Pagina's

dinsdag 30 augustus 2022

Alles wat je moet weten over Brusselse wafels en zó bak je zelf de allerkrokantste en luchtigste!


Of ik goesting had in een Brusselse wafel, vroeg een Vlaming mij laatst. Nou, dat laat ik me geen twee keer vragen: zeker en vast! Altijd! Je mag er mij voor wakker maken! 

Als we in België zijn, gaan we steevast wel een keer ergens wafels eten. Bij voorkeur van die lichte, luchtige en superkrokante Brusselse. Gewoon met een beetje poedersuiker - bloemsuiker noemen de Belgen dat - of, nóg beter, met een royale lepel slagroom en heel veel zoete aardbeien! 

Maar daar blijft het niet bij: ook in onze eigen keuken laten wij ons niet onbetuigd. Er is niets zo gezellig als een middagje samen wafels bakken. En daarna is het smikkelen geblazen. 

Hoe wij de allerkrokantste en luchtigste wafels zelf bakken? Daar wil ik geen geheim van maken! 


Hieronder leg ik het je uit. Tot in de details. In mijn 'Grote Brusselse-Wafels-Q&A'! 

Met daarin alle vragen die je maar kunt bedenken over Brusselse wafels. Én alle antwoorden natuurlijk!

En ik geef je mijn favoriete recept! Zodat ook jij vanaf nu gewoon thuis kunt genieten van de allerlekkerste Brusselse wafels! 

Hoe plezant is dát?! 


Recept: zó bak je zelf krokante en luchtige Brusselse wafels!


De Grote Brusselse-Wafels-Q&A!


Wil je graag alles weten over Brusselse wafels? Lees dan vooral door! Of klik snel op de vragen die je het meest intrigeren!


Wie bakte de eerste wafel?

Haha, meteen een moeilijke vraag, want er is niet één persoon aan te wijzen die de eerste wafel bakte. Helaas, geen leuk anekdotisch verhaal hier.

Wat ik wel kan vertellen is dat het concept van wafels bakken al zo oud is als de weg naar Rome. Misschien nóg wel ouder: in de Grote Larousse van de Gastronomie las ik dat van de oude Grieken al bekend is dat ze wafels aten; een soort dunne koeken, die tussen twee hete platen metaal werden gebakken. 

Ze noemden ze 'obelios'. Doet dat je niet denken aan ons woord 'oublie', een dun - vaak opgerold - wafeltje? Nu weet je hoe oud dat woord is!

Op de foto hieronder zie je een prachtig middeleeuws Frans ijzer voor dunne wafels uit de collectie van het Musée de Cluny in Parijs. 


Middeleeuws wafelijzer


Pas in de dertiende eeuw deden de dikkere wafels hun intrede: men ging naast oublievormen ook diepere wafelijzers maken met grotere cellen in een ruitvormig patroon. Als van een honingraat. Het woord 'wafel' stamt dan ook af van de middeleeuwse woorden (uit meerdere talen in heel Europa) voor zo'n honingraat: wabo, walfre, wave, wabe, etc.! 

Wafels waren in vroeger eeuwen waarschijnlijk nog populairder dan nu. Het jongetje op dit 17e-eeuwse schilderij van Jan Willemsz. de Wilde vond ze in elk geval zo lekker dat hij er maar moeilijk van af kon blijven!  


Stilleven met een jongetje bij een schotel met wafels; schilderij uit 1623 van Jan Willemsz. de Wilde


Voor de doordeweekse maaltijd bakte men vrij sobere wafels van een beslag van alleen maar meel en water of melk; tijdens een feestelijk evenement of een kermis mochten er ook eieren, suiker en/of honing doorheen. In wat voor vorm dan ook, wafels werden vaak gegeten! 

En nog steeds. Veel landen kennen hun eigen wafelrecepten. Welke Nederlander kent niet de Goudse stroopwafels? Maar ook de Limburgse harde nieuwjaarswafels en de Noord-Nederlandse kniepertjes zijn erg lekker!

De bekendste wafels uit België zijn de Luikse en de Brusselse wafels. Beide wafels worden nog al eens verwisseld. Vandaar de volgende vraag uit dit lijstje. 


Wat is het verschil tussen een Luikse en een Brusselse wafel?

Laat ik beginnen met de overeenkomsten. Een inkopper: allebei de wafels zijn verschrikkelijk lekker. Zeker als ze versgebakken en warm zijn!

En ze zijn allebei groot en dik. 

Maar daar houden de overeenkomsten dan ook op.

Verschillen zijn er des te meer. 

  • Zo maak je beide wafels van een ander deeg of beslag. Een Luikse wafel maak je van een stevig - gekneed - gistdeeg. Voor een Brusselse wafel klop je een lichtvloeibaar en luchtig beslag.
  • Luikse wafels zijn rijkelijk gevuld met grote parels suiker. Een Brusselse wafel bevat (bijna) geen suiker.
  • Van het deeg voor Luikse wafels rol je kleine bolletjes die je platdrukt en bakt in je wafelijzer. Tijdens het bakken smelt en karamelliseert de suiker. Het beslag voor Brusselse wafels is dun en licht vloeibaar: dat giet je in je wafelijzer.
  • Een Luikse wafel heeft na het bakken een ovale vorm met onregelmatige ronde hoeken. De Brusselse wafel heeft een strakke rechthoekige vorm.
  • Luikse wafels zijn luchtig, maar niet zo superluchtig als hun Brusselse evenknie.
  • Brusselse wafels zijn veel krokanter dan Luikse.
  • Luikse wafels zijn het lekkerste zonder topping. Tenminste als je het mij vraagt. Omdat een Brusselse wafel niet zoet is, strooi je er minstens een laagje poedersuiker overheen. Maar meestal gaan er nóg meer toppings op: slagroom, ijs, fruit, chocoladesaus, etc. 
  • Luikse wafels eet je bij voorkeur uit het vuistje bij een kraam op straat. Voor een luxe Brusselse wafel met allerlei toppings ga je uitgebreid zitten in een tearoom. 


Wie bakte de eerste Brusselse wafel?

De allereerste geschreven recepten voor Brusselse wafels zijn te vinden in de boeken van de Belgische kok Philippe Cauderlier La pâtisserie et les confitures (1874)  en Pasteien en confituren (1883). De wafels in deze recepten werden luchtig gemaakt door toevoeging van geklopte eiwitten. Gist zat er niet in. 

‘Meng in eene kastrol 500 grammen bloem, 250 grammen boter gesmolten in een halve pint water en eene halve pint melk, 50 grammen zout. Besla goed de bloem, voeg er de 4 eidooiers bij; laat den deeg een kwartuur rusten. Doe er een snuifje gemalen kaneel in. Besla de vier eiwitten tot schuim, nadat ge er een snuifje zout hebt bijgevoegd. Giet dit schuim bij den deeg en meng zorgvuldig dooreen. Bestrijk het wafelijzer met boter en doe het heeten; ga vervolgens te werk gelijk voorde wafels met room.’

Een jaar of 30 à 40 eerder zette een zekere Florian Dacher, die eerst in Brussel werkte en later in Gent, echter al een gerecht op zijn menukaart dat hij 'Grosses Gaufres de Bruxelles' noemde, dikke Brusselse wafels. Dacher was een vriend van de eveneens Gentse Cauderlier en het zou best weleens kunnen dat hij in zijn zaak al een recept gebruikte dat veel op dat van Cauderlier leek. 

In dezelfde periode speelt ook het verhaal over Max Consael (een oom van de Victor Consael die wij in Nederland kennen van de poffertjes!), die sinds 1839 grote, dikke, luchtige en krokante wafels verkocht op Belgische kermissen. In 1856 introduceerde hij zijn wafels voor het eerst op de Brusselse kermis. En hij noemde zijn verrukkelijk gebak 'Brusselse wafels'. Het geheim van zíjn recept? Hij gebruikte wél gist! 

In paar jaar geleden mocht ik precies deze wafels proeven in het bekende etablissement Max aan het Goudenleeuwplein in Gent. Grandioos! De zaak was toen nog steeds in handen van nazaten van de befaamde Max Consael! 


'Max' in Gent


Natuurlijk kon ik het niet laten om stiekem even de keuken in te gluren. Zie je de grote pannen vol met luchtig gerezen beslag klaarstaan?


Heel veel luchtig wafelbeslag!


Inmiddels is de tearoom gesloten. Heel jammer voor de Gentenaren. Maar er is ook goed nieuws: ik las net dat het restaurant laatst een herstart heeft gemaakt in Oostende. Daar moet ik dus binnenkort naartoe! 

Hoe ik mijn eigen Brusselse wafels bak, met of zonder gist en met of zonder geklopt eiwit? Dat wil ik je hier wel al verklappen: mét gist! À la Max Consael! Maar ook mét geklopt eiwit. À la Cauderlier. Het resultaat is de meest fantastische, heerlijk luchtige en krokante wafel. 


Wat is het lekkerste recept voor Brusselse wafels?

😉😇 Nu je toch op mijn website bent, ga ik je natuurlijk vertellen dat dat míjn recept is. Klik op dit linkje en ga meteen door naar de uitgebreide beschrijving. 

Maar liever nog raad ik je aan eerst de antwoorden op de andere vragen te lezen, zodat je echt a-l-l-e-s weet over Brusselse wafels voordat je zelf gaat bakken! 


De ingrediënten voor mijn Brusselse wafels


Even een heel korte beschrijving van het recept, zodat je al een eerste indruk krijgt:

  • splits je eieren 
  • klop de eiwitten stijf
  • smelt de boter
  • vermeng je melk, water en gist
  • klop de eierdooiers door het vocht
  • klop je bloem door het melkmengsel
  • en dan de boter en het zout
  • spatel heel voorzichtig de eiwitten door je beslag
  • laat het beslag een halfuur rijzen
  • bak je wafels in een heet wafelijzer

En dan nu wat detailvragen. Waardoor je een echte Brusselse-wafel-kenner wordt! 


Maak je Brusselse wafels van deeg of van beslag?

Van beslag! Een vrij dun, luchtig beslag. Maar in dat beslag zit wel, net zoals in gekneed deeg, een beetje gist. 

Je kunt verse gist gebruiken. Maar die is niet overal te koop. Ga er bij voorkeur voor naar een bakker die zelf zijn brood vers bakt. 

Het is echter veel makkelijk om aan de slag te gaan met instantgist. Die koop je gewoon in kleine portiezakjes in de supermarkt.


Welke soort bloem gebruik je voor Brusselse wafels?

Het belangrijkste ingrediënt voor je wafels is natuurlijk de bloem. Ik gebruik het liefst mooie zachte Zeeuwse bloem/patisseriebloem. 

Daar zit in verhouding weinig gluten in. Zo worden mijn wafels mooi licht.

Kun je geen Zeeuwse bloem of patisseriebloem vinden? Patentbloem is een goede tweede keuze.

Ik zeef mijn bloem meestal even voordat ik er een beslag van maak.


Zeeuwse bloem voor je Brusselse wafels


Maak je Brusselse wafels met water of met melk?

Neem maar van allebei de helft. Maar gebruik dan geen gewoon kraanwater. Ga voor bruisend water. Het water dat wij in Nederland 'Spa Rood' noemen. 

Gist houdt van lauwe temperaturen, dus mogen ook de vloeistoffen waar je je gist in oplost lauw zijn. Komt je melk rechtstreeks uit de koelkast en moet je hem eerst even verwarmen voor het recept? Laat hem niet warmer worden dan 45°C. Boven die temperatuur gaat je gist dood. 


Gebruik lauwe melk voor je Brusselse wafels


Gaan er eieren door het beslag voor Brusselse wafels?

Jazeker! Maar niet als hele eieren. Je moet je eieren splitsen in dooiers en witten.

De dooiers roer je gewoon door de vloeistoffen. Daar hoef je niet veel extra zorg aan te besteden. 

De eiwitten daarentegen vergen nog even wat aandacht: die moet je eerst heerlijk luchtig kloppen voordat je ze op het allerlaatst heel voorzichtig door het beslag spatelt.


Drie eitjes voor mijn wafelbeslag


Hoe klop je de eiwitten voor je wafelbeslag mooi luchtig?

Misschien wel de belangrijkste tip voor het kloppen van eiwit: je kunt eiwit nooit goed stijfkloppen als er ook maar een spoortje vet in zit. In eigeel zit vet. Dus goed eiwit kloppen begint al bij het zorgvuldig splitsen van je eigeel en eiwit! Ben je nog niet zo handig in het splitsen van eieren, kijk dan even naar dit filmpje!

Heb je je eieren vakkundig gesplitst? Klop je eiwitten dan in een absoluut vetvrije kom. Twijfel je? Je zou je kom zelfs voor alle zekerheid extra kunnen ontvetten door hem schoon te wrijven met een klein beetje citroensap.

En dan is het kloppen geblazen. Als je over spierballen beschikt kun je je eiwitten opkloppen met een garde. Maar laten we eerlijk zijn: een elektrische mixer is veel handiger! 


Hoe test je of de eiwitten voor je wafelbeslag voldoende stijfgeklopt zijn?

Daarvoor heb ik twee trucjes. Kies maar welk je het leukst of het meest praktisch vindt.

  • Hou je kom na het stijfkloppen op z'n kop. Valt het eiwit er niet uit, dan is het goed! 
  • Mijn favoriet: maak met een mes een sneetje in je geklopte eiwit. Blijft de messnede goed zichtbaar als je het mes weghaalt? Dan is je eiwit klaar! 


In Brusselse wafels gaat vaak geen suiker. Waarom doe jij er dan wel een beetje suiker in?

Dat doe ik niet voor de smaak. Ik gebruik ook maar 1 eetlepel in het hele recept. Dat proef je (vrijwel) niet. 

Mijn ervaring is dat eiwit veel steviger wordt - en blijft - als je een geringe hoeveelheid suiker toevoegt halverwege het stijfkloppen! Zo zakt het veel minder in als je het tijdens het maken van je wafelbeslag door de bloemmassa schept. En dus worden je wafels extra luchtig! 


Mag er ook wat minder boter door het beslag als ik op mijn lijn let?

Dat zou ik je ten zeerste willen afraden! 

De belangrijkste reden? Wafels waarin te weinig vet zit blijven na het bakken plakken in je wafelijzer.


Hoe spatel je je geklopte eiwitten door het beslag?

De geklopte eiwitten maken je wafels straks extra luchtig. Dat komt doordat er al zo veel lucht in die eiwitten zit. Verlies die lucht niet in dit stadium!

Ga voorzichtig te werk. Schep je eiwit bovenop je glad geklopte wafelbeslag. Met een spatel ga je het eiwit vervolgens behoedzaam door het beslag scheppen. Kloppen is uit den boze!

De Britten noemen dit 'folding in the egg whites'. En dat beschrijft de beweging eigenlijk goed: je vouwt de eiwitten beetje bij beetje door de dikke vloeistof. Draai daarbij de kom regelmatig. 

Stop zo snel mogelijk. Is het mengsel min of meer homogeen? Dan ben je klaar. Er mogen best nog wat piepkleine vlokjes eiwit zichtbaar blijven in je beslag, maar geen al te grote. Bedenk: dat worden straks tijdens het bakken luchtbellen. Kleintjes zijn prima - lekker zelfs - maar grote geven je wafels rare vormen.


Mijn beslag is klaar! Kan ik nu meteen mijn Brusselse wafels gaan bakken?

Helaas! Je moet nog een halfuurtje wachten!

Je maakt je wafels van een gistbeslag en gist heeft wat tijd nodig om het beslag te laten rijzen. De eerste rijs vindt al plaats voor het bakken. Tijdens het bakken rijst het beslag nog een tweede keer: door de hitte van het hete ijzer zetten de luchtbelletjes in het beslag nog éven extra uit!

Neem een schone theedoek, bevochtig hem met wat lauw water en leg de theedoek over je kom met beslag heen. Zo komt er geen kou of tocht bij. Plaats de afgedekte kom op een warm plekje in je keuken. 


Kan ik ook een dubbele hoeveelheid wafelbeslag maken en een grote berg wafels in één keer bakken?

Hm, liever niet. Waarom niet? Als je met één wafelijzer bakt - en dat doet vrijwel iedereen thuis - dan duurt het bakken van één portie wafels een kleine drie kwartier. En in die tijd rijst het beslag dat nog niet gebakken is maar door. Bij een dubbele portie zou het dan kunnen gebeuren dat het laatste beetje beslag té lang rijst. En té is nooit goed. Je beslag kan gaan overrijzen.   

Dat kan drie gevolgen hebben die je liever niet wilt: je wafels rijzen niet meer mooi hoog tijdens het bakken, je wafels kunnen in het wafelijzer blijven plakken én de gare wafels kunnen na het bakken inzakken...

Wil je toch veel wafels in één keer bakken? Maak dan niet al het beslag in één keer, maar maak de tweede portie pas een halfuur voordat je eerste batch helemaal klaar is. 


Hoelang moet ik mijn wafelijzer voorverwarmen?

Dat verschilt per wafelijzer. Lees even goed de gebruiksaanwijzing voordat je de eerste keer wafels bakt.

Het is wel superbelangrijk dat je ijzer goed heet is voordat je aan de slag gaat. Dan gaat er zich meteen na het vullen van het wafelijzer een krokante korst vormen. En dat is niet alleen lekker; dat zorgt er ook voor dat je wafel niet blijft kleven. 

In mijn wafelijzer bak ik de Brusselse wafels op vrijwel de hoogste stand. Probeer maar uit wat voor jouw ijzer het beste is. Meestal weet je dat al na de eerste paar wafels.


Moet ik mijn wafelijzer invetten voordat ik mijn wafels bak?

Tegenwoordig zijn eigenlijk alle moderne wafelijzer voorzien van een anti-aanbaklaag. Invetten is dus niet nodig. In een niet ingevet ijzer bakken je wafels het mooist egaal bruin.


Hoe vul ik mijn wafelijzer?

Veel recepten schrijven voor dat je het beslag in de onderste helft van het wafelijzer moet lepelen met een soeplepel. Vergeet dat advies. Bij mij staat het garant voor een hoop geklieder...

Als ik begin met het beslag maken kies ik in dat stadium altijd al voor een beslagkom met een tuitje. Nadat mijn beslag is gerezen kan ik het zo makkelijk overschenken in een flinke litermaat. 

En vanuit die litermaat giet ik bij elke portie mijn wafelijzer vol. Superhandig! 

Tip: houd je resterende beslag wel afgedekt tijdens het bakken van de wafels. Anders kan het inzakken.


Hoe vol moet ik mijn wafelijzer maken?

Zo gauw er net niets meer te zien is van de onderkant van de vorm van je wafelijzer, is je wafelijzer voldoende gevuld. Vul je ijzer niet verder, want dan gaat het beslag later tijdens het rijzen aan alle kanten langs je wafelijzer lopen...

Een goed beslag rijst zo mooi, dat de bovenste helft van je wafelijzer helemaal gevuld wordt tijdens het bakken! 


Moet ik mijn Brusselse wafel goed aandrukken in het ijzer?

Absoluut niet! De beste ijzers voor Brusselse wafels hebben een vrij licht deksel. Daar giet je je wafelbeslag in, je sluit het deksel losjes...

... en dan begint de wafel vrijwel meteen te rijzen! Hij drukt daarbij de bovenste helft van het ijzer - het hele deksel dus - een beetje omhoog. Het rijzende beslag is de baas en niet jij of je ijzer! Dat blijkt!

Zo krijg je heerlijk luchtige Brusselse wafels!


Wanneer is mijn Brusselse wafel klaar?

Ook dat verschilt per wafelijzer. Tevens kan de baktijd variëren afhankelijk van de temperatuur die je instelt. In mijn ijzer duurt het bakken van een wafel ongeveer 5 minuten.


Mag ik mijn wafelijzer tijdens het bakken openmaken om te kijken of mijn wafel klaar is?

Kijk daarmee uit! Als je je wafelijzer te vroeg opentrekt, kan het zijn dat de ongare wafel zowel aan de boven- als aan de onderkant tegelijkertijd blijft plakken. Zo trek je de hele wafel uit elkaar.

Ik spreek helaas uit ervaring...


Hoe kan ik dan wel zien of mijn wafel klaar is?

Je zult zien dat er altijd heel veel stoom uit een wafelijzer komt tijdens het bakproces. Hoe langer je wafel in het ijzer zit, hoe minder hij gaat stomen. 

Is hij bijna uitgestoomd? Dán mag je je ijzer voorzichtig opentrekken. Als je wafel gaar en krokant is, kun je het deksel makkelijk omhoog tillen. Je wafel blijft liggen op het onderste deel van je ijzer. 

Onthoud - en schrijf voor jezelf op! - hoelang je je ideale wafel gebakken hebt. En stel dan meteen je kookwekker in voor de volgende wafels. Makkelijk! 


Hoe haal ik mijn wafels het makkelijkste uit mijn wafelijzer?

De eerste keer dat ik zelf wafels bakte ging ik aan de slag met de houten spatels die ik normaal gesproken gebruik om mijn pannenkoeken om te draaien. Daarmee kreeg ik mijn wafels wel uit het wafelijzer, maar ze zagen er soms wat verfomfaaid uit; ik deukte mijn broze wafels her en der in met de logge spatels.

Toen ontdekte ik de wafelvork! Ken je die?

Kijk even naar de volgende foto!


Mijn wafelvork is echt superhandig!


Je prikt deze vork met zijn twee superlange tanden vanaf de zijkant horizontaal in je gare rechterwafel. Druk hem helemaal door totdat de punten ook in de linkerwafel zitten (in bijna alle ijzers voor Brusselse wafels bak je in één vorm twee wafels naast elkaar). Til de vork verticaal omhoog... et voilà: daar komen je wafels mee omhoog! 

Ze komen prachtig los zonder deukjes aan de zijkanten!


Aan mijn wafels zitten allemaal onregelmatige randjes. Hoe snijd ik die weg?

Je kunt je wafelijzer nooit exact zo vullen, dat je geen randjes krijgt door overlopend beslag. Om die reden heeft je wafelijzer ook een overloopgeultje rondom. En daarin bak je dus die randjes.

Zó haal je die ontsierende randjes makkelijk weg.

  • Haal je Brusselse wafels met je wafelvork met zijn tweetjes uit het wafelijzer.
  • Leg ze even op een rooster om een beetje af te koelen (ondertussen kun jij je wafelijzer weer vullen met de volgende portie). 
  • Breek de wafels los van elkaar. Krokante Brusselse wafels breken met een kleine beweging los.
  • Aan één kant is je wafel nu mooi recht, maar je zult zien dat er aan de andere kanten nog onregelmatige randjes zitten. 
  • Laat je mes in de kast liggen. 
  • Pak daarentegen je schaar! Want met een schaar knip je handig al die randjes bij. Feilloos en esthetisch verantwoord! 


Kan ik Brusselse wafels makkelijk bewaren?


Dat kan! Al moet ik erbij zeggen dat Brusselse wafels echt het aller- allerlekkerst zijn als ze vers uit het wafelijzer komen. Idealiter schuiven je gezinsleden of vrienden gezellig bij je aan in de keuken als jij aan het bakken bent!   

Je zou je wafels ook pas kunnen serveren nadat ze allemaal klaar zijn, maar dan zijn ze wel inmiddels afgekoeld. Leg je wafels dan een kleine 5 minuten op het rooster van een oven van 120°C. Daarna smaken ze weer lekker warm.

Wil je je wafels bewaren voor later? Ook dat kan. Laat ze eerst helemaal afkoelen op een bakrooster. Naast elkaar en niet op elkaar. Leg ze daarna op een platte schaal en dek die nauwkeurig af met huishoudfolie. Of verpak je wafels zonder veel lucht erbij in diepvrieszakjes. Zo kun je je wafels een dag of twee bewaren.

Veel soorten dikke wafels worden overigens zachter naarmate ze langer liggen. Ook superkrokante Brusselse wafels wacht dit lot. Dat kun je niet voorkomen. 

Maar het goede nieuws is: je kunt je Brusselse wafels in een handomdraai weer net zo krokant maken als vlak na het bakken!


Hoe maak ik mijn Brusselse wafels dan weer krokant?


Op dezelfde manier die ik hierboven al beschreef: leg je wafels op een rooster in die oven van 120°C! Voel er na 5 minuten even aan. Zijn ze al krokant? Dan kun je aan tafel; anders wacht je nog een paar minuten langer.


Kan ik mijn Brusselse wafels ook invriezen?


Yes! En dat is echt superhandig! 

Verpak je afgekoelde wafels in keurige stapeltjes in goed afgesloten diepvrieszakjes en leg ze netjes recht op een plankje in je vriezer.

Trek in een wafel, maar weinig tijd? Neem een zakje wafels uit de vriezer en leg je wafels - diepgevroren, dus recht uit de vriezer - weer in die oven van 120°C! Na 5 à 10 minuten kun je smullen van warme, krokante wafels! Fantastisch!


Welke zoete toppings eet je op Brusselse wafels?

  • de makkelijkste topping is gewoon poedersuiker, die je door een theezeefje boven je wafels zeeft; bedenk dat Brusselse wafels uit zichzelf (bijna) geen suiker bevatten, dus wees maar gul met die poedersuiker
  • vermeng je poedersuiker ook eens met een lepeltje (versgemalen Ceylon)kaneel; zo maak je snel een aromatische kaneelsuiker
  • luchtig geklopte, lichtzoete slagroom
  • (room)ijs in allerlei smaken: vanilleroomijs, kaneelijs, notenijs, vruchtenijs, chocolade-ijs, Grand-Marnierroomijs, M&M's-ijs, maanzaadijs, etc. 
  • vers fruit: aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen, kersen, partjes perzik, plakjes banaan, blokjes mango, partjes rijpe peer, etc.
  • kleine fruitgerechtjes als stoofpeertjes, gekaramelliseerde appeltjes of zelfgemaakte appelcompote
  • vruchtensauzen
  • warme chocoladesaus, warme karamelsaus, lemon curd, orange curd, Nutella, maple syrup 
  • bolletjes bavarois, bijvoorbeeld mijn luchtige vanillebavarois die heerlijk smaakt met druiven erbij
  • noten: geroosterde hazelnoten, geroosterd amandelschaafsel, pecannoten, walnoten, pistachenoten, al dan niet gehakt
  • musket
Of natuurlijk een combi van een aantal van die toppings! Laat je me horen wat jouw favoriete toppings zijn?



Zelfgemaakte orange curd smaakt heerlijk bij je Brusselse wafels!


Welke hartige toppings eet je op Brusselse wafels?


Rare vraag misschien? Helemaal niet! 

Brusselse wafels zijn niet zoet van zichzelf, dus kun je ze ook heerlijk hartig serveren. Dat gebeurde in de wafelgeschiedenis heel vaak. Misschien vinden wij zelfs stiekem onze hartig geserveerde Brusselse wafels nóg lekkerder dan de zoete!

Wat dacht je van een hartig wafelontbijt? Met crispy uitgebakken ontbijtspek of bacon, een spiegeleitje, Engelse ontbijtworstjes en gebakken partjes tomaat? Of - net zoals mijn hartige soesjes - met fluffy roerei en gerookte zalm?

Wij tuigen zelfs hele avondmaaltijden op met onze Brusselse wafels! Dan eten we ze bijvoorbeeld als 'wafelburgers' met een Black Angus-hamburger, gesmolten kaas, gebakken uien, plakjes tomaat, een blaadje sla en een pittig cocktailsausje. Ik zal het complete recept weleens voor je posten. 

Houd überhaupt dit blog in de gaten de komende tijd, want ik heb nog een aantal fantastische hartige-Brusselse-wafel-recepten voor je in petto! Alvast één sneaky foto. Kun je zien voor welk beleg ik heb gekozen?


Mijn allernieuwste hartige-wafel-recept!


Bij welke gelegenheden serveer je Brusselse wafels?


Wat mij betreft: bij elke gelegenheid! Maar je wilt vast wat specifiekere tips. 

Zoete Brusselse wafels zijn niet alleen lekker bij de thee of bij de koffie, maar ook als dessert. Voor de kerst bedacht ik bijvoorbeeld een verrukkelijk recept voor een kerstkrans van Brusselse wafels met aardbeien, kiwi en room! Binnenkort lees je er alles over op mijn blog!


Recept: wafel-kerstkrans met aardbeien en kiwi!


Brusselse wafels smaken erg lekker bij een - decadente - lunch. Zeker als het gaat om wafels met veel toppings! 

Ook leuk: ik snijd mijn wafels weleens in kwartjes en beleg ze vervolgens met een zoete topping. Die piepkleine wafeltjes zijn heerlijk bij een grand dessert! En wat dacht je van een high tea?!
Of een feestelijk dessertbuffet?

Zoete wafels bij een brunch? Ja, graag! Bijvoorbeeld bij een paasbrunch of een kerstbrunch!

Hartige wafels zijn heerlijk bij het ontbijt; dat verklapte ik hierboven al. En natuurlijk bij de lunch of zelfs als avondmaaltijd. Kleine - in stukjes gesneden - hartige wafels? Serveer die eens met een mediterraan beleg tijdens een tapasavond of bij een classy high wine! 


En dan een vervelende vraag: hoe maak je je wafelijzer schoon?


Want ja, dat moet ook gebeuren. 😒

Sterker nog: dat is heel belangrijk voor de volgende keer dat je wafels bakt! Is je wafelijzer niet goed schoon, dan kunnen je wafels zelfs blijven plakken...

  • trek de stekker uit het stopcontact en laat je wafelijzer eerst goed afkoelen
  • neem dan een schoon zacht keukensponsje; of gebruik - alleen! - de gele kant van de bekende geel-groene schuursponsjes
  • maak je sponsje een beetje nat en knijp het goed uit
  • gebruik geen afwasmiddel; het is niet erg als het oppervlak van je wafelijzer een tikkeltje vet blijft
  • wrijf voorzichtig met je sponsje tussen alle richeltjes van je wafelijzer
  • droog je ijzer met een zachte doek 
  • laat je ijzer een uurtje openstaan om helemaal te drogen
  • daarna zijn ook eventuele beslagresten aan de buitenkant van je wafelapparaat goed uitgedroogd; die kun je met een houten spatel voorzichtig verwijderen/wegkrabben


Als laatste een vraag die jullie vaak stellen op internet: 'Waarom blijven mijn wafels kleven in het wafelijzer?'


Laat ik vooropstellen: als je je helemaal aan mijn recept houdt, dan hoeft dat niet te gebeuren. 😉

Maar toch even de meest voorkomende redenen:
  • de anti-aanbaklaag van je wafelijzer is beschadigd; bijvoorbeeld door krassen door het gebruik van metalen voorwerpen of het schuren met een schuursponsje
  • je wafelijzer was niet heet genoeg
  • je hebt je wafelbeslag té lang laten rijzen
  • er zat te weinig vet in je beslag; een te droge wafel is niet alleen niet lekker, hij blijft ook nog eens plakken
  • je hebt je wafelijzer net iets te vroeg geopend; je wafel was toen nog niet helemaal krokant aan de buitenkant en nog niet helemaal gaar vanbinnen
  • je hebt geen wafelvork gebruikt bij het lossen van je wafel


En dan nu - tromgeroffel! - mijn foolproof recept voor Brusselse wafels! Geniet ervan!


Recept: zó bak je zelf de allerkrokantste en luchtigste Brusselse wafels


Krokante en superluchtige Brusselse wafels: zó bak je ze zelf!


Ingrediënten voor ±14 stuks (met mijn wafelijzer):

  • 3 eiwitten
  • 2 eierdooiers
  • 1 eetlepel suiker
  • 100 gram roomboter
  • 2,5 dl lauwwarme volle melk
  • 2,5 dl bruisend water, op kamertemperatuur/niet uit de koelkast
  • 7 gram instantgist
  • 300 gram Zeeuwse bloem/patisseriebloem
  • een snufje zout
  • poedersuiker naar smaak

Bereiding:

  1. Begin ongeveer 3 kwartier voordat je je wafels wilt gaan bakken met het maken van het gistbeslag. Splits daartoe 3 eieren. 
  2. Klop de eiwitten luchtig in een vetvrije beslagkom. Voeg de eetlepel suiker toe en klop nog even door; door de suiker worden je eiwitten nét iets steviger dan wanneer je geen suiker zou gebruiken.
  3. Klop 2 eierdooiers even kort met een garde (bewaar de derde dooier voor iets anders; heerlijk als extra dooier door je omelet!).
  4. Smelt de boter in de magnetron of in een pannetje. Laat hem afkoelen tot lauw, maar zorg ervoor dat hij vloeibaar blijft. 
  5. Vermeng de melk en het bruisende water en roer de gist erdoorheen. 
  6. Klop de eierdooiers door het melkmengsel.
  7. Zeef de patisseriebloem boven een flinke beslagkom (liefst een kom met een schenktuitje). Klop ±2/3 van het vocht door de bloem; er mogen geen klontjes meer in het beslag zitten. Klop vervolgens de rest van het vocht door het beslag.
  8. Klop de afgekoelde boter en het zout door je beslag.
  9. Schep de stijfgeklopte eiwitten voorzichtig door het beslag. Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk lucht verliest; er mogen best nog wat hele kleine vlokjes eiwit in je beslag blijven zitten.
  10. Leg een vochtige theedoek over de beslagkom en laat je beslag 30 minuten rijzen. Zet je kom daartoe niet in de koelkast; een warm plekje is beter.
  11. Schenk je beslag na het rijzen in een litermaat.
  12. Verwarm tijdens het rijzen je wafelijzer goed voor. Ik bak mijn wafels altijd op een vrij hoge temperatuurstand, maar experimenteer gerust met je eigen apparaat.
  13. Open het ijzer en schenk een laagje beslag in de wafelvorm. Sluit je wafelijzer zachtjes. Druk het deksel niet aan: laat het beslag maar lekker rijzen in de vorm!
  14. Bak je wafels in ongeveer 5 minuten goudbruin en gaar. Je wafels zijn klaar zo gauw er vrijwel geen stoom meer uit je wafelijzer komt. Open je wafelijzer niet eerder: dan kun je je wafels kapot trekken. 
  15. Neem de wafels met een wafelvork uit het wafelijzer en leg ze op een bakrooster. 
  16. Hebben je wafels nog wat oneffen randjes? Die kun je er met een goede keukenschaar makkelijk vanaf knippen! 
  17. Serveer je wafels het liefst (lauw)warm, vers uit het wafelijzer. Meer dan een laagje poedersuiker (gebruik een theezeefje om de suiker boven je wafels te zeven!) hebben ze niet nodig voor een perfecte traktatie, maar leef je ook eens uit met allerlei extra's. Roomijs, slagroom, fruit, kaneelsuiker, dessertsauzen, nootjes, musket... The sky is the limit! 

Tips:

  1. Belangrijk: hierboven in het blog geef ik je heel veel extra tips voor het bakken van je Brusselse wafels. Lees die eerst even door voordat je met het - meer beknopte - recept hier aan de slag gaat. Een aanrader! Daar vind je ook nog meer serveertips. 
  2. Blijf mijn blog de komende tijd goed in de gaten houden, want ik heb nóg een aantal fantastische wafelrecepten voor je in petto! Voor sommige van die recepten heb je dit basisrecept voor Brusselse wafels nodig. Maar ik zal je ook nog wat recepten geven voor andere soorten wafelbeslag. Bijvoorbeeld dat voor onderstaande American waffles. Die eet je traditioneel met maple syrup (ahornsiroop) en verse blauwe bessen! Een fantastisch ontbijt, helemaal in Amerikaanse stijl! 

Recept: American waffles with blueberries and maple syrup


vrijdag 12 augustus 2022

Mediterrane salade van gegrilde paprika's, tomaten en basilicum

Paprika's in mijn salade? Ja graag!!

Rode, groene, gele, paarse of oranje blokpaprika's, zoete rode puntpaprika's, kleine snackpaprikaatjes. Fijngesnipperd, in blokjes of reepjes gesneden. Knapperig rauw en friszoet. Of ontveld onder de grill en mild, bijna vlezig van smaak. Kom maar op met die paprika's!

Voor de zomerse mediterrane salade die wij gisteren aten ontvelde ik mijn paprika's. Hoe je dat doet? Hieronder leg ik het je haarfijn uit!

Maar eerst even een foto van die verrukkelijke salade. Tip: we aten er krokant geroosterde piepkuikens en orzo aglio, olio e peperoncino - kruidige pasta met de looks van rijst - bij. Genieten! 

Recept: zo maak je zelf een heerlijke mediterrane salade van gegrilde paprika's, tomaten en basilicum

Krokant geroosterde piepkuikens met rozemarijn

Italiaanse orzo met knoflook, een chilipepertje, peterselie en olijfolie



Hoe ontvel je je paprika's?


De truc is: je moet de velletjes van je paprika's donkerbruin, bijna zwart, blakeren. 

Maar dan ben je er nog niet helemaal. Daarna stop je je warme paprika's meteen in een ruime plastic (diepvries)zak die je goed opbolt zodat er veel lucht in zit. Sluit de zak stevig af. Een grote kom die je afdekt met huishoudfolie is ook goed. Laat je paprika's zo ongeveer 15 minuten uitwasemen en afkoelen.

Na dat kwartier kun je de velletjes eenvoudig van je paprika's af pellen; ze zitten zo goed als los. 



Hoe kun je je paprika's het makkelijkste zwart blakeren?


Vaak wordt aangeraden om dat te doen boven de open vlam van een gasfornuis. 

Mijn bezwaar: dat duurt behoorlijk lang als je veel paprika's wilt ontvellen. Die zijn allemaal achter elkaar aan de beurt. En: wat als je geen gasfornuis hebt en kookt op een elektrische kookplaat of op inductie?

Daarom stel ik voor: gebruik de grill van je oven voor het ontvellen van je paprika's! 

  • Verwarm eerst je ovengrill voor op de hoogste stand.
  • Snijd al je paprika's in zo groot mogelijke platte stukken. Verwijder daarbij de zaadlijsten. 
  • Leg je stukken paprika met hun velletjes naar boven op je ovenrooster - zonder olie of zout - en plaats het rooster zo dicht mogelijk onder de grill.
  • Houd je oven goed in de gaten, want daarna gaat het snel. Je zult zien dat de velletjes van je paprika's al binnen enkele minuten beginnen te kleuren. Ze worden steeds zwarter en gaan rimpelen en losser zitten; op veel plekken vormen ze grote blaren.
  • Als je paprika's er uitzien zoals op de foto hieronder, mogen ze meteen in die zak of kom. De velletjes gaan daarin door het stomen nog meer los zitten.
  • Pel je paprika's na een kwartier. Klaar!


Eerst moet je je paprika's grillen en daarna kun je ze ontvellen


Nog een paar extra tips voor het ontvellen van paprika's


  • De paprika's die het makkelijkste te pellen zijn, zijn de paprika's met het dikste vruchtvlees. Dat zijn dus de blokpaprika's, want die hebben veel dikker vruchtvlees dan puntpaprika's. Aan de kleine snackpaprikaatjes zou ik helemaal niet beginnen; eet die maar rauw.
  • Zorg ervoor dat je grill zo heet is dat het zwart blakeren zo snel mogelijk gaat. Daardoor wordt het vruchtvlees onder de velletjes niet bruin en worden je paprika's niet té gaar.
  • Ik plaats meestal een lekbak/bakplaat onder de paprika's in mijn oven. Zo voorkom ik dat het kleine beetje vocht dat uit mijn paprika's loopt op de bodem van mijn oven druppelt.  


Waarvoor gebruik je ontvelde paprika's?


Meestal schenk ik er alleen een beetje olijfolie overheen. Misschien nog wat versgemalen zwarte peper en een snufje zout. En dan is het genieten geblazen!

Je kunt er ook nog wat extra mediterrane kruiden aan toevoegen. Denk aan basilicum, tijm of platte peterselie.

Ook lekker: een combi met gepofte knoflook, pimentón-flakes of pikante chilivlokken.

Serveer je paprika's als groentebijgerecht. 

Of als tapa/borrelhapje/share-gerecht; bijvoorbeeld met mijn flinterdunne zelfgebakken krokante pizzatoast.


Recept: zelfgebakken flinterdunne krokante pizzatoast


Schep eens wat reepjes ontvelde paprika door je pasta, je couscous, een quiche, een gemengde groenteschotel of een aardappelschotel. 

Ontvelde paprika's met wat olijfolie smaken ook erg lekker op een sneetje ciabatta of op bruschetta's, op een punt Italiaanse focaccia, op een pizza, op een Turkse pide of in een pitabroodje. Wij zijn fan van de combinatie met (gesmolten) mozzarella. 


En natuurlijk smaken reepjes ontvelde paprika heerlijk in salades. 


Bijvoorbeeld de mediterrane salade met tomaten en basilicum van vandaag. Ga er maar meteen mee aan de slag! 

Veel plezier!


Recept: zo maak je de allerlekkerste mediterrane salade van gegrilde paprika's, tomaten en basilicum


Zó maak je zelf een heerlijk zomerse mediterrane salade van gegrilde paprika's, tomaten en basilicum

Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 à 6 personen:

  • 2 rode paprika’s met dik vruchtvlees
  • 2 groene paprika’s met dik vruchtvlees
  • 2 gele paprika’s met dik vruchtvlees
  • 250 gram Tasty Tom-tomaatjes of andere kleine rijpe trostomaatjes
  • 1 rode ui
  • 6 takjes tijm
  • een flinke hand basilicumblaadjes
  • 1 teentje knoflook
  • ±25 ml rode balsamicoazijn
  • ±75 ml extra vergine olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Verwarm je ovengrill voor op de hoogste stand.
  2. Snijd de paprika’s in grote, platte stukken en verwijder daarbij de zaadlijsten.
  3. Leg de stukken paprika met hun velletjes naar boven op een ovenrooster en schuif dit in de oven dicht onder de grill. Blaker de paprikavelletjes donkerbruin tot zwart. Dit duurt ongeveer 5 à 10 minuten. Ga niet zo lang door dat het vruchtvlees zelf ook bruin wordt. 
  4. Doe de hete stukken paprika gelijk vanuit de oven in een grote plastic (diepvries)zak. Sluit de zak zo af dat hij tijdens het sluiten een beetje opbolt. Laat de paprika’s in de zak gedurende ±15 minuten uitwasemen en een beetje afkoelen. Ze hoeven niet helemaal koud te worden; ze zijn zelfs lekkerder als ze lauw gegeten worden.
  5. Haal de paprikastukken hierna één voor één uit de zak. Je zult merken, dat de velletjes nu heel gemakkelijk te verwijderen zijn. Bovendien zijn de paprika’s door het roosteren wat zachter van structuur en aanzienlijk subtieler van smaak geworden.
  6. Snijd de paprika’s in smalle reepjes.
  7. Snijd de tomaten in partjes.
  8. Snijd de rode ui in heel dunne halve ringen.
  9. Ris de blaadjes van de tijm. Hak de tijm, de helft van de basilicumblaadjes en het teentje knoflook fijn. 
  10. Vermeng in een saladeschaal: de reepjes paprika, de partjes tomaat, de uienringen, de kruiden, de knoflook, de azijn en de olijfolie. Voeg zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe. Proef en voeg eventueel nog wat extra van één van de smaakmakers toe.
  11. Garneer je mediterrane paprikasalade met de resterende blaadjes basilicum.
  12. Serveer je salade meteen.

Tips:

  1. Je kunt je groenten al ruim voor de maaltijd ontvellen en snijden. Bewaar ze - zonder dressing - afgedekt in de koelkast. Laat de paprikareepjes en de tomaten wel even op kamertemperatuur komen voordat je je salade serveert: zo hebben de groenten veel meer smaak.
  2. In plaats van kleine trostomaatjes kun je ook cherrytomaatjes gebruiken. Snijd die in helften. 
  3. Deze mediterrane salade is zo vol van smaak, dat je hem behalve als bijgerecht ook als - veganistisch - voorgerecht kunt serveren. Of als tapa of share-gerecht
  4. Nóg meer recepten voor salades met paprika? Ik heb er wel een paar op mijn blog staan: 

Recept: zo maak je zelf een vrolijke lentesalade van maïs en twee soorten paprika

Recept: zo maak je zelf een kleurrijke blokjessalade van paprika, komkommer en tomaten

Recept: zo maak je zelf een salade van komkommerlinten en rode puntpaprika

Recept: zo maak je zelf een zomerse maaltijdsalade met paprika en krokante reepjes varkensfilet

Recept: zo maak je zelf een heerlijke maaltijdsalade met tonijn, paprika, olijven en haricots verts


donderdag 4 augustus 2022

Romige kruidenboter met crispy verkruimeld ontbijtspek: het recept + veel serveertips!

Stel je dit even voor:

  • er staat een bord voor je met daarop een dikke snee krakend vers desembrood
  • en daarnaast staat een schaaltje zachte, smeuïge roomboter
  • luchtig geklopt samen met een paar eetlepels extra vergine olijfolie 
  • op smaak gemaakt met een gulle portie gehakte kruiden; denk platte peterselie, tijm, basilicum
  • en ook nog een flinke teen fijngesnipperde knoflook,
  • wat versgemalen zwarte peper en chilivlokken voor de pit én...
  • en nu komt het: krokant uitgebakken en daarna tot hele kleine crunchy kruimeltjes vermalen ontbijtspek!
  • je neemt een forse lik van die goddelijke ontbijtspekboter
  • en je smeert er je brood mee in
  • ga maar voor een royale laag met een uitdagende swirl erin!
  • dan neem je je eerste hap...
  • oeh... 

Romige kruidenboter met crispy verkruimeld ontbijtspek: hét recept + heel veel serveertips!


Nee, stop! Wat zit ik nou te bazelen! Dit moet je je niet alleen maar vóórstellen: dit mag je jezelf niet onthouden! 

Dit ga je meteen maten. Nu!

En kom nou niet aan met smoezen als 'verkeerde timing' en 'niet het juiste moment van de dag'. Want je kunt er niet omheen: deze boterham is echt a-l-t-i-j-d lekker! 
  • bij het ontbijt
  • bij de lunch
  • bij een picknick
  • bij een BBQ
  • als tussendoortje
  • bij de borrel of je aperitief
  • op je tapastafel
  • tijdens een bijklets-avond met familie of vrienden
  • met een glas wijn bij je Netflix-serie
  • of met een biertje bij een sportwedstrijd
  • bij een spelletjesavond... you name it! 

Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag! En verwen jezelf! 



Romige kruidenboter met crispy verkruimeld ontbijtspek: hét recept


De ingrediënten van kruidenboter


Kruidenboter. Je denkt wellicht: dat woord dekt de lading compleet. Dat is roomboter met... kruiden. 

Maar hey, in een goede kruidenboter gaat veel meer dan alleen maar kruiden! 

Wat dacht je van knoflook bijvoorbeeld? En gedroogde specerijen mogen er van mij ook wel in, misschien een scheutje olijfolie, citroensap of -rasp, een Spaans pepertje...


En vergeet niet het zout


Zout is echt een must om elke kruidenboter goed op smaak te krijgen. Fijn keukenzout of versgemalen zeezout. 

Maar denk ook eens out-of-die-gewone-zoutbox. Speciale zoutsoorten zijn vaak nog veel lekkerder. Gebruik eens Frans fleur de sel of Britse Maldon zoutvlokken in jouw kruidenboter. 

Of stap nog verder uit je comfort zone: ga voor gerookte zoutvlokken. Of IJslands zwart lavazout! Op mijn blog gaf ik je eerder al de recepten voor kruidenboter met gepofte knoflook, gerookt zeezout en pimentón en pikante lavazoutboter met chilivlokken


Recept: kruidenboter met gepofte knoflook, gerookt zeezout en pimentón

Recept: pikante lavazoutboter met chilivlokken


Nog steeds zijn de mogelijkheden dan niet uitgeput: er zijn nog veel meer ingrediënten dan alleen maar zout, die ook die gewenste zoute smaak hebben. 

Zongedroogdetapenade bijvoorbeeld: die smaakt heerlijk door je kruidenboter. 

Of geraspte parmezaanse kaas.

En heerlijk zoute olijven. En ansjovis! Die laatste is een zoutvervanger waar ik eigenlijk best vaak mee werk. Ken je al mijn la-dolce-vita-tomatensaus? Die zout ik met ansjovispasta! 


Recept: Italiaanse tomatensaus op smaak gemaakt met ansjovis!


Een bijzonder zout ingrediënt voor je kruidenboter


Maar het kan nog specialer. Hierboven lichtte ik al een tipje van de sluier op: in één van mijn favoriete kruidenboterrecepten - het recept van vandaag dus! - kies ik voor ontbijtspek.   

Dat bak ik lekker uit totdat het top-krokant is. En daarna mag het de foodprocessor in. Ik maal het fijn tot hele kleine kruimeltjes. Ik maak er als het ware ontbijtspekzoutvlokken van!

Die vlokken zijn qua smaakbeleving veel meer gelaagd dan gewoon zout. Ontbijtspek is gerookt en dat proef je duidelijk in de vlokken! Bovendien zorgt het bakken van het spek voor die karakteristieke aangebraden-vleeskorstjes-smaak. En dan is er ook nog die crunch. Fantastisch!


Recept: ontbijtspek verkruimel je makkelijk en snel in de foodprocessor!


Serveertips voor je ontbijtspekkruidenboter 


Je zult er niet van opkijken: ontbijtspekboter is niet alleen maar lekker op het desembrood van hierboven. De inkopper is dat ander brood ook goed is, maar dat verwachtte je natuurlijk al.

Desalniettemin wil ik je attent maken op één wel heel lekker broodidee. 

Krijg je in een restaurant weleens van die mooie kleine dinerbroodjes voorafgaand aan de eerste gang? 

Die kun je thuis ook serveren! Met mijn recept kun je ze zelfs zelf bakken, mocht je daar voor in zijn. Klik op het rode linkje! 

Ik garandeer je: een mandje met zelfgebakken roomboterdinerbroodjes met daarnaast een schaaltje ontbijtspekboter als rustieke amuse... daarmee maak je een grandioze eerste indruk op je gasten! Jouw avond kan niet meer stuk! 

Dat gezegd hebbende: nog vaker dan als amuse eten wij onze dinerbroodjes met ontbijtspekboter bij een lekkere kom maaltijdsoep. Bijvoorbeeld bij onze romige Limburgse mosterdsoep, een ouderwetse verse groentesoep met gehaktballetjes of een kruidige aardappel-preisoep.   


Versgebakken roomboterdinerbroodjes smaken heerlijk met kruidenboter met ontbijtspek!


Hou je van barbecueën? Zet bij je eerstvolgende BBQ een schaaltje met ontbijtspekboter op tafel. 

Een klontje boter smaakt niet alleen lekker bij gegrilde kip, steak of vis, maar doet het ook erg goed over een crispy maïskolf of op een versgepofte aardappel

Liever wat kleinere aardappeltjes? Ik gaf je eerder al eens een recept voor gekookte krieltjes met zongedroogdetomatenboter. Heerlijk, maar misschien zijn die aardappeltjes nóg wel lekkerder met ontbijtspekboter! Probeer het maar uit!


Maak je krieltjes ook eens op smaak met je ontbijtspekboter


Gourmetten? Ook daar hoort een schaaltje van deze kruidenboter bij!

Gekookte groenten als snijbonen, haricots verts of erwtjes kunnen soms een beetje saai zijn bij een speciaal etentje. Maar saai zijn ze zeer zeker niet als je er een klontje ontbijtspekboter doorheen roert! 

En dan heb ik nog één echt zalige tip. Bak je weleens hartige high tea scones? Zoals bijvoorbeeld mijn kaasscones met bieslook? Serveer die eens met een likje ontbijtspekboter in plaats van gewone roomboter. Geweldig! 


Hartige scones? Die smaken heerlijk met een likje kruidenboter met ontbijtspek!


OK! Genoeg serveertips. 


Het wordt tijd dat ik je eindelijk het complete recept voor de ontbijtspekboter geef. Scrol snel naar beneden! En geniet! 


Romige kruidenboter met crispy verkruimeld ontbijtspek: hét recept + heel veel serveertips!


Zó maak je zelf romige kruidenboter met crispy verkruimeld ontbijtspek: hét recept 

Ingrediënten:

  • 100 gram roomboter (ongezouten)
  • 75 gram ontbijtspek in dunne plakjes
  • 3 eetlepels olijfolie
  • een paar takjes platte peterselie
  • 6 blaadjes basilicum
  • 2 takjes tijm
  • 1 teentje knoflook
  • ±1/2 theelepel chilivlokken
  • versgemalen zwarte peper naar smaak

Bereiding:

  1. Neem de boter uit de koelkast en laat hem zacht worden. Weinig tijd? Zet je schaaltje met boter even in een magnetron die je inschakelt op de laagste stand. Dan is hij binnen een paar minuten op kamertemperatuur.
  2. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en laat hierin de plakjes ontbijtspek zachtjes uitbakken totdat ze heerlijk krokant zijn. Laat het spek uitlekken op een velletje keukenpapier.
  3. Verkruimel het ontbijtspek zeer fijn. Dat gaat het makkelijkste in de minimengkom van de foodprocessor, maar je kun er ook een koksmes voor gebruiken.
  4. Ris de blaadjes van de tijm. Hak alle kruiden en de knoflook zeer fijn.
  5. Vermeng de boter en de resterende olijfolie. Klop de vetten lekker luchtig met een garde of een elektrische mixer.
  6. Schep alle smaakmakers inclusief het verkruimelde ontbijtspek door de luchtige boter. Proef en voeg eventueel van één van de ingrediënten toe nog een beetje extra toe.

Tips:

  1. Een paar eetlepels olijfolie door je kruidenboter geven niet alleen meer smaak aan je boter; ze maken hem ook nog eens beter smeerbaar. Ook het luchtig kloppen van de vetten verhoogt de smeerbaarheid. 
  2. Je kunt je ontbijtspekboter makkelijk een paar dagen bewaren in de koelkast. Laat hem voor het serveren wel eerst een halfuurtje op kamertemperatuur komen. 
  3. In het blog hierboven vind je een aantal heerlijke serveertips.
  4. Ben je net zoals ik dol op allerlei soorten spekjes, van Italiaanse pancetta tot Zeeuws spek en van krokante gerookte spekreepjes tot katenspek? Volg dan de link 'spekjes'! Of ga met één klik door naar één van mijn lievelingsrecepten met spek: 

Recept met spek: hartige scones met oude kaas, spekjes en kummel

Recept met spek: Hongaarse zuurkool met paprika en spekjes

Recept met spek: dinerbroodjes met Zeeuws spek en kruidenomelet

Recept met spek: romige Limburgse mosterdsoep met krokante spekjes

Recept met spek: pasta-ovenschotel met pancetta, mozzarella en tomaat-basilicumsaus