Een lekker en makkelijk te bereiden groentegerecht (als bijgerecht) uitkiezen voor je kerstdiner?
Dat hoeft niet moeilijk te zijn!
Ik verzamelde 10 feestelijke groentegerechtjes, die iedereen weet te waarderen.
Alle recepten hebben gemeen dat ze vlak voor je kerstdiner weinig tijd kosten. Sommige kun je de dag van tevoren al helemaal maken; je hoeft ze alleen nog maar op te warmen. Andere zijn sowieso al supersnel klaar!
Laat ik maar gauw beginnen met mijn lijstje. Er zit vast iets voor jou tussen!
1. Deze kruidige in de oven gepofte cherrytomaatjes zien er door hun prachtige rode kleur bijna uit als eetbare kerstballen!
Kersttips:
- voorbereiden: bereid je tomaatjes voor je kerstdiner voor tot en met stap 5 in het recept
- bewaren: afgedekt op een koele plek
- afmaken en serveren: de tomaatjes hoeven alleen maar kort in de oven terwijl je je hoofdgerecht maakt
- lekker bij: bijna alle hoofdgerechten, vooral als ze mediterraan getint zijn, bijvoorbeeld mijn varkenshaasspiesjes met parmaham en salie in een romige wittewijnsaus
2. Een feestelijke salade in kerstkleuren: prachtige groene komkommerlinten met vrolijke rode spikkeltjes van gesnipperde puntpaprika!
Kersttips:
- voorbereiden: snijd voor je diner je komkommer en paprika; maak het sausje zonder de paprikasnippers eraan toe te voegen
- bewaren: afgedekt in de koelkast
- afmaken en serveren: stel je salade samen en serveer meteen
- lekker bij: bijna elk hoofdgerecht, vooral als er kinderen mee-eten, bijvoorbeeld mijn gekonfijte kippenbouten met hun krokante velletjes
3. Soms is het voldoende om een aantal lekkere groentes te combineren om een fantastisch bijgerecht te creëren; noem het een groentemelange, zoals bijvoorbeeld deze feestelijke melange van haricots verts, erwtjes en gemarineerde artisjokkenharten!
Kersttips:
- voorbereiden: bereid je gerecht ruim van tevoren - dat kan een dag zijn - voor tot en met stap 2 van het recept
- bewaren: bewaar je groenten na afkoeling afgedekt in de koelkast
- afmaken en serveren: snijd je artisjokkenharten, vermeng je groenten en verwarm ze in een beetje olijfolie
- lekker bij: luxe vlees-, vis- of gevogeltegerechten, zoals bijvoorbeeld mijn krokant gebakken en pikant gekruide kabeljauw of een heuse gevulde kalkoen
4. Rode kool is een echte wintergroente, die je extra luxe en dus feestelijk kunt bereiden door er behalve appeltjes ook nog rode port aan toe te voegen!
Kersttips:
- voorbereiden: je kunt deze rode kool met port al een dag voor je kerstdiner maken
- bewaren: na afkoeling afgedekt in de koelkast
- afmaken en serveren: je hoeft je rode kool alleen maar even op te warmen
- lekker bij: wild of stoofpotjes of een combinatie van beide, zoals mijn wildstoofpotje met oud bruin bier
5. Nog zo'n heerlijk wintergerecht, zuurkool! Dit recept is ook weer extra feestelijk: de zuurkool wordt lang gegaard in ganzenvet en op smaak gemaakt met rode paprika, gefruite uien, spekjes, kummel en meer!
Kersttips:
- voorbereiden: je kunt deze zuurkool een dag voor kerst al helemaal maken
- bewaren: na afkoeling afgedekt in de koelkast
- afmaken en serveren: warm je zuurkool op in een pan en voeg daarbij een klein beetje water toe
- lekker bij: confit de canard, gekonfijte kippenbouten of gegrilde casselerrib
6. Een kleurrijk groentestoofpotje uit het zuiden van Europa: Italiaanse peperonata met drie kleuren paprika, tomaten, uien, knoflook, en olijfolie. Een feestje op je kersttafel!
Kersttips:
- voorbereiden: peperonata kun je makkelijk een dag voor kerst al maken (tot en met stap 5 van het recept)
- bewaren: na afkoeling afgedekt in de koelkast
- afmaken en serveren: alleen maar even opwarmen en op het laatst afmaken met wat versgemalen zwarte peper, een snufje zout en een flinke scheut olijfolie
- lekker bij: mediterraan getinte vlees-, vis- of gevogeltegerechten of luxe gegrilde lamskarbonaadjes of ribeye steaks
7. Hét snelste groentegerecht uit dit rijtje, en ook nog eens heel vrolijk en feestelijk: wortelsalade met een honing-mosterddressing!
Kersttips:
- voorbereiden: de dressing zou je een dag van tevoren al kunnen maken, maar hij is zo snel klaar dat dat nauwelijks hoeft
- bewaren: bewaar je dressing afgedekt in de koelkast
- afmaken en serveren: je salade even door elkaar scheppen en klaar
- lekker bij: bijna elk hoofdgerecht, bijvoorbeeld bij schnitzels in een jasje van schuimige omelet oftewel omeletschnitzels
8. Nog een keer worteltjes, maar dan heel anders: regenboogworteltjes geroosterd in de oven met honing en tijm!
Kersttips:
- voorbereiden: bereid je worteltjes voor je kerstdiner voor tot en met stap 5 van het recept
- bewaren: afgedekt op een koele plek
- afmaken en serveren: rooster je worteltjes tijdens het voorgerecht of tijdens het bereiden van je hoofdgerecht als dat minimaal 20 minuten duurt
- lekker bij: bijna elk hoofdgerecht, maar vooral bij stoofpotjes of visgerechten
9. Weer een regenboog-kleuren-gerechtje, maar dan als salade. Ik noem hem mijn blokjessalade; een salade van kleine blokjes tomaat, komkommer en paprika. Een echte kindervriend!
Kersttips:
- voorbereiden: je kunt ruim van tevoren - een dag is zelfs mogelijk - je blokjes groenten al snijden
- bewaren: bewaar ze goed afgedekt in de koelkast
- afmaken en serveren: maak je salade pas vlak voor het serveren af
- lekker bij: bijna elk hoofdgerecht, bijvoorbeeld een feestelijk varkensbraadstuk met dolce-vita-tomatensaus
10. Last but not least mijn feestsalade van gegrilde groene aspergepuntjes, haricots verts en tomaat: op en top kerst met die rode en groene kleuren!
Kersttips:
- voorbereiden: je kunt de groenten en de dressing al ruim voor je kerstdiner klaarmaken
- bewaren: afgedekt in de koelkast
- afmaken en serveren: stel je salade pas vlak voor het serveren samen
- lekker bij: bijna elk hoofdgerecht, zoals bijvoorbeeld mijn fantastische gemarineerde en geroosterde piepkuikentjes of - op en top kerst - kalkoenschnitzels in dille-roomsaus