Pagina's

zaterdag 25 maart 2023

Vederlichte sandwiches van citroencake gevuld met verleidelijke, zachte frambozenroom: een delicaat gerechtje voor je high tea!


Dit jaar gaan wij tijdens de paasdagen weer highteaën. Ja, dat lees je goed: weer! Want dat doen we heel vaak op eerste of tweede paasdag. Stiekem vinden wij een paas-high tea nóg feestelijker en nóg lekkerder dan een paasbrunch!

Ik heb ook al een voorlopig menu in mijn hoofd. Nieuwsgierig? Wat dacht je van de volgende lekkernijen:

  • een amuse van een hartig soesje gevuld met roerei en gerookte zalm
  • zelfgebakken roomboter-dinerbroodjes met filet américain uit eigen keuken en
  • nog zo'n portie broodjes maar dan belegd met kruidenomelet en krokant gebakken Zeeuws spek
  • misschien nog wat tonijnsandwiches met maïs en een Spaanse pepertje
  • daarna verse scones met de eerste voorjaarsaardbeien en slagroom
  • en als laatste gang brosse chocolate chip cookies met pecannoten,
  • een selectie chocoladepaaseitjes van onze bakker en...
  • de zoete sandwiches van het recept van vandaag: driehoekjes van dunne, vederlichte sneetjes citroencake met een vulling van fruitige frambozenroom! 

Wij vermaken ons wel het komende paasweekend! Ik wens jullie ook fantastische paasdagen toe!



Recept: zo maak je zelf vederlichte sandwiches van citroencake gevuld met verleidelijke, zachte frambozenroom, een delicaat gerechtje voor je high tea!



Vederlichte sandwiches van citroencake gevuld met verleidelijke, zachte frambozenroom



Ingrediënten voor 24 à 30 zoete high tea sandwiches:

  • 1 citroencake (zie het recept in een eerder blog)
  • 8 eetlepels zelfgemaakte frambozenpuree, frambozencoulis (zie het recept in een van mijn eerdere blogs)
  • 1/4 liter slagroom
  • 6 eetlepels poedersuiker

Bereiding:

  1. Bak eerst je citroencake en maak de frambozencoulis. Beide moeten goed afgekoeld zijn voordat je verder kunt gaan met het recept; om die reden maak ik ze vaak een dag eerder. 
  2. Klop de slagroom stijf samen met de 6 (afgestreken) eetlepels poedersuiker.
  3. Spatel de frambozencoulis voorzichtig door de room. De room is klaar zo gauw het mengsel homogeen van kleur is; roer niet te lang door, want dan verlies je te veel lucht uit je room.
  4. Snijd de cake in 24 à 30 dunne plakjes; dunner dan je normaal een cake zou snijden.
  5. Besmeer de helft van de cakeplakjes met een gulle laag frambozenroom. Dek de cakesandwiches af met de andere helft van de plakjes. 
  6. Snijd je sandwiches zoals je ze zelf het liefste wilt serveren. Je kunt ze bijvoorbeeld halveren - met de korstjes er nog aan - en ze daarna op een high tea-etagère leggen. Snijden gaat het makkelijkste met een vlijmscherp vleesmes (zonder karteltjes!). Snijd voorzichtig en druk niet te hard op je mes en de sandwiches.Veeg regelmatig je mes even af met een velletje keukenpapier, zodat de snijvlakken van je sandwiches mooi clean blijven. 
  7. Wil je nóg elegantere sandwiches? Snijd er dan de korstjes vanaf en snijd je sandwiches in mooie driehoekige vormpjes; zoals ik dat heb gedaan voor mijn foto dus! In mijn keuken liggen altijd wel liefhebbers op de loer om van de afsnijsels te proeven... 😉

Tips:

  1. Je cakesandwiches zijn het lekkerst als je ze binnen een uur na het vullen opeet! 
  2. Bak ook eens een chocoladecake en maak hier cakesandwiches met frambozenroom van.
  3. Wij zijn helemaal weg van zoete sandwiches; van cake, van rozijnenbrood of van sandwichbrood. Jij ook? Kijk dan ook eens naar de volgende recepten:

maandag 20 maart 2023

Zo maak je zelf frambozencoulis: verrukkelijk voor je desserts en gebak!

Frambozen. Ik ben er dol op. En ik bak en kook er graag mee!

Ze zijn zacht zoet, ze hebben een fris zuurtje, ze zijn heerlijk aromatisch. Allemaal eigenschappen die hen bij uitstek geschikt maken voor allerlei culinaire toepassingen.

Frambozen zijn erg lekker rauw; versgeplukt in mijn eigen tuin! Maar ik gaar ze ook regelmatig. Ik maak er dan een vruchtenpuree van, een coulis. 

Hieronder leg ik je uit hoe je zelf in een handomdraai zo'n fruitige frambozencoulis maakt. 


Ga snel naar het recept. Of lees eerst nog even waar ik mijn frambozencoulis zoal voor inzet!


Recept: zo maak je zelf frambozencoulis, verrukkelijk voor je desserts en gebak!



Voor welke gerechten gebruik je een frambozencoulis?


Een fruitige frambozenpuree smaakt voortreffelijk bij onder andere:


Schep ook eens een keer een beetje frambozencoulis door een vinaigrette (in plaats van honing of suiker). Erg lekker bij een salade van krulandijvie, beetgaar gekookte haricots verts en geroosterde pijnboompitjes.

Hou je van wild? Een paar lepels frambozencoulis door je jus of saus maken je wildgerecht helemaal af! 

En dan nog een laatste tip: binnenkort heb ik een verrukkelijk recept voor je voor cakesandwiches gemaakt van dunne plakjes citroencake, gevuld met fruitige frambozenroom


Een delicaat gerechtje voor een feestelijke high tea. Misschien wel voor je paas-high tea. Hoe dan ook, voor die frambozenroom heb je een flinke portie frambozencoulis nodig!



Recept: luchtige cakesandwiches voor je high tea gevuld met verrukkelijke frambozenroom


Zelfgemaakte frambozencoulis voor je desserts en gebak

Ingrediënten: 

  • 250 gram (diepvries)frambozen
  • 80 à 100 gram poedersuiker
  • 3 eetlepels water

Bereiding:

  1. Vermeng alle ingrediënten in een pan en breng het geheel aan de kook.
  2. Laat het fruit 5 minuten zachtjes doorkoken; roer af en toe. De frambozen worden ondertussen lekker zacht en de vloeistof kookt een klein beetje in.
  3. Hang een zeef in een kom en schenk het fruitmengsel in de zeef. 
  4. Druk de frambozen met een spatel of een lepel door de zeef. Zo pureer je je fruit en tegelijkertijd verwijder je de pitjes. Wat je overhoudt in de kom is een zachte, gladde fruitsaus, een coulis. Vergeet niet de restjes vruchtenpuree aan de onderkant van de zeef eraf te schrapen!
  5. Laat je frambozencoulis afkoelen en bewaar hem tot gebruik afgedekt in de koelkast. 

Tips:

  1. Diepvriesframbozen zijn vaak veel goedkoper dan verse frambozen. En in een coulis proef je het verschil niet. Dus ga ik meestal voor ingevroren frambozen!
  2. Je kunt je frambozencoulis heel goed invriezen; in kleine diepvriesdoosjes en zelfs in ijsblokjesvormen of ijsblokzakjes. Ideaal!

woensdag 8 maart 2023

Slawraps gevuld met pittige selderijsalade, gerookte kipfilet en pecannoten, geserveerd met Limburgse aardappelpannenkoekjes


Als ik een menu bedenk voor een speciaal etentje, besteed ik steevast wat extra aandacht aan het voorgerecht


Want het voorgerecht, dát is als het ware mijn visitekaartje. Het geeft meteen aan: dit kunnen jullie van mij verwachten!

En bovendien zet het ook in één keer de toon voor de rest van de avond. Gaan we vanavond oosters eten; of misschien wel Spaans, Grieks, Italiaans of Argentijns? Of laat ik wat gerechten uit mijn geboortestreek Limburg de revue passeren? Ga ik mijn gasten iets traditioneels voorzetten of kunnen ze alvast anticiperen op wat meer experimentele gerechten?

Vaak kies ik bij etentjes voor meer dan 6 personen voor traditioneel. Want dat wordt door vrijwel iedereen wel gewaardeerd, ook door gasten met niet al te veel restaurant- of reiservaring. Maar... ze moeten wel altijd rekening houden met een Machteld-twist! 

Dat is ook het geval met het voorgerecht dat ik jóu vandaag voorschotel. De selderijsalade, de gerookte kip, een aardappelgarnituurtje: allemaal bekende smaken. 

Maar proef je het gerecht echt goed, dan ontwaar je na de eerste hap al het Machie-stempel dat ik op dit voorgerecht heb gedrukt. 

  • Die selderijsalade, die is niet standaard, maar vermengd met wortelreepjes en aangemaakt met een heel speciale dressing met de pit van mierikswortel en het karamelachtige zoetje van ahornsiroop. 
  • Bovendien serveer ik hem - niet alledaags - in een wrap van frisse romainesla
  • Pecannoten zorgen voor de nodige crunch. 
  • En die crunch, die kom je ook weer tegen in het aardappelgerechtje, want dat zijn kleine krokant gebakken pannenkoekjes van geraspte aardappel. De zogenaamde riefkeukskes uit mijn geliefde Limburg. 
  • Sappige reepjes gerookte kip verbinden de salade met het aardappelgarnituur. 

Heerlijk! Zo vonden mijn gasten laatst. Ik hoop dat jij er ook zo over denkt. Veel plezier met het recept voor dit feestelijke voorgerecht!


Recept voor voorgerecht of lunchgerecht: slawraps gevuld met pittige selderijsalade, gerookte kipfilet en pecannoten, geserveerd met Limburgse aardappelpannenkoekjes


Slawraps gevuld met pittige selderijsalade, gerookte kipfilet en pecannoten, geserveerd met Limburgse aardappelpannenkoekjes



Ingrediënten voor een feestelijk voorgerecht voor ±8 personen:

  • 1 portie kleine Limburgse aardappelpannenkoekjes, riefkeukskes (zie een eerder blog)
  • 8 mooie, holle blaadjes van 1 klein kropje romainesla of little gem, gewassen en gedroogd
  • 250 gram schoongemaakte en geraspte knolselderij (lees even mijn recept voor selderijsalade als je nog nooit eerder knolselderij hebt geraspt)
  • 75 gram geschilde en geraspte worteltjes
  • 15 gram platte peterselie
  • 1 portie mosterddressing met mierikswortel en maple syrup (zie een eerder blog)
  • 2 gerookte kipfilets
  • 1 ons pecannoten
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Bak eerst de Limburgse riefkeukskes. Je hebt 2 à 3 pannenkoekjes nodig per persoon, afhankelijk van de maat van je pannenkoekjes.
  2. Maak ondertussen de selderij en de worteltjes schoon en schil ze. Rasp de groenten met behulp van de grove raspschijf van je keukenmachine. Hak de peterselie grof.
  3. Schep de groenten en de kruiden door elkaar en vermeng ze met de mosterddressing.
  4. Snijd de kipfilets in dunne reepjes.
  5. Hak de pecannoten grof.
  6. Plaats op elk bord een blaadje romainesla en vul het met achtereenvolgens een paar lepels selderij-wortelsalade, wat reepjes kipfilet en een lepeltje gehakte noten. Leg er een paar warme, krokant gebakken aardappelpannenkoekjes naast. Strooi nog wat extra kipreepjes en noten over je gerecht. Maal er een beetje zwarte peper overheen.
  7. Serveer meteen.

Tips:

  1. Uiteraard kun je dit gerecht ook als lunchgerecht serveren. De hoeveelheid is dan voldoende voor 3 à 4 personen. 
  2. Of serveer de slawraps zonder de aardappelpannenkoekjes. Als amuse of als onderdeel van een hapjestafel of koud buffet
  3. Ben je een liefhebber van voorgerechten met een salade? Dan vind je de volgende recepten misschien ook wel lekker: een Spaanse tonijnsalade, ensalada rusa con atún, een salade van gerookte kalkoen met dadels en een vijgendressing, een Griekse boerensalade met gemarineerde feta en een pittige salade van Hollandse garnalen met avocado en tomaat.

Recept: zo maak je zelf een verrukkelijke Spaanse aardappel-tonijnsalade!

Recept: een culinaire salade van gerookte kalkoen en een heel speciale dressing

Recept: deze Griekse salade smaakt perfect als voorgerecht voor een mediterraan etentje!

Recept: een tapa-achtige salade van Hollandse garnalen met avocado, tomaten en een chilipepertje