Stel je dit even voor:
- er staat een bord voor je met daarop een dikke snee krakend vers desembrood
- en daarnaast staat een schaaltje zachte, smeuïge roomboter
- luchtig geklopt samen met een paar eetlepels extra vergine olijfolie
- op smaak gemaakt met een gulle portie gehakte kruiden; denk platte peterselie, tijm, basilicum
- en ook nog een flinke teen fijngesnipperde knoflook,
- wat versgemalen zwarte peper en chilivlokken voor de pit én...
- en nu komt het: krokant uitgebakken en daarna tot hele kleine crunchy kruimeltjes vermalen ontbijtspek!
- je neemt een forse lik van die goddelijke ontbijtspekboter
- en je smeert er je brood mee in
- ga maar voor een royale laag met een uitdagende swirl erin!
- dan neem je je eerste hap...
- oeh...
Nee, stop! Wat zit ik nou te bazelen! Dit moet je je niet alleen maar
vóórstellen: dit mag je jezelf niet onthouden!
Dit ga je meteen maten. Nu!
En kom nou niet aan met smoezen als 'verkeerde timing' en 'niet het juiste moment
van de dag'. Want je kunt er niet omheen: deze boterham is echt a-l-t-i-j-d
lekker!
- bij het ontbijt
- bij de lunch
- bij een picknick
- bij een BBQ
- als tussendoortje
- bij de borrel of je aperitief
- op je tapastafel
- tijdens een bijklets-avond met familie of vrienden
- met een glas wijn bij je Netflix-serie
- of met een biertje bij een sportwedstrijd
- bij een spelletjesavond... you name it!
Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag! En verwen jezelf!
De ingrediënten van kruidenboter
Kruidenboter. Je denkt wellicht: dat woord dekt de lading compleet. Dat is
roomboter met... kruiden.
Maar hey, in een goede kruidenboter gaat veel meer dan alleen maar kruiden!
Wat dacht je van knoflook bijvoorbeeld? En gedroogde specerijen mogen er van mij ook wel in,
misschien een scheutje olijfolie, citroensap of -rasp, een Spaans pepertje...
En vergeet niet het zout
Zout is echt een must om elke kruidenboter goed op
smaak te krijgen. Fijn keukenzout of versgemalen zeezout.
Maar denk ook eens out-of-die-gewone-zoutbox. Speciale zoutsoorten zijn vaak
nog veel lekkerder. Gebruik eens Frans fleur de sel of Britse Maldon zoutvlokken in jouw kruidenboter.
Of stap nog verder uit je comfort zone: ga voor gerookte zoutvlokken. Of
IJslands zwart lavazout! Op mijn blog gaf ik je eerder al de recepten voor kruidenboter met gepofte knoflook, gerookt zeezout en pimentón en pikante lavazoutboter met chilivlokken!
Nog steeds zijn de mogelijkheden dan niet uitgeput: er zijn nog veel meer ingrediënten dan alleen maar
zout, die ook die gewenste zoute smaak hebben.
Zongedroogdetapenade bijvoorbeeld: die smaakt heerlijk door je
kruidenboter.
Of geraspte parmezaanse kaas.
En heerlijk zoute olijven. En ansjovis! Die laatste is een zoutvervanger waar
ik eigenlijk best vaak mee werk. Ken je al mijn la-dolce-vita-tomatensaus? Die
zout ik met ansjovispasta!
Een bijzonder zout ingrediënt voor je kruidenboter
Maar het kan nog specialer. Hierboven lichtte ik al een tipje van de sluier
op: in één van mijn favoriete kruidenboterrecepten - het recept van vandaag dus! - kies ik voor
ontbijtspek.
Dat bak ik lekker uit totdat het top-krokant is. En daarna mag het de
foodprocessor in. Ik maal het fijn tot hele kleine kruimeltjes. Ik maak er als
het ware ontbijtspekzoutvlokken van!
Die vlokken zijn qua smaakbeleving veel meer gelaagd dan gewoon zout.
Ontbijtspek is gerookt en dat proef je duidelijk in de vlokken! Bovendien zorgt het bakken van het spek voor die karakteristieke
aangebraden-vleeskorstjes-smaak. En dan is er ook nog die crunch. Fantastisch!
Serveertips voor je ontbijtspekkruidenboter
Je zult er niet van opkijken: ontbijtspekboter is niet alleen maar lekker op het desembrood van hierboven. De inkopper is dat ander brood ook goed is, maar dat
verwachtte je natuurlijk al.
Desalniettemin wil ik je attent maken op één wel heel lekker broodidee.
Krijg
je in een restaurant weleens van die mooie kleine dinerbroodjes voorafgaand
aan de eerste gang?
Die kun je thuis ook serveren! Met mijn recept kun je ze zelfs zelf bakken,
mocht je daar voor in zijn. Klik op het rode linkje!
Ik garandeer je: een mandje met zelfgebakken roomboterdinerbroodjes met
daarnaast een schaaltje ontbijtspekboter als rustieke amuse... daarmee maak je een grandioze eerste indruk op je gasten! Jouw avond kan niet meer stuk!
Dat gezegd hebbende: nog vaker dan als amuse eten wij onze dinerbroodjes met ontbijtspekboter bij een lekkere kom maaltijdsoep. Bijvoorbeeld bij onze romige Limburgse mosterdsoep, een ouderwetse verse groentesoep met gehaktballetjes of een kruidige aardappel-preisoep.
Hou je van barbecueën? Zet bij je eerstvolgende BBQ een schaaltje met
ontbijtspekboter op tafel.
Een klontje boter smaakt niet alleen lekker bij gegrilde kip, steak of
vis, maar doet het ook erg goed over een crispy maïskolf of op
een versgepofte aardappel!
Liever wat kleinere aardappeltjes? Ik gaf je eerder al eens een recept voor
gekookte krieltjes met zongedroogdetomatenboter. Heerlijk, maar misschien zijn die aardappeltjes nóg wel lekkerder met ontbijtspekboter! Probeer het maar uit!
Gourmetten? Ook daar hoort een schaaltje van deze kruidenboter bij!
Gekookte groenten als snijbonen, haricots verts of
erwtjes kunnen soms een beetje saai zijn bij een speciaal etentje. Maar
saai zijn ze zeer zeker niet als je er een klontje ontbijtspekboter doorheen
roert!
En dan heb ik nog één echt zalige tip. Bak je weleens hartige high tea scones? Zoals bijvoorbeeld mijn kaasscones met bieslook? Serveer die
eens met een likje ontbijtspekboter in plaats van gewone roomboter.
Geweldig!
OK! Genoeg serveertips.
Het wordt tijd dat ik je eindelijk het complete recept voor de
ontbijtspekboter geef. Scrol snel naar beneden! En geniet!
Zó maak je zelf romige kruidenboter met crispy verkruimeld ontbijtspek: hét
recept
Ingrediënten:
- 100 gram roomboter (ongezouten)
- 75 gram ontbijtspek in dunne plakjes
- 3 eetlepels olijfolie
- een paar takjes platte peterselie
- 6 blaadjes basilicum
- 2 takjes tijm
- 1 teentje knoflook
- ±1/2 theelepel chilivlokken
- versgemalen zwarte peper naar smaak
Bereiding:
- Neem de boter uit de koelkast en laat hem zacht worden. Weinig tijd? Zet je schaaltje met boter even in een magnetron die je inschakelt op de laagste stand. Dan is hij binnen een paar minuten op kamertemperatuur.
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan en laat hierin de plakjes ontbijtspek zachtjes uitbakken totdat ze heerlijk krokant zijn. Laat het spek uitlekken op een velletje keukenpapier.
- Verkruimel het ontbijtspek zeer fijn. Dat gaat het makkelijkste in de minimengkom van de foodprocessor, maar je kun er ook een koksmes voor gebruiken.
- Ris de blaadjes van de tijm. Hak alle kruiden en de knoflook zeer fijn.
- Vermeng de boter en de resterende olijfolie. Klop de vetten lekker luchtig met een garde of een elektrische mixer.
- Schep alle smaakmakers inclusief het verkruimelde ontbijtspek door de luchtige boter. Proef en voeg eventueel van één van de ingrediënten toe nog een beetje extra toe.
Tips:
- Een paar eetlepels olijfolie door je kruidenboter geven niet alleen meer smaak aan je boter; ze maken hem ook nog eens beter smeerbaar. Ook het luchtig kloppen van de vetten verhoogt de smeerbaarheid.
- Je kunt je ontbijtspekboter makkelijk een paar dagen bewaren in de koelkast. Laat hem voor het serveren wel eerst een halfuurtje op kamertemperatuur komen.
- In het blog hierboven vind je een aantal heerlijke serveertips.
- Ben je net zoals ik dol op allerlei soorten spekjes, van Italiaanse pancetta tot Zeeuws spek en van krokante gerookte spekreepjes tot katenspek? Volg dan de link 'spekjes'! Of ga met één klik door naar één van mijn lievelingsrecepten met spek:
- hartige scones met oude kaas, spekjes en kummel
- zachte Hongaarse zuurkool met paprika en spekjes
- dinerbroodjes met kruidenomelet en krokant gebakken Zeeuws spek
- romige Limburgse mosterdsoep met spekjes
- pasta-ovenschotel met tomaat-basilicumsaus, pancetta en mozzarella
Geen opmerkingen:
Een reactie posten