Pagina's

dinsdag 25 juni 2019

Nog 6 koele gerechten voor warme dagen: zonder hete pannen!

Gisteren gaf ik je al zes heerlijke recepten voor warme dagen. Voor gerechten waar geen hete pannen aan te pas komen; gerechten die verkoeling geven. Vandaag nog eens zes menusuggesties waar je van opfrist.

Volg ze allemaal op.  En geniet buiten van het mooie weer in plaats van binnen lang in een benauwde keuken te staan!


Recepten Nog 6 koele gerechten voor warme dagen: zonder hete pannen!


1. Speltboterhammetjes met pastrami en frisse tonijnsalade gecombineerd met een zomerse salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten en olijven


Tonijnsalade komt bij ons in de zomermaanden regelmatig voorbij. In allerlei verschijningsvormen. Op toast, op sandwiches én op deze verrukkelijke speltboterhammetjes. De combinatie met de pastrami is top!

Als groente kiezen wij vaak voor een salade van cherrytomaatjes - in verschillende kleuren - gemarineerde artisjokkenharten en olijven. Als je zomer op tafel wilt...


Sandwiches met pastrami en frisse tonijnsalade



Zomersalade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten, olijven en basilicum


2. Tonijnsandwiches met maïs en Spaanse peper gecombineerd met een vrolijke wortelsalade 


Ik stipte ze hierboven al even aan, mijn tonijnsandwiches. Ze zijn zo lekker dat ze bij ons bij bijna elke high tea op tafel komen.

Maar als maaltijdsandwiches misstaan ze ook niet (het recept is voldoende voor 3 personen). Zeker als je er mijn frisse wortelsalade bij geeft.


Tonijnsandwiches met chilipeper en krokante mais



Wortelsalade


3. Salade van gerookte kalkoen met dadels en een vijgendressing


Ik word altijd zo vrolijk van deze kalkoensalade. En niet alleen omdat hij zo lekker is. Hij is ook nog eens heel makkelijk om te maken. En snel klaar! 

Het recept is voldoende voor een hoofdgerecht voor 4 personen. Wil je nog wat extra groente? Maak dan de dubbele hoeveelheid sla. 

Wat je erbij serveert? Bij voorkeur boerenbrood met veel zaden en pitten. Heerlijk!


Vrolijke salade met gerookte kalkoen


4. Franse salade van gerookte zalm, maïs en tomaten met een sherrydressing


Van gerookte kalkoen naar gerookte zalm. Weer een salade met brood erbij.

Het recept voor deze frisse salade - mét een tic vanwege de sherry - gaat uit van een voorgerecht. Maak je deze salade als hoofdgerecht, serveer hem dan niet op platte borden, maar in schaaltjes of diepe pastaborden. En verdubbel de hoeveelheid gemengde bladsla. De rest van de ingrediënten blijft hetzelfde. De hoeveelheden zijn voldoende voor twee personen.


Salade met gerookte zalm, mais en tomaat met een sherrydressing


5. Slawraps gevuld met romige zalmsalade gecombineerd met een krokante blokjessalade 


Mijn volgende verkoelende menusuggestie is weer zo zomers: krokante slablaadjes - van een krop little gem of baby-romainesla - gevuld met romige zalmsalade (het recept is voldoende voor 2 personen). Daarbij serveer je niet alleen boerenbrood, maar ook een blokjessalade.

Wat ik onder een blokjessalade versta? Je snijdt knapperig verse snackkomkommertjes, tomaten en drie kleuren paprika's in piepkleine blokjes en maakt daar samen met een frisse dressing - met witte balsamicoazijn - een salade van. Prachtig van kleur én fantastisch van smaak en structuur!


Slawraps met romige zalmsalade



Vrolijke blokjessalade van knapperig verse groenten


6. Zelfgemaakte hummus en een mediterrane tomatensalade met gemarineerde olijven


De uitsmijter van vandaag is vegetarisch: zelfgemaakte hummus. Heerlijk met Libanees brood.

Een tomatensalade met olijven - gemarineerd in olijfolie met knoflook, kruiden en specerijen - maakt je maaltijd helemaal af. Mediterraan genieten!


Zelfgemaakte hummus



Tomatensalade met gemarineerde olijven

maandag 24 juni 2019

6 koele gerechten voor warme dagen: zonder hete pannen!

Oef, wat is het heet! Ik weet niet hoe jullie erover denken deze dagen, maar wij prefereren nu een koude maaltijd boven een warme! Geen gerechten uit hete pannen voor ons. Zelfs de bbq gaat niet aan.

Wat we dan wel eten? Heb je even? Ik heb wel wat verkoelende ideeën voor je! Vandaag de eerste 6 menusuggesties, morgen de volgende 6.

Dus houd dit blog in de gaten! Niets missen? Abonneer je op mijn nieuwsbrief; dan ontvang je elk recept gratis in je inbox! Schrijf je in door je e-mailadres door te geven rechtsboven op mijn blog.


6 koele gerechten voor warme dagen: zonder hete pannen!


1. Sandwich met truffelsalami, boerenkaas, paprikasalade en gemarineerde ui 


Niet meer dan een kwartiertje in de keuken staan en toch gezond eten? Dan is deze sandwich dé oplossing! Hij oogt heerlijk luxe door de truffelsalami, maar stiekem is hij helemaal niet zo duur. De salami koop je gewoon in de buurtsuper.


Luxe boterham met truffelsalami en meer!


2. Maaltijdsalade van pikant gemarineerde garnalen, artisjokkenharten en kruidensla 


Van die grote, vlezige garnalen: ik ben er dol op. Zeker als ze ook nog eens gemarineerd zijn; lekker pikant met een Spaans pepertje, knoflook, veel verse kruiden en geurige olijfolie. Je kunt ze zo eten - als tapa bijvoorbeeld - of op brood. 

Wil je er een complete maaltijd van maken, serveer ze dan in een salade. Weer met heel veel tuinkruiden. En voor nog meer smaak: gemarineerde artisjokkenharten en rode puntpaprika. Boerenbrood met gezouten boter erbij en... smullen!


Maaltijdsalade met gemarineerde grote garnalen



Pikant gemarineerde garnalen, heerlijk in een salade


3. Taco tapas met avocadosalsa en gemarineerde garnalen


Ben je net zoals ik helemaal verliefd geworden op mijn gemarineerde garnalen? Dan heb ik nog een recept voor je dat je heel lekker gaat vinden: krokante taco tubs - tacos in de vorm van handige bakjes - gevuld met die garnalen en een fruitige salsa van tomaat en avocado! Het recept is voldoende voor 2 hoofdgerechten. 

De taco tubs moeten heel even in de oven om optimaal krokant te worden. Maar je eet ze pas nadat ze afgekoeld zijn.


Tacobakjes met gemarineerde garnalen en avocadosalsa


4. Taco tapas met een kruidige Mexicaanse kikkererwtensalade


Heerlijk hè, die taco tubs! Daarom nog een variant van mijn taco tapas, vegetarisch deze keer. Ik vul mijn taco tubs graag met een Mexicaans gekruide salade van kikkererwten, maïs en tomaat. Supergezond en zooo lekker!


Tacobakjes met kikkererwtensalade met mais en tomaat


5. Frisse salade van Hollandse garnalen met avocado, tomaat en citroen


Ik kom nog even terug op het thema garnalen met avocado. Maar dan heel anders: een salade van kleine Hollandse garnaaltjes. Zonder knoflook, maar mét tomaat, citroen, chilipeper en bieslook.

Serveer je salade met ciabatta, zachte dinerbroodjes, stokbrood, bagels of Turks brood.


Ciabatta met een verrukkelijke salade van Hollandse garnalen en avocado


6. Carpaccio van bresaola, Italiaans gedroogd rundvlees 


In de kersttijd is deze carpaccio in ons gezin een geliefd voorgerecht. Maar in de zomer skippen we alle zware kost die daarna komt en maken van onze carpaccio een hoofdgerecht. Het recept is dan voldoende voor 3 personen. Ik geef er dan wel brood - met wat zoute roomboter - en extra rucola bij; veel extra rucola. Reken op 75 gram per persoon.


Carpaccio van bresaola, Italiaans gedroogd rundvlees


Dat waren mijn koelegerechtentips voor vandaag. 


Morgen heb ik nog meer recepten voor je in petto. Op de foto hieronder zie je alvast een voorproefje!



Nog 6 koele gerechten voor warme dagen: zonder hete pannen!

donderdag 20 juni 2019

Pastasalade met tonijn en knapperige groenten: zomer op je bord!

Krijgen jullie ook zo'n trek van onderstaande foto? 


Mijn pastasalade met tonijn en knapperig verse groenten is echt een must deze zomer!


Recept Pastasalade met tonijn en knapperige groenten



Weten jullie wat een van de leukste aspecten is van het foodbloggersbestaan? 

Dat je onbekritiseerd zoveel serviesgoed en bestek mag verzamelen als je wilt!

Voordat ik met mijn voormalige kookwebsite (Menu op Maat) en dit blog begon, moest ik me altijd zó inhouden in kookwinkels en brocantezaakjes. Nu is het de gewoonste zaak van de wereld dat ik daar af en toe uitgebreid mijn slag sla! Alles voor een mooie blogfoto, niet waar?!


Sterker nog: familie en vrienden verzamelen mee! 


Komen ze ergens - waar ook ter wereld! - een fraai bord, een elegante schaal, een karakteristieke kom of een grappige mok tegen? Niet gedraald: met die culinaire bagage doen we Machteld een enorm plezier!

"Inpakken graag!"

Mijn nieuwste aanwinst heeft niet lang ongebruikt in de kast gestaan: die heb ik gelijk ingewijd. Al de dag nadat ik hem gekregen had. Dierbare vrienden namen hem voor me mee uit Portugal: een zeer fotogenieke schaal met bijbehorende kom.

Obrigada!!


Het lijkt wel of de schaal speciaal gemaakt is voor mijn pastasalade. 


Ik zag de foto ervan al in mijn hoofd voordat ik er daadwerkelijk mee aan de slag ging.

De kleur van de rand van het schaaltje komt exact overeen met die van de verse blaadjes basilicum en de knapperige blokjes paprika.

De stukjes rode tomaat zorgen voor een mooi contrast. Groen en rood zijn complementaire kleuren; die doen het altijd goed samen in één schotel.

Het diepe zwart van de vrolijk blozende olijven komt terug in de servetjes. Ook weer een cadeautje, dit keer van mijn dochter. De olijven geven niet alleen het gerécht body en een bite, maar ook het plaatje!

En dan zijn er - last but not least - de tere tinten van de pasta en de tonijn. Die brengen het geheel in balans.

De zomer spat van de foto af, vinden jullie ook niet?!


Overigens is hij een echte aanrader, mijn pastasalade.


Makkelijk, snel én verrukkelijk fris! Daarom hieronder het recept.

Alleen jammer dat jullie eerst naar Portugal zullen moeten afreizen voor de schaal...


Recept Pastasalade met tonijn en knapperige groenten: zomer op je bord!



Pastasalade met tonijn en knapperige groenten: zomer op je bord!


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:

  • 400 gram penne
  • zout naar smaak
  • 4 blikjes tonijn in zonnebloemolie, afgegoten en in vlokken verdeeld
  • 150 gram zwarte olijven
  • 300 gram rijpe tomaten
  • 1 flinke rode ui
  • 2 groene paprika's 
  • 1 rode paprika 
  • een ruime hoeveelheid verse basilicumblaadjes
  • witte balsamicoazijn naar smaak
  • extra vergine olijfolie
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Kook de pasta in ruim water met zout beetgaar en spoel hem in een vergiet af met koud water. 
  2. Verwijder ondertussen de pitjes uit de tomaten. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
  3. Snipper de ui.
  4. Snijd de paprika's in kleine blokjes.
  5. Vermeng alle ingrediënten. Pas de hoeveelheden azijn en olie aan aan je eigen smaak. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe.

Tips:

  1. Witte balsamicoazijn smaakt heel anders, lichter en frisser, dan rode balsamicoazijn. En de kleur is veel geschikter voor een lichte pastasalade.
  2. Wil je de pasta op zich wat meer smaak geven, kook hem dan niet met zout, maar met water waar je een paar vleesbouillonblokjes in opgelost hebt. 
  3. Deze pastasalade is ook erg lekker op een tafel vol met tapas! Of neem hem mee als je gaat picknicken; maak hem dan pas vlak voor het serveren af met de azijn en de olie.
  4. Nog meer recepten voor zomerse maaltijdsalades? Wat dacht je van een krieltjessalade met warmgerookte zalm, dille-honingdressing en waterkers, een Limburgse koude schotel, een maaltijdsalade van gemarineerde garnalen, artisjokkenharten en kruidensla of een vegetarische Mexicaanse salade van kikkererwten, maïs en tomaat geserveerd in taco tubs? Volg de link 'maaltijdsalade' voor nog meer ideeën!

Krieltjessalade met warmgerookte zalm


Limburgse koude schotel, huzarensalade


Maaltijdsalade van gemarineerde garnalen en artisjokkenharten


Taco tubs met vegetarische Mexicaanse kikkererwtensalade


vrijdag 14 juni 2019

Zoete high tea sandwiches met honing-rumboter en geroosterde noten

Ben jij al fan van zoete high tea sandwiches? Wij in elk geval wel! We serveren ze bij de derde - zoete - gang van onze high teas of bij speciale brunches. Of (heel) soms zelfs zo maar, als tussendoortje... 😉

Ik postte op dit blog al eens eerder het recept voor mijn krentenbroodsandwiches met Grand-Marnier-boter. Die zijn zo lekker!

Vandaag een vergelijkbaar recept: voor vrolijke driehoekige sandwiches van zacht wittebrood met luchtig geklopte honing-rumboter en krokante noten. 


Daarvoor geldt maar één advies: meteen maken! 

En dan genieten!


Recept Zoete high tea sandwiches met honing-rumboter en geroosterde noten


Zoete high tea sandwiches met honing-rumboter en geroosterde noten


Ingrediënten voor 20 kleine high tea sandwiches:

  • 1 portie honing-rumboter (zie mijn vorige blog)
  • 10 sneetjes dun gesneden wit casinobrood zonder korstjes (of nog lekkerder - als je ze kunt krijgen - een paar plakken pane per tramezzini)
  • ±150 gram gemengde geroosterde noten, ongezouten (ik gebruikte deze keer een mengsel van macadamianoten, pecannoten en amandelen)

Bereiding:

  1. Zorg ervoor dat je honing-rumboter lekker zacht is. Maak hem dus vers of neem hem op tijd uit de koelkast.
  2. Hak de noten grof.
  3. Snijd 10 vierkante sneetjes van je pane per tramezzini, als je die gebruikt. 
  4. Besmeer elk sneetje met een laagje honing-rumboter. 
  5. Beleg de helft van de sneetjes met een gulle hoeveelheid noten.
  6. Dek af met de resterende sneetjes.
  7. Snijd van elke sandwich 4 kleine driehoekjes. Mijn ervaring is dat dat het makkelijkste gaat met een vlijmscherp glad vleesmes. Veeg tussendoor regelmatig je mes af, zodat de snijkanten van je sandwiches 'schoon' blijven.
  8. Serveer je sandwiches bij voorkeur binnen een uur na het bereiden. Dek ze in de tussentijd af met huishoudfolie om uitdrogen te voorkomen. 

Tips:

  1. Aanvulling: tegenwoordig kun je behalve bij diverse groothandels ook bij de Jumbo het sandwichbrood kopen dat ik gebruikte voor de foto.
  2. Zelf je casinobrood dun snijden? Volg de rode link en bekijk de tips in mijn eerdere blog!
  3. Op mijn blog vind je nog veel meer recepten voor een heerlijke high tea. Volg ook hiervoor de rode link.
  4. Alvast bekijken hoe honing-rumboter er uitziet? Hieronder een foto! En vooruit: dan ook nog eentje van de krentenbroodsandwiches waar ik het hierboven in de inleiding over had!

Luchtige honing-rumboter


High tea sandwiches van krentenbrood met Grand-Marnier-boter


dinsdag 11 juni 2019

Honing-rumboter: verleidelijke zoete boter met een tic!

Honing-rumboter. De naam zegt het eigenlijk al: dat is roomboter met honing en rum erdoor. 


Niet zomaar erdoorheen geroerd, maar luchtig geklopt tot een soort fluffy crème. Echt fantastisch!


Lees snel door als je wilt weten hoe ik op het idee kwam voor deze lekkernij. Ook vertel ik je wat je er allemaal mee kunt doen. En natuurlijk vind je hieronder het volledige recept!


Recept Honing-rumboter


Heb je wel eens gehoord van brandy butter? 


Zelf proefde ik hem voor het eerst toen ik in het buitenland woonde. Bij een Britse vriendin.


Wat is brandy butter? 


Dat is niet zo ingewikkeld: het is zoete roomboter, romig en luchtig geklopt met brandy. 

Of beter nog: met een goede cognac! 

Britten eten hem bij voorkeur tijdens de kerst. Ze laten de koude boter smelten over warm kerstgebak, zoals een Christmas pudding of mince pies.


Wat is de zoetstof in brandy butter? 


Over het algemeen is dat poedersuiker. Die lost makkelijk op in de boter. Zo wordt de structuur mooi glad en zacht.


Hoe kun je variëren met deze heerlijke brandy butter? 


Ik deed al eens eerder een poging en maakte Grand-Marnier-boter door de cognac te vervangen door... nou ja, dat begrijp je!


Grand-Marnier-boter


Verrukkelijk! Vooral op mijn krentenbroodsandwiches of - ook weer tijdens de kerst - op een lekkere punt Italiaanse panettone.


Sandwiches van krentenbrood met Grand-Marnier-boter



Kerstontbijt: Italiaanse panettone met Grand-Marnier-boter




Of ik nog meer variaties ken? 


Jazeker! Laatst nog verving ik de poedersuiker door honing en de cognac door rum. En ik voegde een klein beetje zout toe om de honingsmaak nog intenser te maken.


Hoe smaakte mijn honing-rumboter? 


Zo lekker dat ik moeite moest doen om de kom niet meteen leeg te snoepen...


Waar kun je mijn honing-rumboter mee combineren? 


De mogelijkheden zijn legio: pannenkoeken, flensjes, scones, cake, notenbrood, chocoladebrood, bagels, muffins. 

Of - ook weer typisch Brits - high tea sandwiches. Zoete! 

Herinner je je nog dat ik een paar weken geleden een blog schreef over allerlei soorten zoete sandwiches?

In mijn volgende blog zal ik je het recept geven voor zachte high tea sandwiches met honing-rumboter en geroosterde noten. Dus verlies deze site niet uit het oog!


High tea sandwiches met honing-rumboter en noten


Wat is het recept voor mijn honing-rumboter? 


Dat komt er nu aan. Geniet ervan!

En hou je vingers in de gaten. Want die zijn na het eerste likje niet meer onder controle te houden...


Recept Honing-rumboter: verleidelijke zoete boter met een tic!


Honing-rumboter: verleidelijke zoete boter met een tic!


Ingrediënten:

  • 125 gram zachte roomboter
  • ±5 eetlepels vloeibare honing (naar smaak)
  • een flinke snuf zout
  • ±3 eetlepels bruine rum (naar smaak; gebruik niet te veel i.v.m. de structuur van de boter)

Bereiding:

  1. Klop de boter romig samen met de honing en het zout. Hij moet heerlijk licht en luchtig worden.
  2. Schenk de rum bij het mengsel en blijf ondertussen doorkloppen. Hoe beter je klopt, hoe beter de rum in de honingboter wordt opgenomen. 
  3. Proef en voeg eventueel nog wat extra honing, zout of rum toe.

Tips:

  1. Laat het zout niet achterwege: zout en honing zijn een match made in heaven net zoals zout en karamel!
  2. Je honing-rumboter is het allerlekkerst op de dag dat je hem maakt. Wil je hem toch bewaren, schep hem dan in een schone pot en zet deze in de koelkast. 
  3. Snoepen er kinderen mee? Maak voor hen een portie zonder rum.

maandag 3 juni 2019

Bagels met gerookte kip, rookamandelen, bacon en honing-mosterdsaus

Walnoten, pecannoten, hazelnoten, amandelen, macadamianoten, cashewnoten, pistachenootjes... Ik gebruik graag noten in mijn recepten!

Niet alleen voor zoet gebak, zoals bijvoorbeeld mijn walnotentulband of brownies. Maar ook voor hartige gerechten. Wat dacht je van een salade van gerookte eendenborst met een kruisbessendressing en stukjes walnoot of versgebakken kalfssaucijzenbroodjes met pistachenootjes?

Vandaag wil ik nog een recept toevoegen aan mijn lijstje met notengerechten: zomerse bagels besmeerd met frisse honing-mosterdsaus en belegd met gerookte kip, bacon én rookamandelen. De amandelen zorgen voor een heerlijke crunch en ze versterken de hartige rooksmaak van het gerecht!


Recept Bagels met gerookte kip, rookamandelen, bacon en honing-mosterdsaus


Bagels met gerookte kip, rookamandelen, bacon en honing-mosterdsaus


Ingrediënten voor een hoofdgerecht of lunchgerecht voor 4 personen:


Voor de broodjes:

  • 4 bagels (ik gebruikte deze keer de heerlijke bagels met zaadjes van Bagels & Beans)
  • 300 à 400 gram gerookte kipfilet
  • 8 dikke plakken bakbacon 
  • 1 eetlepel vloeibare margarine
  • 4 mooie blaadjes kropsla
  • 150 gram gezouten rookamandelen
  • versgemalen zwarte peper

Voor de honing-mosterdsaus:

  • 8 flinke eetlepels mayonaise van een goede kwaliteit (zelfgemaakt is het allerlekkerst!)
  • ±1 eetlepel vloeibare honing (naar smaak)
  • ±2 eetlepels niet te pikante grove mosterd (naar smaak; ik gebruik graag Limburgse mosterd)
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Maak eerst het sausje door alle ingrediënten door elkaar te roeren. Proef en voeg eventueel nog een beetje van een of meer van de ingrediënten toe.
  2. Bak de bacon krokant in een beetje margarine. 
  3. Snijd de kipfilets in dunne plakjes.
  4. Snijd de bagels open. Besmeer beide kanten met een laagje honing-mosterdsaus.
  5. Beleg de onderkanten met achtereenvolgens een handje rookamandelen, een blaadje sla, 2 plakjes bacon en een gulle hoeveelheid gerookte kipfilet. 
  6. Maal er wat zwarte peper overheen.
  7. Dek de broodjes af met de bovenkantjes van de bagels. 
  8. Garneer je bagels met nog wat extra gerookte amandelen. Serveer meteen. 

Tip:

  1. Heb je nog wat honing-mosterdsaus over? Die is ook erg lekker bij frietjes of gehaktballen!
  2. Nog meer recepten met noten? Volg de link 'noten'!

Recept Honing-mosterdsaus



Verse friet



Echte Limburgse gehaktballen



Brood met hoing-mosterdsaus en een Limburgse gehaktbal