Ben je op zoek naar een origineel bijgerecht voor bij je
paasdiner?
Gevonden! Wat dacht je van mijn sappige tomaatjes uit de oven gevuld met kruidige, lichtpittige orzo? Je weet wel, die hele kleine pasta die er uitziet als rijst?
Orzotomaatjes - zo heb ik ze gemakshalve maar genoemd - smaken echt geweldig
bij paasgerechten als krokante
ovenkippetjes, luxe gegrilde tonijnsteaks, een mooi stuk
varkensgebraad
of een feestelijke lamsbout.
Ik wens je vrolijke paasdagen!
Orzotomaatjes: oventomaten gevuld met kruidige pasta!
Ingrediënten voor een klein bijgerecht voor 4 personen:
- 8 mooie, rijpe tomaten
- olijfolie
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- ±200 gram orzo aglio, olio e peperoncino, pasta op smaak gemaakt met knoflook, olijfolie, Spaanse peper en platte peterselie (zie het recept in een eerder blog; de hoeveelheid hangt een beetje af van de maat van je tomaten)
Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 190°C.
- Bereid de orzo aglio, olio e peperoncino.
- Halveer de tomaten.
- Schep de pitjes uit de tomaten en hol ze mooi uit. Gebruik hiervoor bij voorkeur een meloenbolletjeslepel; dan is dit klusje zo geklaard (zie de foto hieronder in tip 2)!
- Vet een grote ovenschaal in met een beetje olijfolie.
- Zet je tomaatjes naast elkaar in de schaal. Strooi er wat zout en versgemalen zwarte peper overheen.
- Bak de tomaatjes nét gaar in de oven. Dat duurt ongeveer 7 à 8 minuten.
- Neem de schaal even uit de oven en vul je tomaatjes elk met een flinke schep kruidige orzo.
- Zet de tomaten-pastaschotel nog 3 à 4 minuten in de oven om weer helemaal warm te worden.
- Serveer je orzotomaatjes meteen.
Een paar extra tips:
1. Voor degenen die niet precies weten wat orzo is: dat is een soort pasta. Zoals bijna alle pasta gewoon gemaakt van harde tarwe. Maar dan wel met de looks van een heel ander product: met die van rijstkorrels!
Orzo wordt vaak gegeten in pastaland Italië. En daarnaast is hij ook nog eens heel erg populair - en dat verwacht je misschien minder - in Griekenland. Ik schreef eerder al eens een blog over deze heerlijke pastasoort; volg het rode linkje hierboven.
2. Op de foto hieronder zie je in één oogopslag hoe je makkelijk en snel de tomaatjes uitholt voor je ovengerechtje.
Met een meloenbolletjesuitstekertje dus! In één vloeiende beweging schep je alle zaadlijsten en pitjes uit je gehalveerde tomaten!
Heb je nog geen meloenbolletjeslepel? Je schaft hem aan voor maar een paar euro. Doen!
3. Bij een uitgebreide maaltijd - met een voorgerecht en een dessert - is een klein bijgerecht als dit bij het hoofdgerecht voldoende.
Je hoeft dan maar 200 gram orzo te bereiden voor 4 personen. Ieder krijgt 4 halve, gevulde tomaatjes.
4. Serveer je geen voor- en nagerecht, dan kun je bij je maaltijd nog een ander koolhydraatgerecht serveren.
Maar overweeg ook eens wat meer orzo aglio, olio e peperoncino te maken (bijvoorbeeld 400 of 500 gram in totaal voor 4 personen) en het restje pasta (zonder tomaatjes dus) los in een kom op tafel te zetten.
Overigens eten wij op een doordeweekse dag deze vierpersoonshoeveelheid gevulde tomaatjes met z'n tweetjes helemaal op; wij houden van forse porties groente en kunnen wel 8 halve tomaatjes per persoon op! Dan hebben we natuurlijk geen andere bijgerecht meer nodig.
Het duurt nog zo’n 40 dagen tot het Pasen is. Maar ook voor u alvast smakelijke Paasdagen 😀
BeantwoordenVerwijderen