Wat heb jij gedaan op Woningsdag?
Hier in huis was het supergezellig. We vierden niet alleen de verjaardag van de koning, maar ook die van mijn man!
Eigenlijk was hij een paar dagen eerder echt jarig, maar toen was er geen tijd om te feesten. Het was business as usual voor hem: een 'gewone' thuiswerkdag dus. Druk, druk, druk met videovergaderen vanuit zijn coronakantoortje op zolder.
Maar goed: Woningsdag dus. Als traktatie bakte ik een luchtige chocoladecake, die ik omtoverde tot een feestelijke stapel drielaagscakesandwiches met twee vullingen. Eén van room en één van - oranje! - rum-abrikozenjam (het recept geef ik je een andere keer).
Later op de dag, zo tegen zessen, zetten we een heus digidinertje op stapel. Of moet ik het een FaceTime-etentje noemen? Elke dag veranderen de woorden die je hiervoor dient te gebruiken weer... Hoe dan ook, het werd echt een feestje met dochter en schoonzoon op afstand erbij!
Wat we aten? Dát had mijn man eerder al bepaald! Het moest en zou butter chicken worden. Die - geheel in Woningsdagstijl - ook nog eens gezellig oranjekleurig was!
Butter chicken is een medium-pikante Indiase kipcurry op smaak gemaakt met heeeel veel geurige specerijen, een flinke scheut room en een paar eetlepels lekker hartige cashewnotenpasta. Erbij serveerden we aromatische basmatirijst met kurkuma en korianderzaadjes. Smullen!
Wil je het recept? Misschien wel om het rond te sturen voor je eigen afstandsetentje? Scroll dan snel door. En eet smakelijk!
Tip: laat je niet afschrikken door de iets langere ingrediëntenlijst (ik heb
alle specerijen apart genoemd). Dit curryrecept is echt heel makkelijk!
Hoe maak je zelf Indiase butter chicken?
Ingrediënten voor een kipcurry voor 4 personen:
Voor de gemarineerde en gebraden kip:
- ±7 ons kipfilet
- 2 eetlepels zonnebloemolie voor de marinade
- 1 teentje knoflook uit de pers
- 1 theelepel geraspte gemberwortel (vers is lekker, maar uit een potje is wel heel handig)
- 1,5 theelepel gemalen komijn (djinten)
- 1,5 theelepel mild paprikapoeder
- 1,5 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
- 1 theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 1/2 theelepel garam masala
- 2 eetlepels citroensap
- zout naar smaak
- 2 eetlepels zonnebloemolie om de kipblokjes in te braden
Voor de saus:
- 3 eetlepels roomboter
- 2 flinke uien, gesnipperd
- 2 eetlepels honing
- 2 teentjes knoflook uit de pers
- 1 theelepel geraspte gemberwortel
- 3 theelepels gemalen korianderzaad (ketoembar)
- 2 theelepels gemalen komijn (djinten)
- 2 theelepels geelwortelpoeder (kurkuma)
- 2 theelepels garam masala
- 1 theelepel cayennepeper (of meer of minder naar smaak)
- 1 theelepel mild paprikapoeder
- 1/2 theelepel pikant paprikapoeder
- 100 gram tomatenpuree (uit een blikje)
- 80 gram cashewnotenpasta (uit pot)
- 1,5 à 2 eetlepels citroensap
- 1/2 liter water
- 1/4 liter slagroom (ongezoet en ongeklopt)
- een flinke bos platte peterselie, fijngehakt
- 3 eetlepels fijngehakte verse koriander
- zout naar smaak
Erbij:
- 4 kopjes ongekookte basmatirijst
- 6 kopjes water
- zout
- eventueel geelwortelpoeder
- eventueel een paar theelepels hele korianderzaadjes
Bereiding:
- Snijd de kipfilets in niet te kleine blokjes
- Verwarm voor de marinade de zonnebloemolie in een pan en fruit hierin zachtjes de knoflook en de gemberwortel. Na een minuut mogen alle specerijen erbij vanaf de komijn tot en met de garam masala. Fruit de specerijen even heel zachtjes mee, totdat ze heerlijk geurig ruiken. Draai het vuur uit en maak de marinade af met het citroensap en wat zout naar smaak.
- Laat de marinade een beetje afkoelen en meng er vervolgens de kipblokjes doorheen. Zet de pan in de koelkast en laat de kip een nachtje marineren.
- Neem de volgende dag de kip een halfuur voor het braden uit de koelkast.
- Maak de saus. Fruit daartoe de uiensnippers zachtjes in de roomboter totdat ze goudgeel kleuren.
- Dan mogen de honing, de knoflook en de gember erbij. Fruit ze even mee.
- Voeg alle specerijen vanaf de koriander tot en met het pikante paprikapoeder toe en verwarm ze goed.
- Ook de tomatenpuree en de cashewnotenpasta moeten meeverwarmd worden. Roer ondertussen goed.
- Schenk het citroensap en het water bij de uienmassa. Verwarm het geheel al roerend.
- Maak de saus af met de room, de peterselie, de koriander en een beetje zout naar smaak.
- Braad de kipblokjes op halfhoog vuur in een paar eetlepels zonnebloemolie totdat ze gaar en zijn en lichtbruin kleuren. Dat duurt ongeveer 10 minuten.
- Schep de kipblokjes door de saus.
- Je kunt de kipcurry nu meteen serveren, maar hij is lekkerder als je hem eerst een paar uur laat staan. Dan kunnen de smaken zich goed ontwikkelen. Je kunt je butter chicken zelfs helemaal laten afkoelen en nog een dag in de koelkast bewaren.
- Verwarm je kipcurry al roerend. Voeg eventueel nog wat water toe. Proef en bepaal of je je butter chicken nog wat pikanter wilt maken met wat extra cayennepeper.
- Kook ondertussen je rijst. Wij geven de voorkeur aan geurige basmatirijst die we samen met een paar theelepels geelwortelpoeder en wat hele korianderzaadjes koken in de rijstkoker.
Tip:
Hou je net zo veel van Indiase gerechten als wij? Bekijk dan ook de andere
Indiase recepten die op mijn blog staan:
- aloo keema matar, een romige en tegelijkertijd pittige gehaktcurry met blokjes aardappel en erwtjes
- romige Indiase currysoep met gemarineerde kip en verse groenten
- verrukkelijke Indiaas gekruide linzensoep
- pikante Indiase chicken jalfrezi, een kipcurry met veel verse groenten