Pagina's

woensdag 27 juni 2018

Zomerse high tea in het park: 9 overheerlijke recepten en 27 planningtips!

Iets te vieren deze zomer? Doe eens anders-dan-anders! Organiseer een high tea in de buitenlucht: in je tuin, in het park, in het bos of misschien wel op het dek van je eigen boot!


En natuurlijk maak je dan alle hapjes zelf. Anders was je ook niet op deze webpagina terecht gekomen, toch?!


Hieronder vind je links naar 9 verrukkelijke recepten, die samen één spectaculaire high tea vormen. En ik zal je wat tips - wel 27! - aan de hand doen voor je planning. Lees dus snel door en geniet vast van de lekkere foto's!


Zomerse high tea in het park: 9 overheerlijke recepten!


Eerst de menukaart voor je zomerse high tea


Hapje vooraf: 


Olijfolietoastjes met gedroogde ham en een frisse artisjokkencrème


    Sandwiches en broodjes:


    Krabsandwiches


    Dinerbroodjes met kipgehaktbrood


    Sandwiches met Italiaanse bresaola en truffelmayonaise


      Scones:

      • zomerse scones met verse aardbeien en room

      Scones met verse aardbeien en room


        Zoete gerechtjes:


        Dronken watermeloensalade


        Pannenkoekjes met verse kersen


        Snelle citroentaart


        Chocolate chip cookies met pecannoten



          Tips voor een geslaagde high tea


          Nu kun je met de recepten aan de slag!
          Maar misschien wil je ook nog wat tips voor het organiséren van een geslaagde high tea? Lees dan even verder, want ik heb maar liefst 27 tips voor je in petto!

          1. Een geslaagde high tea staat of valt met een gedegen planning. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Al voordat de uitnodigingen de deur uit gaan naar je gasten, moet je als goede gastvrouw of -heer in actie komen!
          2. Eerst bepaal je hoeveel vrienden je wilt uitnodigen voor je tea party. Ga daarbij uit van minimaal 6 personen. Bij een kleinere groep hou je te veel restjes over. Leuk als je een dag later alles nog eens dunnetjes wilt overdoen, maar anders...
          3. Verstuur je uitnodigingen op tijd, zodat iedereen de geplande datum vrij kan houden. Check welke gasten er ook daadwerkelijk komen. Dat kan veel paniek op het laatste moment voorkomen.
          4. Wil je gasten uitnodigen met specifieke dieetwensen, houd daar dan rekening mee.
          5. Stel vervolgens je menu samen. Een high tea is een echte uitspatting: er moet meer dan voldoende (keus) zijn voor iedereen. Moet ik wat concreter zijn? Ik heb wel wat richtlijnen voor de hoeveelheden. Reken per persoon minimaal op 1 niet te groot hartig hapje om mee te beginnen, 3 (liefst verschillende) kleine sandwiches/broodjes, 1 hartige scone (een recept voor hartige scones vind je niet in dit menu, maar wel elders op mijn blog) gevolgd door 1 zoete scone of 1 à 2 zoete scones (als je geen hartige scones serveert dus) en ±3 kleine porties gebak (of mini-desserts of friandises). 
          6. Serveer je maar één soort scones, dan behoort die per definitie zoet te zijn. Behalve natuurlijk als je een compleet hartige high tea serveert (hier schreef ik eerder een heel blog over).
          7. De volgorde van serveren bij een high tea is vrijwel altijd hetzelfde. Dus: hapje, sandwiches/broodjes, scones en daarna een paar zoete gerechtjes. 
          8. Breng per gang voldoende variatie aan. Serveer bijvoorbeeld 1 sandwich met vis/1 met vlees/1 met gevogelte/1 vegetarische. Kies voor de laatste gang diverse gebaksoorten, bijvoorbeeld 1 soort cake, 1 koekje en 1 muffin of mini-dessert. Zorg ook voor variatie in de smaken: iets fruitigs, iets met noten, iets met chocolade, iets romigs, etc. Je zou ook voor een thema kunnen kiezen, zoals een jaargetijde, een kleur of een mediterrane inslag.   
          9. Sommige recepten kun je in kleinere hoeveelheden maken dan andere. Of je kunt eventuele restjes makkelijker bewaren. Laat dit met name meetellen als je een high tea maakt voor een kleine groep.   
          10. Hoe groter de groep, hoe meer verschillende gerechten je op tafel kunt zetten en hoe meer variatie je kunt aanbrengen in je menu. 
          11. Probeer recepten die je nog nooit gemaakt hebt eerst een (andere) keer uit. Zo kom je vlak voor je high tea niet voor verrassingen te staan! 
          12. Hou bij de keuze van de theesoorten rekening met de gerechten die je serveert. Laat je eventueel op maat adviseren in een gespecialiseerde theewinkel. Neem dan je menu mee. 
          13. Wil je naast thee ook andere drankjes serveren? Lekker! Denk aan bubbelwijn of vruchtensappen.
          14. Controleer ruim van tevoren of je voldoende serviesgoed, bestek, servetten, tafels, stoelen etc. hebt. Ga je het park/bos in, neem dan ook plaids en/of opklapmeubilair mee. Koelboxen en warmhoudflessen kunnen ook handig zijn. In plaats van alles te kopen, zou je kunnen huren. Of vraag je gasten om iets wat ontbreekt mee te nemen. Extra theepotten en theelichtjes zijn altijd welkom; daar kun je er nooit genoeg van hebben!   
          15. Maak een duidelijke boodschappenlijst en stel de inkopen (behalve voor dagverse producten) niet uit tot de laatste dag.  
          16. Maak een werkschema voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat in de keuken. Plan het koken en bakken daarbij zo, dat je het meeste werk de dag voor de high tea al doet. Zo kun je zelf optimaal genieten van je tea party.   
          17. Hoe je een handig werkschema opstelt? Ook daarvoor heb ik wat tips. In het algemeen begin je met gerechten, die een lange voorbereidingstijd hebben, zoals bijvoorbeeld gerechten die gemarineerd moeten worden.   
          18. Daarna volgt het gebak, dat na afkoeling nog gegarneerd moet worden. 
          19. Ga verder met de rest van het gebak en maak tussendoor, als je toch moet wachten op de oventijden, kleine gerechtjes als salades en sausjes. 
          20. Daarna ga je je afgekoelde gebak garneren
          21. Kijk goed in de recepten welke gerechten pas de laatste uren voor je feestje gemaakt kunnen worden. Voor het beleggen van de sandwiches/broodjes zal dit vrijwel altijd het geval zijn.
          22. Houd (eventueel) ook rekening met de tijd dat het brood in de vriezer moet, voordat je het kunt snijden.   
          23. Reserveer, indien van toepassing, tijd voor het dekken van de tafel en voor het aantrekken van andere kleren (als je daar behoefte aan hebt).  
          24. Helpen er meerdere mensen mee met het voorbereiden van je high tea? Gezellig! Daar kun je in je tijdplanning meteen rekening mee houden. Geef eventueel met kleurenmarkers in je werkschema aan wie welke taken op zich neemt. 
          25. Tel bij het maken van het werkschema voor de dag van de high tea zelf terug in de tijd vanaf het moment dat je je eerste gasten verwacht of wanneer je vertrekt naar je high tea-locatie. Zo weet je precies hoe laat je moet beginnen met werken.   
          26. In plaats van alles zelf te maken, kun je overigens ook overwegen om een aantal taken, bijvoorbeeld het bakken van een cake of het maken van een soort sandwiches/broodjes, uit te besteden aan de kook- of bakliefhebbers onder je gasten.   
          27. Een aanrader om in het achterhoofd te houden: scones, vooral hartige, zijn het allerlekkerste als je ze vlak voor het daadwerkelijke serveren even verwarmt. Dat gaat supersnel in de magnetron. Plan het opwarmen na het eten van de sandwiches/broodjes.  

          Heb je zelf nog tips die ik over het hoofd gezien heb? Laat hieronder een berichtje achter! Zo kan iedereen ook van jouw adviezen leren! Namens al mijn volgers: bedankt!


          Nog één allerlaatste tip (eigenlijk de 28e dus): volg de link 'high tea' in de menubalk om al mijn high tea-recepten te bekijken!

          maandag 25 juni 2018

          Griekse boerensalade met gemarineerde feta: mamma mia!

          Mamma mia! Wat is deze Griekse boerensalade lekker!


          En dat komt vooral door de feta die erin zit: die heb ik eerst een nachtje gemarineerd in olijfolie met wat citroen, knoflook en heel veel verse kruiden! Goddelijk!


          Recept Griekse boerensalade met gemarineerde feta: mamma mia!


          Hoe maak je zelf een Griekse boerensalade met gemarineerde feta?


          Ingrediënten voor een bijgerecht of een voorgerecht voor 4 à 6 personen:

          • 250 gram gemarineerde Griekse feta (zie mijn blog van de vorige keer)
          • 8 Tasty-Tom-tomaten
          • 1 niet te grote komkommer
          • 2 kleine rode uien
          • 12 à 18 milde Griekse pepers (pot)
          • 100 gram Griekse kalamata olijven
          • 100 gram gemengde sla
          • een flinke scheut (Griekse) extra vergine olijfolie
          • ±3 eetlepels witte balsamicoazijn 
          • ±3 eetlepels citroensap
          • 1 teentje knoflook uit de pers
          • zout en versgemalen zwarte peper
          • 2 eetlepels (hele) oreganoblaadjes
          • 2 eetlepels grof gehakte platte peterselie
          • 2 eetlepels versgeknipte bieslookringetjes

          Bereiding:

          1. Snijd de tomaten in kwartjes. 
          2. Snijd de (ongeschilde) komkommer in (halve) plakjes. 
          3. Snijd de uien in flinterdunne halve plakjes.
          4. Verdeel alle groenten mooi over 4 à 6  borden.
          5. Roer een sausje van de olijfolie, de azijn, het citroensap, de knoflook en wat peper en zout.
          6. Schep het sausje over de salades.
          7. Verdeel de feta over de salades.
          8. Garneer de salades met de verse kruiden.

          Tip:

          Grieks eten, ik kan er niet genoeg van krijgen! Jij ook niet? Bekijk dan eens een van mijn eerder geposte Griekse recepten: stifado, een Griekse runderstoofpotzelfgemaakte Griekse tomatenrijst, slawraps gevuld met fantastische gemarineerde varkenshaasreepjes en natuurlijk mijn gemarineerde feta!

          Griekse stifado, een verrukkelijke stoofpot

          Zelfgemaakte Griekse tomatenrijst

          Slawraps met Grieks gemarineerde varkenshaasreepjes

          Gemarineerde feta

          vrijdag 22 juni 2018

          Goddelijke gemarineerde Griekse feta

          Griekse feta door de salade? Goed idee!


          Maar eet je feta ook eens als borrelhapje! 


          Vooral als je je kaas marineert in olijfolie met knoflook, citroensap en veel verse kruiden smaakt hij echt goddelijk!


          Goddelijke gemarineerde Griekse feta


          Gezellig in de keuken


          Wat is jouw favoriete plekje in huis? Je twijfelt?

          Ik eigenlijk niet: dat is mijn keuken, míjn domein.

          Uren kan ik er doorbrengen zonder dat dat voelt als eindeloos lang. En dan geniet ik met volle teugen (althans, als ik sta te koken; afwassen is toch een ander verhaal)!


          Kookmuziek


          Mijn keuken, het is er altijd gezellig. Zelfs als ik alleen thuis ben!

          Voor dat behaaglijke, huiselijke gevoel heb ik ook geen muziek nodig. Mij klinken pruttelende stoofpotjes, knisperend brood, piepende gebakken aardappeltjes, blubberende sausjes, sissende boter, spetterende worstjes en krokant krakende noten al genoeg als muziek in de oren!

          En dan die heerlijke geuren en smaken die me omringen; meestal zijn die al het gezelschap dat ik nodig heb. Meestal.

          Want ik heb niet voor niets een bar laten maken in mijn keuken. Mét een paar gezellige krukken.


          Aanschuiven aan de bar


          Gisteren was ik al een tijdje druk bezig geweest met het voorbereiden van een zomerse Griekse maaltijd, toen Victor thuiskwam van zijn werk en meteen aanschoof op een van die krukken. Wijntje erbij, knop om naar ontspanning.

          Met een vooruitziende blik had ik eerder al wat extra feta gemarineerd. Ik zette een schaaltje op de bar, met wat prikkertjes. Even bijkletsen voordat we aan tafel gingen. En dan ervaar je: het kan toch altijd gezelligér dan alleen met je potten en je pannen!


          Genieten als een Griekse god


          De rest van de feta ging uiteindelijk door een vrolijk gekleurde Griekse boerensalade. Die smaakte fantastisch bij de gegrilde souvlaki en de kruidige tomatenrijst.


          Griekse tomatenrijst


          Overigens, het recept voor de rijst ken je al; dat stond vorig jaar al een keer op mijn blog. De souvlaki hou je nog van me tegoed; ik moet er eerst een mooie foto van maken... De boerensalade beloof ik je nu al: die komt in mijn volgende blog!

          Maar eerst de gemarineerde feta. Maak hem meteen, want hij is zo lekker: de Griekse goden boven op de berg Olympus zouden bijna naar beneden komen om een hapje mee te eten!



          Recept Gemarineerde Griekse feta met olijfolie en veel verse kruiden


          Hoe maak je zelf goddelijke gemarineerde Griekse feta?


          Ingrediënten:

          • 250 gram Griekse feta
          • 2 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
          • 1 eetlepel versgehakte oregano
          • 1 eetlepel versgehakte platte peterselie
          • 1 eetlepel versgehakte basilicum
          • 1 eetlepel in ringetjes gesneden of geknipte bieslook
          • 1 theelepel gedroogde marjolein (of 1 eetlepel versgehakte marjolein als je die kunt krijgen)
          • 1 eetlepel citroensap
          • een forse scheut Griekse extra vergine olijfolie
          • versgemalen zwarte peper

          Bereiding:

          1. Snijd de feta in blokjes.
          2. Vermeng alle andere ingrediënten.
          3. Schep de feta door de marinade. Marineer de feta gedurende minimaal 2 uur, maar liever nog een heel etmaal. 

          Tip:

          De bekende Griekse boerensalade smaakt nog lekkerder als je er gemarineerde feta bij serveert. De volgende keer een recept! Maar eerst alvast een foto om je lekker te maken! 😉


          Griekse boerensalade met gemarineerde feta


          donderdag 14 juni 2018

          Tien TopTapas voor je Tuinparty

          Mooi weer? Organiseer een Tuinparty met al je vrienden!


          Mét lekkere hapjes natuurlijk. Tapas zijn helemaal Top!


          In dit blog vind je tien TopTapas, die samen een compleet tapasmenu vormen, ideaal voor een zomerse Fiesta. Veel plezier!


          Recepten Tien TopTapas voor je Tuinparty


          Menu op Maat


          Velen van jullie kenden mij en mijn recepten al voordat ik met dit blog, Culinaire Bagage, begon. Jarenlang was ik de drijvende kracht achter de website Menu op Maat! 

          Daarop stonden niet, zoals op mijn blog, losse recepten. Menuopmaat.nl draaide om complete menu's (enkele honderden): kerstmenu's, high-tea-menu's, menu's voor een avondje met vrienden, weekmenu's, paasbrunches, picknicks, lunches. En ook tapasbuffetten! 

          Elk menu, bestemd voor een vastgesteld aantal personen ('op maat' dus), bestond uit recepten (voor-, hoofd- en nagerecht), foto's, een complete boodschappenlijst en een werkschema. 


          Zo zag menuopmaat.nl er uit


          Naast menuopmaat.nl startte ik dik twee jaar geleden met Culinaire Bagage. Omdat ik het zo leuk vond om de verhalen áchter al mijn recepten te vertellen!


          Geen twee websites meer


          Maar poeh, wat was het veel werk, twee websites tegelijkertijd! Begin dit jaar vond ik het tijd worden om de knoop door te hakken: één website moest het veld ruimen...

          Je ziet het: dat werd dus menuopmaat.nl. Nu kan ik me vol op Culinaire Bagage storten! 

          Goed nieuws voor jullie als volgers van dit blog. Maar minder prettig voor mijn Menu-op-Maat-fans...


          Excuses aan mijn Menu-op-Maat-fans


          Die fans bleken bijzonder trouw. Mijn dank daarvoor; ik voel me zeer vereerd! Maar die trouw heeft ook een keerzijde, besef ik maanden later nog steeds...

          Ik blijf mailtjes, Facebook-berichtjes en telefoontjes ontvangen van Menu-op-Maat-vrienden, die hun beproefde menu's en recepten niet meer kunnen vinden. Excuses, excuses, excuses!

          Mijn dringende verzoek is: blijf die mailtjes sturen. Van vrijwel alle menu's en recepten heb ik op mijn computer nog wel bestanden staan. En die stuur ik jullie met alle liefde op!


          Complete menu's op Culinaire Bagage


          Voor al degenen die niet meer de mogelijkheid hebben mijn menu's op maat te lezen, heb ik nu goed nieuws: ik heb besloten een aantal van de meest bekeken menu's beetje bij beetje op Culinaire Bagage te plaatsen. 


          Tapasmenu voor je tuinparty


          Vandaag het eerste menu. Het bestaat uit tien verrukkelijke tapas. 

          Geen vastgesteld aantal personen meer. Je kunt nu zelf bepalen hoeveel je precies maakt. En dus ook geen boodschappenlijst meer. Maar die kun je vast zelf makkelijk maken! 

          Hoe het tapasmenu van menuopmaat.nl (en nu dus het Culinaire-Bagage-tapasmenu) er uitzag? Zo dus (klik op de links voor de recepten):


          Pikante gemarineerde garnalen



          Ensalada rusa con atún, een Spaanse salade met tonijn



          Krokant gebakken mini-kipschnitzels met een tapenade van zwarte olijven en pijnboompitjes



          Varkenshaastapas op smaak gemaakt met onder andere sherry en pimentón


          Bladerdeegflapjes gevuld met kruidig gehakt en tomaat



          Spaanse sherrybouillon met chorizo en tomaat



          Spaanse tortilla de patatas met chorizo en twee kleuren paprika


          • romige kaasdip met knoflook en bieslook


          Kruidige kaasdip met knoflook en bieslook



          Gemarineerde zwarte olijven



          Kruidige krieltjes met een zelfgemaakte komijn-knoflookmayonaise


          Buen provecho!!


          dinsdag 12 juni 2018

          Tonijnsalade met olijven, een pepertje en basilicum

          Snel, makkelijk en iedereen vindt ze lekker: tonijntoastjes! Zeker als je je tonijnsalade op smaak maakt met een handje olijven, een gesnipperd Spaans pepertje en versgeknipte basilicum. 


          Wanneer verras jij je vrienden hiermee?


          Tip: serveer je tonijnsalade ook eens als tapa of amuse in een klein glaasje of schaaltje! Of op een bagel bij de lunch!



          Recept Tonijnsalade met olijven, een pepertje en basilicum


          Avondje Netflixen


          Herken je dit? Je hebt een avondje alleen thuis gepland. De afwas staat net in de vaatwasser en je ruimt de bank leeg voor een relaxte Netflix-serie.

          Ding-dong… Onverwachte, maar zeer welkome, goede vrienden staan voor deur!

          Je schenkt ze een lekker glas in en binnen twee minuten voelt het alsof jullie al uren in gesprek zijn. Zo gezellig!

          Daar hoort een lekker hapje bij of...


          Niets in huis


          Een snelle blik in wat bij ons thuis de 'snoepla' heet (jullie hebben vast ook zo'n la of kastje) stemt je niet vrolijk: een gapend leeg gat. Geen zoutjes, geen nootjes, niks lekker hapje. Tja, goede voornemens - die je dus ook echt uitvoert - hebben zo hun keerzijde...

          Bij mij zorgt de 'gezonde' voorraadkast dan (bijna) altijd voor een oplossing. Die puilt namelijk voortdurend zo uit, dat hij haast uit zijn voegen barst! Zo ook die ene keer.

          Naast een stapeltje tonijnblikjes stonden een glas olijven en een verse pot mayonaise naar mij te knipogen. In de groentela van de koelkast lag nog een Spaanse peper en het basilicumplantje in de vensterbank blaakte van gezondheid met zijn vele verse, jonge blaadjes.


          Tonijntoastjes en bijkletsen


          Ik installeerde mijn vrienden op de krukken aan de keukenbar: "Kom er gezellig bij zitten, dan maak ik wat lekkers!". En terwijl we de laatste escapades van mijn vriendins (misschien iets té) extraverte nichtje evalueerden, flanste ik een tonijnsalade in elkaar. Toastjes erbij en de avond kon niet meer stuk!


          Tonijntoastjes smeren voor vrienden


          Een officieel recept voor tonijnsalade


          De tonijntoastjes vielen zo in de smaak, dat ik maar besloot om er een 'officieel' recept van te maken. 

          Doe er je voordeel mee. Natuurlijk hoef je daarmee niet te wachten op onverwacht bezoek en een lege 'snoepla'! 😉😋


          Tonijnsalade als amuse


          Hoe maak je zelf tonijnsalade met olijven, een pepertje en basilicum?


          Ingrediënten:

          • 1 blikje tonijn in zonnebloemolie
          • 50 gram zwarte olijven
          • ½ rode ui 
          • 1 kleine Spaanse peper, ontdaan van pitten en zaadlijsten
          • een bosje basilicum
          • ±100 ml mayonaise of halvanaise
          • 1 à 2 eetlepels extra vergine olijfolie 
          • ±1 eetlepel citroensap
          • versgemalen zwarte peper en eventueel een beetje zout

          Bereiding:

          1. Giet de olie van het blikje tonijn af en prak de tonijn in een kom fijn.
          2. Snipper de olijven.
          3. Doe hetzelfde met de ui, de Spaanse peper en de basilicum.
          4. Vermeng alle ingrediënten, even proeven, eventueel corrigeren (misschien een beetje zout, afhankelijk van het merk mayonaise) en klaar!

          Tips:

          1. Eet deze tonijnsalade op krokante (olijfolie)toastjes, op een bagel of als amuse in kleine glaasjes (zie de foto's hierboven).
          2. Meestal maak ik meteen een dubbele portie. Die gaat altijd op!!
          3. Helemaal in de tonijn-mood? Dan heb ik nog wel meer recepten voor je! Denk aan Spaanse ensalada rusa met tonijn, een zomerse maaltijdsalade met tonijn en veel verse groenten, een verrassende vitello tonnato-burger of een makkelijke sandwich met pastrami en tonijn! Volg de links voor de recepten. Foto's? Kijk dan snel hieronder.

          Ensalada rusa met tonijn


          Zomerse tonijnsalade met veel knapperig verse groenten


          Kalfshamburger met een frisse tonijnsaus en kappertjes


          Sandwich met tonijnsalade en pastrami

          donderdag 7 juni 2018

          Zomers tuinbonenmaaltje met beenham

          Flarden van een 'gesprek' tussen een klant en een jonge vakkenvuller:

          "...waar..... vers..... om zelf te doppen...?"

          "...🤔…"

          "...donzig zacht vanbinnen..."

          "...❓❓❓..."

          "...misschien nog te vroeg in het seizoen?"

          "...😓…"

          "...beetje ouderwets?"

          "🙄❗ ...echt een vergeten groente..."

          Tuinbonen, lekker, bedacht ik toen ik deze conversatie opving. Geen moeilijke puzzel, toch?!

          Het is niet mijn gewoonte in te breken in gesprekken van anderen, maar dit was een speciaal geval. Opeens wist ik zeker dat er bij mij die avond ook tuinbonen op het menu zouden staan! Want het was niet te vroeg in het seizoen!

          En dat gaf mij een excuus om aan te bieden: "Ik zoek ook naar tuinbonen. Zullen we samen even kijken op de plaats waar ze vorige zomer lagen?"

          Er stond nog een halfvol kistje! We hebben de buit eerlijk verdeeld: allebei een kleine twee kilo! 🛒🛒

          Food-vrienden voor het leven! 😋🤗

          Ik kocht er nog een paar ons beenham, een zakje bonenkruid en een pakje roomboter bij. Mijn avondmaaltijd was weer binnen! 


          Wil je het recept voor mijn verrukkelijke, zomerse tuinbonenmaaltje? Lees dan vooral door! Ook een aanrader als je geïnteresseerd bent in nóg een tuinbonenverhaal!


          Zomers tuinbonenmaaltje met beenham


          Zoveel dialecten, zoveel tuinbonen


          Wollen bonen, dikke bonen, flodderbonen, lapbonen, persbonne, willepoepen, wulle zok, paterstieëne, moffelebontjes, huisbonen, boerentenen, paardebonen, olwievetonen, waalze bonen…

          Zonder uitzondering zijn dit allemaal in Nederland gebruikte woorden voor 'tuinbonen'. En als ik nog wat langer op het internet had rondgezworven, had ik er vast nog meer gevonden. Wat is jouw naam voor de Hollandse tuinboon?

          De vakkenvuller uit de anekdote hierboven had in elk geval van geen enkele naam ooit gehoord. Jammer, want verse tuinbonen zijn misschien wel de lekkerste voorjaars- en zomergroenten!


          Wölle bone uit de volkstuin 


          Mijn ouders noemden ze in hun Limburgse dialect 'wölle bone', een variant dus van de 'wollen bonen'.

          En mijn tante en oom verbouwden ze zelf in hun volkstuin. Ik heb er als kind een heleboel geplukt én daarna gedopt.

          Heerlijk in het zonnetje op het plaatsje achter hun huis. Daar zaten mijn zusjes en ik met elk een mandje op schoot vol met 'wölle bone'. Tussen ons in stond een grote schaal. Misschien ken je ze nog wel, van die wit geëmailleerde schalen met een donkerblauw randje.


          Tuinbonen doppen


          Met een beetje handigheid brak je zo'n grote, lange boon makkelijk open. 

          En dan openbaarde zich de wol uit de naam: tuinbonenpeulen hebben vanbinnen een zacht laagje, een soort vachtje, waarin de kleine boontjes heerlijk beschermd kunnen opgroeien! 

          Totdat grijpgrage kindervingertjes hun rust wreed verstoren...

          Roetsj! Met één snelle veeg haalde je de pastelgroene boontjes los en... 

          Plop, plop, plop, daar vielen ze allemaal in de schaal! Behalve de hele kleintjes: die kon (én mocht) je zo, rauw, in je mond stoppen!


          Tuinbonen wecken


          Vers uit de peul gingen de 'wölle bone' linea recta naar de keuken van mijn tante, waar de weckpotten al schoon gewassen stonden uit te dampen op blauw geruite theedoeken. 

          Zelf heb ik de bonen nooit mogen inmaken: te heet en te gevaarlijk voor kleine handjes. Maar ik herinner me nog wel de enorme weckpan op het vuur met de lange thermometer erin. Weten hoe zo'n pan er uitzag? Op Marktplaats wordt er af en toe nog wel een aangeboden. Prachtig!


          Tuinbonen in melksaus


          Na afloop kregen we altijd een flinke zak vol mee naar huis. Trots dat we waren! 

          Maar dan sloeg de triomf van het zelf oogsten om in een drama: mijn moeder serveerde de 'wölle bone' onveranderlijk in een overdadige portie lijmachtige, dikke, witte melksaus. En daar gruwde ik van...


          Mijn tuinbonenmaaltje met bonenkruid, ham en roomboter


          Inmiddels weet ik wel raad met mijn versgedopte tuinbonen! 

          Ik kookte ze gisteren in een bodempje water gaar samen met wat bonenkruid. Vorige zomer plukte ik dat gewoon in mijn eigen tuin, maar die plantjes hebben de winter helaas niet overleefd. Gisteren nam ik dus maar mijn toevlucht tot de gedroogde versie uit de supermarkt. Ook lekker!

          Ondertussen smolt ik wat roomboter in een pan. Daar ging een flinke portie gekookte ham bij, in stukjes gesneden natuurlijk. Boontjes erbij, nog wat zwarte peper en grof gehakte platte peterselie erover en smullen maar!

          Voor mij is dit een volledige maaltijd. Ik hoef er zelfs geen aardappels of iets anders bij, maar kleine krieltjes zijn altijd een aanrader! Veel plezier met mijn recept!


          Tuinbonen met beenham, bonenkruid en roomboter


          Zomers tuinbonenmaaltje met beenham


          Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 2 personen (zonder bijgerecht, zoals krieltjes) of een bijgerecht voor 4 personen:

          • 2 kg verse ongedopte tuinbonen
          • 2 theelepels gedroogd bonenkruid (de gekneusde blaadjes van een paar takjes vers bonenkruid zijn nog lekkerder!)
          • zout naar smaak
          • een hoeveelheid roomboter naar smaak, maar minimaal 60 gram
          • 2 ons beenham in plakjes
          • een bosje platte peterselie
          • versgemalen zwarte peper

          Bereiding:

          1. Dop de tuinbonen. De kleine groene naveltjes kun je gewoon laten zitten.
          2. Was de bonen en doe ze in een pan samen met wat water en het bonenkruid.
          3. Breng het water aan de kook en kook de bonen gaar. Proeven is de beste manier om de gaarheid te testen. De gaartijd varieert afhankelijk van de dikte van je bonen; reken op 7 à 15 minuten. Voeg een beetje zout toe als je bonen bijna gaar zijn. 
          4. Smelt in en andere pan de boter; hij hoeft niet heet of bruin te worden.
          5. Hak de peterselie grof. 
          6. Snijd de ham in kleine stukjes.
          7. Voeg de ham toe aan de gesmolten boter en verwarm hem kort.
          8. Giet je tuinbonen af. Het is niet erg als er nog wat bonenkruid aan blijft kleven.
          9. Schep de bonen door het boter-hammengsel.
          10. Verdeel je tuinbonenmaaltje over twee borden en maal er wat peper overheen. Garneer met de peterselie.

          dinsdag 5 juni 2018

          Spaanse varkenshaastapas met sherry en pimentón

          Vraag een Spanjaard waar het lekkerste varkensvlees ter wereld vandaan komt en hij zal je glimmend van trots vertellen dat dat Spanje is! 

          En inderdaad: de Spaanse iberico-varkens zijn wereldberoemd! Het vlees van deze dieren bevat veel zogenaamd intramusculair vet, dat zorgt voor een mooie marmering en een sappige smaakbeleving. 

          Je begrijpt meteen dat je met dit supervarkensvlees perfecte tapas kunt maken. Een goed voorbeeld zijn deze kruidige eerst gemarineerde en daarna gebakken varkenshaasblokjes. Die móet je echt een keer geproefd hebben!


          En mocht je nou geen iberico-varkenshaasjes kunnen kopen (of ze te prijzig vinden), zelfs met een 'gewone' varkenshaas uit de supermarkt is deze tapa helemaal top! Riquísima!


          Spaanse varkenshaastapas met sherry en pimentón


          Spaanse iberico-varkens


          Het kan goed zijn dat je er nog nooit eerder van gehoord hebt, van iberico-varkens. In Nederland is het verse vlees van deze dieren nog niet zo bekend. 

          Wel ken je misschien de verrukkelijke, maar helaas peperdure, iberico-ham, die in restaurants en delicatessenzaken vaak 'pata negra' wordt genoemd. 

          Letterlijk betekent pata negra: zwarte poten. En dat is inderdaad wat iberico-varkens hebben: zwarte pootjes! Pata negra-ham wordt dus gemaakt van het vlees van Iberico-varkens!


          Iberico-varkens


          Bellotas, eikels


          Voor de kwaliteit van het vlees heeft de kleur van die poten geen betekenis. Veel meer van belang zijn de lekkere hapjes waar die Spaanse varkens tijdens hun leven uitgebreid van kunnen smikkelen. 

          Je zou het misschien niet verwachten, maar wat ze het allerlekkerst vinden zijn eikels, bellotas in het Spaans!

          Een Spanjaard noemt zijn ham dan ook niet 'pata negra', maar 'Jamón Ibérico de Bellota'! 


          Dehesa


          Een groot deel van het Zuid- en Midden-Spaanse platteland bestaat uit heuvelige grasvlakten met, vaak eeuwenoude, bomen, voor een groot deel eikenbomen. Deze vlakten worden in Spanje 'dehesa' genoemd. 

          Daar mogen de iberico-varkens naar hartenlust rondscharrelen. Als in oktober de eiken hun eikels laten vallen, is er voor maanden voldoende voeding voor de dieren.


          Dehesa


          Alleen de ham van varkens die in de laatste maanden van hun leven uitsluitend gras en eikels hebben gegeten mag als echte Jamón Ibérico de Bellota verkocht worden; daar bestaan in Spanje speciale wetten voor! Alleen díe ham heeft de karakteristieke nootachtige smaak, die zich met name bevindt in de hierboven al genoemde vetadertjes. Dat is de ham, waar iedere Spanjaard zo graag van geniet!


          Geen calorieën tellen


          Leuk weetje: het schijnt dat de lekkerste varkentjes zelf ook echt op grote schaal smullen in hun laatste levensfase. Ze kunnen wel 10 kilo eikels per dag op. En daar komen ze stevig van aan: wel 800 à 1000 gram, per dág! 

          Natuurlijk mag dat allemaal; geen varken dat calorieën hoeft te tellen! Hoe vetter het iberico-varken, hoe smakelijker het vlees!

          Horen hoe lekker de eikeltjes smaken? Bekijk en beluister de video hieronder!




           Gemarmerde varkenshaasjes, karbonaadjes en varkensfilets


          Het vlees van de achter- en voorpoten van de iberico-varkens wordt apart gehouden om er ham van te maken. 

          De rest van het vlees wordt voor andere bereidingen gebruikt. Mooi gemarmerde varkenshaasjes, karbonaadjes en varkensfilets zijn verrukkelijk in allerlei gerechten. Gewoon om te braden, om te grillen of om er tapas van te maken dus! 

          Door het vlees te verwarmen, smelten de vetadertjes, waardoor het eindresultaat supersappig wordt! Ideaal voor mijn gebraden varkenshaastapas!


          Pimentón, knoflook, sherry...


          Maar daar begint mijn recept niet mee: eerst moet je je varkensvlees marineren. 

          Dat doe je ook op zijn Spaans, met pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder), oregano, knoflook, Spaanse olijfolie én een flinke slok sherry (je weet hoe graag ik met die godendrank kook...)! 

          Hoe langer je het vlees marineert, hoe lekkerder je tapa wordt. Een uurtje is al voldoende, maar 24 uur geeft helemaal een fantastisch resultaat!

          Laat het vlees goed op kamertemperatuur komen voordat je het braadt. Des te korter is de baktijd en des te sappiger het vlees! 

          Bakken doe je natuurlijk ook weer in Spaanse olijfolie. Zelfs na het braden gaan er nog een paar eetlepels hiervan door je tapa. En dan: Genieten met een hoofdletter G!


          Buen provecho oftewel laat het je smaken!



          Recept Spaanse varkenshaastapas, heerlijk kruidig


          Spaanse varkenshaastapas met sherry en pimentón


          Ingrediënten:

          • 500 à 600 gram varkenshaas (bij voorkeur iberico-varkenshaasjes, maar 'gewone' varkenshaasjes zijn ook erg lekker)
          • 2 eetlepels Spaanse extra virgen olijfolie
          • 1½ theelepel gerookt paprikapoeder (pimentón)
          • 1 theelepel gedroogde oregano
          • 5 eetlepels medium sherry
          • 2 teentjes knoflook uit de pers
          • zout en versgemalen zwarte peper
          • nog wat extra virgen olijfolie voor het braden en het opdienen
          • optioneel: pimentónflakes voor de garnering

          Bereiding:

          1. Snijd de varkenshaasjes in niet te kleine dobbelsteentjes.
          2. Roer een marinade van alle ingrediënten tot en met de peper. Marineer de varkenshaasblokjes minimaal 1 uur, maar liefst een heel etmaal.
          3. Verhit een koekenpan met dikke bodem. Niet te heet: de paprika en de knoflook verbranden gauw en worden dan bitter. Schenk er een beetje olijfolie in. 
          4. Laat het vlees in een vergiet even uitlekken. 
          5. Roerbak de varkenshaasblokjes totdat ze net gaar zijn. Dat duurt niet veel langer dan 5 minuten.
          6. Schep nog wat koude olijfolie door het gerecht. Als je dat lekker (en mooi!) vindt, kun je nog wat pimentónflakes over je tapa strooien.
          7. Serveer de tapa meteen.

          Tips:

          1. Pimentón is verkrijgbaar bij gespecialiseerde kruiden- en specerijenwinkels en via diverse websites. Ik schreef er al eerder een blog over.
          2. De pimentónflakes kwamen ook in een eerder blog al ter sprake. Gauw lezen!
          3. Taparecepten kun je nooit genoeg hebben! Volg de link 'tapas' voor meer ideeën. Hieronder vind je vast de foto' s van ensalada rusa, een Spaanse tortilla, taco tapas met gemarineerde garnalen en mini-kipschnitzels met tapenade om je lekker te maken! 😉

          Ensalada rusa met tonijn


          Tortilla met chorizo en paprika


          Taco tapas met gemarineerde garnalen en avocadosalsa


          Kipschnitzels met pijnboompittentapenade