Pagina's

woensdag 8 maart 2023

Slawraps gevuld met pittige selderijsalade, gerookte kipfilet en pecannoten, geserveerd met Limburgse aardappelpannenkoekjes


Als ik een menu bedenk voor een speciaal etentje, besteed ik steevast wat extra aandacht aan het voorgerecht


Want het voorgerecht, dát is als het ware mijn visitekaartje. Het geeft meteen aan: dit kunnen jullie van mij verwachten!

En bovendien zet het ook in één keer de toon voor de rest van de avond. Gaan we vanavond oosters eten; of misschien wel Spaans, Grieks, Italiaans of Argentijns? Of laat ik wat gerechten uit mijn geboortestreek Limburg de revue passeren? Ga ik mijn gasten iets traditioneels voorzetten of kunnen ze alvast anticiperen op wat meer experimentele gerechten?

Vaak kies ik bij etentjes voor meer dan 6 personen voor traditioneel. Want dat wordt door vrijwel iedereen wel gewaardeerd, ook door gasten met niet al te veel restaurant- of reiservaring. Maar... ze moeten wel altijd rekening houden met een Machteld-twist! 

Dat is ook het geval met het voorgerecht dat ik jóu vandaag voorschotel. De selderijsalade, de gerookte kip, een aardappelgarnituurtje: allemaal bekende smaken. 

Maar proef je het gerecht echt goed, dan ontwaar je na de eerste hap al het Machie-stempel dat ik op dit voorgerecht heb gedrukt. 

  • Die selderijsalade, die is niet standaard, maar vermengd met wortelreepjes en aangemaakt met een heel speciale dressing met de pit van mierikswortel en het karamelachtige zoetje van ahornsiroop. 
  • Bovendien serveer ik hem - niet alledaags - in een wrap van frisse romainesla
  • Pecannoten zorgen voor de nodige crunch. 
  • En die crunch, die kom je ook weer tegen in het aardappelgerechtje, want dat zijn kleine krokant gebakken pannenkoekjes van geraspte aardappel. De zogenaamde riefkeukskes uit mijn geliefde Limburg. 
  • Sappige reepjes gerookte kip verbinden de salade met het aardappelgarnituur. 

Heerlijk! Zo vonden mijn gasten laatst. Ik hoop dat jij er ook zo over denkt. Veel plezier met het recept voor dit feestelijke voorgerecht!


Recept voor voorgerecht of lunchgerecht: slawraps gevuld met pittige selderijsalade, gerookte kipfilet en pecannoten, geserveerd met Limburgse aardappelpannenkoekjes


Slawraps gevuld met pittige selderijsalade, gerookte kipfilet en pecannoten, geserveerd met Limburgse aardappelpannenkoekjes



Ingrediënten voor een feestelijk voorgerecht voor ±8 personen:

  • 1 portie kleine Limburgse aardappelpannenkoekjes, riefkeukskes (zie een eerder blog)
  • 8 mooie, holle blaadjes van 1 klein kropje romainesla of little gem, gewassen en gedroogd
  • 250 gram schoongemaakte en geraspte knolselderij (lees even mijn recept voor selderijsalade als je nog nooit eerder knolselderij hebt geraspt)
  • 75 gram geschilde en geraspte worteltjes
  • 15 gram platte peterselie
  • 1 portie mosterddressing met mierikswortel en maple syrup (zie een eerder blog)
  • 2 gerookte kipfilets
  • 1 ons pecannoten
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Bak eerst de Limburgse riefkeukskes. Je hebt 2 à 3 pannenkoekjes nodig per persoon, afhankelijk van de maat van je pannenkoekjes.
  2. Maak ondertussen de selderij en de worteltjes schoon en schil ze. Rasp de groenten met behulp van de grove raspschijf van je keukenmachine. Hak de peterselie grof.
  3. Schep de groenten en de kruiden door elkaar en vermeng ze met de mosterddressing.
  4. Snijd de kipfilets in dunne reepjes.
  5. Hak de pecannoten grof.
  6. Plaats op elk bord een blaadje romainesla en vul het met achtereenvolgens een paar lepels selderij-wortelsalade, wat reepjes kipfilet en een lepeltje gehakte noten. Leg er een paar warme, krokant gebakken aardappelpannenkoekjes naast. Strooi nog wat extra kipreepjes en noten over je gerecht. Maal er een beetje zwarte peper overheen.
  7. Serveer meteen.

Tips:

  1. Uiteraard kun je dit gerecht ook als lunchgerecht serveren. De hoeveelheid is dan voldoende voor 3 à 4 personen. 
  2. Of serveer de slawraps zonder de aardappelpannenkoekjes. Als amuse of als onderdeel van een hapjestafel of koud buffet
  3. Ben je een liefhebber van voorgerechten met een salade? Dan vind je de volgende recepten misschien ook wel lekker: een Spaanse tonijnsalade, ensalada rusa con atún, een salade van gerookte kalkoen met dadels en een vijgendressing, een Griekse boerensalade met gemarineerde feta en een pittige salade van Hollandse garnalen met avocado en tomaat.

Recept: zo maak je zelf een verrukkelijke Spaanse aardappel-tonijnsalade!

Recept: een culinaire salade van gerookte kalkoen en een heel speciale dressing

Recept: deze Griekse salade smaakt perfect als voorgerecht voor een mediterraan etentje!

Recept: een tapa-achtige salade van Hollandse garnalen met avocado, tomaten en een chilipepertje


Geen opmerkingen:

Een reactie posten