Pagina's

zaterdag 21 oktober 2023

Zachte lichtbruine bolletjes met kummelzaadjes


Hou je van bakken? En gebruik je daarbij graag kruiden en specerijen? Dan is het recept van vandaag echt iets voor jou!

Loopt het water je hiervan in de mond:
  • zachte, vederlichte en luchtige
  • lichtbruine bolletjes 
  • met door het deeg gekneed een klontje roomboter en
  • een paar theelepels kruidige kummelzaadjes 
  • en voor de decoratie bestrooid met nog wat van die kummelzaadjes?


Dan: bakken maar!

Eet je broodjes warm uit de oven met een likje zoute roomboter.

Of beleg ze, zoals wij dat misschien nog wel vaker doen, met een beetje ongezouten boter, een paar blaadjes crunchy romainesla en een gulle portie casselerrib!


Recept: zo bak je zelf zachte lichtbruine bolletjes met kummelzaadjes


Wat zijn kummelzaadjes en in welke gerechten gebruik je ze?


Kummelzaadjes. Wij zijn er dol op en we gebruiken ze vaak in de keuken. Maar als ik om me heen vraag of mensen ze kennen, zie ik vaak vragende gezichten. Kummel behoort in Nederland helaas een beetje tot de vergeten specerijen. En dat is niet terecht!

De zaadjes, ook wel karwijzaadjes genoemd, hebben een beetje de looks van komijnzaadjes. Die ken je vast wél. Van de kaas. Kummelzaadjes zijn net zo rank en slank, maar ze hebben een wat gebogener modelletje. Heel elegant in hun soort.

De smaak lijkt in de verte ook op die van komijn. Al zijn kummelzaadjes iets anijsachtiger. Misschien zijn ze nog wel lekkerder!

Met name in de Oost-Europese keuken zijn ze erg geliefd. Zo zijn ze bijvoorbeeld cruciaal in een goede goulash of een goulashsoep

Wat ons betreft smaken ze geweldig over ovenaardappeltjes of door de zuurkool. En wij vinden ze fantastisch in kaasscones met spekjes! Of wat dacht je van Duitse pretzels met kummel?


Lekker met kummel: hartige scones met kaas en spekjes


Én we bakken er dus onze lichtbruine bolletjes mee! 


Die smaken trouwens heerlijk als bijgerecht bij de hierboven al genoemde goulashsoep


Serveer je goulashsoep eens met kummelbroodjes


Of, nu we het toch over soep hebben, bij een Frankfurter Suppe. Dat is een rustieke Oost-Europese groentesoep met kleine stukjes gebakken verse knakworst erin. Een aanrader!


Heerlijk bij knakworstjessoep: lichtbruine bolletjes met karwijzaadjes!


Wil je nog andere serveersuggesties voor kummelbroodjes? 


Denk aan de volgende soorten beleg:

  • oude kaas of emmentaler kaas
  • gerookte gekookte ham
  • dunne plakjes gebraden kalfs- of varkensfricandeau
  • Hongaarse salami
  • een omelet met bieslook en gebakken bacon
  • wienerschnitzels
  • verse knakworst

En het ideale groentegerecht bij zo'n belegd kummelbroodje? 


Daar twijfelen wij hier niet over: dat is een zelfgemaakte selderijsalade!



Fantastisch bij een broodmaaltijd: zelfgemaakte selderijsalade!

 

Nieuwsgierig geworden naar mijn kummelbroodjes? Hieronder volgt het recept! 


Veel plezier met je eigen versgebakken lichtbruine bolletjes met kummel!



Recept: zo bak je zelf zachte lichtbruine bolletjes met karwijzaadjes


Zo bak je makkelijk zelf zachte lichtbruine bolletjes met kummelzaadjes


Ingrediënten voor 12 stuks:

  • ±3 dl volle melk
  • 12 gram instant gist
  • 15 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram volkorenmeel
  • 400 gram witte broodbloem (zie de tip onder het recept)
  • 10 gram zout
  • 45 gram zachte roomboter
  • 4 theelepels kummelzaadjes
  • een beetje boter voor het invetten van de bakplaat
  • 1 ei voor het bestrijken van de broodjes
  • extra kummelzaadjes voor het decoreren van de broodjes, ±3 theelepels

Bereiding:

  1. Weeg alle ingrediënten af en zet ze klaar om te beginnen. 
  2. Verwarm de melk tot een klein beetje lauw. Hij mag beslist niet warm worden; gist gedijt goed bij een lauwe temperatuur, maar gaat dood bij een te hoge temperatuur.      
  3. Schenk driekwart van de lauwe melk in de beslagkom van een staande mixer (zie de tip onder het recept als je geen mixer hebt) en los de gist en de suiker er goed in op. Laat dit mengseltje 5 minuten staan en voeg vervolgens de andere ingrediënten toe in deze volgorde: het overgrote deel van de melk, het volkorenmeel en de bloem, het zout, de roomboter en 4 theelepels kummelzaadjes. Bevestig de kneedhaak en kneed het deeg gedurende ±10 minuten. Voeg eventueel nog wat melk toe, indien het deeg te droog dreigt te worden.
  4. Ik raad je aan het deeg op het laatst nog even met de hand te kneden. Dan kun je goed voelen of het elastisch genoeg is en of er voldoende melk doorheen gekneed is. Dit kneden hoeft maar een minuut of twee te duren, mits je tevreden bent over het resultaat: het deeg moet precies zoveel vocht bevatten, dat het nét niet aan je handen blijft kleven. Je kunt de elasticiteit van het deeg testen door een klein stukje ervan uit te rekken tot een dun vliesje; dat mag niet breken.
  5. Vorm een mooie bal van het deeg.
  6. De eerste rijsperiode is aangebroken. Bekleed een bakplaat met een theedoek en leg de deegbol erop. Dek de bol af met een andere theedoek. Laat het deeg rijzen op een warme, tochtvrije plek (bijvoorbeeld in een oven op rijsstand of in een oven met onder- en bovenwarmte - géén heteluchtoven - ingesteld op ±30°C) totdat het in volume verdubbeld is. Dat duurt minimaal een halfuur.
  7. Vet een of twee bakplaten in met roomboter. Ik gebruik zelf altijd twee bakplaten van 40x35 cm.
  8. Sla de deegbol plat en rol hem daarna op tot een lange, dunne worst. Snijd deze worst in 12 gelijke stukjes. Leg de stukjes deeg onder een theedoek, zodat ze niet kunnen uitdrogen.
  9. Rol van elk stukje een klein bolletje. Leg het stukje deeg daartoe op het werkvlak en rol het met je hand. Maak tijdens het rollen je hand steeds boller. Duw ondertussen met je duim de naden naar de onderkant. Uiteindelijk krijg je een strak bolletje, dat alleen een klein naadje heeft in het midden aan de onderkant.
  10. Leg alle bolletjes, niet te dicht bij elkaar, op de bakplaat. Houd er rekening mee dat ze tijdens het rijzen meer dan verdubbelen in volume.
  11. Om uitdrogen te voorkomen moeten de bolletjes nu meteen bestreken worden. Klop daartoe het ei los in een kopje. Bestrijk de deegbolletjes met behulp van een kwastje met het ei.
  12. Bestrooi ze daarna royaal met kummelzaadjes.
  13. Zet de bakplaten weer op een warme, tochtvrije plek. Bij een temperatuur van ±30°C duurt de tweede rijs ongeveer een uur, bij een lagere temperatuur kan dat langer zijn. 
  14. Verwarm de oven (bij voorkeur een oven met onder- en bovenwarmte) voor tot 200°C. 
  15. Bak de bolletjes in ±14 minuten goudbruin en gaar. Bak niet twee bakplaten boven elkaar. Bak de platen apart na elkaar voor de beste warmteverdeling in de oven. Check na 10 minuten even of je broodjes niet te snel bruin worden. Draai eventueel de oven terug naar ±175°C.
  16. Schep een broodje van de bakplaat en klop op de onderkant om de gaarheid te controleren. Een gaar broodje klinkt hol. Laat de bruine bolletjes met kummelzaadjes afkoelen op een rooster. Of serveer ze meteen lekker warm! 😉

Tips:

  1. Heb je geen staande mixer, dan is het werk wat zwaarder. Ga als volgt te werk: roer de gist  samen met driekwart van de melk en de suiker in een schaaltje. Zorg ervoor dat zowel de gist als de suiker goed opgelost zijn. Stort het volkorenmeel en de bloem op het werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Schenk het gistmengsel in het kuiltje, roer er een beetje meel/bloem doorheen en laat dit zetsel, zoals dat heet, even staan, totdat er zich belletjes beginnen te vormen. Vervolgens ga je vanuit het midden steeds meer meel en bloem toevoegen aan het zetsel. Is het mengsel bijna helemaal droog, voeg dan meer melk toe evenals het zout, de roomboter en de kummelzaadjes. Ga verder met het incorporeren van het meel. Uiteindelijk krijg je een min of meer coherente bal, die je kunt gaan kneden.
  2. Gebruik voor het bakken van brood echte broodbloem en geen patentbloem. Broodbloem bevat meer gluten. Daardoor wordt je brooddeeg elastischer en luchtiger. 
  3. Voor een high tea bak ik ook wel eens minibolletjes. Ik maak er dan 32. Ik verhoog de oventemperatuur dan naar 210°C. De kleine broodjes zijn klaar in ±10 minuten. 
  4. Deze broodjes zijn het allerlekkerste op de dag dat je ze bakt. Wil je ze voor later bewaren, vries ze dan na afkoeling meteen in. Ontdooi ze vlak voor gebruik even in de magnetron; dan smaken ze weer heerlijk vers. 
  5. Wil je wat bruinere bolletjes? Dat kan! Ga dan voor 150 gram volkorenmeel en 350 gram witte bloem of 200 gram volkorenmeel en 300 gram witte bloem. Bolletjes met in verhouding meer volkorenmeel worden wel iets minder luchtig. 
  6. Serveer deze lichtbruine bolletjes dit jaar voor je kerstbrunch of je kerstontbijt! Verrassend en lekker!
  7. Heb je nog nooit eerder brood gebakken? Lees dan eerst eens mijn blog over de roomboter-dinerbroodjes. Daarin geef ik je heel veel tips over hoe je het beste brood kunt bakken! Doen!
 

In mijn blog over dinerbroodjes vind je heel veel broodbaktips!

donderdag 12 oktober 2023

Tartaar van tonijn en gerookte zalm met een toefje basilicummayonaise: een verrukkelijk kerstvoorgerecht!


Tijdens de kerstdagen of ter gelegenheid van een speciaal etentje met vrienden serveren wij hier in huis graag een voorgerecht met vis als hoofdingrediënt. 

En dat doen we al jaren! Ook in de tijd dat Culinaire Bagage nog niet bestond, maar menuopmaat.nl, mijn voormalige receptensite, al wel. 

Eén van de populairste visvoorgerechten van Menu op Maat was dat voor een tartaar van verse, rauwe tonijn en gerookte zalm, op smaak gemaakt met o.a. kappertjes, sjalotjes, citroensap, verse kruiden en extra vergine olijfolie en geserveerd met een paar toefjes frisse basilicummayonaise. 


Mijn volgers van toen vonden - én vínden! - die tartaar zelfs zo lekker, dat ik nog regelmatig mailtjes ontvang van wanhopige liefhebbers die per ongeluk hun recept zijn kwijtgeraakt. Met de vraag of ik het recept alsjeblieft, alsjeblieft naar hen op wil sturen. Of beter nog: of ik het niet op mijn - inmiddels al niet meer zo nieuwe - blog Culinaire Bagage wil posten. 

Vanaf vandaag heb ik goed nieuws voor al die trouwe Menu-op-Maat-fans: mailen hoeft niet meer! Hier is het recept voor mijn tonijntartaar! 

Geniet er weer opnieuw van! En bedankt voor het feit dat jullie me er steeds weer op geattendeerd hebben dat er op Culinaire Bagage nog een heel belangrijk recept miste! Sorry dat ik zo langzaam van begrip was... 🙏


Recept: Tartaar van tonijn en gerookte zalm met een toefje basilicummayonaise, een verrukkelijk kerstvoorgerecht!



Tartaar van tonijn en gerookte zalm met een toefje basilicummayonaise


Ingrediënten voor een feestelijk voorgerecht voor 4 personen: 


Voor de tartaar: 

  • 200 gram superverse tonijn 
  • een stukje gerookte zalm van 100 gram (geen plakjes) 
  • een paar takjes verse peterselie (bij voorkeur platte peterselie) 
  • 1,5 eetlepel kappertjes 
  • 1 klein sjalotje 
  • 1,5 eetlepel versgeperst citroensap (gezeefd)
  • 1,5 eetlepel extra vergine olijfolie 
  • versgemalen zwarte peper 

Voor de basilicummayonaise: 

  • 4 volle eetlepels mayonaise van een goede kwaliteit 
  • 1 eetlepel versgeperst citroensap (gezeefd)
  • ±1 theelepel poedersuiker 
  • 2 eetlepels fijngehakte basilicumblaadjes 
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie 
  • 1 eetlepel koud water 
  • versgemalen zwarte peper

Bereiding:

  1. Maak eerst de basilicummayonaise. Vermeng daartoe alle ingrediënten goed. Doe de mayonaise in een plastic spuitfles of een slagroomspuit met een klein glad mondje. Bewaar tot gebruik in de koelkast. 
  2. Snijd voor de tartaar de tonijn en de zalm in kleine blokjes. Dat gaat het makkelijkst met een scherp koksmes. Maal de tartaar liever niet in de foodprocessor; dan wordt hij té fijn van structuur.
  3. Hak de peterselie en de kappertjes fijn. 
  4. Snipper het sjalotje zeer fijn. 
  5. Vermeng alle ingrediënten voor de tartaar. 
  6. Verdeel de tartaar in 4 porties. Plaats een bakring op een bord. Druk één portie vistartaar erin en maak de bovenkant mooi glad. Verwijder de bakring. Vorm zo ook de andere tonijntartaartjes. 
  7. Garneer de borden met kleine toefjes basilicummayonaise (zie foto). Serveer meteen. 

Tips: 

  1. Je kunt je vis al ruim voor de maaltijd in blokjes snijden. Bewaar beide vissoorten apart - afgedekt - in de koelkast. Maak de tartaar pas vlak voor het serveren helemaal af. Dan smaakt hij heerlijk vers. Houd er rekening mee dat het citroensap een soort garingsproces in werking zet bij de vis. 
  2. Een eventueel restje basilicummayonaise kun je in een schaaltje los op tafel zetten, zodat liefhebbers wat meer kunnen nemen. De mayonaise smaakt geweldig op verse zelfgebakken roomboter-dinerbroodjes!
  3. Is er bij jou in de buurt toevallig een filiaal van het Vlaamsch Broodhuys? Bestel dan bij hen eens een ansjovisbrood! Snijd het brood met een ongekarteld mes in dunne sneetjes, besmeer die met een klein beetje roomboter en serveer ze bij je tonijn-zalmtartaar. Fantastisch!
  4. Serveer ook eens hele kleine porties tonijn-zalmtartaar met een toefje basilicummayonaise erbovenop als amuses. Of verdeel de tartaar over kleine glaasjes voor luxe borrelhapjes.
  5. Wil je nog meer recepten voor feestelijke visvoorgerechten? Wat dacht je van de volgende suggesties:

Speciaal recept: hartige soesjes gevuld met roerei met gerookte zalm!

Recept: trio van krokant gebakken aardappelhapjes met gerookte vis

Makkelijk én lekker recept: zalmcarpaccio met foreleitjes!

Spaanse aardappelsalade met tonijn: lekker en feestelijk recept!

Recept voor garnalencocktail 2.0: hartige wafels met Hollandse garnalen en een pittig sausje!

Lekker licht recept: sherrybouillon met garnalen en omeletruitjes