Je uitstapje wordt nog gezelliger met een goedgevulde picknickmand!
Maar wat stop je in die picknickmand?
Hieronder een tiental recepten voor de allergezelligste picknickgerechten. Welke kies jij? Of maak je ze misschien allemaal?
Tip: bij een picknick voor veel personen kun je de kook- en baktaken verdelen!
1. Stoere boterhammen met zelfgemaakt Limburgs gehakt en mosterdmayonaise.
Je maakt ze - als je dat wilt - al een dag voor je uitstapje: je echte Limburgse gehaktballen. Na afkoeling snijd je alle ballen in gulle plakken en daarmee beleg je je boterhammen. Voor nog meer smaak besmeer je je brood ook nog met Limburgse honing-mosterdsaus.
Voor de foto liet ik mijn boterhammen open, zodat je het beleg goed kunt zien. Maar voor een picknick maak je er natuurlijk een dichte sandwich van. Die kun je makkelijker meenemen!
Ik voorspel je nu al: alle picknickers vinden deze Limburgse boterhammen fantastisch!
Picknicktips:
voorbereiden: gehaktballen en saus dag van tevoren maken en koelen
afmaken: vóór picknick boterhammen smeren, beleggen en goed afdekken
meenemen: bij voorkeur, maar niet noodzakelijk, gekoeld
2. Liever een broodje? Deze dinerbroodjes met kruidenomelet en krokant gebakken Zeeuws spek zijn ideaal voor een picknick!
Als je dat beter uitkomt, kun je de omelet en het spek al een dag eerder bakken. Bewaar alles in de koelkast en maak je broodjes vlak voor vertrek helemaal af!
Picknicktips:
voorbereiden: omelet en spek dag van tevoren bakken en koelen
afmaken: vóór picknick broodjes smeren, beleggen en goed afdekken
meenemen: bij voorkeur gekoeld
3. Wat ogen ze elegant, deze sandwiches met tonijnsalade!
En natuurlijk smaken ze ook verfijnd!
Je maakt je tonijnsalade op smaak met chilipeper, bieslook en... een paar lepels krokante en zoete maïskorrels. Verrukkelijk!
Picknicktips:
voorbereiden: tonijnsalade dag van tevoren maken en koelen
afmaken: voor picknick sandwiches beleggen en goed afdekken
meenemen: bij voorkeur gekoeld
4. Dit vindt iedereen lekker: een frisse huzarensalade!
De belangrijkste ingrediënten voor mijn huzarensalade: aardappels (natuurlijk), goudbruin gebraden en in stukjes gesneden varkensfilet, augurken (én het vocht waarin ze ingemaakt zijn), Granny Smith-appels, erwtjes, platte peterselie en een beetje mayonaise. Heerlijk!
Als je dat wilt, kun je je huzarensalade combineren met een paar plakken goede ham.
Picknicktips:
bereiden: salade dag van tevoren maken en koelen
meenemen: gekoeld
5. Lekker dippen: gegrilde reepjes kipfilet en allerlei soorten rauwkost met zelfgemaakte knoflooksaus!
De kipfiletreepjes marineer je eerst een aantal uren. En daarna rooster je ze in de grillpan (of op de BBQ als je dat wilt). Omdat ze koud net zo lekker zijn als warm, kun je ze makkelijk een dagje in de koelkast bewaren voordat je op stap gaat.
Ook de knoflooksaus maak je al een dag eerder. En als je dat beter uitkomt, kun je dan ook al de dipgroenten snijden. Wat vind je het lekkerst? Staafjes wortel, komkommer of bleekselderij? Of kleurige reepjes paprika? Kleine tomaatjes? Radijsjes? Aan jou de keus!
Picknicktips:
bereiden: de kip, de saus en de rauwkost een dag van tevoren maken en koelen
meenemen: gekoeld
6. Lekker bij de gehaktboterhammen: vrolijke wortelsalade met een honing-mosterddressing!
Schep de worteltjes en de dressing pas door elkaar vlak voordat je je salade serveert, dus op je picknickplekje. Zo blijven de worteltjes heerlijk knapperig en vers!
Picknicktips:
voorbereiden: dressing dag van tevoren maken en koelen
meenemen: bij voorkeur gekoeld
afmaken: salade mengen tijdens de picknick
7. Misschien wel het hoogtepunt van je picknick: je picknickvlaai!
Wat een picknickvlaai is? Dat is een kruimelvlaai - greumelkesvlaai noemen we hem in Limburg - met extra veel kruimeltjes, meer dan er op een 'gewone' vlaai gaan.
Limmmburgs lekker! Moet ik nog meer zeggen?
Picknicktips:
bereiden: de vlaai een dag van tevoren bakken, af laten koelen en afdekken
meenemen: ongekoeld
8. Deze muffins heten dan wel 'ontbijtkoekmuffins', je kunt ze ook omdopen tot 'picknickmuffins'!
Want tijdens een picknick smaken ze net zo lekker als tijdens het ontbijt! Je bakt ze met je zelf samengestelde ontbijtkoekkruiden - of eigenlijk zijn het specerijen - en je garneert ze met honingglazuur, walnoten, sukade en greinsuiker. Een traktatie!
Picknicktips:
bereiden: muffins de dag van tevoren bakken, af laten koelen en afdekken
meenemen: ongekoeld
9. Nog meer sandwiches, maar dan zoete: krentenbroodsandwiches met Grand-Marnier-boter!
Gezellige driehoekige sandwiches van krentenbrood met een verrukkelijk beleg: een romig en luchtig botertje op smaak gemaakt met niet alleen suiker, maar ook nog een flinke scheut Grand Marnier!
Engelse sandwiches met de Franse slag, zogezegd!
Meestal eten wij deze bij een high tea. Maar niemand zal klagen als je erop trakteert tijdens je picknick!
Picknicktips:
voorbereiden 1: Grand-Marnier-boter de dag van tevoren al maken en koelen
voorbereiden 2: boter uur vóór bereiden uit koelkast nemen om zacht te laten worden
afmaken: sandwiches maximaal enkele uren voor je picknick besmeren, snijden en goed afdekken
meenemen: bij voorkeur, maar niet noodzakelijk, gekoeld
10. En als afsluiter nog een toetje... of is het meer een drankje? Deze dronken aardbei-appelsalade is in elk geval erg lekker!
Dit is het enige gerecht dat je niet een dag van tevoren al kunt voorbereiden. Idealiter laat je je aardbeien en appelblokjes een uur marineren. Neem je salade mee in een goed afgesloten diepvriesdoos. Hij is het lekkerst koud, dus een koelbox komt ook van pas.
Picknicktips:
bereiden: fruitsalade een uur voor het serveren maken en koelen
meenemen: bij voorkeur gekoeld