Dit is gegarandeerd hét makkelijkste en snelste soeprecept van mijn hele
blog!
Gazpacho maak je echt binnen een paar minuten. Je pureert gewoon een heleboel
verse groenten - tomaten, paprika's, komkommer, sjalotjes - samen in een
blender of keukenmachine. Nog wat smaakmakers en broodkruim erbij en...
klaar!
Aan deze Spaanse soep komt geen pan, geen fornuis en geen oven te pas. Je eet
hem dan ook koud. Liefst zelfs ijskoud! Verrassend verfrissend! Ideaal voor een lazy, warme dag!
Wil je nog een garnituurtje in je soep? Dán kost je dat wel een paar minuten
extra. Heb je die nog?
Wat je ervoor terugkrijgt? Een heerlijke, crunchy bite in je soep! Je creëert
die door vanaf het begin een deel van je groenten achter te houden en die in
kleine blokjes te snijden. Vermeng je groenteblokjes met een beetje zout en
olijfolie en dan, hup de soep in!
Buen provecho! Eet smakelijk!
Zó maak je zelf heel makkelijk en snel Spaanse gazpacho
Ingrediënten voor een voorgerecht voor 6 à 8 personen of een lunchgerecht voor
5 à 6 personen:
Voor de soep:
- 2 sneetjes wit casinobrood zonder korstjes
- water
- 400 gram rijpe trostomaten
- 1/4 komkommer (ongeschild)
- 1 niet te grote (groene) paprika (zie tip onder het recept)
- 2 sjalotjes
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 à 2 teentjes knoflook uit de pers
- ±3 eetlepels balsamicoazijn
- 1/2 theelepel pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder)
-
6 eetlepels Spaanse extra virgen olijfolie (ik gebruik hiervoor graag de olie van de
olijvensoort hojiblanca)
- zout en tabasco naar smaak
Voor de vulling:
- 250 gram rijpe trostomaten
- 1/2 komkommer (ongeschild) zonder pitjes
- 1 kleine groene paprika
- 1 sjalotje
- een beetje zout
- 1 eetlepel extra virgen olijfolie
- eventueel nog wat pimentón-flakes
Bereiding:
- Week de sneetjes brood in een beetje water.
-
Snijd ondertussen de harde kernen (bij de steelaanzet) uit de tomaten. Snijd de komkommer, de
groene paprika en de sjalotjes voor de soep grof in stukken.
-
Pureer samen in een foodprocessor of blender: de een beetje
uitgeknepen sneetjes brood, de groenten, het blik tomatenblokjes, de
knoflook, de azijn en de pimentón.
- Voeg de olijfolie toe en meng hem door de koude soep.
-
Maak je soep stevig op smaak met zout en tabasco. Van mij mag gazpacho
best pittig zijn, maar bepaal zelf wat je het lekkerste vindt. Proef en
voeg eventueel nog een beetje extra toe van de knoflook, de azijn en/of de
pimentón. En misschien wil je er nog een klein scheutje water doorheen roeren.
-
Doe de gazpacho over in een schaal of soepterrine. Laat
hem gedurende minimaal een halfuur lekker koud worden in de
koelkast.
-
Maak vervolgens de vulling. Verwijder de pitjes uit de tomaten en snijd
het resterende vruchtvlees in kleine blokjes. Doe hetzelfde met de 1/2 komkommer, de paprika
en het sjalotje.
-
Vermeng de groenteblokjes en maak ze op smaak met een beetje zout en 1
eetlepel olijfolie.
-
Schep de koude gazpacho in rustieke soepkommen, elegante borden of hippe
glazen. Zet de gazpachovulling los in een schaal op tafel zodat iedereen
daar zo veel van kan nemen als hij of zij wil. Ook leuk: geef elke eter een eigen klein schaaltje met vulling.
-
Wij vinden het erg lekker om de soep op het laatst te garneren met pimentón-flakes. Voor nóg meer pit!
Veelgestelde vragen over gazpacho
Hoe spreek je het Spaanse woord gazpacho uit?
De uitspraak van gazpacho luidt:
gaz-pat-sjo. Spreek daarbij de g uit als
de g van
good in het Engels en de z als de th van
think in het Engels. De klemtoon valt op de middelste lettergreep.
Is het nodig om de tomaten te ontvellen en te ontpitten voor
je gazpacho?
Als je een krachtige foodprocessor met een vlijmscherp mes gebruikt of een
blender van goede kwaliteit, dan hoef je je tomaten niet te ontvellen om
deze soep te maken. Na het pureren kom je de velletjes niet meer tegen in je soep. Twijfel je over de kwaliteit van je keukenapparatuur,
kruis je tomaten dan even in het dompel ze gedurende ±20 seconden onder in kokend water. Leg
ze daarna meteen in ijskoud water. De velletjes laten dan makkelijk los.
Ontpitten is niet nodig. Verwijder wel altijd even de harde kern uit
je tomaten - bij de steelaanzet - voordat je ze pureert.
Maak je gazpacho met verse tomaten of liever met tomaten uit
blik?
Ik gebruik het liefst beide! Als je tomaten echt superrijp zijn, heb je geen
blik nodig. Maar het is mijn ervaring dat Nederlandse tomaten vaker niet dan
wel superrijp zijn. Voor de intensiteit van de soep vervang ik dus de helft
door bliktomaten. Afhankelijk van de zoetheid van beide soorten tomaten zou
je nog een klein beetje poedersuiker door je soep kunnen roeren.
Welke paprikasoort gebruik je voor gazpacho?
Dat mag je helemaal zelf kiezen! Vaak worden er rode blokpaprika's of rode
puntpaprika's gebruikt. Die hebben een vrij zoete smaak. Persoonlijk vind ik
het gebruik van groene paprika's nét iets lekker, omdat die iets kruidiger
zijn. Ontvelde paprika's (uit een pot) zijn ook een optie. Die hebben een
wat intensere smaak doordat ze geroosterd zijn. Paprika's moet je vóór het
pureren wel altijd even ontdoen van hun zaadlijsten en zaadjes.
Is het noodzakelijk om brood te verwerken in gazpacho?
Nee, echt noodzakelijk is dat niet. Het brood maakt je soep wel iets
steviger van structuur en bindt hem iets beter. Als je je brood goed weekt in water voordat je het met de groenten mee pureert, kom je het niet zichtbaar tegen in je soep. Eet je liever een
glutenvrije soep, dan kun je de sneetjes brood gewoon weglaten.
Kun je een gazpacho ook warm serveren?
Dat is niet echt de bedoeling. Gazpacho is een verkoelende soep, die altijd (ijs)koud gegeten wordt. Als je hem verwarmt, krijg je eigenlijk meer een
gewone tomatensoep. Laat je gepureerde soep minimaal een
halfuur afkoelen in de koelkast. Je kunt je gazpacho zelfs een dag voor het serveren al
maken en hem in de koelkast bewaren. Makkelijk!
Hoelang kun je verse gazpacho bewaren?
Als je goed schoon werkt en je gazpacho de hele tijd in de koelkast bewaart,
dan kun je hem wel 2 dagen bewaren.
Kun je gazpacho ook invriezen?
Ja! Dat gaat prima; zeker als je de olijfolie er nog niet aan toevoegt voordat
je de soep invriest. Ontdooi de soep langzaam in de koelkast. Roer de olie
erdoor nadat de soep helemaal ontdooid is. De vulling voor de gazpacho kun
je niet mee invriezen. Die moet je voor het serveren vers maken.
Kun je de vulling voor de gazpacho lang van tevoren al
voorbereiden?
Je kunt je groenten al een paar uur voor de maaltijd snijden. Meng er pas
vlak voor het serveren het zout en de olijfolie doorheen.
Bij welke gelegenheden serveer je een gazpacho?
Ik serveer mijn gazpacho graag als voorgerecht voor een zomerse mediterrane
maaltijd. Maar ook tijdens een lome zomerlunch in de tuin of op het balkon
smaakt hij voortreffelijk. Ook leuk: serveer je gazpacho in kleine glaasjes
als borrelhapje of tapa. Of in theekopjes als amuse voor een mediterraan getinte high tea!
Welk bijgerecht serveer je bij je gazpacho?
Laat ik beginnen met te zeggen: het is niet noodzakelijk om een broodgerechtje bij je gazpacho te
serveren. Maar... dat is wel érg lekker! Denk aan krokante broodsoorten:
gegrild knoflookbrood,
bagel chips
(laat de basilicum weg uit het recept),
flinterdunne pizzatoast, versgebakken
focaccia
of krokante knoflookcroutons. Volg de rode linkjes voor de recepten van de
eerste vier bijgerechten. En hou mijn blog in de gaten: de volgende keer geef ik je het recept voor heerlijke, crunchy knoflookcroutons van luchtig
waldkornbrood!