Pagina's

vrijdag 23 juni 2023

Snel gazpacho maken: een verfrissende Spaanse koude soep van tomaten, paprika en komkommer!


Dit is gegarandeerd hét makkelijkste en snelste soeprecept van mijn hele blog! 


Gazpacho maak je echt binnen een paar minuten. Je pureert gewoon een heleboel verse groenten - tomaten, paprika's, komkommer, sjalotjes - samen in een blender of keukenmachine. Nog wat smaakmakers en broodkruim erbij en... klaar! 

Aan deze Spaanse soep komt geen pan, geen fornuis en geen oven te pas. Je eet hem dan ook koud. Liefst zelfs ijskoud! Verrassend verfrissend! Ideaal voor een lazy, warme dag! 

Wil je nog een garnituurtje in je soep? Dán kost je dat wel een paar minuten extra. Heb je die nog? 

Wat je ervoor terugkrijgt? Een heerlijke, crunchy bite in je soep! Je creëert die door vanaf het begin een deel van je groenten achter te houden en die in kleine blokjes te snijden. Vermeng je groenteblokjes met een beetje zout en olijfolie en dan, hup de soep in! 

Buen provecho! Eet smakelijk!


Recept: snel gazpacho maken. een verfrissende Spaanse koude soep van tomaten, paprika en komkommer!


Zó maak je zelf heel makkelijk en snel Spaanse gazpacho


Ingrediënten voor een voorgerecht voor 6 à 8 personen of een lunchgerecht voor 5 à 6 personen:


Voor de soep:

  • 2 sneetjes wit casinobrood zonder korstjes 
  • water
  • 400 gram rijpe trostomaten  
  • 1/4 komkommer (ongeschild)
  • 1 niet te grote (groene) paprika (zie tip onder het recept)
  • 2 sjalotjes
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 à 2 teentjes knoflook uit de pers
  • ±3 eetlepels balsamicoazijn
  • 1/2 theelepel pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder)
  • 6 eetlepels Spaanse extra virgen olijfolie (ik gebruik hiervoor graag de olie van de olijvensoort hojiblanca)
  • zout en tabasco naar smaak

Voor de vulling:

  • 250 gram rijpe trostomaten 
  • 1/2 komkommer (ongeschild) zonder pitjes
  • 1 kleine groene paprika
  • 1 sjalotje
  • een beetje zout
  • 1 eetlepel extra virgen olijfolie
  • eventueel nog wat pimentón-flakes

Bereiding:

  1. Week de sneetjes brood in een beetje water.
  2. Snijd ondertussen de harde kernen (bij de steelaanzet) uit de tomaten. Snijd de komkommer, de groene paprika en de sjalotjes voor de soep grof in stukken.
  3. Pureer samen in een foodprocessor of blender: de een beetje uitgeknepen sneetjes brood, de groenten, het blik tomatenblokjes, de knoflook, de azijn en de pimentón. 
  4. Voeg de olijfolie toe en meng hem door de koude soep. 
  5. Maak je soep stevig op smaak met zout en tabasco. Van mij mag gazpacho best pittig zijn, maar bepaal zelf wat je het lekkerste vindt. Proef en voeg eventueel nog een beetje extra toe van de knoflook, de azijn en/of de pimentón. En misschien wil je er nog een klein scheutje water doorheen roeren.
  6. Doe de gazpacho over in een schaal of soepterrine. Laat hem gedurende minimaal een halfuur lekker koud worden in de koelkast. 
  7. Maak vervolgens de vulling. Verwijder de pitjes uit de tomaten en snijd het resterende vruchtvlees in kleine blokjes. Doe hetzelfde met de 1/2 komkommer, de paprika en het sjalotje. 
  8. Vermeng de groenteblokjes en maak ze op smaak met een beetje zout en 1 eetlepel olijfolie.
  9. Schep de koude gazpacho in rustieke soepkommen, elegante borden of hippe glazen. Zet de gazpachovulling los in een schaal op tafel zodat iedereen daar zo veel van kan nemen als hij of zij wil. Ook leuk: geef elke eter een eigen klein schaaltje met vulling. 
  10. Wij vinden het erg lekker om de soep op het laatst te garneren met pimentón-flakes. Voor nóg meer pit!

Veelgestelde vragen over gazpacho



Hoe spreek je het Spaanse woord gazpacho uit? 


De uitspraak van gazpacho luidt: gaz-pat-sjo. Spreek daarbij de g uit als de g van good in het Engels en de z als de th van think in het Engels. De klemtoon valt op de middelste lettergreep. 


Is het nodig om de tomaten te ontvellen en te ontpitten voor je gazpacho?


Als je een krachtige foodprocessor met een vlijmscherp mes gebruikt of een blender van goede kwaliteit, dan hoef je je tomaten niet te ontvellen om deze soep te maken. Na het pureren kom je de velletjes niet meer tegen in je soep. Twijfel je over de kwaliteit van je keukenapparatuur, kruis je tomaten dan even in het dompel ze gedurende ±20 seconden onder in kokend water. Leg ze daarna meteen in ijskoud water. De velletjes laten dan makkelijk los. Ontpitten is niet nodig. Verwijder wel altijd even de harde kern uit je tomaten - bij de steelaanzet - voordat je ze pureert. 


Maak je gazpacho met verse tomaten of liever met tomaten uit blik? 


Ik gebruik het liefst beide! Als je tomaten echt superrijp zijn, heb je geen blik nodig. Maar het is mijn ervaring dat Nederlandse tomaten vaker niet dan wel superrijp zijn. Voor de intensiteit van de soep vervang ik dus de helft door bliktomaten. Afhankelijk van de zoetheid van beide soorten tomaten zou je nog een klein beetje poedersuiker door je soep kunnen roeren.


Welke paprikasoort gebruik je voor gazpacho?


Dat mag je helemaal zelf kiezen! Vaak worden er rode blokpaprika's of rode puntpaprika's gebruikt. Die hebben een vrij zoete smaak. Persoonlijk vind ik het gebruik van groene paprika's nét iets lekker, omdat die iets kruidiger zijn. Ontvelde paprika's (uit een pot) zijn ook een optie. Die hebben een wat intensere smaak doordat ze geroosterd zijn. Paprika's moet je vóór het pureren wel altijd even ontdoen van hun zaadlijsten en zaadjes. 


Is het noodzakelijk om brood te verwerken in gazpacho?

Nee, echt noodzakelijk is dat niet. Het brood maakt je soep wel iets steviger van structuur en bindt hem iets beter. Als je je brood goed weekt in water voordat je het met de groenten mee pureert, kom je het niet zichtbaar tegen in je soep. Eet je liever een glutenvrije soep, dan kun je de sneetjes brood gewoon weglaten. 


Kun je een gazpacho ook warm serveren?

Dat is niet echt de bedoeling. Gazpacho is een verkoelende soep, die altijd (ijs)koud gegeten wordt. Als je hem verwarmt, krijg je eigenlijk meer een gewone tomatensoep. Laat je gepureerde soep minimaal een halfuur afkoelen in de koelkast. Je kunt je gazpacho zelfs een dag voor het serveren al maken en hem in de koelkast bewaren. Makkelijk!


Hoelang kun je verse gazpacho bewaren?

Als je goed schoon werkt en je gazpacho de hele tijd in de koelkast bewaart, dan kun je hem wel 2 dagen bewaren. 


Kun je gazpacho ook invriezen?

Ja! Dat gaat prima; zeker als je de olijfolie er nog niet aan toevoegt voordat je de soep invriest. Ontdooi de soep langzaam in de koelkast. Roer de olie erdoor nadat de soep helemaal ontdooid is. De vulling voor de gazpacho kun je niet mee invriezen. Die moet je voor het serveren vers maken.


Kun je de vulling voor de gazpacho lang van tevoren al voorbereiden?

Je kunt je groenten al een paar uur voor de maaltijd snijden. Meng er pas vlak voor het serveren het zout en de olijfolie doorheen. 


Bij welke gelegenheden serveer je een gazpacho?

Ik serveer mijn gazpacho graag als voorgerecht voor een zomerse mediterrane maaltijd. Maar ook tijdens een lome zomerlunch in de tuin of op het balkon smaakt hij voortreffelijk. Ook leuk: serveer je gazpacho in kleine glaasjes als borrelhapje of tapa. Of in theekopjes als amuse voor een mediterraan getinte high tea!


Welk bijgerecht serveer je bij je gazpacho?

Laat ik beginnen met te zeggen: het is niet noodzakelijk om een broodgerechtje bij je gazpacho te serveren. Maar... dat is wel érg lekker! Denk aan krokante broodsoorten: gegrild knoflookbrood, bagel chips (laat de basilicum weg uit het recept), flinterdunne pizzatoast, versgebakken focaccia of krokante knoflookcroutons. Volg de rode linkjes voor de recepten van de eerste vier bijgerechten. En hou mijn blog in de gaten: de volgende keer geef ik je het recept voor heerlijke, crunchy knoflookcroutons van luchtig waldkornbrood! 


Recept: versgegrild knoflookbrood voor bij je gazpacho!

Recept: krokante in de oven gebakken bagel chips maak je in een handomdraai!

Recept: pizzatoast is flinterdun uitgerold pizzadeeg gebakken met olijfolie!

Recept: versgebakken focaccia smaakt voortreffelijk bij gazpacho!

Recept: zo maak je zelf crispy knoflookcroutons


    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten