalkoen al? 


Eerst bak je lekker dunne flensjes én je maakt een romig gerecht van krokant gebakken reepjes kalkoenfilet in een kruidige wittewijnsaus. 


Daarna vul je je flensjes met de kalkoen zoals op de foto hieronder aangegeven. 


Een verrassend gerecht, maar wel met vertrouwde ingrediënten. Daar maak je al je gasten blij mee. 


Combineertip voor dit kerstgerecht:


Recept: flensjes gevuld met een soort kalkoenragout voor de kerstdagen


20. Arriveren je gasten dit jaar al vroeg in de middag van eerste of tweede kerstdag? Vervang je traditionele kerstdiner dan eens door een hartige high tea met een kersttintje! 


Wat je dan serveert? Wat dacht je van een combi van een aantal van de volgende gerechtjes:



Ideaal voor de kerst: een hartige high tea met veel verschillende hapjes!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten