Pagina's

zaterdag 27 november 2021

Ken jij al de FocacciaBrunch? Ideaal voor de Kerstdagen! Met veel recepten en tips!


Nog nooit gehoord van de FocacciaBrunch? 😱


Dat kan. 😉


Want wij hebben hem hier in huis bedacht en ik heb er nog nooit over geschreven op dit blog... 😳


Laat ik je maar snel even bijpraten! 😇

De FocacciaBrunch is een gezellige brunch met vrienden of familie - bijvoorbeeld tijdens de kerstdagen, met Pasen of een andere feestelijke gelegenheid - waarbij focaccia de hoofdrol speelt. Tot zover niet echt iets nieuws: dat had je al verwacht natuurlijk!

Maar er is meer. Bij een FocacciaBrunch komt niet alleen dat befaamde Italiaanse brood op tafel: wat de maaltijd zo speciaal maakt zijn alle extra's

Wij maken van een FocacciaBrunch altijd een uitbundige gebeurtenis. Met een tafel vol met een enorm scala aan beleg en bijgerechten:

  • luxe vleeswaren, gebraden vlees, gehaktballetjes
  • vis en garnalen
  • kip
  • gesneden rauwe groenten, salades, gegrilde groenten
  • sausjes, salsas, kruidenboters
  • et cetera, et cetera

En daarmee is het feestmaal eigenlijk een soort midden-op-de-dag-gourmetparty, maar dan zonder pannetjes! 

Net zoals bij gourmetten bedient iedereen zichzelf. Én iedereen stelt naar eigen smaak en volgens zijn eigen creativiteit zijn focaccia-broodjes samen. Met groente A, vleeswaar B, sausje C, enzovoort.  Smullen!


Misschien denk je nu: dát wil ik ook wel, maar hoe pak ik de organisatie van zo'n FocacciaBrunch aan?


Nou, dáár gaat dit blog dus over! 

Ken jij al de FocacciaBrunch? Ideaal voor de Kerstdagen! Met veel recepten en tips!


Laat ik beginnen bij het begin: hét recept voor de allerlekkerste focaccia!

Want die focaccia, die bak je zelf. Allicht!

Ik bak voor mijn FocacciaBrunch altijd een aantal grote, ronde focaccia's, die iets dunner zijn dan die van de bakker of de supermarkt. Want ik snijd aan tafel mijn focaccia's niet doormidden; mijn beleg gaat erbovenop! 

Focaccia's zijn makkelijk om zelf te maken, ook als je nog nooit eerder brood hebt gebakken. 

Eén focaccia is voldoende voor 2 à 3 personen, afhankelijk van de eetlust van je gasten. 


Ingrediënten voor 1 focaccia:

  • 6 gram instant gist
  • ±150 ml lauw water
  • 1 theelepel suiker
  • 250 gram wittebroodbloem (kies voor bloem van een harde tarwesoort, niet voor patentbloem; je koopt deze bloem o.a. bij een bakker die zelf brood bakt, bij een natuurvoedingswinkel, bij een molen of online)
  • 5 gram zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • een beetje olijfolie voor het invetten van de bakplaat
  • extra vergine olijfolie voor het bestrijken van het brood

Bereiding:

  1. Roer de gist samen met de suiker en de helft van het water in een schaaltje. Zorg ervoor dat zowel de gist als de suiker goed opgelost zijn. Na enkele minuten beginnen zich belletjes te vormen bovenop het gistmengsel.
  2. Stort de bloem op het werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Schenk het gistmengsel in het kuiltje, roer er een beetje meel doorheen en laat het mengsel even staan. Er gaan zich dan nog meer belletjes vormen. 
  3. Vervolgens ga je vanuit het midden steeds meer bloem toevoegen aan het gistmengsel. Is het mengsel bijna helemaal droog, voeg dan nog een beetje water toe evenals het zout en de 2 eetlepels olijfolie. Ga verder met het toevoegen van het meel. 
  4. Uiteindelijk krijg je een bal die je kunt gaan kneden. Voeg zo nodig nog wat water toe. Na ongeveer 10 à 15 minuten intensief kneden heb je een soepel, elastisch deeg, dat precies zoveel vocht bevat, dat het nét niet aan je handen en aan het werkvlak blijft vastplakken.
  5. Maak een mooi bolletje van het deeg. De eerste rijsperiode is aangebroken. Zoek een warme plek uit voor de rijs. Sommige ovens hebben een rijsstand; dan is de keus makkelijk. Je kunt ook de oven heel even aanzetten totdat hij een temperatuur heeft van maximaal 35°C. Bekleed een bakplaat met een theedoek en leg het bolletje deeg erop. Dek het bolletje af met de doek. Als je je brood zo laat rijzen, dus onder relatief warme omstandigheden, dan neemt de volumeverdubbeling van het deeg - daar ben je op uit - niet veel langer dan een halfuur tijd in beslag.
  6. Vet een bakplaat dun in met olijfolie.
  7. Sla de gerezen deegbol plat en vorm hem grof met de hand tot een dikke 'pizza', die iets dikker is aan de randen. Het deeg moet ruim op de bakplaat passen - zelfs ±3 cm in doorsnede kleiner zijn - want het gaat nog rijzen. Leg het deeg op de bakplaat. Deze focaccia wordt iets dunner dan je normaal gewend bent; je snijdt hem straks niet open om hem te beleggen; je legt het beleg erbovenop.
  8. Bestrijk het deeg dun met olijfolie en laat het ongeveer 3 kwartier rijzen op een warme, tochtvrije plaats; bijvoorbeeld weer in de lichtverwarmde oven.
  9. Druk dan op sommige plekken met de vingers wat deuken in het deeg voor een authentiek uiterlijk. 
  10. Laat het deeg nog een kwartier rijzen; nu buiten de oven, want die ga je voorverwarmen tot 210°C (oven met boven- en onderwarmte) of 190°C (heteluchtoven). 
  11. Bak de focaccia in ongeveer een kwartier gaar en goudbruin. Leg hem op een rooster. 
  12. Bestrijk het gare brood - terwijl het nog warm is - met een beetje olijfolie. Je kunt je focaccia halfwarm serveren, maar op kamertemperatuur is hij ook erg lekker.

Belangrijke tips:

  1. Heb je een staande mixer met een kneedhaak? Dan kun je die ook het kneedwerk voor je laten doen. Maak dan eerst het gistmengsel (zie stap 1) in de deegkom, voeg de bloem en de rest van de ingrediënten toe en kneed het deeg ongeveer 10 minuten. Kneed je deeg de laatste paar minuten met de hand, zodat je goed kunt voelen of het elastisch genoeg is. 
  2. Als je over meerdere bakplaten beschikt, kun je het deeg voor meerdere focaccia's tegelijkertijd maken en de focaccia's ook tegelijkertijd laten rijzen. In de meeste ovens krijg je een beter resultaat als je je focaccia's na elkaar - en dus niet boven elkaar in de oven - bakt.
  3. Als je veel gasten krijgt, is het makkelijk als je je focaccia's al een dag of een paar dagen voor je FocacciaBrunch bakt. Buiten de vriezer kun je ze niet goed bewaren (ook niet tot de volgende dag), maar invriezen gaat prima. Laat je focaccia's goed afkoelen, verpak ze in diepvrieszakken of een dikke laag huishoudfolie en vries ze in. Neem je focaccia's een uur voor de maaltijd uit de vriezer en leg ze naast elkaar op een rooster. Neem ze niet uit hun verpakking. Na een uur zijn ze goed ontdooid en erg lekker! 
  4. Wil je voor alle zekerheid wat extra broodbaktips hebben voordat je aan je allereerste focaccia-avontuur begint? Klik dan even door naar een van mijn eerdere blogs (dat over de roomboter-dinerbroodjes): daar geef ik je heel veel tips & tricks! 

Recept: zo bak je zelf een verse Italiaanse focaccia!


Hoe serveer je de focaccia's voor je FocacciaBrunch?

Heel eenvoudig: je snijdt ze in punten (±10 punten per focaccia) en legt deze op een schaal (of meerdere schalen) op tafel. 

Samen met...


In de eerste plaats een paar algemene belegideeën!

Je kunt dágen in je keuken doorbrengen om je FocacciaBrunch voor te bereiden en allerlei heerlijke verse hapjes te maken. Daarover hieronder meer.

Maar een FocacciaBrunch kan juist ook heel makkelijk zijn in de voorbereiding: je bakt je broden en pakt daarna je boodschappentas en slaat je slag in de supermarkt, bij de slager, de vishandel en de groenteman. 

Wat ga je daar dan kopen?

Vlees, vis, kip en kaas

  • vleeswaren als gedroogde ham in dunne plakjes, achterham, salami, casselerrib, Italiaanse bresaola, gebraden gehakt, rookvlees, rosbief, kalfsfricandeau, lomo serrrano, kant-en-klare vitello tonnato; 
  • kant-en-klare visgerechten als koudgerookte zalm in plakjes, warmgerookte zalm in flakes, Hollandse garnalen, grote garnalen, rivierkreeftjes, gerookte makreel, tonijn tataki, tonijn in blik, zalm in blik, sardientjes in blik, gerookte forel, kibbeling;
  • gare gevogelteproducten als plakjes gerookte kipfilet, gerookte eendenborst, vleeswaren van kalkoen, koude gebraden of gegrilde kip;    
  • diverse soorten kaas, het liefst natuurlijk Italiaanse soorten als Parmezaanse kaas en buffelmozzarella.

Groenten en salades

  • tomaten, komkommer, radijsjes, worteltjes, bleekselderij, paprika's; allemaal in plakjes, blokjes of reepjes gesneden;
  • olijven, gemarineerde artisjokken, (semi-)zongedroogde tomaten, kapperappeltjes, gegrilde groenten in potjes of van de versafdeling;
  • zakjes met slamixen of kroppen sla, zakjes rucola, zakjes jonge bladspinazie, et cetera;
  • kant-en-klare salades van de versafdeling.

Sausjes, salsas en kruidenboters

  • potjes met aïoli, whisky-cocktailsaus, truffelmayonaise, remouladesaus, wasabimayonaise, ravigotesaus, et cetera;
  • tapenades en salsas van de versafdeling;
  • allerlei soorten kruidenboters;
  • hummus.


En verder nog een heleboel inspiratie voor hobbykoks die van hun FocacciaBrunch een nog overvloediger feest willen maken! 


Zoals ik hierboven al suggereerde: je kunt je beleg ook (deels) zelf maken. De vleeswaren, de gehaktballetjes, de gebraden stukken vlees, de salades, de sausjes. 

In eerdere blogs heb ik al eens een paar belegsuggesties voor focaccia aan je gepresenteerd. 

Mijn focaccia met gerookte zalm, citroenmayonaise, olijven en rucola ken je wellicht al. Zet de vis, het sausje en de groenten los op tafel, zodat je gasten er zelf hun punten focaccia mee kunnen beleggen. Leg uit dat deze ingrediënten samen een aanrader zijn!


Recept: zo maak je zelf een focaccia met gerookte zalm, citroenmayonaise, olijven en rucola



Recept: zo maak je zelf een focaccia met kruidige kip, rucola en basilicum

Maar er zijn nog ontelbare andere combinaties van heerlijk beleg mogelijk. Ik zal je er een aantal geven en de rest laat ik over aan  je eigen fantasie! 

De recepten voor het gebruikte vlees, de kip, de vis, de groenten, de salades en de sausjes vind je her en der verspreid over mijn blog. Volg de rode linkjes en je komt ze allemaal tegen! 


Inspiratie voor beleg met rundvlees

  • Gril entrecotes of ribeye steaks en snijd het vlees na 5 minuten rusten in dunne plakjes. Zet die op tafel en serveer ze met je favoriete sausje, bijvoorbeeld zelfgemaakte truffelmayonaise, Spaanse mayonaise, Argentijnse chimichurri of chimichurrimayonaise. Lekker met allerlei soorten sla. 
  • Op dezelfde manier kun je ook plakjes bresaola of rosbief serveren. 
  • Carpaccio van verse bresaola smaakt voortreffelijk met een paar punten focaccia erbij!
  • Maak je weleens zelf rundervinkjes? Die uit mijn recept zijn erg lekker. Laat dan de jus achterwege en snijd na het braden je rundervinkjes in plakjes. Serveer ze warm op focaccia die je besmeert met een likje mayonaise. Strooi er wat geraspte wortelreepjes overheen.
  • Focaccia met een laagje verse zelfgemaakte filet américain is verrukkelijk!
  • Op mijn blog vind je een recept voor tartaarburgers op een broodje met pittige avocadosalsa. Vervang de broodjes eens door focaccia.
  • Besmeer je focaccia met tonijnsalade met kappertjes en bieslook en leg daar een paar plakjes pastrami op. Voortreffelijk! Combineer eventueel met wat rucola. 

Carpaccio van bresaola met Parmezaanse kaas, pijnboompitjes en rucola is heerlijk met focaccia!


Inspiratie voor beleg met varkensvlees

  • Het meest feestelijke idee: braad een hele varkensrollade of varkensfricandeau en snijd die aan tafel in dunne plakjes! Geef er allerlei koude sausjes (bijvoorbeeld zelfgemaakte knoflookmayonaise met tuinkruiden) of kruidenboters bij. En zet een schaal met diverse slasoorten en gesneden snackgroenten op tafel. 
  • Smeer op je focaccia eerst een laagje zelfgemaakte artisjokkencrème en beleg het geheel vervolgens met een Italiaanse gedroogde ham.
  • Of ga voor een laagje olijfolieboter, een plakje jong belegen kaas, wat truffelsalami, een lepel zoetzure uiensalade en wat ingemaakte paprikareepjes. Smullen!
  • Ben je een liefhebber van een BLT oftewel een bacon-lettuce-tomato-sandwich? Die is ook erg lekker met focaccia als broodbasis. 
  • Ik maak graag kleine spiesjes met daaraan blokjes varkenshaas met een blaadje salie, omwikkeld met rauwe ham: saltimboccaspiesjes. Serveer ze warm in een wittewijnsaus en geef er focacciapunten bij.
  • De Spanjaarden maken ook heerlijke hapjes van blokjes varkenshaas. Ze maken het vlees op smaak met o.a. sherry en pimentón, gerookt paprikapoeder. Heerlijk met focaccia.
  • Nog een idee voor kruidige varkenshaas: dunne reepjes gemarineerd in allerlei kruiden en specerijen en daarna gebraden. Serveer de reepjes warm of koud op focaccia met gesnipperde Spaanse peper, ringetjes bosui en kleingesneden ijsbergsla. Je zou je focaccia nog kunnen besmeren met mayonaise voor een frisse touch, maar noodzakelijk is dat niet. 
  • Heerlijk: gril een paar casselerribsteaks (die koop je rauw bij een goede slager), snijd ze diagonaal in plakjes en beleg er je focaccia mee. Gebruik als basis een lekkere mosterdmayonaise. Maak het geheel af met wat gemengde sla.
  • Heb je nog een restje zelfgemaakte huzarensalade over (ik maak die het liefst met in blokjes gesneden stevig aangebraden varkensfiletlapjes!)? Zet het schaaltje maar op tafel tijdens je FocacciaBrunch!
  • Soep bij je FocacciaBrunch? Wat mij betreft graag! Ga bijvoorbeeld voor mijn pittige pompoensoep met chorizo


Saltimboccaspiesjes in wittewijnsaus voor bij je FocacciaBrunch!


Inspiratie voor beleg met kalfsvlees

  • In plaats van de focaccia met tonijnsalade en pastrami van hierboven zou je er ook voor kunnen kiezen de tonijnsalade te combineren met plakjes kalfsfricandeau (met een klein beetje zout en peper). Het resultaat lijkt een beetje op vitello tonnato.
  • Liever een vitello-tonnato-burger op je focaccia? Ook een goed idee! Je maakt sappige en kruidige kalfshamburgers en die combineer je met een fantastische tonijnmayonaise. Heerlijk met kapperappeltjes en gemarineerde artisjokkenharten. 
  • Ken je mijn kalfsgehaktworstjes met marjolein? Die smaken zowel koud als warm heerlijk bij je FocacciaBrunch. Bijvoorbeeld in combinatie met een likje mayonaise en gemengde bladsla met wat verse marjolein erdoorheen. 
  • Heerlijk luxe: een zelfgemaakte Franse terrine van o.a. kalfsvlees, kip en ham op een bedje van sla met een klassieke vinaigrette en kleine blokjes aspic (van runderbouillon met cognac en madera) met een paar punten focaccia! 


Dit is zo lekker: een kruidige Franse terrine!


Inspiratie voor beleg met lamsvlees

  • Spiesjes van lamsgehakt op smaak gemaakt met o.a. venkelzaad: serveer ze warm bij je focaccia. Gebruik voor de garnering een beetje mayonaise en een mengsel van bladsla en dun in plakjes gesneden rauwe venkel. 
  • Wij maken voor de avondmaaltijd graag wraps die we vullen met gebraden merguezworstjes, aïoli en kruidensla. Dezelfde combinatie smaakt ook erg lekker bij je FoccaciaBrunch! 


Inspiratie voor beleg met gehaktballen en hamburgers

  • De combinatie gehaktballen-focaccia is perfect. Sommige gehaktballen zijn het lekkerst warm, andere kun je ook een dag voor je FocacciaBrunch al maken. Je serveert ze koud in dunne plakjes gesneden. Mijn Limburgse gehaktballen zijn zelfs het lekkerst koud als je ze op brood serveert. Geef er pittige mosterdmayonaise en waterkers bij.
  • Liever mediterrane gehaktballen bij je focaccia? Wat dacht je van kleine warme Marokkaanse gehaktballetjes met harissamayonaise, grof gesneden platte peterselie en dunne reepjes rode puntpaprika?
  • Iets soortgelijks kun je doen met Spaanse gehaktballetjes en Spaanse mayonaise. De Spaanse gehaktballetjes zijn ook lekker koud.
  • Mijn Griekse gehaktballetjes hebben weer een heel ander karakter. Ze smaken het beste in combinatie met zelfgemaakte knoflookmayonaise met tuinkruiden en een knapperige slasoort als ijsbergsla of romainesla.  
  • En natuurlijk moet ik de Italiaanse kalfsgehaktballetjes niet vergeten. Besmeer je focaccia eerst met mayonaise die je op smaak maakt met versgehakte basilicum. Garneer je broodjes met gemengde sla en hele blaadjes basilicum. 
  • Nog meer inspiratie met gehakt? Klik eens door naar mijn recept voor hamburgersandwiches met sweet-bitesaus, kaas en krokant gebakken ontbijtspek. Op eenzelfde manier kun je ook je focaccia beleggen! 
  • Hou je van verse tomatensoep met gehaktballetjes? Die smaakt ook uitstekend bij je FocacciaBrunch. Vooral als je je soep kruidt met Italiaanse tuinkruiden zoals in mijn recept. 


Verse tomatensoep met tuinkruiden met gehaktballetjes smaakt perfect met een punt focaccia!


Inspiratie voor beleg met gevogelte

  • Je zag het hierboven al: kruidige kip is heerlijk op een focaccia. Gebruik elke keer andere kruidencombinaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van gebraden of gegrilde kipfiletreepjes/kippendijenvlees met mijn hiermee-maak-je-alles-lekkerder-kruidenmix? Combineer met knoflookmayonaise en geraspte wortelreepjes of reepjes puntpaprika. De kip is zowel warm als koud lekker.
  • Wij maken vaak een clubsandwich met behalve kruidige kip ook nog bacon, tomaat, sla en twee sausjes. Gebruik hetzelfde beleg ook eens voor je focaccia. 
  • Rooster een lekker ovenkippetje en snijd het vlees na het bereiden klein. Serveer de kip met bijvoorbeeld mojo rojo, een fantastische salsa van de Canarische Eilanden. 
  • Ben je net zo dol op kipschnitzels als wij? Maak ze ook eens voor je FocacciaBrunch en geef er zelfgemaakte tapenade met pijnboompitjes bij. 
  • Liever kipgehakt? Ik heb een verrukkelijk recept voor mediterraan gekruid kipgehakt. Daar maak je heerlijke worstjes van die je - warm of koud - bij je focaccia kunt eten. Erbij geef je gemengde bladsla of rucola en (knoflook)mayonaise.
  • Een idee met gerookte kipfilet: besmeer je punt focaccia met een honing-mosterdsausje en beleg hem met een blaadje sla, krokant gebakken bacon, de kip en een handje rookamandelen. 
  • Ken je mijn gerooktekalkoensalade met dadels en een vijgendressing? En mijn salade van gerookte eendenborst met kruisbessendressing? Beide zijn erg geschikt voor je FocacciaBrunch! 


Krokant gebakken mini-kipschnitzeltjes met zelfgemaakte tapenade!


Inspiratie voor beleg met vis

  • Tonijnsalade: perfect voor je FocacciaBrunch! Alleen, dé tonijnsalade bestaat niet: ik heb maar liefst 5 tonijnsalades op mijn blog staan, die je voor je brunch kunt gebruiken. Allereerst de pittige tonijnsalade met krokante maïs. Maar klik ook eens door naar de tipsy tonijnsalade met knapperige groenten of de tonijnsalade met olijven, een pepertje en basilicum.
  • En dan is er ook nog een Spaanse tonijnsalade die ik van harte kan aanbevelen. Eigenlijk is het meer een aardappel-groentesalade met tonijn: de ensalada rusa con atún. Verrukkelijk!
  • Ook een aanrader: maak een grote bak met maaltijdsalade met tonijn, gemengde bladsla, olijven, paprika, bosui en een frisse dressing. En beleg er je focacciapunten mee.
  • Gerookte zalm mag niet ontbreken tijdens je FocacciaBrunch. Ik gaf je hierboven al een voorbeeld van een focaccia met gerookte zalm, olijven, rucola en citroenmayonaise. Laat je de olijven weg, dan smaakt de focaccia heerlijk bij een warme kop romige aardappel-preisoep (laat de spekjes uit het recept achterwege). 
  • Denk ook eens aan de combinatie van focaccia met een carpaccio van gerookte zalm.
  • Of kies voor een Franse salade met gerookte zalm, maïs, tomaat en een sherrydressing. Heerlijk met een punt focaccia!
  • Maak je weleens roerei met gerookte zalm? Wij vullen er graag onze hartige soesjes mee, maar op een puntje focaccia smaakt het roerei ook erg lekker. Vervang de zalm ook eens door Hollandse garnalen.
  • Liever warmgerookte zalm? Besmeer dan eerst je focaccia met een dille-honingsausje. Garneer je broodje met waterkers. 
  • Liefhebbers van krab maak je blij met een punt focaccia met zelfgemaakte krabsalade.
  • Vergeet ook niet een schaaltje met Hollandse garnalen op tafel te zetten. Je garnalen smaken heel speciaal als je er een pittige salade mee maakt. Met een pepertje, blokjes avocado en stukjes tomaat. Fantastisch!
  • Of ga voor grote garnalen die je een dag voor je brunch al marineert in olijfolie met kruiden, citroen, wat Spaanse peper en een beetje knoflook. Geef er eventueel een avocadosalsa bij. 
  • Heb je een grillpan? Maak dan mijn garnalenspiesjes! Schuif aan tafel de garnalen van de spiesjes. Besmeer je focaccia met een likje chimichurrimayonaise en beleg met de garnalen en fijngesneden ijsbergsla.

Makkelijk en snel gemaakt: carpaccio van gerookte zalm!


Inspiratie voor beleg zonder vlees of vis

  • Hummus is razend populair! En ook nog eens erg lekker op focaccia. Zet hem op tafel dus!
  • Of laat je kikkererwten heel en maak er een pittige salade mee. Met maïs, tomaten en allerlei Mexicaanse smaakmakers.
  • Heb je nog een paar mooie, rijpe avocado's liggen? Snijd ze in plakjes en maak die op smaak met wat olijfolie, een kneepje citroensap en zout en peper. Beleg je punt focaccia ermee en schep er dan nog een lepel Mexicaanse salsa overheen. Lekker! 
  • Uiteraard kun je van je avocado's ook een avocadosalsa maken, zoals ik hierboven al voorstelde.
  • Ook mijn tapenade met pijnboompitjes ken je al van een vorige tip.
  • Überhaupt mogen olijven niet ontbreken bij je FocacciaBrunch. Als je ze marineert zijn ze nóg lekker.
  • En als je ze dan ook nog eens in de oven roostert zijn ze al helemaal niet meer te versmaden!
  • Ook lekker op je focaccia: een tomatensalade mét die gemarineerde olijven van hierboven!
  • Nog meer groente-ideeën? Pof je eigen cherrytomaatjes!
  • Of gril plakjes courgette en marineer die lekker in olijfolie met citroen, knoflook en kruiden.
  • Dol op feta? Marineer ook die eens! Heerlijk op je focaccia.
  • Zeker met een Griekse boerensalade erbij!
  • Liever Italiaanse kaas? Dan zou ik kiezen voor buffelmozzarella en die op mijn focacciapunt leggen samen met een lekkere lepel pittige Italiaanse salsa en een handje rucola.
  • Natuurlijk kun je plakjes gekookte eieren op tafel zetten tijdens je FocacciaBrunch. Maar wat mij betreft is dat wat aan de saaie kant. Liever maak ik van mijn eieren een heerlijke kruidenomelet!
  • Nog één laatste tip: maak van je FocacciaBrunch een soort vegetarisch soepenbuffet. Kies bijvoorbeeld voor de volgende soepen: een Italiaanse tomatenbouillon met oventomaatjes, olijven en basilicum, een romige soep van geroosterde tomaten en puntpaprika's en een pittige Spaanse aardappelsoep met gepofte knoflook. Die smaken allemaal nóg lekkerder met een punt focaccia erbij! 

Goddelijk: Griekse boerensalade met gemarineerde feta!

zondag 14 november 2021

15x Verrukkelijke Visrecepten voor je Kerstdiner, Kerstbrunch, Kerstlunch of Kerst-high tea!

 

Elk jaar zijn ze weer razendpopulair: de kerstrecepten op mijn blog.

Én de kerstreceptenverzamelingen

Jullie klikken in oktober, november en december massaal op links als:

Maar toen ik dit rijtje aan het samenstellen was, viel het me op dat ik nog nooit een verzamelblog geschreven heb met allemaal visrecepten voor de kerstdagen!

Dat spijt me enorm voor alle visliefhebbers! Maar geloof me: vandaag ga ik het dubbel en dwars goedmaken met jullie!

Hier komen mijn 15 meest feestelijke kerstrecepten met vis in de hoofdrol! Veel plezier ermee!


En ik wens jullie vast hele lekkere en gezellige kerstdagen!

15x Verrukkelijke Visrecepten voor je Kerstdiner, Kerstbrunch, Kerstlunch of Kerst-high tea!


1. Mijn allernieuwste kerstvoorgerecht is meteen ook één van de allerlekkerste en in elk geval het allermakkelijkste om te maken: mijn zalmcarpaccio met foreleitjes, room en dille!


Kersttips:

  • voorbereiden: klop je slagroom voor dit gerecht al voordat je gasten komen. 
  • bewaren: bewaar de geklopte slagroom in een afgedekt glazen of aardewerken schaaltje in de koelkast.
  • bereiden: het bereiden van dit gerecht duurt niet langer dan 10 minuten (nou ja, wel iets langer natuurlijk als je heel veel gasten hebt waar je de borden voor moet opmaken). Je garneert je zalmgerecht met kleine takjes dille, die er uitzien als mini-dennentakjes!
  • combineren: serveer bij dit verrukkelijke visvoorgerecht (zelfgebakken) roomboterdinerbroodjes met een likje roomboter!
  • variëren: deze zalmcarpaccio smaakt ook erg lekker bij je kerstlunch of kerstbrunch. Maak de porties dan wat groter en geef er een paar extra dinerbroodjes bij!


Kerstvoorgerecht: carpaccio van gerookte zalm, foreleitjes, dille en room


2. Nog een voorgerecht met gerookte zalm? Ik weet er nog wel eentje dat echt ontzettend lekker én spectaculair is: kleine hartige soesjes gevuld met sappig roerei en reepjes gerookte zalm! Hiermee maak je gegarandeerd grote indruk op je gasten!



Kersttips:

  • voorbereiden: je kunt je soesjes een dag voor de kerst al bakken. Je zou ze zelfs weken van tevoren al kunnen maken, want soesjes kun je prima invriezen. Je leest er alles over in een van mijn andere blogs vol met soezen-bak-trucjes! Misschien kom je daarin nog andere tips tegen waar je nooit eerder aan gedacht had. 
  • bewaren: laat je soesjes eerst afkoelen na het bakken en bewaar ze daarna op een goed afgedekte schaal of in een diepvriesdoos/stevige diepvrieszak. 
  • bereiden: voor dit gerecht serveer je je soesjes warm! Zet ze dus even in de oven terwijl je ondertussen je roereieren maakt. 
  • combineren: deze hartige soesjes met roerei en gerookte zalm zijn niet alleen lekker als voorgerecht, maar ook als amuse (1 per persoon). Of serveer ze tijdens een kerstontbijt, kerstbrunch of kerstlunch! 
  • variëren: als je geen liefhebber bent van gerookte zalm, kun je je roerei ook omscheppen met bijvoorbeeld Hollandse garnaaltjes of rivierkreeftjes. 


Kerstvoorgerecht: hartige soesjes gevuld met luchtig roerei en gerookte zalm



3. Liever een voorgerecht met garnalen? Mijn tomaatjes gevuld met een boozy salade van Hollandse garnaaltjes zijn echte allemansvriendjes! Geen hip, nieuw recept - meer een gouwe ouwe - maar daarom niet minder lekker!



Kersttips:

  • voorbereiden: de saus voor je garnalensalade kun je al een dag voor kerst maken. Ook kun je dan al je tomaatjes uithollen als je dat beter uitkomt. 
  • bewaren: bewaar alle (voorbereide) ingrediënten afgedekt in de koelkast.
  • bereiden: als je pas vlak voor het vullen van de tomaatjes je garnalen door de saus schept, smaakt je gerecht lekker vers! Garneer je gerecht met schuin afgesneden 'dennennaaldjes' van bieslook.
  • combineren: deze gevulde tomaatjes smaken ook erg lekker als onderdeel van een koud buffet (kleed je schaal dan feestelijk aan met 'dennentakjes' van rozemarijn!) of een kerstbrunch. Of gebruik ze als garnering voor een feestelijke huzarensalade
  • variëren: eten er kinderen mee? Laat voor hun dan de alcohol en het overgrote deel van de pittige specerijen in de saladedressing achterwege. Kinderen vinden het misschien leuk als je dit gerecht 'gevulde kerstballetjes' noemt! 


Kerstrecept: kleine tomaatjes gevuld met een boozy garnalensalade



4. Ook soep met garnalen is altijd lekker als voorgerecht. Mijn rundvleesbouillon op smaak gemaakt met een flinke scheut sherry en gevuld met kruidige omeletruitjes en Hollandse garnalen is niet alleen verrukkelijk, maar ook nog eens heerlijk licht. 


Ideaal voor een heel uitgebreid kerstdiner of een diner met een wat zwaarder hoofdgerecht of dessert! 



Kersttips:

  • voorbereiden: de rundvleesbouillon, die de basis vormt voor deze soep, kun je gewoon invriezen. Makkelijk! De omeletruitjes kun je een dag voor je kerstdiner al maken.
  • bewaren: bewaar je omeletruitjes na afkoeling afgedekt in de koelkast.
  • bereiden: de bouillon opwarmen en op smaak maken met sherry, de omeletruitjes even in de oven zetten en de borden opmaken. Meer hoef je vlak voor het serveren niet te doen! 
  • combineren: ook hier smaken zelfgebakken roomboterdinerbroodjes heerlijk bij! 
  • variëren: snijd wat kleinere omeletruitjes en serveer je warme soep in kleine koffiekopjes of glaasjes als speciaal hapje bij een luxe kerstborrel! 


Kerstrecept: sherrybouillon met Hollandse garnalen en kruidenomelet



5. Ga je deze kerst op de Franse toer? Dan is de salade die ik voor het eerst at op een Frans terras een aanrader. 


Hij bevat naast heel veel knapperig verse groenten als sla, tomaat en maïs ook nog gerookte zalm (en eventueel ook nog rivierkreeftjes). Je geeft je dressing een feestelijke alcoholische tic met een paar eetlepels medium sherry.



Kersttips:

  • voorbereiden: deze salade kost niet veel tijd, maar je zou de tomatenblokjes al ruim voor de maaltijd kunnen snijden. Maak dan ook meteen je dressing al.
  • bewaren: bewaar alle ingrediënten goed afgedekt in de koelkast.
  • bereiden: maak de borden pas op vlak voor het serveren. Schud je dressing nog even goed in een jampot of mengbeker en schenk hem over de salades. 
  • combineren: deze salade misstaat ook niet op een koud buffet of op een tafel met allemaal lekkere brunchhapjes!
  • variëren: soms gebruik ik niet alleen maar gerookte zalm in deze salade, maar ook nog eens rivierkreeftjes! 


Kerstrecept: Franse salade met gerookte zalm, tomaat, maïs en een sherrydressing



6. Ook de Spanjaarden weten de lekkerste visvoorgerechten te bereiden. Wat dacht je van hun ensalada rusa con atún?! 


Dat is een smeuïge aardappelsalade met piepkleine blokjes wortel, knapperige erwtjes, smaakvolle tonijn en een pittig sausje. Een topper op je kersttafel!



Kersttips:

  • voorbereiden: je kunt je ensalada rusa makkelijk de dag voor je diner al maken. Als dat niet makkelijk is! Hou wel wat losse ingrediënten achter voor de garnering; kijk maar naar de foto. Ziet dat er niet mooi uit?!
  • bewaren: bewaar alles afgedekt in de koelkast tot vlak voor het serveren.
  • bereiden: gebruik een bakring voor het opmaken van je borden (zie foto). Prachtig en feestelijk!
  • combineren: deze ensalada rusa is een voorgerecht op zich, maar je zou er ook nog dun gesneden sneetjes stokbrood bij kunnen serveren, die je even inwrijft met een beetje olijfolie en daarna krokant grilt in de grillpan of bakt in de koekenpan.
  • variëren: in Spanje serveren ze ensalada rusa con atún eigenlijk altijd als tapa. Dat kun jij natuurlijk ook doen! Ook leuk: kies dit jaar niet voor een traditioneel kerstdiner, maar maak er een Spaanse tapasavond van. Klik op het rode linkje voor nog meer verrukkelijke tapas


Kerstrecept: pittige Spaanse aardappelsalade met tonijn



7. Vroeger als kind aten wij vaak een roze zalmsalade als voorgerecht tijdens de kerst. Het recept zal ik nooit meer vergeten! Sterker nog: we eten deze salade nog steeds erg vaak. Ook gedurende de rest van het jaar. 


Hij komt heel mooi tot zijn recht (en is ook nog wat gezonder!) als je hem serveert in krokante blaadjes romainesla. Noem je gerecht dan 'slawraps met romige zalmsalade'! 



Kersttips:

  • voorbereiden: maak je zalmsalade al enkele uren voor je kerstdiner als dat beter uitkomt.
  • bewaren: bewaar je salade afgedekt in de koelkast.
  • bereiden: zet je borden klaar en leg op elk bord 3 kleine blaadjes sla en dan... vullen maar!
  • combineren: bij dit gerechtje is het erg lekker om krokante melbatoast te serveren.
  • variëren: op mijn blog vind je nog meer manieren om de romige zalmsalade te serveren. Wat dacht je van verrines met zalmsalade, krokante saladecupjes met zalmsalade of zalmsandwiches? Al die hapjes zijn trouwens ook erg lekker bij een kerstbrunch, een kerstborrel of een kerst-high tea


Kerstrecept: slawraps gevuld met romige zalmsalade



8. Hoog tijd voor een hoofdgerecht met vis: moten warmgerookte zalm met een delicieus, romig wittewijn-mosterdsausje. Dit is zoooo lekker! En ook nog eens heel makkelijk en snel klaar te maken. Wat wil je nog meer?!



Kersttips:

  • voorbereiden: maak je romig wittewijn-mosterdsausje al een dag voor kerst: makkelijk!
  • bewaren: laat je sausje afkoelen en bewaar het daarna afgedekt in de koelkast.
  • bereiden: 15 minuten voor het serveren zet je je zalm in de oven om lekker warm te worden. Ondertussen kun jij de saus weer opwarmen (voeg eventueel nog een klein beetje koud water toe als er te veel verdampt) en je bijgerechten afmaken.
  • combineren: je ziet het al op de foto: wij eten vaak krokant gebakken krieltjes bij onze warmgerookte zalm. Maar misschien zijn riefkeukskes, Limburgse pannenkoekjes van geraspte aardappel, nóg lekkerder! Bij het recept geef ik ook een aantal suggesties voor extra feestelijke groentegerechten. Klik dus snel door voor lekkere inspiratie!
  • variëren: de romige mosterdsaus smaakt ook voortreffelijk bij een gebakken forelletje of een in roomboter gebakken heilbotfilet. Geen vis, maar vlees? Dat kan ook! Denk aan een kalfsentrecote, een varkenshaas of een feestelijk gebraad van varkensfilet (bijvoorbeeld varkensfilet van Livar met een in de oven krokant geroosterd vetlaagje; in de tips bij het recept voor mijn la-dolce-vita-tomatensaus leg ik je uit hoe je de lekkerste varkensfilet braadt). 


Kerstrecept: warmgerookte zalm met een romig wittewijn-mosterdsausje



9. Of dineer dit jaar met mijn krokant gebakken kabeljauw! Je kruidt je vis met een heerlijke lichtpikante rub. Daarbij serveer je een pittige peterseliesalsa. De combi is fantastisch én heel feestelijk!



Kersttips:

  • voorbereiden: maak de salsa en de rub voor je vis al uren van tevoren. Dat bespaart je wat tijd tussen de gangen door!
  • bewaren: de salsa bewaar je afgedekt in de koelkast, de rub kan gewoon in een lege jampot.
  • bereiden: vis bakken doe je altijd pas op het allerlaatste moment. Zo gaat hij op en top krokant op tafel! Denk je eraan om op tijd je borden te verwarmen? Dat voegt echt wat toe aan de smaak van je kabeljauw. 
  • combineren: wat mij betreft serveer je hier versgebakken frietjes bij en een lekkere salade, bijvoorbeeld een feestelijke groen-rode salade van gegrilde groene aspergepuntjes, haricots verts en tomaat. Hou het in elk geval simpel, want je kabeljauw moet in het middelpunt van de belangstelling staan! 
  • variëren: dit visgerecht is zo lekker en feestelijk; hier zou ik helemaal niet mee gaan variëren! 


Kerstrecept: Kruidige krokant gebakken kabeljauw met peterseliesalsa



10. Van grote garnalen kun je heerlijke spiesjes maken! 


Marineer je garnalen voordat je ze grilt in de grillpan minimaal een paar uur - maar een hele nacht is nóg lekkerder - in zelfgemaakte Argentijnse chimichurri


Je serveert je garnalenspiesjes met een mayonaisesausje dat je ook weer op smaak maakt met die heerlijke chimichurri. Om je vingers bij op te eten!



Kersttips:

  • voorbereiden: de voorbereiding voor dit heerlijke visgerecht bestaat uit het maken van verse chimichurri om je garnalen in te marineren. Dat doe je bij voorkeur de dag voor kerst! 
  • bewaren: bewaar je gemarineerde garnalen én de rest van je chimichurri afgedekt in de koelkast. 
  • bereiden: rijg je garnalenspiesjes al voordat je gasten komen. Makkelijk voor later! Het grillen van de spiesjes gaat vrij snel. Tussen de bedrijven door kun je dan het sausje roeren en de bijgerechten maken.
  • combineren: frietjes zijn hierbij een must, want die zijn zooo lekker met een likje chimichurrimayonaise! Om je chimichurri-maaltje helemaal compleet te maken geef je er ook nog een pittige salade bij met haricots verts, tomaat, paprika, maïs, ui en een chimichurridressing! 
  • variëren: volgens het recept gril je je spiesjes op de barbecue, maar midden in de winter is grillen in een grillpan waarschijnlijk een beter idee! Overigens zou je deze spiesjes ook kunnen serveren als voorgerecht of als klein tussengerecht. Dan heb je minder spiesjes nodig per persoon. 


Kerstrecept: garnalenspiesjes met chimichurrimayonaise



11. Een gezellig idee voor een informele kerstlunch met familie of vrienden: eerst verzamel je al je gasten rondom de keukentafel en dan ga jij aan de slag met het bakken van verse Limburgse  aardappelpannenkoekjes


In Limburg noemen we die pannenkoekjes 'riefkeukskes'. Je maakt ze niet op basis van een puree van gare aardappels, maar met rauwe geraspte aardappel. 


Op tafel zet je ook grote schalen met allemaal verschillende soorten gerookte vis: gerookte zalm, gerookte heilbot, gerookte forel en gerookte makreel. En een flinke kom met mierikswortelroom. 


Je gasten eten de door jouw gebakken riefkeukskes heerlijk krokant vers uit de pan. Elke 10 minuten geef je weer een nieuw 'rondje'! 


Daarnaast bedient iedereen zichzelf rijkelijk van de gerookte vis en de saus!


Ontzettend lekker en echte sfeermakers, die riefkeukskes!



Kersttips:

  • voorbereiden: dek voordat je gasten komen al de tafel en leg de vis op schalen. Ook de mierikswortelroom kun je dan al maken.
  • bewaren: de vis en de saus bewaar je afgedekt in de koelkast totdat iedereen gaat eten.
  • bereiden: maak je beslag pas vlak voordat je aan de slag gaat met het bakken van de riefkeukskes. Gebruik bij voorkeur twee grote koekenpannen tegelijkertijd. Zo kun je 6 gasten per rondje bedienen! 
  • combineren: van huis uit drinken wij bij onze riefkeukskes potten en potten vol met thee, maar natuurlijk kun je ook voor bier of witte wijn kiezen.
  • variëren: krijg je gasten die niet zo dol zijn op vis? Zorg dan ook voor alternatieven in de vorm van vleeswaren. Denk aan casselerrib, Zwitsers Bündnerfleisch, Italiaanse bresaola, gedroogde hammen, gerookte kipfilet, etc. En zet schaaltjes met snackgroenten op tafel. 


Kerstlunch: Limburgse aardappelpannenkoekjes met gerookte vis



12. Ook erg lekker als kerstlunch - of als onderdeel van je kerstbrunch: versgebakken focaccia uit eigen oven, belegd met koudgerookte zalm, frisse citroenmayonaise, schijfjes olijf, blaadjes verse basilicum en rucola! Een traktatie! 



Kersttips:

  • voorbereiden: de allerlekkerste focaccia komt vers uit de oven, maar dat kan niet altijd als je gasten krijgt. Bak in dat geval je brood een of meer dagen van tevoren en vries het na afkoeling - goed verpakt in een diepvrieszak of in huishoudfolie - in! 
  • bewaren: neem het brood een uurtje voor de maaltijd uit de vriezer en laat het in de folie op een rooster rustig ontdooien. 
  • bereiden: beleg je brood pas vlak voordat je aan tafel gaat. 
  • combineren: maak je kerstlunch extra feestelijk door er een glaasje bubbels bij te serveren!
  • variëren: geen vis, maar ook erg lekker: beleg je focaccia met reepjes kruidige kipfilet, rucola en basilicum


Kerstlunch: zelfgebakken focaccia met gerookte zalm



13. Nog een kerstbrunchrecept: een pittige en tegelijkertijd frisse salade van Hollandse garnalen, blokjes avocado en stukjes tomaat. Heerlijk met vers stokbrood, zachte roomboterdinerbroodjes, ciabattabroodjes, bagels of de zelfgebakken focaccia van hierboven! 



Kersttips:

  • bereiden: deze salade is het allerlekkerst als je hem vers bereidt. Gelukkig kost dat niet veel tijd! 
  • combineren en variëren: bij het recept in het blog over deze feestelijke salade geef ik zo veel serveersuggesties, dat het niet de moeite loont om die hier allemaal te herhalen. Klik dus maar snel door naar het recept!


Recept voor je kerstbrunch: ciabattabroodjes met een salade van Hollandse garnalen en avocado



14. Tip voor een lekker lichte kerstlunch: een maaltijdsalade van pittig gemarineerde grote garnalen, artisjokkenharten, rode puntpaprika en kruidensla! Heerlijk met krokant desembrood of weer die zelfgebakken focaccia!



Kersttips:

  • voorbereiden: als ik eerlijk ben is het het allerlekkerst als je je garnalen 24 uur laat marineren in alle ingrediënten die je in het recept kunt vinden. Makkelijk ook: dat bespaart je wat tijd voor je kerstlunch!
  • bewaren: natuurlijk bewaar je je gemarineerde garnalen afgedekt in de koelkast.
  • bereiden: maak de borden pas op vlak voordat je de salades serveert. 
  • combineren: zet schalen met lekker brood en kommetjes met (gezouten) roomboter op tafel. 
  • variëren: deze garnalensalade is ook erg lekker als tapa! Of zet een grote, ruime schaal met salade op je mediterraan getinte koude buffet! 


Kerstlunch: luxe salade met gemarineerde garnalen, artisjokkenharten en kruidensla



15. Heb je er al eens aan gedacht om in plaats van een traditioneel kerstdiner te serveren te kiezen voor een kerst-high tea


En daarbij dan allerlei vissandwiches op tafel te zetten? Denk aan sandwiches met de romige zalmsalade van hierboven, sandwiches met luxe krabsalade, sandwiches met gerookte zalm en honing-dille-mosterdsaus of pittige tonijnsandwiches met krokante maïs



Kersttips:

  • voorbereiden: al deze sandwiches kun je een paar uur voor je kerst-high tea al maken. 
  • bewaren: leg ze op een schaal en dek die strak af met huishoudfolie. Zet de schaal tot het serveren in de koelkast.
  • bereiden: de sandwiches kunnen direct uit de koelkast op tafel!
  • combineren: begin je high tea eerst met een luxe klein hapje (eventueel met een glas bubbels erbij!). Daarna tover je je sandwiches tevoorschijn. Na de sandwiches worden traditioneel zoete scones geserveerd, maar je zou ook voor hartige scones kunnen kiezen; alle recepten vind je op mijn blog. En dan is het tijd voor allerlei zoetigheden; sla je slag bij de bakker of ga zelf uitgebreid aan de bak
  • variëren: met een high tea kun je zo veel kanten uit! Volg het rode linkje voor alle high tea-ideeën op Culinaire Bagage! 


Voor je kerst-high tea: pittige tonijnsandwiches


dinsdag 2 november 2021

Krokant gebakken aardappelhapjes met gerookte zalm of paling voor je kerstborrel!


Soms ben ik weleens nieuwsgierig: hoe kom jij mijn recepten op het spoor? Hoe heb je bijvoorbeeld dit recept gevonden?

Heb je in Google of op Pinterest gezocht naar 'hapjes met gerookte zalm'? Of naar 'gerechten met gerookte paling', 'hapjes voor de kerstborrel', 'kersthapjes', 'amuses voor het kerstdiner' of 'aardappelgerechten'?

Misschien ben je een trouwe volger of een abonnee van mijn Receptenservice (geef je op rechtsboven op mijn blog!) en heb je doorgeklikt vanuit een van mijn nieuwsbrieven. Of wellicht heb je een tip gekregen van een vriend of vriendin.

Of je neust vaak rond op fotowebsites als Foodgawker of Foodyub. Ook daar staan namelijk nogal wat linkjes op naar mijn recepten.

Laat je het me weten in een reactie onder dit blog? Leuk!  

Hoe je hier ook terecht bent gekomen, ik hoop dat je blij bent met mijn nieuwste (kerst)recept! 


Hier in huis zijn wij in elk geval dol op deze krokant gebakken aardappelhapjes met gerookte vis en een toefje mierikswortelsaus! 


Krokant gebakken aardappelhapjes met gerookte zalm of paling voor je kerstborrel!


Toastjes met gerookte zalm en gerookte paling


Op menig kerstborrel gaan ze rond: grote schalen vol met toastjes met gerookte zalm, paling, heilbot, makreel. Zalig! Ik zou zeggen: laat maar aanrukken, al dat lekkers!

Ga jij ze ook maken tijdens de komende kerstdagen?

Met de soort toast die je voor je hapjes gebruikt kun je eindeloos variëren. Kies jij voor dunne melbatoast, ga je voor olijfolietoastjes, maak je zelf toast van dun sandwichbrood?


Blini's met gerookte vis


Wil je nog luxer uitpakken? Vervang dan je toastjes eens door blini's.

Ken je die? Dat zijn kleine eenhapspannenkoekjes! Qua uiterlijk lijken ze een beetje op poffertjes. Alleen worden ze niet zoet geserveerd, maar hartig. 

Van oorsprong komen blini's uit Rusland en Oost-Europa. De pannenkoekjes worden meestal gebakken van een gistbeslag met boekweitmeel. 

In de kersttijd kun je blini's vaak kant-en-klaar kopen bij traiteurs en soms zelfs in de supermarkt. Zelf maken is ook een optie. Op mijn blog staat nog geen recept voor blini's, maar je zou even kunnen doorklikken naar het recept van Rutger van den Broek.  

Met name blini's met gerookte zalm en zure room zijn verrukkelijk!


Krokant gebakken aardappeltjes als basis voor je vishapjes


Vandaag wil ik je een idee aan de hand doen voor nóg een andere basis voor hapjes met gerookte vis: krokant gebakken aardappeltjes! 

Als je het ons vraagt, zijn dunne gebakken aardappeltjes misschien nog wel lekkerder dan de toast en de blini's!

En ja, ik heb het echt over de aardappeltjes die je misschien zelf ook weleens bakt als bijgerecht voor de warme maaltijd! Maar dan wat zorgvuldiger uitgesneden, in mooie egale rondjes van gelijke maat. 

Ik zal je hieronder in het recept uitleggen hoe je de lekkerste aardappeltjes bakt voor je kersthapjes. Wil je nóg meer tips & tricks voor de krokantste aardappeltjes, lees dan ook eens het blog dat ik helemaal aan dit onderwerp wijdde. Volg het rode linkje!


De saus voor je vishapjes


Je zou je aardappelhapjes 'gewoon' kunnen beleggen met allerlei soorten gerookte vis. Maar je voegt een extra smaakdimensie toe als je er ook een toefje saus op serveert: een toefje mierikswortelsaus om precies te zijn.

Dat is een luchtig mengsel van (eventueel zelfgemaakte) mayonaise, geklopte room (zonder suiker), een schepje grove mosterd en wat heerlijk pittige geraspte mierikswortel. Die mierikswortel koop je gewoon geraspt en al in potjes in de supermarkt: lekker makkelijk!


Liever vleeswaren?


Ben je geen liefhebber van gerookte vis of wil je graag wat meer variatie aanbrengen in de hapjes die je serveert?

Kies dan ook eens voor vleeswaren als beleg voor je krokant gebakken aardappeltjes! 

Denk aan gerookte vleeswaren als gerookte kipfilet, gerookte kalkoen, lichtgezouten runderrookvlees, casselerrib of lichtgerookte achterham. Ongerookte - maar wel gedroogde - Italiaanse bresaola vinden wij ook een fantastische variant!


Aardappelhapjes voor bij de borrel of als amuse


Wanneer serveer jij je aardappelhapjes? 

Als eerste denk je natuurlijk aan een borrel, bijvoorbeeld je kerstborrel, je oudejaarsborrel of je nieuwjaarsborrel. Of misschien aan een feestelijke brunch of een high tea.

Maar je hapjes zijn ook fantastisch als amuse. Je ziet het op de foto's bij dit blog: ik serveer graag kleine porties van drie aardappelhapjes met drie verschillende soorten beleg als amuse. 

Voor de foto's koos ik voor gerookte zalm, gerookte paling en verse bresaola! Wij hebben er achteraf met volle teugen van genoten! 


Recept: zo maak je zelf de lekkerste aardappelhapjes voor je kerstborrel of voor oudejaarsavond!


Krokant gebakken aardappelhapjes met gerookte zalm of paling voor je kerstborrel!


Ingrediënten voor ±50 hapjes:


Voor de hapjes:

  • ±10 niet te kleine vastkokende aardappels
  • zout
  • vloeibaar bak- en braadproduct
  • 300 gram gerookte vis, zoals zalm, heilbot, forel en/of paling (lees het blog hierboven voor alternatieven)
  • een flinke bos bieslook

Voor de mierikswortelsaus:

  • 1/8 liter slagroom; je hebt 4 flinke eetlepels geklopte slagroom nodig voor je saus (bewaar het restje voor iets anders)
  • 4 flinke eetlepels mayonaise
  • 4 theelepels mierikswortelpuree
  • 4 theelepels grove mosterd (ik gebruikte Limburgse mosterd)
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Bereiding:

  1. Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van een kleine centimeter dikte. Het is de bedoeling dat je uit elke aardappel ongeveer 6 mooie ronde plakjes krijgt van gelijke grootte. Snijd die eventueel her en der nog bij wat met een mesje zodat ze precies worden zoals je ze wilt hebben. De andere plakjes, inclusief de kopjes van de aardappels, kook je ook mee, maar die worden niet voor dit recept gebruikt; bewaar ze voor iets anders, bijvoorbeeld een aardappelsalade
  2. Leg de aardappels in een pan en strooi er wat zout overheen. Vul de pan met water, totdat de aardappels helemaal onderstaan. Breng het geheel aan de kook en laat de aardappelschijven in 7 à 8 minuten nét gaar koken. Giet de aardappels af, schep ze uit de pan en laat ze afkoelen. 
  3. Verhit wat bak- en braadproduct in een hete koekenpan en leg een deel van de (mooie ronde) aardappelschijven er naast elkaar in. Bak ze aan één kant bruin en krokant en keer ze vervolgens. Bak ook de andere kant goudbruin. Laat de aardappelschijfjes afkoelen tussen twee laagjes keukenpapier. Het papier absorbeert een deel van het vet. Bak zo ook de rest van de aardappels. 
  4. Maak ondertussen de mierikswortelsaus. Klop daartoe de slagroom totdat hij bijna stijf is.
  5. Schep alle ingrediënten voor de mierikswortelsaus luchtig door elkaar. Proef de saus en voeg eventueel nog een beetje van een of meer van de ingrediënten extra toe. 
  6. Schep de saus in een spuitzak met een glad spuitmondje van ±1 cm. 
  7. Verdeel de vis in mooie stukjes.
  8. Snijd of knip sprietjes van je bieslook (zie de foto's). Je kunt je bieslook ook in kleine ringetjes knippen als je dat mooier vindt. 
  9. Leg je gebakken aardappeltjes op een feestelijke schaal.
  10. Verdeel de vis over de hapjes. 
  11. Spuit op elk hapje een toefje mierikswortelsaus. Garneer met de bieslook.
  12. Serveer je hapjes meteen, zodat je aardappeltjes nog een beetje warm zijn en lekker krokant. 

Tips:

  1. Misschien is het je opgevallen dat ik je vraag om uit 10 aardappels 60 mooie plakjes te snijden terwijl je maar 50 aardappelschijfjes nodig hebt voor je hapjes. De reden hiervoor is dat er tijdens het koken van de aardappels altijd een paar aardappelplakjes breken; die kun je niet meer gebruiken voor je aardappelhapjes.
  2. Maak je niet vaak gebakken aardappeltjes en kun je nog wel wat aardappelbaktips gebruiken? Lees er even een eerder blog op na dat ik hierover schreef.
  3. Gebruik voor een nog luxere garnering foreleitjes. Dat geeft wel iets minder kleur aan je hapjes, maar is erg lekker!
  4. Je kunt de aardappeltjes voor deze hapjes ruim voor het serveren al bakken. Bewaar ze afgedekt in de koelkast. Hetzelfde geldt ook voor de mierikswortelsaus. Ook de vis kun je al eerder snijden als je dat beter uitkomt. Warm wel je aardappeltjes nog even op in een koekenpan voordat je je hapjes maakt; anders zijn ze niet lekker krokant.