Pagina's

zaterdag 23 november 2024

All-day breakfast - Nóg eens 15 verrukkelijke recepten voor een gezellig weekend-ontbijt!

Of... voor je brunch, lunch of diner!



In mijn vorige blog gaf ik je een lijst met 15 van mijn allerlekkerste ontbijtrecepten. Vandaag komen daar nog eens 15 ontbijtideeën bij! 

Er staan zo veel ontbijtrecepten op mijn blog die je aandacht verdienen. Allemaal even lekker. Volgens mijn man dan. En die kan het weten, toch?! 😊 


Ik gebruik ze niet alleen voor het ontbijt trouwens: veel recepten zijn ook zeer geschikt voor een (feestelijke) brunch, een lunch, een vieruurtje, een high tea, een picknick of zelfs een lichte avondmaaltijd. Echte all-day-breakfast-recepten dus! 

Ik zou zeggen: kies er een paar uit - klik maar op de rode linkjes in de lijst hieronder - en ga ermee aan de slag! Verwen jezelf en je huisgenoten! 

Ik wens je veel gezellige en vooral verrukkelijke all-day-breakfast-momenten! 


All day breakfast - Nóg eens 15 gezellige recepten voor een verrukkelijk weekend-ontbijt!


1. Argentijnse tostados de jamón y queso: flinterdunne ham-kaastosti's - zonder korstjes - met een pittige touch van pimentón, gerookt paprikapoeder

 

Ontbijt-tip:

Je kunt deze tosti's maken van elke soort - extra dun gesneden - brood zonder korstjes. Maar het allerlekkerste resultaat krijg je als je speciaal sandwichbrood koopt. Dat brood is verkrijgbaar bij bijna alle Nederlandse food-groothandels  - onder de naam pane per tramezzini - en supermarktketen Jumbo.

Handig: je bakt deze tosti's in een koekenpan. Je hebt er dus geen tosti-ijzer voor nodig! 


Recept: deze Argentijnse tostados zijn krokant vanbuiten en smeuïg vanbinnen!


2. Kleine roomboter-dinerbroodjes belegd met zelfgemaakte filet américain



Ontbijt-tip:


Bij veel bakkers kun je heerlijke, zachte dinerbroodjes kopen. Maar heb je weleens geprobeerd deze broodjes zelf te bakken? Dan worden ze nóg lekkerder! 

Zeker met mijn recept en alle tips & tricks in het blog bij het recept. Gegarandeerd! 

Makkelijk: bak een grote portie roomboter-dinerbroodjes in één keer en vries ze na afkoeling in. Je ontdooit je broodjes in no time in de magnetron en dan smaken ze weer alsof ze vers uit de oven komen!


Recept: verrukkelijke zelfgemaakte filet américain op versgebakken roomboter-dinerbroodjes!


3. Kleine zachte broodjes met kruidenomelet en krokant gebakken Zeeuws spek



Ontbijt-tip:


Hierboven bij tip 2 gaf ik je al een link om zelf je roomboter-dinerbroodjes te bakken. 

Natuurlijk kun je die broodjes ook serveren met allerlei andere soorten beleg. Naast de combi van de kruidenomelet met Zeeuws spek zijn wij met name fan van dunne plakjes zelfgemaakt kipgehaktbrood als beleg. Ook hiervan staat het recept op mijn blog, dus wat let je om er meteen mee aan de slag te gaan?! 


Recept: zo maak je zelf roomboter-dinerbroodjes met kruidenomelet en Zeeuws spek!

Recept: de broodjes smaken ook heerlijk met dunne plakjes zelfgemaakt kipgehaktbrood!


4. Boterhammen met zelfgemaakte supersmeuïge pindakaas met behoorlijk wat pit; als je een goede foodprocessor hebt, is zelf pindakaas maken echt een fluitje van een cent!



Diner-tip:


Heb je nog een restje pindakaas over? Daar kun je een heerlijke satésaus van maken! 

Of wat dacht je van een pittige pindasoep? Mijn recept voor pindasoep met kleine blokjes gemarineerde kip en taugé is absoluut de moeite van het proberen waard! 


Heb je al eens zelf pindakaas gemaakt? Een verrukkelijk recept!

Recept: zo maak je zelf lekker pittige pindasoep met gemarineerde kip en taugé!


5. Verwenboterhammen met heerlijk luchtige zelfgemaakte chocoladepasta 



Ontbijt-tip:


Als je je eigen chocoladepasta maakt, kun je zelf kiezen of je er hazelnoten aan toevoegt of niet. Ik maak vaak mijn chocoladepasta zonder hazelnoten, maar zet daarnaast wel een schaaltje versgebrande en grof gehakte hazelnoten op tafel. Zo kan iedereen zo veel nemen als hij of zij zelf wil! 

Deze chocoladepasta is ook ideaal voor mensen met een notenallergie.


Recept: van deze zelfgemaakte chocoladepasta blijf je snoepen!


6. Kalfssaucijzenbroodjes met pistachenootjes: zowel warm als koud erg lekker 


Ontbijt-tip:

Het is heel makkelijk om zelf saucijzenbroodjes te bakken. Met kant-en-klaar bladerdeeg is de klus zo geklaard. Je kunt er zelfs voor kiezen om je saucijzenbroodjes al een dag eerder te bakken. Ook invriezen is een optie. Je warmt je broodjes gewoon op in de oven.

Leuk: varieer eens met de gehaktvulling voor je saucijzenbroodjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van saucijzenbroodjes met pittig Indonesisch gehakt?! 


Recept: zo maak je zelf saucijzenbroodjes met een vulling van licht kalfsgehakt met pistachenootjes!


Recept: met mijn Indische saucijzenbroodjes gooi ik altijd hoge ogen!


7. Feestelijke zelfgebakken focaccia met gerookte zalm, olijven en citroenmayonaise



Ontbijt-tip:


Het is heel makkelijk om zelf focaccia te bakken. Zeker met de tips in mijn recept! In één van mijn blogs lees je ook hoe je je focaccia handig kunt invriezen.

Beleg je versgebakken focaccia ook eens met kruidig gemarineerde kipfilet, rucola en basilicum! 


Recept: luxe zelfgebakken focaccia met gerookte zalm, olijven en citroenmayonaise!

Recept: versgebakken focaccia met kruidige kip!


8. Luchtige en smeuïge walnotenmuffins met volkorenmeel: met lekker veel gezonde vezels 


Ontbijt-tip:

Ben je een echte muffinfan? Bak dan ook eens mijn chocolademuffins met echte pure chocolade of mijn speculaasmuffins met kaneelglazuur en krokante amandelen! 

Muffins bakken is heel makkelijk. En je kunt je muffins prima een dag eerder al bakken!


Recept: zo bak je snel en makkelijk luchtige walnotenmuffins met volkorenmeel!


9. Stevige sandwiches met bresaola (Italiaans gedroogd rundvlees), Parmezaanse kaas en citroenmayonaise



Ontbijt-tip:


Ook mijn speltboterhammetjes met bresaola en zelfgemaakte truffelmayonaise smaken voortreffelijk bij een luxe ontbijt! 


Recept: een stevige sandwich met Italiaanse bresaola, Parmezaanse kaas, rucola en citroenmayonaise!


10. Luchtige, romige, warme briochepudding met appeltjes en rozijnen: ideaal voor een feestelijk kerstontbijt!


Ontbijttip: 

In de kersentijd kun je ook een warme ontbijtpudding bakken van croissants en verse kersen! Een fantastische traktatie! 


Recept: zo maak je zelf een romige en luchtige briochepudding met appeltjes en rozijnen!


Recept: deze croissantpudding met verse kersen is to die for!


11. Temperamentvolle caprese bagels: met romige mozzarella en een vurige tomatensalsa



Ontbijt-tip:


Bagels zijn altijd een goede keuze voor het ontbijt. Hoe je ze ook belegt. Wat dacht je van de volgende combi's:


Recept: zo maak je zelf temperamentvolle caprese bagels met mozzarella en salsa!


12. Elegante sandwiches van krentenbrood met zelfgemaakte luchtige en zoete Grand-Marnier-boter 



Ontbijt-tip:


Je maakt je Grand-Marnier-boter door roomboter luchtig te kloppen samen met wat poedersuiker en een flinke scheut Grand Marnier. Verrukkelijk! En klaar binnen een paar minuten!

Ideaal voor je kerstontbijt of kerstbrunch: snijd een panettone - dat is een luchtig Italiaans kerstbrood - in punten en besmeer deze met je Grand-Marnier-boter. Je weet niet wat je proeft, zo lekker! 


Recept: zo maak je zelf elegante krentenbroodsandwiches met Grand-Marnier-boter


Recept: Italiaanse panettone met Grand-Marnier-boter voor je kerstbrunch!


13. Chocoladeboterhammen: stoere boterhammen met roomboter en... een flinke berg in stukjes gehakte echte chocolade 



Ontbijt-tip:


Dit zijn boterhammen voor echte chocoladeliefhebbers. Voor als boterhammen met hagelslag voor jou te gewoontjes zijn. Kies zelf de soort chocolade voor je boterhammen uit. 

Wil je voor een feestelijke brunch liever wat eleganter uitpakken? Beleg dan luxe driehoekige sandwiches met je lievelingschocolade! 


Recept: stoere chocoladeboterhammen met heel veel gehakte chocolade!


Recept: luxe chocoladesandwiches, die ook niet misstaan bij een high tea!


14. Argentijnse schnitzelsandwiches met waterkers, tomaat en een pittige Argentijnse cocktailsaus, salsa golf



Ontbijt-tip:


Je maakt de schnitzels voor deze luxe sandwiches zelf. Van dun gesneden varkensfilet met een korstje van ei en paneermeel, krokant gebakken in de koekenpan. 

Ben je meer een liefhebber van kip? Dan kun je je sandwiches ook beleggen met kipschnitzels. Ook daarvoor vind je het recept op Culinaire Bagage!


Recept: deze Argentijnse schnitzelsandwich is to die for!


15. Een overdadig ontbijt van een schaal vol met luxe vissandwiches: tonijnsandwiches, sandwiches met zalmsalade, sandwiches met gerookte zalm en krabsandwiches 


Ontbijt-tip:

Serveer bij dit ontbijt een paar grote potten met verschillende soorten thee. 

Want je kunt er niet omheen: dit ontbijt is eigenlijk een soort vervroegde high tea. Noem het maar een high tea breakfast! Je zou er stiekem ook nog een paar scones en wat zoete gerechtjes bij kunnen serveren... Misschien een leuk idee voor de komende feestdagen?


Recept: verrukkelijke tonijnsandwiches voor een luxe ontbijt of brunch!


Recept: sandwiches met gerookte zalm en honing-mosterd-dillesaus!


woensdag 6 november 2024

All-day breakfast - De 15 lekkerste recepten voor een gezellig weekend-ontbijt!

Of... voor je brunch, lunch of diner!


Hoe ziet jouw zondagochtend er doorgaans uit? 

Ben je een vroege vogel, die al om 7.00 uur bruist van de energie en het liefst een kickstart maakt met een stevig ontbijt om daarna zo snel mogelijk op pad te gaan?  

Of ben je meer het type lazy sunday lover en kom je graag langzaam op gang onder het genot van een uitgebreid ontbijt/een gezellige brunch/een ietwat vervroegde lunch?
  

Waar je ook voor kiest, als je aan de slag gaat met één - of meer! - van de 15 ontbijtrecepten in dit blog, maak je van je zondagochtend sowieso een verwenochtend! En dat wil toch iedereen?!


Klik dus snel op de rode linkjes in mijn ontbijtlijst hieronder!


En... er is nog meer goed nieuws: de volgende keer geef ik je nog eens 15 originele ontbijtrecepten!

Extra bonus: veel recepten zijn ook geschikt voor een sfeervol vieruurtje en een flink aantal zelfs voor een lichte avondmaaltijd. 


Echte all-day-breakfast-recepten dus!



Welke lekkernij zet jij komende zondag op tafel? 


All day breakfast - De 15 gezelligste recepten voor een verrukkelijk weekend-ontbijt!



1. Ontbijttorentjes: een stoer ontbijt van laagjes waldkornbrood zonder korstjes, sappig roerei, krokant gebakken Zeeuws spek, romige avocado en frisse tomaat 


Ontbijt-tip:


Wil je een nóg uitgebreider ontbijt? Bak er dan een paar Engelse ontbijtworstjes bij! Stiekem doen wij dat eigenlijk altijd... 😉


Recept: zo maak je zelf deze stoere en overheerlijke ontbijttorentjes!


2. Hartige soesjes gevuld met roerei en gerookte zalm



Ontbijt-tip: 


Heb je geen tijd om zelf soesjes te bakken? Geen nood: ook met lekker (desem)brood smaakt je roerei met gerookte zalm fantastisch! Én feestelijk!

Handig: ik bak regelmatig een grote portie soesjes in één keer. Een deel eten we meteen op. En de rest verdwijnt - ongevuld - de vriezer in! Vlak voor het ontbijt warm ik mijn soesjes in een paar minuten op in de oven en ondertussen houd ik me bezig met de vulling. 


Recept: hartige soesjes met roerei en gerookte zalm!


3. Limburgse keersekeukskes, luchtige pannenkoekjes gevuld met sappige kersen



Ontbijt-tip: 


Vervang de kersen ook eens door stukjes appel en in rum gewelde rozijnen!


Luchtige en sappige Limburgse keersekeukskes zijn ideaal voor een zoete start van de dag!


4. American waffles with blueberries and maple syrup, Amerikaanse wafels met blauwe bessen en ahornsiroop


Ontbijt-tip:


De wafels zijn zonder de siroop en de bessen niet zoet en daardoor ook heel geschikt voor hartig beleg. 

Wat dacht je van een wafel met crispy gebakken bacon, tuinkers en een spiegelei met een lekker zachte, doorgeprikte dooier die langzaam over je wafel loopt? 


Verwen jezelf met deze verrukkelijke Amerikaanse wafels!


5. Speltboterhammetjes met pastrami en een frisse tonijnsalade met kappertjes en bieslook



Ontbijt-tip:


Kun je geen pastrami krijgen? Deze boterhammetjes zijn ook erg lekker met (kalfs)fricandeau!

Gezond bijgerechtje: snijd een paar stengels - rauwe - bleekselderij in stukjes van ±3 cm en vul de 'selderijbootjes' met een restje van de tonijnsalade. 

 

Recept: verrukkelijke sandwiches met pastrami en tonijnsalade!


6. Eenpersoons apple crumbles met blauwe bessen, maple syrup en een snufje Ceylonkaneel
 

Ontbijt-tip:


Dol op alles met kruimeltjes? Bak dan ook eens een echte Limmmburgse appel-kruimelvlaai. Bourgondisch genieten!


Recept: je maakt deze apple crumbles met gezond volkorenmeel!

Recept voor een Limburgs ontbijt: appel-kruimelvlaai!


7. Pittige Brabantse worstenbroodjes met speltbloem


Ontbijt-tip:


De worstvulling voor deze broodjes wordt heerlijk zacht en smeuïg doordat je hem bereidt van varkensgehakt dat je aanmaakt met grof, lekker rul paneermeel

Dat paneermeel kun je kant-en-klaar kopen, maar wist je dat je het ook in een handomdraai zelf kunt maken? Ik schreef daar eerder al eens een blog over: klik op het rode linkje hierboven! 


Een verrukkelijk ontbijt: Brabantse worstenbroodjes van spelt!


8. Limburgse boterhammen met zelfgemaakte gehaktballen - met het kenmerkende Limburgse krokante korstje! - en pittige mosterdmayonaise


Ontbijt-tip:

Experimenteer ook eens met andere soorten gehakt dan Limburgs gehakt. Zo kun je bijvoorbeeld heerlijke gehaktbroden maken van Indonesisch gehakt, Italiaans gehakt of Grieks gehakt. Snijd de gehaktbroden in dunne plakjes en serveer ze warm of koud op je boterhammen!


Recept: Limburgse boterhammen met gehakt en mosterdmayonaise!


9. Ciabatta crostini met vleeswaren en zelfgemaakte uienmarmelade 


Ontbijt-tip:

Wil je zelf je vleeswaren maken voor deze heerlijke crostini? Ga dan eens aan de slag met het Limburgse gehakt van hierboven onder tip 8. Dat smaakt perfect bij de uienmarmelade!


Recept: krokante broodjes met vleeswaren en zelfgemaakte uienmarmelade!


10. Wentelteefjes van briochebrood met rood fruit


Dessert-tip:

Wentelteefjes smaken ook heerlijk als dessert na een in verhouding lichte maaltijd - bijvoorbeeld een soep. Geef er dan een bolletje vanilleroomijs bij! Oeh!


Recept: wentelteefjes van briochebrood voor je ontbijt!


11. Zelfgebakken ontbijtkoek of peperkoek; heerlijk in dunne plakjes met roomboter


Ontbijt-tip: 

Waag je ook eens aan mijn muffins met ontbijtkoeksmaak: ontbijtkoekmuffins. Verrukkelijk met hun topping van honingglazuur en lekker veel sukade, greinsuiker en gehakte walnoten!


Recept: er gaat niets boven een zelfgebakken ontbijtkoek!


Recept: deze feestelijke ontbijtkoekmuffins bak je in een handomdraai!


12. Pasteitjes gevuld met romige kippenragout met madera


Ontbijt-tip:

Vul je pasteitjes voor de variatie ook eens met een meer exotische vulling, een vulling met een Spaans tintje: een ragout van blokjes malse kalkoenfilet, chorizo en olijven. 


Recept voor je kerstontbijt: pasteitjes met romige kippenragout!


Recept voor pasteitjes met een Spaans tintje: met kalkoen en chorizo!


13. Hartige Britse scones met spekjes, kummel en bieslook; fantastisch warm uit de oven met alleen maar een likje roomboter


Ontbijt-tip:

Zou je net zoals ik wel elke dag hartige scones willen eten? Leef je dan ook eens uit met de recepten voor mijn scones met zongedroogde tomaat en basilicum, mijn kaasscones met bieslook of mijn kaasscones met chorizo en rode puntpaprika.

En: serveer je scones niet alleen bij je ontbijt, brunch of high tea, maar zet ze ook eens op tafel als bijgerecht bij een lekkere soep

Scones - hartig of zoet - kun je heel goed invriezen. Daarom bakken wij altijd grote porties tegelijkertijd! Je hoeft scones alleen maar even te ontdooien in de magnetron. Recht uit de diepvries staan ze letterlijk binnen 2 minuten op tafel! 😊


Recept: wij ontbijten graag met hartige scones!


14. Zelfgebakken zachte lichtbruine bolletjes met kummelzaadjes, belegd met lekker veel casselerrib en crispy romainesla



Ontbijt-tip:


Liever ander beleg? Je broodjes smaken ook erg lekker met allerlei soorten kaas, Hongaarse salami, omelet met bacon, fricandeau, verse knakworst of zelfs wienerschnitzels!

Bak ook eens een grote portie bruine bolletjes in één keer. Vries ze in in kleine porties. Je ontdooit je broodjes recht uit de diepvries in de magnetron; binnen een paar minuten. Supermakkelijk op een wat drukkere zondagochtend of bij een speciale (kerst)brunch!


Recept: zelfgebakken bruine bolletjes met kummelzaadjes!

 

15. Clubsandwiches met gegrilde kip, crispy bacon, tomaten en twee snelle sausjes



Ontbijt-tip:


De basis voor je mierikswortelsausje en je cocktailsausje is mayonaise. Wil je heel luxe uitpakken? Maak dan je mayonaise zelf! Volg het rode linkje!


Recept: misschien wel de allerlekkerste clubsandwich!