Pagina's

vrijdag 29 november 2019

10 feestelijke én makkelijke groentegerechten voor je kerstdiner!


Een lekker en makkelijk te bereiden groentegerecht (als bijgerecht) uitkiezen voor je kerstdiner?


Dat hoeft niet moeilijk te zijn!


Ik verzamelde 10 feestelijke groentegerechtjes, die iedereen weet te waarderen.


Alle recepten hebben gemeen dat ze vlak voor je kerstdiner weinig tijd kosten. Sommige kun je de dag van tevoren al helemaal maken; je hoeft ze alleen nog maar op te warmen. Andere zijn sowieso al supersnel klaar!

Laat ik maar gauw beginnen met mijn lijstje. Er zit vast iets voor jou tussen!


Recept 10 feestelijke én makkelijke groentegerechten voor je kerstdiner!


1. Deze kruidige in de oven gepofte cherrytomaatjes zien er door hun prachtige rode kleur bijna uit als eetbare kerstballen!


Kersttips:

  • voorbereiden: bereid je tomaatjes voor je kerstdiner voor tot en met stap 5 in het recept
  • bewaren: afgedekt op een koele plek
  • afmaken en serveren: de tomaatjes hoeven alleen maar kort in de oven terwijl je je hoofdgerecht maakt
  • lekker bij: bijna alle hoofdgerechten, vooral als ze mediterraan getint zijn, bijvoorbeeld mijn varkenshaasspiesjes met parmaham en salie in een romige wittewijnsaus

Recept Gepofte cherrytomaatjes: het lijken wel eetbare kerstballetjes!


2. Een feestelijke salade in kerstkleuren: prachtige groene komkommerlinten met vrolijke rode spikkeltjes van gesnipperde puntpaprika!


Kersttips:

  • voorbereiden: snijd voor je diner je komkommer en paprika; maak het sausje zonder de paprikasnippers eraan toe te voegen
  • bewaren: afgedekt in de koelkast
  • afmaken en serveren: stel je salade samen en serveer meteen
  • lekker bij: bijna elk hoofdgerecht, vooral als er kinderen mee-eten, bijvoorbeeld mijn gekonfijte kippenbouten met hun krokante velletjes 

Recept Komkommerlintensalade met vrolijke paprikaspikkels


3. Soms is het voldoende om een aantal lekkere groentes te combineren om een fantastisch bijgerecht te creëren; noem het een groentemelange, zoals bijvoorbeeld deze feestelijke melange van haricots verts, erwtjes en gemarineerde artisjokkenharten!


Kersttips:

  • voorbereiden: bereid je gerecht ruim van tevoren - dat kan een dag zijn - voor tot en met stap 2 van het recept
  • bewaren: bewaar je groenten na afkoeling afgedekt in de koelkast
  • afmaken en serveren: snijd je artisjokkenharten, vermeng je groenten en verwarm ze in een beetje olijfolie
  • lekker bij: luxe vlees-, vis- of gevogeltegerechten, zoals bijvoorbeeld mijn krokant gebakken en pikant gekruide kabeljauw of een heuse gevulde kalkoen 

Recept Luxe groentemelange voor je kerstdiner


4. Rode kool is een echte wintergroente, die je extra luxe en dus feestelijk kunt bereiden door er behalve appeltjes ook nog rode port aan toe te voegen!


Kersttips:

  • voorbereiden: je kunt deze rode kool met port al een dag voor je kerstdiner maken
  • bewaren: na afkoeling afgedekt in de koelkast
  • afmaken en serveren: je hoeft je rode kool alleen maar even op te warmen
  • lekker bij: wild of stoofpotjes of een combinatie van beide, zoals mijn wildstoofpotje met oud bruin bier

Recept Rode kool met appeltjes en rode port


5. Nog zo'n heerlijk wintergerecht, zuurkool! Dit recept is ook weer extra feestelijk: de zuurkool wordt lang gegaard in ganzenvet en op smaak gemaakt met rode paprika, gefruite uien, spekjes, kummel en meer!


Kersttips:

  • voorbereiden: je kunt deze zuurkool een dag voor kerst al helemaal maken
  • bewaren: na afkoeling afgedekt in de koelkast
  • afmaken en serveren: warm je zuurkool op in een pan en voeg daarbij een klein beetje water toe
  • lekker bij: confit de canard, gekonfijte kippenbouten of gegrilde casselerrib 

Recept Zuurkool op zijn Hongaars met paprika en spekjes


6. Een kleurrijk groentestoofpotje uit het zuiden van Europa: Italiaanse peperonata met drie kleuren paprika, tomaten, uien, knoflook, en olijfolie. Een feestje op je kersttafel!


Kersttips:

  • voorbereiden: peperonata kun je makkelijk een dag voor kerst al maken (tot en met stap 5 van het recept)
  • bewaren: na afkoeling afgedekt in de koelkast
  • afmaken en serveren: alleen maar even opwarmen en op het laatst afmaken met wat versgemalen zwarte peper, een snufje zout en een flinke scheut olijfolie
  • lekker bij: mediterraan getinte vlees-, vis- of gevogeltegerechten of luxe gegrilde lamskarbonaadjes of ribeye steaks

Recept Italiaans paprikastoofpotje: peperonata


7. Hét snelste groentegerecht uit dit rijtje, en ook nog eens heel vrolijk en feestelijk: wortelsalade met een honing-mosterddressing!


Kersttips:

  • voorbereiden: de dressing zou je een dag van tevoren al kunnen maken, maar hij is zo snel klaar dat dat nauwelijks hoeft
  • bewaren: bewaar je dressing afgedekt in de koelkast
  • afmaken en serveren: je salade even door elkaar scheppen en klaar
  • lekker bij: bijna elk hoofdgerecht, bijvoorbeeld bij schnitzels in een jasje van schuimige omelet oftewel omeletschnitzels 

Recept Makkelijke wortelsalade met honing-mosterddressing


8. Nog een keer worteltjes, maar dan heel anders: regenboogworteltjes geroosterd in de oven met honing en tijm!


Kersttips:

  • voorbereiden: bereid je worteltjes voor je kerstdiner voor tot en met stap 5 van het recept
  • bewaren: afgedekt op een koele plek
  • afmaken en serveren: rooster je worteltjes tijdens het voorgerecht of tijdens het bereiden van je hoofdgerecht als dat minimaal 20 minuten duurt 
  • lekker bij: bijna elk hoofdgerecht, maar vooral bij stoofpotjes of visgerechten

Recept Worteltjes in alle kleuren uit de oven


9. Weer een regenboog-kleuren-gerechtje, maar dan als salade. Ik noem hem mijn blokjessalade; een salade van kleine blokjes tomaat, komkommer en paprika. Een echte kindervriend!


Kersttips:

  • voorbereiden: je kunt ruim van tevoren - een dag is zelfs mogelijk - je blokjes groenten al snijden
  • bewaren: bewaar ze goed afgedekt in de koelkast
  • afmaken en serveren: maak je salade pas vlak voor het serveren af
  • lekker bij: bijna elk hoofdgerecht, bijvoorbeeld een feestelijk varkensbraadstuk met dolce-vita-tomatensaus 

Recept Blokjessalade van komkommer, paprika en tomaat


10. Last but not least mijn feestsalade van gegrilde groene aspergepuntjes, haricots verts en tomaat: op en top kerst met die rode en groene kleuren!


Kersttips:


Recept Feestsalade van gegrilde groene aspergepuntjes, tomaat en haricots verts

woensdag 27 november 2019

Kersttip: kerstboompizzaatjes met kruidig gehakt!


Geef je een kerstborrel?

Organiseer je een kerstbrunch?

Zoek je naar een kersthapje om je kinderen op te (laten) trakteren?

Wil je op oudejaarsavond iets speciaals serveren?


Denk eens aan kerstboompizzaatjes!


Wij maken deze kleine pizzaatjes in kerstboomvorm al jaren. En we beleggen ze steevast met pittig gekruid gehakt.

Ze zijn heerlijk vers uit de oven, maar misschien zijn ze nog wel lekkerder als ze eenmaal afgekoeld zijn. Superhandig dus, want je kunt ze maken precies wanneer het jou uitkomt!

Hieronder leg ik je stap-voor-stap uit hoe je ze maakt. Van vers zelfgemaakt pizzadeeg. Veel plezier met het recept!


Recept Kersttip: kerstboompizzaatjes met kruidig  gehakt!


Hoe maak je zelf pizzadeeg?


Het klinkt misschien moeilijk, zelf pizzadeeg maken. Maar niets is minder waar!


Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig (met mijn uitstekertje is dit voldoende voor ±50 kerstboompizzaatjes):

  • 10 gram gedroogde gist
  • ±3 dl lauw water
  • 1 theelepel suiker
  • 500 gram pizzabloem of broodbloem (geen patentbloem)
  • 10 gram zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • een beetje extra bloem voor het bestuiven van het werkvlak

En dan ga je aan de slag!



Pizzadeeg maken met een staande mixer


Heb je een staande mixer, vermeng dan in de beslagkom de gist, de helft van het water en de suiker. De suiker moet goed opgelost zijn. Laat dit mengseltje een paar minuten staan.

Vervolgens voeg je de bloem eraan toe. En dan pas het zout, de olijfolie en het overgrote deel van het resterende water.

Kneed je deeg ±10 minuten met de kneedhaak.

Is het te droog? Schenk er nog wat water bij.
Is het te vochtig? Meng een extra lepel bloem mee.

Kneed het deeg de laatste paar minuten met de hand. Zo kun je goed voelen of het deeg elastisch en vochtig genoeg is. Goed pizzadeeg kun je makkelijk oprekken zonder dat het kapot scheurt. En de vochtigheid: het blijft nét niet aan je handen plakken.


Pizzadeeg maken met de hand


Heb je geen staande mixer, leg je bloem dan op het aanrecht. Maak in het midden een kuiltje. Hierin mag de gist, de suiker en ongeveer 1 dl water. Vermeng het geheel goed.

Wacht een paar minuten. Strooi het zout op de buitenrand van de bloem. Werk de bloem door het gistmengsel en voeg ondertussen ook de olie en het overgrote deel van het water toe.

Kneed het deeg totdat het elastisch aanvoelt. Voeg eventueel extra water of extra bloem toe. 

Ook nu geldt: het deeg mag qua vochtigheid nét niet aan de handen blijven plakken.


Pizzadeeg laten rijzen


Maak eerst een bolletje van je deeg. Leg het in een kom, die je afdekt met een vochtige theedoek.

Laat het deeg op een warme plaats 1 à 1,5 uur rijzen. Ik zet mijn kom meestal in een oven van ±30°C. 

Na de rijstijd is je deeg flink uitgedijd. Kijk maar op de foto hieronder. 


Recept Prachtig gerezen pizzadeeg


Pizzadeeg uitrollen voor minipizzaatjes


Een 'gewone' grote pizza vorm je met de hand; overigens pas na een tweede rijs. Op internet kun je diverse filmpjes vinden over de techniek die je hiervoor moet gebruiken.

Maar voor kleine pizzaatjes moet je het deeg uitrollen, meteen na de eerste rijs. Gewoon met de deegroller

Het deeg moet vrij dun worden, maar niet zo dun als voor een grote pizza. 

Steek er met een kerstboom-koekjesuitstekertje mooie kerstboompjes uit. Die leg je op een bakplaat die je eerst bestreken hebt met olijfolie. 

En dan ga je je pizzaatjes beleggen

Maar laat ik je eerst uitleggen hoe je het beleg voorbereidt. Dat kun je doen tijdens de rijstijd.


Hoe maak je zelf pizzasaus?


Laat ik weer beginnen met de ingrediënten:

  • 2 blikken tomaten (hele gepelde tomaten of tomatenstukjes)
  • zout
  • eventueel een paar theelepels poedersuiker, afhankelijk van de zuurgraad van de tomaten
  • 3 theelepels gedroogde oregano
  • ½ theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde basilicum
  • ½ theelepel gedroogde marjolein
  • een mespuntje gedroogde salie
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • enkele druppels tabasco
  • versgemalen zwarte peper
  • een scheutje extra vergine olijfolie

Aan de slag met je pizzasaus!


Begin met het pureren van je tomaten in een foodprocessor of blender.

Daarna mogen alle ingrediënten tot en met de tabasco in een pan samen met de gepureerde tomaten. Voor een 'normale' pizzasaus zou ik alleen maar zout, oregano en eventueel wat suiker toevoegen, maar voor deze kerstboompizzaatjes met gehakt is een gekruide pizzasaus veel lekkerder! Met de tabasco kun je zelf variëren; bepaal zelf maar hoe pikant je je saus wilt. Hou er rekening mee dat je gehakt straks ook nog pikant wordt.

Verwarm je tomatensaus en laat hem gedurende 5 à 10 minuten een beetje inkoken.

Draai het vuur uit en maak je pizzasaus helemaal af door er wat zwarte peper en een flinke scheut olijfolie door te roeren.

Laat je pizzasaus een beetje afkoelen.


Recept Kruidige pizzasaus voor je kerstboompizzaatjes


Hoe maak je de gehakttopping voor je pizza?


Eerst weer de ingrediëntenlijst:

  • 4 ons mager rundergehakt
  • 1 eetlepel pure olijfolie
  • ½ theelepel pikant paprikapoeder
  • 1½ theelepel mild paprikapoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

    Aan de slag met je gehakttopping!


    Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak hierin het gehakt rul.

    Voeg de andere ingrediënten toe om je gehakt op smaak te maken. Laat het gehakt nog 5 minuten zachtjes garen. Je kunt de cayennepeper weglaten als je je gehakt niet al te pikant wilt maken.

    Nu mag je kruidige gehakt nog even afkoelen.


    Rul gebakken kruidig gehakt voor je pizza


    Hoe bak je je kerstboompizzaatjes af?


    Je hebt nog wat extra ingrediënten nodig om je kerstboompizzaatjes af te maken:

    • 3 ons geraspte pizzakaas of geraspte jonge kaas
    • een paar theelepels gedroogde oregano
    • olijfolie voor het invetten van je bakplaat

      Bak je kerstboompizzaatjes en laat het feest beginnen!


      Na het uitrollen van het pizzadeeg lagen je pizzaatjes inmiddels al op de bakplaat; tot zover had ik het recept hierboven al beschreven.

      Je pizzaatjes mogen nu nog een kwartier een klein beetje rijzen. Dek je bakplaat ondertussen af met een vochtige theedoek.

      Verwarm ondertussen de oven (liefst een oven met extra onderwarmte) voor tot 210°C.

      Druk dan met je vinger in de lengterichting van elk kerstboompje een klein langwerpig deukje in het deeg. 

      Daar mag eerst een 1/2 à 1 theelepeltje pizzasaus in.

      En daarna een lepeltje kruidig gehakt.

      En dan pas de kaas. Zo valt je gehakt straks niet van je snackpizzaatjes als je ze uit de hand wilt eten. De gesmolten kaas plakt het gehakt als het ware vast.

      Tot slot strooi je nog wat oregano over je pizzaatjes.

      Dan mogen ze de oven in. Zet de bakplaat op de onderste richel. Bak je kerstboompizzaatjes in 10 à 15 minuten gaar, krokant en goudbruin. 

      Schep je pizzaatjes van de bakplaat en serveer ze meteen. Of laat ze afkoelen op een rooster voordat je ze in een schaal legt, die je afgedekt in de koelkast zet. Warm deze pizzaatjes liever niet op. Koud zijn ze echt verrukkelijk! 

      Hou er rekening mee dat je meerdere bakplaten achter elkaar moet bakken. Ik gebruik daarom twee bakplaten, die ik om en om vollaad!


      Nog een paar aanvullende kerstpizza-tips

      1. Serveer de kerstboompizzaatjes op een sfeervolle schaal en steek er (in plaats van dennentakjes) takjes rozemarijn tussen.
      2. Dit een gerecht waarbij kinderen makkelijk mee kunnen helpen. Gezellig!  
      3. Gebruik liever geen verse buffelmozzarella: die bevat te veel vocht.
      4. Heb je geen kerstboom-koekjesuitstekertje, gebruik dan een rond uitstekertje. Je kunt de pizzaatjes dan kerstbalpizzaatjes noemen als je dat wilt. Overigens maak ik de ronde pizzaatjes het hele jaar door; bijvoorbeeld voor een picknick!
      5. Koop voor dit gistgebak bij voorkeur geen patentbloem, maar speciale pizzabloem of broodbloem. Die geeft een veel beter resultaat. Deze bloem is tegenwoordig te koop in de meeste supermarkten. Internet biedt ook altijd uitkomst!
      6. Wil je meer tips over het maken van gistdeeg? Ga dan naar mijn blog over roomboter-dinerbroodjes!
      7. Heb je nog wat pizzasaus of pizzagehakt over? Die kun je makkelijk invriezen voor een volgende keer! 
      8. Kerst-high tea? Vervang dan één van je soorten sandwiches door deze kerstboompizzaatjes!


        Ik wens je gezellige feestdagen!



        Recept De allerlekkerste kerstboompizzaatjes!

          zondag 24 november 2019

          10 Stoofpotjes voor je Kerstdiner: makkelijk voor te bereiden!


          Ben jij je kerstdiner al aan het plannen?


          Ik merk dat ik zelf voor het kerstmenu - en ook voor andere gezellige etentjes met vrienden of familie - graag terugval op recepten voor gerechten die ik makkelijk een dag van tevoren al (bijna) helemaal kan bereiden.


          Vaak kom ik dan uit bij een stoofpotje


          De dag voor kerst staat dat dan lekker de hele middag te pruttelen - waardoor het huis al feestelijk naar kerst geurt! - en 's avonds gaat het op smaak gemaakt en afgekoeld de koelkast in. Dat geeft zo'n opgeruimd en relaxed gevoel!

          Op eerste kerstdag hoef ik mijn stoofpot alleen nog maar even op te warmen. Hoe makkelijk is dat?!

          Ook handig: omdat ik een grote pan heb, kost het maken van een stoofpot voor veel personen me nauwelijks meer tijd dan koken voor een klein groepje.

          Welke stoofpotjes ik zoal uitkies voor warme winterse etentjes? Hieronder zal ik er 10 opnoemen. En ik geef je bij elk recept ook meteen een paar suggesties voor heerlijke bijgerechten. Waar ga jij voor?

          Nog een tip: je zou ook twee of drie stoofpotjes tegelijkertijd kunnen maken en je etentje een stoofpotjesbuffet kunnen noemen!


          Veel plezier met alle recepten!


          Prettige feestdagen!



          Recepten 9 Stoofpotjes voor je Kerstdiner: makkelijk voor te bereiden!


          1. Laat ik - als Limburgse - beginnen met een Limburgse favoriet: knien in 't zoer, oftewel malse gestoofde konijnenbouten in een verrukkelijke zoetzure saus met ontbijtkoek!


          Kersttips:

          • voorbereiden: om je knien in 't zoer de dag voor kerst te maken, moet je je vlees al twee dagen voor je feestdiner marineren
          • bewaren: bewaar je stoofpot afgedekt in de koelkast
          • opwarmen: dat kan gewoon in de pan; voeg eventueel een beetje water toe
          • aardappelgerecht: in Limburg eten we hier frietjes bij; bak ze tegelijk met het maken van de knien al voor en bak ze vlak voor het serveren af
          • groente-/fruitgerecht: gekookte haricots verts (weinig werk), rode kool met port en appeltjes, zelfgemaakte appelcompote of stoofpeertjes; die kun je ook allemaal de dag voor kerst al maken en in de koelkast bewaren 

          Konijn op Limburgse wijze met frietjes!


          2. Nog zo'n Limburgse klassieker die veel lijkt op het konijn, maar dan van rundvlees, zoervleis of zuurvlees. Extra feestelijk met rode wijn en Black Angus-sukadelappen!


          Kersttips:

          • voorbereiden: om je zuurvlees de dag voor kerst te maken, moet je je vlees al twee dagen voor je feestdiner marineren
          • bewaren: bewaar je stoofpot afgedekt in de koelkast
          • opwarmen: dat kan gewoon in de pan; voeg eventueel een beetje water toe
          • aardappelgerecht: in Limburg eten we hier frietjes bij; bak ze tegelijk met het maken van het zuurvlees voor en bak ze vlak voor het serveren af
          • groente-/fruitgerecht: gekookte haricots verts (weinig werk), rode kool met port en appeltjes, zelfgemaakte appelcompote of stoofpeertjes; die kun je ook allemaal de dag voor kerst al maken en in de koelkast bewaren 

          Luxe zuurvlees met rode wijn en Black Angus-sukadelappen


            3. Mijn wildstoofpotje maak ik niet met wijn, maar met oud bruin bier. Een echte kersttopper!


            Kersttips:

            • voorbereiden: om je wildstoofpotje de dag voor kerst te maken, moet je de hertensukade al twee dagen voor je feestdiner marineren
            • bewaren: bewaar je stoofpot afgedekt in de koelkast
            • opwarmen: dat kan gewoon in de pan; voeg eventueel een beetje water toe; vergeet niet op het laatst de gefruite uien door je stoofpotje te scheppen
            • aardappelgerecht: kies voor gebakken aardappeltjes, die je ook weer de dag voor kerst al kunt bakken; opwarmen in de koekenpan of in de oven
            • groente-/fruitgerecht: gekookte haricots verts (weinig werk), rode kool met port en appeltjes, zelfgemaakte appelcompote of stoofpeertjes; die kun je ook allemaal de dag voor kerst al maken en in de koelkast bewaren 

            Hertenstoofpotje met oud bruin bier


            4. Misschien een ietsje minder chic, maar minstens zo lekker: gehaktballetjes gaar gestoofd in een geurige saus met oud bruin bier en Maestrichter stroop. Een gerecht waar je zeker hoge ogen mee gooit! 


            Kersttips:

            • voorbereiden: maak je gehaktballetjes een dag voor kerst of zelfs nog eerder, want invriezen kan ook
            • bewaren: bewaar je gehaktballetjes afgedekt in de koelkast
            • opwarmen: dat kan gewoon in de pan; voeg eventueel een beetje water toe
            • aardappelgerecht: in ganzenvet krokant gebakken krieltjes, die je ook weer een dag eerder al kunt maken; opwarmen in de koekenpan
            • groentegerecht: in de oven geroosterde regenboogworteltjes met honing en tijm, die je het beste vlak voor het serveren kunt maken 

            Gehaktballetjes gestoofd in een saus met oud bruin bier en stroop


            5. Romig runderstoofpotje met rode wijn en veel verse kruiden: een allemansvriend!


            Kersttips:

            • voorbereiden: om dit runderstoofpotje de dag voor kerst te maken, moet je je vlees al twee dagen voor je feestdiner marineren; invriezen is ook een optie, volg de instructies in het recept
            • bewaren: bewaar je stoofpot afgedekt in de koelkast
            • opwarmen: dat kan gewoon in de pan; voeg eventueel een beetje water toe
            • bijgerecht: extra feestelijk is dit stoofpotje als je er spätzle of verse pasta bij serveert; gebakken aardappeltjes zijn ook heerlijk
            • groentegerecht: een kerstgroentemelange van haricots verts, erwtjes en gemarineerde artisjokkenharten of gebakken champignons/paddenstoelen 

            Romig stoofpotje met rode wijn



            6. Ook van varkensvlees kun je een voortreffelijk stoofgerecht maken: stoof eens karbonaadjes in rode wijn en maak de saus af met gefruite uitjes, kleine stukjes ham en peterselie. 


            Kersttips:

            • voorbereiden: stoof je karbonaadjes de dag voor kerst
            • bewaren: bewaar je stoofvlees afgedekt in de koelkast
            • opwarmen: warm je gerecht op in een stoofpan of koekenpan met hoge rand; voeg eventueel nog wat water toe
            • aardappelgerecht: aardappelpuree
            • groentegerecht: een feestelijke salade, zoals mijn salade van gegrilde groene aspergepuntjes, haricots verts en tomaat, of kort in olijfolie geroerbakte bleekselderij-elleboogjes met tijm

            Stoofpotje van varkenskarbonades en rode wijn


            7. Misschien ga je deze kerst wel op de mediterrane toer met draadjesvlees op zijn Italiaans: malse sukadelapjes in een verse tomatensaus!


            Kersttips:


            Botermals Italiaans draadjesvlees


            8. Nog zo'n fantastisch mediterraan stoofpotje (het meest bekeken recept op mijn blog!): Griekse stifado met tomaat, verse zilveruitjes, kruiden en specerijen!



            Kersttips:

            • voorbereiden: maak je stifado een dag voor kerst
            • bewaren: bewaar je stoofpot afgedekt in de koelkast
            • opwarmen: dat kan gewoon in de pan; voeg eventueel een beetje water toe
            • aardappelgerecht: in de oven geroosterde aardappeltjes 
            • groentegerecht: een Griekse boerensalade (met of zonder gemarineerde feta)

              Griekse stifado van Black Angus-vlees


              9. Ben je een liefhebber van stevige smaken? Dan is deze goulash een echte aanrader! Het recept is extra luxe door het gebruik van heerlijk gemarmerd Black Angus-vlees. 


              Kersttips:

              • voorbereiden: maak je goulash de dag voor kerst
              • bewaren: bewaar je stoofpot afgedekt in de koelkast
              • opwarmen: dat kan gewoon in de pan; voeg eventueel een beetje water toe
              • bijgerecht: in de oven geroosterde aardappeltjes, krokante in ganzenvet gebakken krieltjes of witte rijst
              • groentegerecht: in deze stoofschotel zitten zo veel groenten, dat een extra groentegerecht eigenlijk niet nodig is

              Goulash

              10. Heb je je stoofvlees al eens geserveerd met oliebollen als bijgerecht? Nee, dat is geen grap! Probeer het maar eens dit jaar: maak een heerlijk kruidige Mexicaanse stoofpot van luxe Black Angus-sukadelappen en geef daar warme naturel oliebollen bij. 

              Oliebollen zonder krenten en rozijnen die niet bestrooid worden met poedersuiker smaken heel neutraal. Door het beslag zit vrijwel geen suiker; zeker als je het zelf maakt volgens mijn recept (volg de instructies van tip 3 onder het recept). 

              De Mexicaanse stoofvleesschotel bevat heel veel - lekker pittige - saus. En het is fantastisch om die saus op te deppen met een paar feestelijke oliebollen. Geloof me! 

              Ga uit van twee oliebollen per persoon. 

              Met oudejaarsavond in het vooruitzicht is het wel heel speciaal om al met kerst oliebollen te serveren. Niet bij de thee, maar bij het diner! 


              Kersttips:

              • voorbereiden: maak je Mexicaanse stoofvlees én de oliebollen al de dag voor kerst
              • bewaren: bewaar je stoofpot afgedekt in de koelkast; dek ook de oliebollen goed af
              • opwarmen: het vleesgerecht verwarm je in de pan onder toevoeging van een klein beetje water en de oliebollen piep je even op in de magnetron totdat ze lekker warm zijn
              • bijgerecht: de oliebollen dus! 
              • groentegerecht: in deze stoofschotel zitten zo veel groenten, dat een extra groentegerecht niet nodig is

              Serveer deze kerst Mexicaans stoofvlees met hartige oliebollen!

              donderdag 21 november 2019

              Feestelijke kerst-kaaskoekjes met stukjes olijf en basilicum


              Verheug jij je alweer op de komende kerstdagen en oudejaarsavond?
              Ik wel!

              Ik heb nog niet helemaal uitgevogeld wat we precies welke dag gaan eten, maar wat ik inmiddels zeker weet is dat ik kaaskoekjes ga bakken voor bij de borrel!

              En dan niet zomaar kaaskoekjes, maar vrolijke goudgele koekjes uitgestoken in de vorm van sterretjes, hulstblaadjes, kerstklokjes, kerstboompjes, etc. 


              Ik ga mijn koekjes op smaak maken met pittige oude kaas en nog wat mediterrane ingrediënten: piepkleine snippertjes zwarte olijf en geurige basilicum!


              Volg jij mijn voorbeeld en ga je deze kaaskoekjes ook bakken voor de kerst? Of misschien wel voor bij de champagne tijdens de jaarwisseling? Veel plezier met het recept en ik wens je alvast smakelijke feestdagen!


              Recept Feestelijke kerst-kaaskoekjes met stukjes olijf en basilicum


              Feestelijke kerst-kaaskoekjes met stukjes olijf en basilicum


              Ingrediënten (de hoeveelheid hangt af van de maat van je uitstekertjes, maar ik maak hier ongeveer 80 koekjes mee):

              • 50 gram zwarte olijven zonder pit
              • 200 gram zachte bloem, gezeefd (patentbloem kan, maar Zeeuwse bloem of patisseriebloem zijn beter; lees mijn blog over de 3-peper-kaaskoekjes)
              • 175 gram geraspte oude Goudse 48+ kaas
              • 175 gram koude roomboter
              • 1/4 theelepel versgemalen zwarte peper
              • 2 eetlepels fijngesnipperde basilicumblaadjes
              • 1 ei, losgeklopt in een kopje
              • een beetje boter voor het invetten van de bakplaat
              • een beetje bloem voor het uitrollen van het deeg

              Bereiding:

              1. Verwarm de oven (bij voorkeur op de stand met boven- en onderwarmte) voor tot 165°C. Vet de bakplaat in met roomboter.
              2. Snipper de olijven fijn.
              3. Vermeng in de kom van de foodprocessor de bloem en de kaas.
              4. Snijd de boter snel in dunne plakjes. Zorg ervoor dat hij hard blijft. Voeg de boter toe aan het bloemmengsel. Kneed de boter met behulp van de pulsknop door het bloemmengsel; d.w.z. draaien - even stoppen - draaien - even stoppen - enz. Je bent klaar als het geheel korrelig wordt en bijna gaat samenhangen.
              5. Stort het deeg op het werkvlak. Verdeel er de olijvensnippers, de zwarte peper en de gehakte basilicum overheen. Kneed de ingrediënten met kleine kneepjes van je - koude - vingers door het deeg totdat het deeg nét samenhang vertoont. Stop dan meteen met kneden. Vorm een afgeplatte bol van het deeg.
              6. Strooi wat bloem op je werkvlak. Rol daarop het deeg uit tot een rechthoekige lap van 2 à 3 mm dik.
              7. Snijd gezellige kerstvormpjes uit het deeg. De restjes kun je nog een keer uitrollen, maar zorg ervoor dat je het deeg daarbij weer zo kort mogelijk kneedt. 
              8. Leg je kerstkoekjes op de bakplaat. Ze smelten nauwelijks uit, dus ze hoeven niet ver uit elkaar te liggen.
              9. Bestrijk de koekjes met een klein beetje losgeklopt ei.
              10. Bak de koekjes in 15 à 16 minuten lichtbruin. Ze mogen niet te bruin worden, want dan kan de kaas bitter worden.
              11. Schep de koekjes van de bakplaat en laat ze goed afkoelen. Tijdens het afkoelen worden ze heerlijk krokant en bros.
              12. Afhankelijk van de maat van je oven moet je meerdere platen koekjes bakken. 

              Tips:

              1. Een paar maanden geleden schreef ik een blog over 3-peper-kaaskoekjes. Daarin legde ik uitgebreid uit hoe je je deeg moet maken voor de allerlekkerste, brosse kaaskoekjes. Mijn advies: lees dit blog even door voordat je aan je kerstkoekjes begint!
              2. Bij deze koekjes drinken wij graag een glaasje port, sherry of bubbels (oudejaarsavond!). Maar wist je dat ze ook erg lekker zijn bij de laatste gang van een hartige high tea?! Of wat dacht je van een feestelijke high wine?
              3. En serveer je koekjes ook eens als bijgerecht bij een (mediterrane/tomaten) soep!
              4. Kinderen vinden het fantastisch als ze in de kerstvakantie mogen meehelpen om deze kaaskoekjes te bakken!
              5. Wil je meer hapjes op tafel zetten dan alleen deze kerst-kaaskoekjes? Hier zijn een paar gerechtjes die er goed bij passen: warme ovengeroosterde olijven met tijm, citroen en knoflook, Italiaanse kalfsgehaktballetjes met zongedroogde tomaat en krokante bagel chips met knoflook en basilicum.
              Warme olijven vers uit de oven


              Kruidige Italiaanse gehaktballetjes


                Krokante bagel chips met knoflook en basilicum

                zondag 17 november 2019

                Sinterklaastip: 10 recepten voor een heerlijk Spaans tapasavondje!

                Snoep jij al sinds eind augustus van kruidnootjes, taaitaai en speculaas? En begin je het zoete Sinterklaaslekkers ondertussen een beetje moe te worden?

                Gooi je pakjesavondtraktaties dan dit jaar over een heel andere boeg. Maar blijf daarbij wel in Spaanse sferen!

                Wat ik je adviseer? Organiseer een heerlijk Spaans tapasavondje!


                Serveer voor, tijdens of na het uitpakken van je surprises verrukkelijke Spaanse hapjes!


                Sinterklaastip: 10 recepten voor een heerlijk Spaans tapasavondje!


                Op mijn blog vind je een heleboel tapasrecepten. Volg de links 'tapas' en 'hapjes' om je keuze te maken. 



                Maar eerst dit: ik heb wel wat ideeën voor je, waarmee je vast aan de slag kunt!

                • Hieronder zal ik je tien aanbevelingen doen. De recepten samen zijn ideaal voor een perfecte Spaans getinte Sinterklaasavond!
                • Pas de portiegroottes en de hoeveelheid gerechtjes aan aan de grootte van het gezelschap dat Sinterklaas komt vieren.
                • Voor minder werk kun je een aantal tapas eventueel vervangen door kant-en-klare hapjes van de traiteur of uit de supermarkt. Denk aan gemarineerde olijven, Spaanse vleeswaren, kaas, etc.
                • Om de voorbereidingen makkelijker te maken kun je veel gerechtjes een dag van tevoren al maken. 
                • Of verdeel de recepten over je gasten en vraag iedereen één of twee tapas mee te nemen.

                Pakjesavond!


                Hier komen ze: mijn 10 recepten voor je heerlijke Spaanse tapasavondje!


                1. Vooraf: een glas sherry of cava met 3-peper-kaaskoekjes 


                Tapatips:
                • voorbereiden: bak de koekjes de dag van tevoren
                • bewaren: na afkoeling in een goed gesloten blik of diepvriesdoos
                • serveren: laat de koekjes niet te lang op een schaal liggen zodat ze niet vochtig en zacht kunnen worden

                Pikante kaaskoekjes met 3 soorten peper


                2. Een klein glaasje - als een soort amuse-tapa - met Spaanse sherrybouillon met chorizo en tomaat


                Tapatips:
                • voorbereiden: maak de bouillon tot en met stap 9 van het recept al de dag van tevoren
                • bewaren: bewaar alles na afkoeling afgedekt in de koelkast
                • serveren: warm de soep op, maak de resterende vulling en serveer je soep in kleine glaasjes (als verrines) of in koffiekopjes

                Spaanse bouillon met chorizo en tomaat


                3. Pikante Spaanse gehaktballetjes met twee soorten pimentón en sherry


                Tapatips:
                • voorbereiden: maak je gehaktballetjes al een dag van tevoren 
                • bewaren: bewaar na afkoeling afgedekt in de koelkast
                • serveren: warm je gehaktballetjes vlak voor het serveren even op in een koekenpan

                Spaanse gehaktballetjes


                4. Sappige Spaanse tortilla de patatas, een soort aardappelomelet, met chorizo en paprika


                Tapatips:
                • voorbereiden: bereid de tortilla een dag van tevoren
                • bewaren: snijd de tortilla in blokjes en bewaar deze afgedekt in de koelkast
                • serveren: de tortilla is het lekkerste op kamertemperatuur, dus neem hem een halfuur voor het serveren uit de koelkast

                Spaanse tortilla met chorizo en paprika


                5. Pittige Spaanse varkenshaasblokjes op smaak gemaakt met sherry en pimentón


                Tapatips:
                • voorbereiden: marineer de varkenshaasblokjes minimaal een uur, maar liefst 24 uur, voor het bereiden
                • bewaren: bewaar het vlees in de marinade afgedekt in de koelkast
                • serveren: braad je varkenshaastapas vlak voor het serveren

                Pittige Spaanse varkenshaasblokjes


                6. Toastjes met smeuïge tonijnsalade met piepkleine stukjes olijf, een pepertje en verse kruiden


                Tapatips:
                • voorbereiden: je kunt deze tonijnsalade al een paar uur van tevoren maken
                • bewaren: bewaar je salade afgedekt in de koelkast
                • serveren: serveer je tonijnsalade op toast of in kleine glaasjes als verrine

                Toastjes met verrukkelijke Spaanse tonijnsalade


                7. Eén van mijn favoriete tapas: kruidige gemarineerde grote garnalen 


                Tapatips:
                • voorbereiden: marineer je garnalen minimaal 4 uur, maar liefst een heel etmaal
                • bewaren: bewaar je gemarineerde garnalen afgedekt in de koelkast
                • serveren: neem de garnalen een kwartier voor het serveren uit de koelkast, zodat eventueel gestolde olijfolie weer vloeibaar wordt

                Pikante gemarineerde garnalen


                8. In de oven gepofte cherrytomaatjes met verse tuinkruiden 


                Tapatips:
                • voorbereiden: bereid je gerechtje maximaal 2 uur van tevoren voor tot en met stap 5 van het recept 
                • bewaren: bewaar de tomaatjes ondertussen afgedekt in de koelkast
                • serveren: pof je tomaatjes vlak voor het serveren (samen met de olijven); ze kunnen de oven in als de olijven (hieronder) 10 minuten in de oven staan

                Gepofte cherrytomaatjes met verse kruiden


                9. Heerlijk warme ovengeroosterde olijven met tijm, citroen en knoflook


                Tapatips:
                • voorbereiden: bereid je olijven maximaal twee uur van tevoren voor tot en met stap 5 van het recept
                • bewaren: bewaar ze afgedekt op een koele plek
                • serveren: rooster je olijven vlak voor het serveren; ze staan deels tegelijkertijd met de gepofte tomaatjes in de oven

                Warme ovengeroosterde olijven


                10. Lekker brood met kruidige knoflooksaus en/of Spaanse mayonaise met gepofte knoflook


                Tapatips:
                • voorbereiden: je kunt beide sausjes al een dag van tevoren maken
                • bewaren: afgedekt in de koelkast
                • serveren: snijd lekker (stok)brood in sneetjes en serveer de sauzen erbij; de sauzen zijn ook lekker bij de gehaktballetjes en de Spaanse varkenshaastapas

                Kruidige knoflooksaus

                Spaanse mayonaise


                Ik wens je een supergezellige pakjesavond!


                woensdag 13 november 2019

                Rijk belegde chocolade-sandwiches voor je kerst-high tea!


                Leuk idee: tijdens de komende feestdagen een high tea organiseren!


                Hartige sandwiches met luxe beleg, scones met jam en room, kleine gebakjes, koekjes, cake en... een chocoladegerechtje. Dat laatste hoort er wat mij betreft echt bij.


                Ingewikkeld hoeft zo'n chocoladegerechtje niet te zijn. Een paar ons bij de banketbakker gekochte kerstchocolaatjes of bonbons is vaak al voldoende.

                Maar ik heb een recept voor je dat bijna net zo makkelijk is. Maar veel origineler!

                Maak kleine zoete chocolade-sandwiches! Dat zijn goddelijk lekkere boterhammetjes van dunne sneetjes wittebrood - zonder korstjes natuurlijk! - besmeerd met roomboter en belegd met een dikke laag fijngehakte echte chocolade.


                De smaak van de chocolade kies je zelf. Je kunt zelfs voor meerdere soorten kiezen binnen één high tea.

                Hieronder vind je het volledige recept én tips om je sandwiches nóg lekkerder te maken!


                Recept Rijk belegde chocolade-sandwiches voor je kerst-high tea


                Rijk belegde chocolade-sandwiches voor je kerst-high tea!


                Ingrediënten voor 20 kleine high tea sandwiches:

                • ±200 gram van je favoriete chocolade (voor de foto gebruikte ik melkchocolade met rozijnen en hazelnoten)
                • eventueel nog wat extra vulling als gehakte (gebrande) noten, minimarshmallows, piepkleine blokjes fudge, stukjes koekjes, etc. (zie ook mijn eerdere blog over chocolade-boterhammen)
                • roomboter naar smaak
                • 10 sneetjes dun gesneden wit casinobrood zonder korstjes (of nog lekkerder - als je ze kunt krijgen - een paar plakken pane per tramezzini)

                Bereiding:

                1. Hak de chocolade vrij grof.
                2. Snijd 10 vierkante sneetjes van je pane per tramezzini, als je die gebruikt.
                3. Besmeer elk sneetje brood met een laagje roomboter.
                4. Beleg de helft van de sneetjes met een gulle hoeveelheid chocolade en eventueel ook nog een ander ingrediënt naar keuze (zie de tip hierboven).
                5. Dek af met de resterende sneetjes.
                6. Snijd van elke sandwich 4 kleine driehoekjes. Mijn ervaring is dat dat het makkelijkste gaat met een vlijmscherp glad vleesmes. Veeg tussendoor regelmatig je mes af met een stukje keukenpapier, zodat de snijkanten van je sandwiches 'schoon' blijven.
                7. Serveer je sandwiches bij voorkeur binnen een uur na het bereiden. Dek ze in de tussentijd af met huishoudfolie om uitdrogen te voorkomen. 

                Tips:

                1. Aanvulling: tegenwoordig kun je behalve bij diverse groothandels ook bij de Jumbo het sandwichbrood kopen dat ik gebruikte voor de foto.
                2. Zelf je casinobrood dun snijden? Volg de rode link en bekijk de tips in mijn eerdere blog!
                3. Op mijn blog vind je nog veel meer recepten voor een heerlijke high tea. Volg ook hiervoor de rode link.
                4. Deze zoete chocolade-sandwiches zijn ook erg lekker bij een feestelijke kerstbrunch!
                5. Iets machtiger, maar wel erg lekker: vervang de roomboter door honing-rumboter!
                6. Ik ben een fan van zoete sandwiches. Ik serveer ze regelmatig bij mijn high teas tijdens de derde, zoete, gang. Wil je wat voorbeelden van zoete sandwiches? Hier komen ze: sandwiches met honing-rumboter en geroosterde noten, krentenbroodsandwiches met Grand-Marnier-boter en elegante sandwiches van citroencake met orange curd

                High tea sandwiches met geroosterde noten en honing-rumboter


                Krentenbroodsandwiches met Grand-Marnier-boter


                Citroencakesandwiches met zelfgemaakte orange curd