Pagina's

maandag 30 november 2020

Hoe maak je zelf schmalzkuchen zoals van de Duitse kerstmarkt? Zó dus!

In een normaal jaar zou ik je in november en december aanmoedigen om een bezoekje te brengen aan een Duitse kerstmarkt. 

Om er gezellig rond te neuzen en kerstsnuisterijen in te slaan. 

Maar eigenlijk nog meer om er te genieten van allerlei typische kerstmarkthapjes, waarvan schmalzkuchen, krokant gefrituurde deegkussentjes onder een dekentje van poedersuiker - je eet ze warm uit een grote puntzak! - misschien wel de allerlekkerste zijn!

Maar helaas, 2020 is geen normaal jaar. Kerstmarktbezoekjes zijn nu uit den boze...

Nou zijn wij er niet de mensen naar om bij de pakken te gaan neerzitten. Integendeel! Die schmalzkuchen moesten er ook dit jaar gewoon komen. En dus maakten wij ze - vorige week al - zelf!

De huisgemaakte bleken zo in de smaak te vallen, dat ik niet kan wachten om jullie het recept te geven!

Maak ze meteen!

En... proef je hem, die gezellige kerstmarktsfeer? Thuis, in je eigen keuken?!


Gezellige kerstdagen!


Recept: hoe maak je zelf schmalzkuchen zoals van de Duitse kerstmarkt? Zó dus!



Een bezoekje aan een Duitse kerstmarkt!


Wie kent ze niet: de oergezellige kerstmarkten net over de grens, bij onze oosterburen? Aken, Dusseldorf, Keulen, Oldenburg. En een paar uurtjes rijden verderop in Bremen, Berlijn. 

Bijna elk jaar boeken wij wel een vrije dag in om er een te bezoeken. 

En dan genieten we met volle teugen! Niet alleen van de magische sfeer, de feeërieke lichtjes, de tot in de hemel reikende kerstbomen en de stalletjes vol met kerstballen, kaarsjes, kerstkaarten, houten kinderspeelgoed en kleine kerstcadeautjes. Maar ook van al de lekkernijen die er worden aangeboden!


Wat kun je allemaal eten op de Duitse kerstmarkt?


Van hartig tot zoet, de kerstmarkthapjes zijn allemaal even verleidelijk! 

In de hartige hoek kun je kiezen uit onder andere:

  • verse zalm die ter plekke boven open vuur wordt gerookt
  • krokant gebakken reibekuchen, aardappelpannenkoekjes. Omdat deze koekjes ook populair zijn Limburg, waar ik vandaan kom, staat er al een recept hiervan op mijn blog!
  • gepofte tamme kastanjes
  • allerlei soorten worst, van bratwurst tot currywurst al dan niet met sauerkraut of grünkohl
  • flammkuchen
  • gepofte aardappels met allerlei sausjes
  • kruidige champignons met knoflooksaus
  • dampend warme goulashsoep 


De zalm wordt vers gerookt op de Duitse kerstmarkt!

Recept: zo maak je zelf reibekuchen zoals op de kerstmarkt!



En dan het zoet. Op dat vlak is de keus nog uitgebreider. Even een kleine greep:
  • lebkuchen in alle soorten en maten, vaak met prachtige versieringen
  • kaiserschmarrn, luchtige zoete pannenkoeken die grof in stukken worden gescheurd en traditioneel worden geserveerd met pflaumenmus, pruimencompote
  • vrolijke rode suikerappels
  • spiezen met dikke rijpe aardbeien, gedoopt in chocolade
  • chocoladezoenen in 101 verschillende smaken
  • suikeramandelen, suikerpinda's en allerlei andere gesuikerde noten; wij zijn echte liefhebbers, dus ook hiervan vind je een recept op mijn blog
  • kerststollen
  • wafels
  • en zelfs Hollandse poffertjes


Recept: zo maak je zelf suikeramandelen zoals op de kerstmarkt


Meestal is het het moeilijkst om te beslissen wat je níet wilt proeven...

En daarom maken we elk jaar weer andere keuzes. Maar er is één gerecht dat we nooit kunnen weerstaan: de schmalzkuchen


Wat zijn Duitse schmalzkuchen?


Ik kan het me als rechtgeaarde fan bijna niet voorstellen, maar er bestaat een kans dat je niet precies weet wat schmalzkuchen zijn...

Om alle onduidelijkheid uit de weg te ruimen:

schmalzkuchen zijn:

  • kleine (±3x3 cm)
  • luchtige
  • krokante
  • kussentjes
  • van gefrituurd deeg
  • die warm worden bestrooid met poedersuiker
  • en meteen vers worden gegeten
  • uit een feestelijke puntzak!


Wat is de Nederlandse naam voor schmalzkuchen?

Het Nederlandse woord voor het Duitse 'schmalz' is 'smout'. De woorden lijken een beetje op elkaar zoals je ziet. 

'Schmalzkuchen' zou je dus letterlijk kunnen vertalen met 'smoutkoeken'. 


Wat is smout?

Smout is een beetje een ouderwets - en dus onbekend - woord. Maar van het synoniem reuzel heb je misschien wel al eens gehoord. Reuzel is uitgesmolten varkensvet. 

Tegenwoordig kijken we een beetje uit met het eten van te veel dierlijk vet, maar in vroeger tijden werd reuzel vaak gebruikt in de keuken. 

Ik kan me nog herinneren dat er in de vliegenkast - een houten stellingkast met gaas in de deurtjes - in de kelder van mijn oma altijd wel een pot stond. Die kwam op tafel bij de broodmaaltijd om zes uur (warm eten deden mijn grootouders tussen de middag!). Een laagje lichtgezouten reuzel als beleg op Limburgs zwart brood (roggebrood) is best lekker. 

Verder werd de reuzel vooral gebruikt om er vlees in te braden of aardappels in te bakken. 

En reuzel ging regelmatig door het deeg heen. Vooral hartig deeg. Voor bijvoorbeeld ovenschotels van ragout onder een dekentje van deeg. 

Duitsers kneedden hun reuzel, schmalz, ook door zoet deeg. En van dat deeg bakten ze dus de beroemde schmalzkuchen. 

Alhoewel, bakken? Ze frituurden hun gebak. Ook weer in (soms deels) schmalz! Dat doet je misschien een beetje denken aan onze oliebollen, maar het resultaat is wezenlijk anders, met name doordat oliebollen gemaakt zijn van een (veel dunner) beslag en niet van deeg. 


Gaat er nog steeds schmalz door Duitse schmalzkuchen?

Nee dus! Tegenwoordig wordt de reuzel bijna altijd vervangen door roomboter. En dat is misschien nog lekkerder! 

Het frituurvet is inmiddels (op de meeste plaatsen) vervangen door plantaardige frituurolie.


Wanneer eten de Duitsers schmalzkuchen?

Op de kerstmarkt zijn schmalzkuchen razendpopulair. Al worden ze niet overal in Duitsland onder diezelfde naam verkocht. 

We hebben weleens een hele kerstmarkt afgezocht naar schmalzkuchen en ze uiteindelijk gevonden bij twee stalletjes met de opschriften 'Mutzen' en 'Mandelmutzen'. 

Tijdens de kerstdagen worden ook in Duitse huisgezinnen vaak schmalzkuchen gebakken. Althans, dat is wat talrijke Duitse foodbloggers ons willen doen geloven.  

In sommige gebieden in Duitsland is het gefrituurde gebak meer een traktatie tijdens carnaval. Een beetje zoals wij in Limburg nonnevotte - een soort in een strik gevouwen donuts - eten. Denk ik. 


Hoe worden Duitse schmalzkuchen gemaakt?


Dat is de hamvraag natuurlijk! Daar draait immers dit hele blog om...

Ik stelde me die vraag ook een paar weken geleden. En wendde me tot Google.

Nou, dat heb ik geweten! Er bleek niet één eenduidig recept voor schmalzkuchen te bestaan. Ik zou bijna zeggen: zoveel thuisbakkers zoveel recepten...


Schmalzkuchen van gistdeeg

Pakweg de helft van de recepten ging over schmalzkuchen gemaakt van gistdeeg. Een soort brooddeeg dus. Met suiker, boter en ei erdoorheen. 

Het deeg moet na het kneden eerst rijzen en daarna worden uitgerold tot een lap van ongeveer 1 cm dik. Daaruit worden kleine ruitjes gesneden van ongeveer 2x2 cm. De ruitjes worden uit elkaar gelegd en afgedekt met een doek om zo vervolgens nog een keer te kunnen rijzen. En pas daarna gaan de deegruitjes de frituurpan in. 

Zo'n recept heb ik uitgeprobeerd. Lekker...

Maar je voelt al een 'maar' aankomen: het waren niet helemaal de schmalzkuchen die wij ons van de kerstmarkt herinneren. Ze mochten van ons wat luchtiger, wat lichter.


Schmalzkuchen van gistdeeg


En dus richtte ik mijn aandacht vervolgens op de andere helft van de recepten!


Schmalzkuchen van een zacht deeg met bakpoeder als rijsmiddel

Mijn tweede portie schmalzkuchen maakte ik van een deeg zónder gist. Maar mét bakpoeder!

En ik deed nog meer anders dan van tevoren: ik rolde mijn nieuwe deeg veel dunner uit en sneed er geen ruitjes, maar vierkantjes van.

Die mochten, zonder te rijzen, zo de hete olie in! 


Recept: zo snijd je het deeg voor je schmalzkuchen in mooie stukjes

En... bingo!

Over dit recept twijfelden we hier in huis geen moment: dit was hét! 

De stukjes deeg lagen nog geen seconde in de olie of ze begonnen al op te poffen tot kleine, vrolijk bobbelende kussentjes. Binnen een paar minuten kleurden ze goudbruin! Wat een schoonheden!

Mijn man plukte de krokante smoutkoekjes zo ongeveer van mijn schuimspaan af op het moment dat ik ze uit de olie schepte. De eerste portie was al bijna op voordat ik met de tweede kon beginnen...



    Hoe eet je schmalzkuchen?



    Het beste antwoord: recht uit de frituurpan! 

    Nou ja, alleen mijn man dan... 

    Alle anderen nemen nog net even de tijd om ze te laten uitlekken op een stukje keukenpapier (al moet ik zeggen dat ze niet vet aanvoelen als je je schuimspaan of frituurmandje goed uitklopt) en bestuiven ze vervolgens met een laagje poedersuiker.

    Maar dan is het ook echt aanvallen geblazen!

    Ik hoorde tijdens mijn Googlesessie iemand in een Duits YouTube-filmpje zeggen: 'Je schmalzkuchen zijn pas goed gelukt als je niet kunt stoppen met eten totdat de hele schaal leeg is!'. 

    Zover heb ik het die middag niet laten komen, al kostte dat wat moeite. Maar om nou een complete portie, bedoeld voor 4 à 6 personen, in één keer soldaat te maken... 

    Om een lang verhaal kort te maken: we hielden nog een klein restje over. Dat lieten we afkoelen en daarna dekten we de schaal goed af met huishoudfolie. 

    Zo kon het gebeuren dat we een dag later nog een keer zaten te smikkelen. Om onze schmalzkuchen op te piepen zetten we ze ongeveer 10 minuten in een oven van ±160°C. Ze smaakten daarna weer bijna alsof ze vers uit de pan kwamen! 

    En weet je? Tijdens de echte kerstdagen gaan we dit hele ritueel nog een keer herhalen! Zeker weten! 


    Met één verschil: ik ga op internet nog even een paar gezellige puntzakken bestellen. 


    Voor nóg meer kerstmarktsfeer!



    Recept: hoe maak je zelf schmalzkuchen zoals van de Duitse kerstmarkt? Zó dus!


    Hoe maak je zelf schmalzkuchen zoals van de Duitse kerstmarkt? Zó dus!


    Ingrediënten voor een zoete kerstmarktsnack voor 4 à 6 personen:

    • 30 gram roomboter
    • 1 ei, losgeklopt
    • ±80 ml lauwe volle melk
    • ±20 ml lauw water
    • 250 gram patentbloem
    • 30 gram suiker
    • 1/2 theelepel zout
    • 8 gram bakpoeder (1/2 zakje)
    • 1 zakje vanillesuiker
    • een beetje extra bloem voor het bestuiven van het aanrecht
    • frituurolie
    • poedersuiker

    Bereiding:

    1. Even vooraf: ik maak mijn schmalzkuchendeeg altijd in de staande mixer met kneedhaak, maar je kunt het deeg ook gewoon met de hand kneden; het is geen zwaar werk.
    2. Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron. Laat de boter een beetje afkoelen.
    3. Vermeng in een kom: de boter, het ei en het overgrote deel van de melk en het water.
    4. Voeg de bloem, de suiker, het zout, het bakpoeder en de vanillesuiker toe. 
    5. Vermeng het geheel en kneed er een deeg van. Lang kneden, zoals bij brood, is niet nodig: zo gauw het deeg mooi soepel aanvoelt, is het klaar. Voeg tijdens het kneden eventueel nog wat melk/water toe. Het deeg moet - qua vochtigheid - net niet aan je handen blijven plakken. 
    6. Vorm een mooie bol van je deeg en leg het terug in de kom. Dek de kom af met een doek of huishoudfolie. Leg het deeg zo 15 minuten in de koelkast. Als het wat kouder is, kun je het makkelijker uitrollen.
    7. Verwarm de olie in je frituurpan voor tot 180°C.
    8. Strooi een dun laagje bloem op je aanrecht. Leg de deegbol erop en druk hem een beetje plat.
    9. Wrijf ook je deegroller in met een beetje bloem.
    10. Rol het deeg uit tot een lap van ±1/2 cm dikte. Hij is dan ongeveer 30x35 cm groot.
    11. Snijd met een deegsnijder of een mes repen uit het deeg van ±2 cm breed. Doe dat in de andere richting ook, zodat je kleine vierkantjes krijgt van 2x2 cm (zie de foto hierboven in mijn blog).
    12. Laat je frituurmandje zakken in de inmiddels hete olie. Leg ±20 vierkantjes deeg op een schuimspaan en laat ze in de olie glijden.
    13. Omdat het deeg zo dun en klein is, zijn de vierkantjes vrijwel meteen gaar en komen de deegstukjes bovendrijven. Ze rijzen in de eerste minuut geweldig! 
    14. Alleen de onderkant van de deegkussentjes, de kant die ondergedompeld is in de olie, wordt bruin. Het is daarom in dit stadium belangrijk dat je bijna voortdurend met een schuimspaan je schmalzkuchen omschept. Zo worden ze aan alle kanten goudbruin. 
    15. Til het frituurmandje omhoog als de schmalzkuchen rondom mooi van kleur zijn geworden. Schud het mandje een paar keer uit en schep de schmalzkuchen op een stuk keukenpapier om eventueel nog verder uit te lekken.
    16. Verdeel de schmalzkuchen over bordjes - of puntzakken - en bestuif ze rijkelijk met poedersuiker! 
    17. Serveer de kerstlekkernij meteen!

    Tips:

    1. Schmalzkuchen over? Warm ze een dag later 10 minuten op in een oven van ±160°C. Zo smaken ze weer heerlijk vers!
    2. Origineel: serveer eens schmalzkuchen als zoet gerechtje bij je kerst-high tea!
    3. Nog meer kerstlekkernijen? Volg dan de link 'kerstrecepten'! 

    zondag 22 november 2020

    Hoe maak je van je Kerstgourmet een echt Feestje? 101 Tips!


    Vind jij ze ook zo interessant, statistieken over eten en koken? Mij boeien vragen als 'Wat vinden we met zijn allen het allerlekkerst?' en 'Welke producten eten we het meest?' enorm. 

    Met december in aantocht wilde ik weleens weten wat er in Nederland zoal op tafel staat tijdens de kerstdagen. Ik had daar zelf al zo mijn ideeën over. Ik dacht aan wild, kalkoen, grote stukken rundvlees of rollades, hele kippen, zalm. Maar googelen moest echt uitsluitsel geven!

    En ja hoor: de bovenvermelde gerechten staan vaak op het menu voor de kerst. Maar toch klopte mijn inschatting niet helemaal...

    Wat blijkt? 

    Het allerliefst trekt de Nederlander zijn gourmetstel uit de kast! Of zijn plaatgrill, hete steen of raclettestel. 

    Meer dan 1/3 van jullie kiest daarvoor! 

    En dat begrijp ik volkomen: gourmetten heeft zo veel voordelen! Het is gezellig, je kunt op je gemak alles voorbereiden, iedereen kan zelf kiezen wat hij of zij in zijn eigen pannetje klaarmaakt én bij gourmetten is elke gast lekker actief bezig! 

    De hoogste tijd om op dit blog eens wat aandacht te besteden aan gourmetten! 


    Dus: hieronder vind je héél véél tips om van je eigen kerstgourmet een klein feestje te maken. Misschien zijn het er wel meer dan 100! 


    Veel plezier ermee. Gezellige kerstdagen! 



    Recepten: 101 Feestelijke tips voor je kerstgourmet!


    Welk vlees koop je om te gourmetten?

    Veel slagers en supermarkten verkopen kant-en-klare gourmetschotels met allemaal kleine stukjes vlees, kip, hamburgertjes, etc. Maar veel specialer is het om je eigen gourmetschotel samen te stellen! Met alleen de soorten vlees die jouw familie het allerlekkerst vindt.

    Wil je wat ideeën om inspiratie op te doen? Hier komen ze!


    Vers vlees/kip/vis voor je kerstgourmet


    • Varkenshaas. Snijd je varkenshaasjes in niet te dikke medaillons. Die worden snel gaar.
    • Biefstuk. Ossenhaas, ribeye, entrecote, kogelbiefstuk, bavette: allemaal even lekker! Biefstuk mag je wat dikker snijden, want die is het lekkerste als hij na het bakken nog medium of rood is vanbinnen.
    • Dunne speklapjes. Snijd je speklapjes in stukjes van 3 à 4 cm breed en bak ze bij voorkeur vooraf al bijna krokant. Gewoon in een pan op je fornuis. Opwarmen op de grillplaat of in een pannetje is dan voldoende. Heerlijk met een pikant Chinees sausje!
    • Kipfilet of kippendijenvlees. Snijd kip altijd vrij dun of in kleine blokjes. Kip moet helemaal gaar worden tijdens het bakken of grillen.
    • Schnitzeltjes. Van dunne lapjes kipfilet of varkensfilet, een ei en paneermeel maak je snel kleine schnitzeltjes! Die zijn het lekkerst krokant gebakken in wat boter of olie in kleine pannetjes. Heerlijk met zelfgemaakte tapenade
    • Kalkoenfilet. Vaak kun je in de winkel al dun gesneden kalkoenfilet kopen: ideaal, je hoeft de lapjes alleen nog maar in kleinere porties te verdelen. In een pannetje kun je er van een scheutje room, kipkruiden en verse dille een heerlijk sausje bij maken! 
    • Zalmtonijn of stevige witvis. Koop vissoorten die niet te snel uit elkaar vallen tijdens het bakken. Witvis kun je ook omwikkelen met een dun plakje ontbijtspek om de vis bij elkaar te houden. En zo'n klein visrolletje is ook nog eens erg lekker!
    • Garnalen. Gare grote garnalen zijn het handigst. Die zijn supersnel klaar! 
    • Coquilles. Makkelijk: coquilles hoef je maar een paar minuten te bakken of te grillen. 
    • Spiesjes. Van alle soorten vlees hierboven kun je heerlijke spiesjes maken. Maak je blokjes niet te dik en gebruik kleine spiesjes of cocktailprikkers. Mijn Maleisische kipspiesjes zijn een echte aanrader! Of wat dacht je van spiesjes van malse varkenshaas met een blaadje salie en omwikkeld met een plakje parmaham, saltimboccaspiesjes


    Recept: mini-kipschnitzels voor je kerstgourmet!

    Recept: kleine spiesjes van varkenshaas met parmaham voor je Kerstgourmet!


    Marinades voor je vlees/kip/vis


    • Chimichurri. Ik maak graag verse chimichurri, een Argentijnse salsa, als bijgerecht bij het gourmetten. Maar wist je dat je chimichurri ook kunt gebruiken als marinade? Dat is bijvoorbeeld erg lekker voor garnalen.
    • Pesto. Met name heel geschikt voor kip en vis.
    • Griekse marinade. Deze marinade is erg lekker voor malse reepjes varkenshaas. Schep je gebakken varkenshaasreepjes in een blaadje krokante sla en geniet!
    • Citroen-tijmmarinade. Fantastisch voor reepjes kipfilet!
    • Cajunmarinade. Marineer blokjes varkenshaas hierin en prik ze daarna aan kleine spiesjes
    • Maleisische marinade. Snijd kleine blokjes kipfilet. Marineer ze en rijg ze aan spiesjes voor verrukkelijke Maleisische kipsateetjes!
    • Indiase marinade. Deze currymarinade is ideaal voor kip!
    • Ras el hanout-marinade. Het Noord-Afrikaanse specerijenmengsel ras el hanout is heerlijk voor het kruiden van varkensvlees en kip. 
    • Spaanse marinade. Spaans gerookt paprikapoeder en sherry zijn de belangrijkste ingrediënten voor deze marinade voor varkenshaas
    • Kruidige rub. Voor mijn kabeljauw gebruik ik graag een speciaal kruidenmengsel. Snijd je kabeljauwstukjes iets kleiner dan in het recept. 


    Recept: slawraps met gemarineerde varkenshaasreepjes voor je kerstgourmet

    Recept: zo maak je Spaanse gemarineerde varkenshaas voor je kerstgourmet


    Tartaar en gehakt voor je kerstgourmet


    Tartaar en gehakt zijn ideaal om mee te gourmetten. Vorm van het vlees kleine balletjes, dunne worstjes of platte hamburgertjes. Die zijn snel gaar!

    Ook leuk: maak kleine slavinkjes of rundervinkjes om te gourmetten!

    Tip: je kunt gehakt en tartaar makkelijk allerlei heerlijke smaken mee geven door het vlees op verschillende manieren te kruiden. 

    Een aantal voorbeelden voor gourmethamburgertjes/gehaktballetjes/worstjes/vinkjes:



    Recept: zo maak je zelf rundervinkjes voor je kerstgourmet

    Recept: zelf rundervinkjes maken voor je gourmetfeestje!


    Welke groenten koop je voor je kerstgourmet?


    Groenten voor in je pannetje of op je grillplaat


    • Paprika. In stukjes of reepjes gesneden. Vrolijk: paprika is verkrijgbaar in heel veel kleuren! 
    • Dunne plakjes champignons. Of kies voor nog luxere paddenstoelsoorten. 
    • Mini-maïskolfjes. Het is handig om verse maïskolfjes eerst even te blancheren. Je kunt ook maïskolfjes uit blik kopen.
    • Maïskorrels. Kant-en-klaar uit een blikje.
    • Geblancheerde haricots verts. Lekker met of zonder spekjes. Of rol een paar beetgaar gekookte haricots verts samen in een plakje ontbijtspek. 
    • Groene aspergepuntjes. Die zijn zo dun dat je ze in een paar minuten beetgaar kunt grillen of roerbakken.
    • In stukjes gesneden bimi of aspergebroccoli. Om te roerbakken of te grillen. Beetgaar het allerlekkerst. Lekker met een oosters sausje (bijvoorbeeld het Chinese sausje voor je speklapjes!) of op mediterrane wijze met een paar druppels olijfolie en verse tijm. 
    • Geblancheerde groene asperges gerold in een plakje ontbijtspek.
    • Cherrytomaatjes. Je kunt deze op tafel zetten zodat iedereen ze zelf kan bakken, grillen of aan spiesjes rijgen, maar je kunt ze ook vooraf in de oven poffen. Makkelijk!
    • In niet te kleine stukken gesneden bosuitjes zijn heerlijk van de grill!
    • Uienringen
    • Plakjes courgette.
    • Olijven. Warm - gegrild of gebakken - smaken olijven fantastisch. Zet schaaltjes op tafel met olijven omgeschept met olijfolie, knoflook en tijm. 
    • Taugé hoef je maar heel kort te bakken in je pannetje. Dan blijft hij lekker knapperig. Heerlijk met een stukje oosters gemarineerde zalm of kipspiesjes.
    • Combineer blokjes van verschillende soorten groenten en rijg ze aan spiesjes voor een feestelijk groentegerechtje! Tussen de groenten in kun je ook blokjes spek aan je spiesjes rijgen. 


    Recept: zo pof je zelf cherrytomaatjes in de oven!


    Warme groentegerechten die je vooraf al maakt en in schalen als bijgerecht serveert


    • De in de oven gepofte cherrytomaatjes van de foto hierboven.
    • Sappige oventomaatjes gevuld met kruidige ratatouille. Zet een grote schaal op tafel, want ze verdwijnen als sneeuw voor de zon!
    • Gril je courgetteplakjes vooraf al en marineer ze daarna urenlang in kruidige olijfolie. Een toprecept!
    • Stoofpeertjes zijn altijd een welkom bijgerecht in de winter!
    • Heb je al eens zelf appelcompote gemaakt? Mijn appelcompote met echte vanille en een scheutje rum is echt superlekker!
    • Nog meer groente-ideeën? Volg de link 'groentegerechten'! 


    Recept: zo maak je zelf ratatouilletomaatjes voor bij je kerstgourmet!

    Recept: gegrilde en gemarineerde courgettes voor bij je kerstgourmet!


    Vrolijke salades voor bij je kerstgourmet




    Recept: zo maak je zelf een kerstsalade van gegrilde aspergepuntjes, haricots verts en tomaat!


    Welke sausjes serveer je bij je gourmetfeestje?



    Voor ons is een gourmetfeestje niet compleet zonder sausjes - koud én warm - en salsas. En al die sausjes maken we natuurlijk zelf! 


    Koude sausjes voor bij je kerstgourmet


    • Knoflooksaus schijnt in Nederland het meest populair te zijn bij de kerstgourmet. Mijn zelfgemaakte knoflookmayonaise zit bomvol met verse kruiden. Fantastisch!
    • Lekker luxe: romige truffelmayonaise voor bij een feestelijk biefstukje!
    • Spaanse mayonaise met pimentón en gepofte knoflook is heerlijk bij bijna alles: vlees, vis, kip, groentespiesjes, frietjes, op een sneetje stokbrood...
    • Geen hamburgers zonder hamburgersaus, toch?! Kies voor een hamburgersaus vol met - zeer fijn gesneden - verse groenten! 
    • Spicy currymayonaise is erg lekker bij je kip in currymarinade (zie boven).
    • Harissamayonaise is niet alleen de smaakmaker voor bij je Marokkaanse gehaktballetjes. De pikante en kruidige smaak kan bij veel vlees- en aardappelgerechten!
    • Honing-mosterdsaus is een echt allemansvriendje!
    • Hetzelfde geldt voor een boozy cocktailsausje!
    • Barbecuesaus. Dat klinkt als een saus die exclusief bedoeld is voor bij de barbecue... Maar wat let je om hem ook bij je gourmetparty te serveren?! 


    Recept: de allerlekkerste knoflooksaus maak je zelf!


    Salsas voor bij je kerstgourmet


    • Wat mij betreft de koningin onder de salsas: chimichurri, een frisse Argentijnse salsa! Als je kiest voor maar één salsa, dan móet het deze zijn! 
    • Mexicaanse salsa kent iedereen. Maar heb je hem ook weleens zelf vers gemaakt? Veel lekkerder dan uit een potje!
    • Avocadosalsa is niet alleen supergezond, maar ook nog eens superlekker! Maak je avocadosalsa pas vlak voordat jullie aan tafel gaan.
    • Bij Italiaanse gourmetgerechtjes serveer je vurige Italiaanse salsa met basilicum. Ook lekker: schep er eens wat kleine blokjes mozzarella doorheen en noem je salsa mozzarellasalsa!
    • Ken je mojo rojo? Dat is een heel pittige salsa van de Canarische eilanden. Geweldig met gegrilde kip en aardappeltjes gebakken in je pannetje of gegrild op de plaat!
    • Peterseliesalsa is een heel eenvoudige salsa, die erg lekker smaakt bij vis. 
    • Geen echte salsa, maar ik noem hem hier toch maar even: zelfgemaakte olijventapenade met geroosterde pijnboompitjes. Die smaakt namelijk fantastisch bij je kerstgourmet! Bij je kipschnitzeltjes bijvoorbeeld of je gebakken aardappeltjes. En natuurlijk op toast of brood. 


    Recept: zo maak je zelf chimichurri, een Argentijnse salsa, voor bij je gourmet!


    Warme sauzen voor bij je gourmetfeestje


    • Laat ik beginnen met een goddelijke Italiaanse tomatensaus die ik 'la-dolce-vita-tomatensaus' hebt gedoopt. Hij zit bomvol smaakmakers als olijven, kappertjes, olijfolie en fijngemaakte ansjovis! Vooral lekker bij varkensvlees, lamsvlees, kalfsvlees en kip.
    • Nog een tomatensaus, maar dan met basilicum. Dit vindt iedereen lekker!
    • En dan nog een. Een chunky verse tomatensaus met oregano. Heerlijk bij allerlei soorten biefstuk!
    • Mijn romige maderasausje met kappertjes serveer je met name bij tartaar en kalfsvlees.
    • Liever een oosters sausje? Kies dan voor pindasaus! Ook een echte klassieker bij gourmet.
    • Of maak mijn Chinese sausje op basis van hoisinsaus! Fantastisch bij varkensvlees en kip. 


    Recept: zo maak je de allerlekkerste Italiaanse tomatensaus voor bij je gourmet!


    Welke bijgerechten serveer je bij je kerstgourmet?



    Vlees, vis, kip, groenten, sausjes...
    Je hebt ze allemaal gesneden en klaargemaakt.

    Maar dan is je gourmetfeestje nog niet helemaal compleet...

    Er horen nog wat bijgerechten bij!


    Bijgerechten voor bij je gourmetfeestje


    • Uiteraard laat je het brood niet achterwege. Stokbrood, Turks brood, ciabatta, kleine roomboter-dinerbroodjes, naan, krokant desembrood: aan jou de keus!
    • En bij dat brood horen lekkere (kruiden)botertjes natuurlijk. Op mijn blog vind je het recept voor een zeer smaakvolle kruidenboter met gepofte knoflook, gerookt zeezout en pimentón. Een aanrader!
    • Heb je toevallig zwart lavazout in huis? Een boter met lavazout en chilivlokken is ook erg lekker!
    • En dan de aardappelgerechten. Daar twijfelen wij nooit over: verse friet hoort bij ons gourmetfeestje!
    • Maar wil je toch andere aardappelgerechten? Dan zijn krokante in ganzenvet gebakken krieltjes, ovenaardappeltjes, in de pan gebakken aardappeltjes of een frisse krieltjessalade met verse kruiden en spekjes ook erg lekker!
    • En zet wat gekookte aardappelplakjes en gare krieltjes op tafel om zelf te bakken in de pannetjes!
    • Denk ook aan kleine bijgerechtjes/ingrediënten als gerookte spekblokjes, kaas (geraspt of in plakjes), raclettekaas (lekker met gekookte krieltjes, tafelzuur en rauwe groenten), plakjes ham, geklutst ei voor een omelet, room, boter, olijfolie, etc. 


    Recept: zo maak je zelf de allerlekkerste verse friet!

    Recept: zo maak je zelf krieltjessalade met spekjes en verse kruiden


    Welk dessert serveer je bij je gourmetfeestje?



    Mijn standaardantwoord op die vraag is: kleine flensjes! Die bakt iedereen in zijn eigen pannetje. 

    Voor dat doel zet ik altijd een kan met flensjesbeslag op tafel. Beslag uitschenken is veel makkelijker dan gehannes en geknoei met opscheplepels.


    Wat serveer je bij je gourmetpannenkoekjes?


    • Suiker, honing, (schenk)stroop.
    • Warme chocoladesaus.
    • Vruchtensauzen.
    • Vers fruit in blokjes gesneden.
    • Gebakken of gegrild fruit. Denk aan verse ananas of plakken appel.
    • Of nóg lekkerder: karamelliseer vooraf wat partjes appel. Warm de gekaramelliseerde appeltjes op in je pannetje. Fantastisch!            
    • IJs


    Recept: zo maak je zelf gekaramelliseerde appeltjes voor bij je flensjes!


    Veel plezier met je gourmetfeestje!


    Maak er gezellige en smakelijke kerstdagen van! 


    donderdag 12 november 2020

    Kerstrecept: snijbonenruitjes met krokante spekjes en gefruite ui


    Hou jij ook zo van spek? In al zijn verschijningsvormen? En kook je er graag mee?


    Dan is mijn recept voor snijbonenruitjes met krokante spekreepjes en gebakken uitjes letterlijk een spekje voor je bekje!


    Misschien zet je deze boontjes wel - net zoals ik - op tafel tijdens je kerstdiner


    Feestelijk smullen voor het hele gezin!


    Recept: zo maak je zelf snijbonen met krokante spekjes


    "Spek maakt alles lekkerder!"


    Laatst hoorde ik iemand zeggen: "Ik heb altijd wel een stuk spek in de koelkast liggen. Spek maakt immers alles lekkerder!"

    'Alles' is misschien een beetje té... maar ik kan absoluut meevoelen met de spreker. 

    Spek maakt ontegenzeggelijk heel veel gerechten heel veel lekkerder!


    Recept: zo maak je zelf snel een pan romige Limburgse mosterdsoep met spekjes


    De smaak van spek


    Zacht, sappig en smeltend of juist verrukkelijk knapperig.

    Lekker zout, ouderwets kruidig, mild gerookt.

    Dat zijn smaken waar we met zijn allen dol op zijn, toch?! Die smaken vind je allemaal in spek!

    Niet vreemd dus dat velen van ons er aan verslingerd zijn...


    Recept: zo maak je zelf krokante speklapjes met een Chinees sausje


    Soorten spek


    Of het nou gaat om zachtgegaard buikspek, krokante bacon of ontbijtspek, malse plakjes katenspek of Zeeuws spek, kruidige pancetta of lardo, knapperig uitgebakken kaantjes of gerookte spekblokjes. Als ik eerlijk ben... Nou ja, je begrijpt het: ik ben fan!

    Spek eet ik puur, op brood of verwerkt in één van mijn recepten. 

    Dat laatste misschien nog wel het meeste. 


    Recept: zo maak je zelf een smeuïge kapucijnerschotel met spekjes


    Wat zijn mijn lekkerste recepten met spek?

    Wil je graag weten in welke gerechten ik spek gebruik? 

    • Voordat ik mijn kruidenomelet dichtvouw, mogen er wat stukjes uitgebakken ontbijtspek overheen als krokante tegenhanger voor het sappige, luchtige ei.
    • Onder mijn uitsmijter hoort natuurlijk een plakje bacon.
    • Ik gebruik vaak verkruimeld uitgebakken ontbijtspek als smaakmaker in plaats van zout; bijvoorbeeld in kruidenboter, erwtensoep, romige preisoep of een pittige mayonaise voor kipsandwiches.
    • Geen bolognesesaus zonder spek: pancetta of katenspek zijn hiervoor het lekkerst.
    • Een gehaktbal met (fijngehakt) spek erdoor? Zeker! De zoute rooksmaak van ontbijtspek is met name erg lekker door Indonesische gehaktballetjes!
    • Slavinkjes maak ik het liefst zelf: een rolletje gehakt - op smaak gemaakt met elke keer weer een ander kruidenmengsel! - met een plakje ontbijtspek eromheen. 
    • Spekjes (en soms ook nog knoflookcroutons) door een groene salade of een aardappelsalade: klassiek, maar fantastisch! Maak eens kennis met mijn krieltjessalade met verse tuinkruiden en krokante spekjes.
    • Hartig gebak wordt vaak extra lekker als je er wat spekjes aan toevoegt. Een voorbeeld? Hartige scones met niet alleen oude kaas en kummel als smaakmakers, maar ook spek!
    • Regelmatig start ik een recept met het uitbakken van gerookt spek. Het vet, dat ik er bij het bakken zachtjes uit laat smelten, geeft daarna het hele gerecht een heerlijke rooksmaak. Proef maar eens mijn smeuïge kapucijnerschotel met spekjes of mijn Mexicaanse kippensoep.
    • Hartige pannenkoeken schreeuwen wat mij betreft om spek. Bacon, Zeeuws spek, katenspek, ontbijtspek, pancetta, uitgebakken vers spek: het smaakt er allemaal even lekker in!
    • En vlak ook niet de rol uit die spekjes kunnen spelen als versierder van soepen. Voor mij geen Limburgse mosterdsoep zonder krokante spekjes! 
    • Een gebakken visje smaakt geweldig met wat krokante spekjes (en gefrituurde krulpeterselie!) erbij. Denk aan een stukje kabeljauw of een forel.
    • Als je weleens zelf paté bakt, dan weet je dat die nooit smeuïg en zacht wordt zonder een flinke portie gemalen speklapjes of vet spek erdoorheen. Sterker nog: je pakt je paté vaak ook nog eens in in dun gesneden spek!      
    • Gril je in de zomer graag verse speklapjes op de BBQ? Geef er dan mijn Chinese sausje bij: heerlijk umami!
    • Spekblokjes horen wat mij betreft ook aan BBQ-spiezen met groenten, vlees en/of kip. 
    • Als ik een high tea organiseer, serveer ik er vaker wel dan niet sandwiches of broodjes met de een of andere soort spek bij. Erg lekker zijn mijn dinerbroodjes met luchtige kruidenomelet en krokant gebakken Zeeuws spek en mijn BLT-sandwiches met kruidige tomaten en zelfgemaakte mayonaise. 
    • Heb je weleens een clubsandwich gegeten zonder bacon of krokant gebakken ontbijtspek? Nee, toch?!
    • Aardappelpuree smaakt heerlijk met kleine krokante spekjes erdoorheen. Net zoals gebakken aardappeltjes.
    • Als ik zelf een pizza bak from scratch, dan gaan er best vaak wat vooraf gebakken spekjes overheen. Lekker!
    • Bijna zou ik nog de quiche lorraine vergeten! Bovendien heb ik nog een heel lekker recept voor een hartige soufflétaart met katenspek. Binnenkort meer hierover!


    Recept: zo bak je zelf scones met spekjes en kummel


    Groenterecepten met spek


    Het moge duidelijk zijn: spek is niet weg te denken uit mijn keuken!

    En dan heb ik het nog niet eens gehad over alle warme groentegerechten, die helemaal opfleuren met een paar lepels krokante spekjes erdoorheen. 

    Denk aan een stamppot rauwe andijvie of boerenkoolstamppot. Of zachte lang gegaarde zuurkool, gewokte bimi, beetgaar gestoomde kleine spruitjes, geroerbakte spinazie met knoflook, linzen met gefruite uitjes en paprika, tuinbonen met roomboter en bonenkruid, erwtjes met uitjes en een scheutje room...


    Recept: zo maak je zelf Hongaarse zuurkool met paprika en spekjes


    En dan is daar natuurlijk het recept van vandaag: in feestelijke ruitjes gesneden snijbonen met gefruite uiensnippers en gerookte spekjes!



    Dit recept ga je vaak maken! Geniet ervan! 



    Recept: maak nu zelf snijbonenruitjes met krokante spekjes en gefruite ui


    Hoe maak je snijbonenruitjes met krokante spekjes en gefruite ui?


    Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 à 6 personen:

    • 600 gram hele snijbonen
    • zout
    • 1 eetlepel olijfolie
    • 200 gram gerookte spekreepjes
    • 2 uien
    • een paar sprietjes bieslook
    • versgemalen zwarte peper
    • eventueel nog wat meer olijfolie

    Bereiding:

    1. Snijd de uiteinden van de snijbonen af. Snijd de rest diagonaal in mooie ruitjes. Snijd hierbij niet recht naar beneden, maar houd je mes een klein beetje schuin. Kijk naar de foto van mijn snijbonenruitjes en je begrijpt wat ik bedoel.
    2. Kook je snijbonen net beetgaar in een laagje gezouten water. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Proef en giet de snijbonen af.
    3. Verhit de olie in een koekenpan en voeg de gerookte spekreepjes toe. Bak je spekjes op middelhoog vuur goudbruin en krokant. Schep ze af en toe om. Draai het vuur wat lager als de spekjes te bruin dreigen te worden.
    4. Tijdens het bakken smelt een deel van het vet uit de spekreepjes. Schep een teveel aan vet uit de pan.
    5. Snipper de uien grof. Voeg de uiensnippers toe aan de spekblokjes en fruit ze zachtjes totdat ze lichtgeel kleuren.
    6. Schep de snijbonenruitjes door het spekmengsel en verwarm het geheel nog even goed. 
    7. Knip of snijd de bieslooksprietjes in stukjes.
    8. Maak je snijbonengerecht af met de biesook, een beetje versgemalen zwarte peper en - als je dat lekker vindt - nog een scheutje olijfolie.

    Tips: 

    1. Heb je een stoomoven, een stoompan of een stoommandje? Dan kun je je snijbonenruitjes ook stomen in plaats van ze te koken. Voor nóg meer smaak!
    2. Vorig jaar rond deze tijd schreef ik een blog met daarin de recepten voor 10 feestelijke en makkelijke groentegerechten voor het kerstdiner. Klik op de link als je naast de snijbonenruitjes nog een lekker groentegerecht wilt serveren! 
    3. Of ga naar het recept van vorige week: fruitige ratatouilletomaatjes, oventomaatjes gevuld met ratatouille! 

    Kerstrecepten: 10 feestelijke groenterecepten om zelf te maken

    Recept: zo maak je zelf ratatouilletomaatjes voor je kerstdiner


    zaterdag 7 november 2020

    Feestelijke ratatouilletomaatjes: sappige oventomaten gevuld met kruidige ratatouille!


    Dit groentegerechtje van sappige oventomaatjes gevuld met kruidige ratatouille is zó lekker en feestelijk dat ik jaren geleden al besloot het op mijn kerstreceptenlijst te zetten.

    Maar dat betekent natuurlijk niet - je kent mij inmiddels - dat ik deze tomaatjes de rest van het jaar niet maak. Ons smaken ze altijd goed; of dat nou is tijdens een speciaal etentje of gewoon doordeweeks! 

    Een recept om ruim voor de kerst al eens uit te proberen dus! Geniet ervan!


    Recept: zo maak je zelf oventomaatjes gevuld met ratatouille!


    Ratatouilletomaatjes als bijgerecht, als voorgerecht, als tapa...



    Met dit groenterecept kun je alle kanten uit. En dan heb ik het niet alleen over de tijd van het jaar dat je het maakt. Ook binnen een maaltijd zijn de oventomaatjes multi-inzetbaar!

    Zo serveer ik mijn ratatouilletomaatjes regelmatig als:

    • amuse; één gevuld tomaatje, mooi op een klein bordje met een dessertmesje en een gebaksvorkje erbij
    • voorgerecht; het gerechtje is compleet vegetarisch, ja zelfs vegan, ideaal voor een etentje zonder vlees of vis (3 à 4 per persoon; leuk in eenpersoonsovenschaaltjes!)
    • klein tussengerecht; tussen de (mediterrane) soep en een klein visgerecht in (2 per persoon)
    • bijgerecht; door de sappigheid van de tomaatjes smaken ze ook perfect bij een stukje (gegrild) vlees, vis of kip zonder sausje (3 à 4 per persoon)
    • klein bijgerecht bij het gourmetten, plaatgrillen of steengrillen (zet een mooie ovenschaal vol met tomaatjes op tafel)
    • hapje tijdens een tapasavond
    • groentegerechtje bij een (vegetarisch) share-menu



    Waar moet je op letten als je deze oventomaatjes gevuld met ratatouille maakt?



    Tip 1: koop mooi rijpe tomaten of laat je tomaten thuis nog een paar dagen rijpen



    Lekker rijpe tomaten kopen is niet altijd even eenvoudig. Veel tomaten - zeker die in de supermarkt - zien er nog bleek uit als je ze koopt.

    Maar wist je dat je je tomaten thuis zelf nog kunt laten narijpen, zodat ze mooi rood worden?


    Daar zijn verschillende methodes voor:

    • stop ze in een ruime, afgesloten, papieren zak of kartonnen doos en laat ze daarin rijpen. Rijpende tomaten produceren het gas ethyleen. Dat ethyleen zorgt er op zijn beurt weer voor dat de tomaten nóg sneller rijpen. Et cetera, et cetera. Als je het gas opvangt in een zak, rijpen de tomaten het beste. Leg de zak met tomaten niet in de koelkast. Weetje: supermarkten en tuinders gebruiken ook vaak ethyleen voor het rijpen van fruit en groenten!
    • stop een banaan in de zak bij je tomaten en de tomaten rijpen nog sneller. Bananen produceren het meeste ethyleen van alle vruchten.
    • heb je geen papieren zak of doos? Een ruime plastic zak waar je her en der wat gaatjes in prikt voldoet ook. 
    • beschik je over een mooi zonnig plekje in huis? Leg je tomaten dan een paar dagen in het zonnetje op een schaal! 

    Ik koop mijn tomaten vrijwel nooit op de dag dat ik ze ga gebruiken. Zo heb ik altijd veel tijd om ze te laten rijpen!



    Tip 2: koop sappige, vrij grote tomaten



    Het meest geschikt - én het goedkoopst - voor dit gerechtje zijn 'gewone' tomaten/soeptomaten, mits je ze nog even laat rijpen zoals hierboven beschreven.

    Je kunt ook trostomaten gebruiken; die zijn al wat rijper als je ze koopt omdat ze meestal langer aan de struik worden gerijpt voordat ze worden geplukt. 

    Soeptomaten en trostomaten zijn heerlijk sappig en blijven dat ook als je ze in de oven klaarmaakt.

    Cocktail-trostomaten, zoals Tasty Toms, zijn fantastisch van smaak, maar minder geschikt om te vullen met ratatouille.  Ze zijn gewoon te klein; er zou te weinig ratatouille in passen...

    Vleestomaten daarentegen hebben wel de juiste maat, maar die zijn niet sappig genoeg. 



    Tip 3: hol je tomaten uit met een meloenbolletjesuitsteker



    Natuurlijk kun je voor dit klusje ook een scherp mesje gebruiken, maar als je eenmaal een meloenbolletjesuitsteker hebt geprobeerd wil je niet anders meer. Dat gaat zo vlug en makkelijk!

    Kijk maar op de foto!


    Tomaten uithollen? Dat doe je met een meloenbolletjesuitsteker!


    Tip 4: snijd kleine blokjes van je aubergine, courgette en paprika



    Een tomaatje met alleen één stukje aubergine erin of één stukje courgette? Dat wil je natuurlijk niet!

    Snijd je groenten voor de ratatouille daarom niet te grof. Blokjes van ongeveer anderhalve centimeter zijn perfect!

     


    Tip 5: bak de groenten voor je ratatouille - apart! - lekker bruin



    Je wilt je ratatouille voor dit gerechtje niet voor het vullen al supergaar gestoofd hebben. De blokjes van je aubergine, courgette en rode puntpaprika nét even goudbruin bakken is voldoende. 

    Daarna gaan de tomaatjes met de ratatouillevulling immers nog de oven in en gaart de ratatouille nog door.

    Je groenteblokjes kleuren mooi - én snel - goudbruin als ze allemaal in één laag in de pan liggen. 

    Vandaar mijn advies: bak elke groentesoort apart

    Zo houd je de hoeveelheden die je in één keer bakt beperkt en hoeven je groenteblokjes niet te vechten om een plekje op de bodem van de pan! En je pan koelt niet te veel af als je de blokjes erin schept; hij blijft goed heet en zorgt voor krokante aanbakkorstjes!



    Tip 6: maak je ratatouille smeuïg met een grove tomatensaus



    Ratatouille is niet zomaar een ratjetoe van gebakken blokjes groenten. Ratatouille moet lekker smeuïg zijn.

    Daarom schep je door je groenten een heerlijk tomatensausje van verse tomaten, stukjes gefruite ui, een beetje knoflook, lekker veel geurige tijm én een klein scheutje zoete balsamicoazijn. 



    Tip 7: bak je tomaatjes in de oven en maak ze af met extra vergine olijfolie



    Als je ratatouille af is, is het de hoogste tijd om de kroon op je werk te zetten: vul je tomaatjes met het heerlijke groentemengsel. 

    En daarna mogen ze de oven in! Een dik kwartier. Totdat de tomaatjes zacht aanvoelen als je er op drukt, maar de velletjes nog niet gebarsten zijn. Je tomaatjes moeten niet tijdens het opscheppen helemaal uit elkaar vallen, toch?

    Heb je nog een fles met een bijzondere extra vergine olijfolie in de kast staan? Zo'n fles die je bewaart voor speciale gerechten? Mooi! Want een scheutje van die olie is precies wat je ratatouilletomaatjes nodig hebben om helemaal perfect te smaken!



    Tip 8: geniet!

     


    Recept: zo maak je zelf de lekkerste oventomaatjes gevuld met ratatouille


    Hoe maak je zelf ratatouilletomaatjes?


    Ingrediënten voor 24 stuks (zie het blog hierboven voor de porties per persoon):

    • 16 rijpe soep/tros-tomaten (zie tips in het blog hierboven)
    • 1 courgette
    • 1 aubergine
    • 1 rode puntpaprika
    • extra vergine olijfolie
    • 1 flinke ui
    • 1 teentje knoflook
    • de blaadjes van een bosje tijm (of ±2 theelepels gedroogde tijm)
    • 2 theelepels rode balsamicoazijn
    • zout en versgemalen zwarte peper

    Bereiding:

    1. Vul een pan voor de helft met water en breng dit aan de kook. Kruis 4 tomaten in en dompel ze ±20 seconden onder in het water. Het velletje laat dan los en kan er makkelijk afgepeld worden. 
    2. Ontpit de ontvelde tomaten en snijd het resterende vruchtvlees in blokjes.
    3. Halveer de overige tomaten in de breedterichting. Hol de halve tomaatjes uit met een meloenbolletjesuitsteker (zie foto hierboven in het blog). Zet de lege tomaatjes in een ovenschaal. 
    4. Snijd de courgette in blokjes van anderhalve centimeter. Doe hetzelfde met de aubergine en de paprika.
    5. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan met anti-aanbaklaag.
    6. Schep de courgetteblokjes in de pan; leg ze zo veel mogelijk in één laag. Bak de courgetteblokjes aan een kant goudbruin en licht krokant. Schep de blokjes een paar keer om en bak ze rondom goudbruin. Schep de courgetteblokjes uit de pan.
    7. Bak op dezelfde manier de aubergineblokjes.
    8. Roerbak de paprikablokjes een paar minuten in een eetlepel hete olijfolie. Schep ze uit de pan.
    9. Verwarm de oven voor tot 175°C.
    10. Snipper de ui en hak het teentje knoflook fijn.
    11. Fruit de ui op een zacht pitje in 1 eetlepel olijfolie totdat de uitjes lichtgeel zijn en glazig zien.
    12. Fruit de knoflook een minuut mee.
    13. Voeg de tomatenblokjes toe aan het uienmengsel en fruit de tomaten 3 minuten mee totdat de tomatenblokjes een beetje uit elkaar vallen. Er ontstaat zo een heel grove tomatensaus.
    14. Snipper ondertussen de tijmblaadjes.
    15. Maak de tomatensaus op smaak met de tijm, de balsamicoazijn en zout en peper.
    16. Voeg alle groenteblokjes toe aan de tomatensaus. Verwarm het geheel nog even kort. Proef en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. 
    17. Bestrooi de tomaatjes in de ovenschaal met zout en peper. Vul de tomaatjes met ratatouille. 
    18. Bak je ratatouilletomaatjes 15 à 20 minuten in de oven totdat de tomaten net gaar zijn.
    19. Schenk nog wat olijfolie over je oventomaatjes en serveer ze meteen. 

    Tips:

    1. Je kunt je oventomaatjes ruim voor de maaltijd al vullen en pas later in de oven zetten als je dat wilt. Makkelijk!
    2. Ben je op zoek naar nog meer feestelijke groenterecepten voor  de kerstdagen? Wat dacht je van in de oven gepofte cherrytomaatjesrode kool met port en goudrenetten, Hongaarse zuurkool met rode paprika en kummelzaadjes of regenboogworteltjes uit de oven met honing en tijm?

    Recept: zo maak je zelf gepofte cherrytomaatjes!

    Recept: zo maak je zelf de allerlekkerste rode kool

    Recept: zo maak je zelf de allerlekkerste Hongaarse zuurkool

    Recept: zo maak je zelf regenboogworteltjes uit de oven