Ben jij je kerstdiner al aan het plannen?
Ik merk dat ik zelf voor het kerstmenu - en ook voor andere gezellige etentjes met vrienden of familie - graag terugval op recepten voor gerechten die ik makkelijk een dag van tevoren al (bijna) helemaal kan bereiden.
Vaak kom ik dan uit bij een stoofpotje!
De dag voor kerst staat dat dan lekker de hele middag te pruttelen - waardoor het huis al feestelijk naar kerst geurt! - en 's avonds gaat het op smaak gemaakt en afgekoeld de koelkast in. Dat geeft zo'n opgeruimd en relaxed gevoel!
Op eerste kerstdag hoef ik mijn stoofpot alleen nog maar even op te warmen. Hoe makkelijk is dat?!
Ook handig: omdat ik een grote pan heb, kost het maken van een stoofpot voor veel personen me nauwelijks meer tijd dan koken voor een klein groepje.
Welke stoofpotjes ik zoal uitkies voor warme winterse etentjes? Hieronder zal ik er 10 opnoemen. En ik geef je bij elk recept ook meteen een paar suggesties voor heerlijke bijgerechten. Waar ga jij voor?
Nog een tip: je zou ook twee of drie stoofpotjes tegelijkertijd kunnen maken en je etentje een stoofpotjesbuffet kunnen noemen!
Veel plezier met alle recepten!
Prettige feestdagen!
1. Laat ik - als Limburgse - beginnen met een Limburgse favoriet: knien in 't zoer, oftewel malse gestoofde konijnenbouten in een verrukkelijke zoetzure saus met ontbijtkoek!
Kersttips:
- voorbereiden: om je knien in 't zoer de dag voor kerst te maken, moet je je vlees al twee dagen voor je feestdiner marineren
- bewaren: bewaar je stoofpot afgedekt in de koelkast
- opwarmen: dat kan gewoon in de pan; voeg eventueel een beetje water toe
- aardappelgerecht: in Limburg eten we hier frietjes bij; bak ze tegelijk met het maken van de knien al voor en bak ze vlak voor het serveren af
- groente-/fruitgerecht: gekookte haricots verts (weinig werk), rode kool met port en appeltjes, zelfgemaakte appelcompote of stoofpeertjes; die kun je ook allemaal de dag voor kerst al maken en in de koelkast bewaren
2. Nog zo'n Limburgse klassieker die veel lijkt op het konijn, maar dan van rundvlees, zoervleis of zuurvlees. Extra feestelijk met rode wijn en Black Angus-sukadelappen!
Kersttips:
- voorbereiden: om je zuurvlees de dag voor kerst te maken, moet je je vlees al twee dagen voor je feestdiner marineren
- bewaren: bewaar je stoofpot afgedekt in de koelkast
- opwarmen: dat kan gewoon in de pan; voeg eventueel een beetje water toe
- aardappelgerecht: in Limburg eten we hier frietjes bij; bak ze tegelijk met het maken van het zuurvlees voor en bak ze vlak voor het serveren af
- groente-/fruitgerecht: gekookte haricots verts (weinig werk), rode kool met port en appeltjes, zelfgemaakte appelcompote of stoofpeertjes; die kun je ook allemaal de dag voor kerst al maken en in de koelkast bewaren
3. Mijn wildstoofpotje maak ik niet met wijn, maar met oud bruin bier. Een echte kersttopper!
Kersttips:
- voorbereiden: om je wildstoofpotje de dag voor kerst te maken, moet je de hertensukade al twee dagen voor je feestdiner marineren
- bewaren: bewaar je stoofpot afgedekt in de koelkast
- opwarmen: dat kan gewoon in de pan; voeg eventueel een beetje water toe; vergeet niet op het laatst de gefruite uien door je stoofpotje te scheppen
- aardappelgerecht: kies voor gebakken aardappeltjes, die je ook weer de dag voor kerst al kunt bakken; opwarmen in de koekenpan of in de oven
- groente-/fruitgerecht: gekookte haricots verts (weinig werk), rode kool met port en appeltjes, zelfgemaakte appelcompote of stoofpeertjes; die kun je ook allemaal de dag voor kerst al maken en in de koelkast bewaren
4. Misschien een ietsje minder chic, maar minstens zo lekker: gehaktballetjes gaar gestoofd in een geurige saus met oud bruin bier en Maestrichter stroop. Een gerecht waar je zeker hoge ogen mee gooit!
Kersttips:
- voorbereiden: maak je gehaktballetjes een dag voor kerst of zelfs nog eerder, want invriezen kan ook
- bewaren: bewaar je gehaktballetjes afgedekt in de koelkast
- opwarmen: dat kan gewoon in de pan; voeg eventueel een beetje water toe
- aardappelgerecht: in ganzenvet krokant gebakken krieltjes, die je ook weer een dag eerder al kunt maken; opwarmen in de koekenpan
- groentegerecht: in de oven geroosterde regenboogworteltjes met honing en tijm, die je het beste vlak voor het serveren kunt maken
5. Romig runderstoofpotje met rode wijn en veel verse kruiden: een allemansvriend!
Kersttips:
- voorbereiden: om dit runderstoofpotje de dag voor kerst te maken, moet je je vlees al twee dagen voor je feestdiner marineren; invriezen is ook een optie, volg de instructies in het recept
- bewaren: bewaar je stoofpot afgedekt in de koelkast
- opwarmen: dat kan gewoon in de pan; voeg eventueel een beetje water toe
- bijgerecht: extra feestelijk is dit stoofpotje als je er spätzle of verse pasta bij serveert; gebakken aardappeltjes zijn ook heerlijk
- groentegerecht: een kerstgroentemelange van haricots verts, erwtjes en gemarineerde artisjokkenharten of gebakken champignons/paddenstoelen
6. Ook van varkensvlees kun je een voortreffelijk stoofgerecht maken: stoof eens karbonaadjes in rode wijn en maak de saus af met gefruite uitjes, kleine stukjes ham en peterselie.
Kersttips:
- voorbereiden: stoof je karbonaadjes de dag voor kerst
- bewaren: bewaar je stoofvlees afgedekt in de koelkast
- opwarmen: warm je gerecht op in een stoofpan of koekenpan met hoge rand; voeg eventueel nog wat water toe
- aardappelgerecht: aardappelpuree
- groentegerecht: een feestelijke salade, zoals mijn salade van gegrilde groene aspergepuntjes, haricots verts en tomaat, of kort in olijfolie geroerbakte bleekselderij-elleboogjes met tijm
7. Misschien ga je deze kerst wel op de mediterrane toer met draadjesvlees op zijn Italiaans: malse sukadelapjes in een verse tomatensaus!
Kersttips:
- voorbereiden: bereid je Italiaanse draadjesvlees de dag voor je kerstdiner
- bewaren: bewaar je stoofpot afgedekt in de koelkast
- opwarmen: dat kan gewoon in de pan; voeg eventueel een beetje water toe
- aardappelgerecht: in de oven geroosterde aardappeltjes
- groentegerecht: ratatouilletomaatjes, oventomaatjes gevuld met ratatouille of geroerbakte bimi met tijm
8. Nog zo'n fantastisch mediterraan stoofpotje (het meest bekeken recept op mijn blog!): Griekse stifado met tomaat, verse zilveruitjes, kruiden en specerijen!
Kersttips:
- voorbereiden: maak je stifado een dag voor kerst
- bewaren: bewaar je stoofpot afgedekt in de koelkast
- opwarmen: dat kan gewoon in de pan; voeg eventueel een beetje water toe
- aardappelgerecht: in de oven geroosterde aardappeltjes
- groentegerecht: een Griekse boerensalade (met of zonder gemarineerde feta)
9. Ben je een liefhebber van stevige smaken? Dan is deze goulash een echte aanrader! Het recept is extra luxe door het gebruik van heerlijk gemarmerd Black Angus-vlees.
Kersttips:
- voorbereiden: maak je goulash de dag voor kerst
- bewaren: bewaar je stoofpot afgedekt in de koelkast
- opwarmen: dat kan gewoon in de pan; voeg eventueel een beetje water toe
- bijgerecht: in de oven geroosterde aardappeltjes, krokante in ganzenvet gebakken krieltjes of witte rijst
- groentegerecht: in deze stoofschotel zitten zo veel groenten, dat een extra groentegerecht eigenlijk niet nodig is
10. Heb je je stoofvlees al eens geserveerd met oliebollen als bijgerecht?
Nee, dat is geen grap! Probeer het maar eens dit jaar: maak een heerlijk
kruidige Mexicaanse stoofpot
van luxe Black Angus-sukadelappen en geef daar
warme naturel oliebollen
bij.
Oliebollen zonder krenten en rozijnen die niet bestrooid worden met poedersuiker smaken heel neutraal. Door het beslag zit vrijwel geen suiker; zeker als je het zelf maakt volgens mijn recept (volg de instructies van tip 3 onder het recept).
De Mexicaanse stoofvleesschotel bevat heel veel - lekker pittige - saus. En het is fantastisch om die saus op te deppen met een paar feestelijke oliebollen. Geloof me!
Ga uit van twee oliebollen per persoon.
Met oudejaarsavond in het vooruitzicht is het wel heel speciaal om al met kerst oliebollen te serveren. Niet bij de thee, maar bij het diner!
Kersttips:
- voorbereiden: maak je Mexicaanse stoofvlees én de oliebollen al de dag voor kerst
- bewaren: bewaar je stoofpot afgedekt in de koelkast; dek ook de oliebollen goed af
- opwarmen: het vleesgerecht verwarm je in de pan onder toevoeging van een klein beetje water en de oliebollen piep je even op in de magnetron totdat ze lekker warm zijn
- bijgerecht: de oliebollen dus!
- groentegerecht: in deze stoofschotel zitten zo veel groenten, dat een extra groentegerecht niet nodig is
Goulash is een soep. Dat eet je niet met rijst od aardappelen, maar met een stukje verse brood.
BeantwoordenVerwijderenHelemaal waar. De stoofpot die men onterecht Goulash noemt heet in het Hongaars Pörkölt.
VerwijderenGoulashsoep is soep , goulash is een stoofpotje
BeantwoordenVerwijderenKlopt!
VerwijderenGoulash eet je zoals je het lekker vind!!😜
BeantwoordenVerwijderenIdd. Goulash kun je zowel als vleesgerecht met paprika erdoor eten, maar als soep. Dan die meer water in de pan enz. enz. Brood is is hier lekker bij en bij het vleesgerecht frietjes of aardappelkroketten maar ook rijst is er heel lekker bij.
BeantwoordenVerwijderen