Tijdens de
kerstdagen
of ter gelegenheid van een speciaal etentje met vrienden serveren wij hier in
huis graag een
voorgerecht
met
vis als
hoofdingrediënt.
En dat doen we al jaren! Ook in de tijd dat Culinaire Bagage nog niet bestond,
maar
menuopmaat.nl, mijn voormalige receptensite, al wel.
Eén van de populairste visvoorgerechten van Menu op Maat was dat voor een tartaar van verse, rauwe tonijn en gerookte zalm, op smaak gemaakt met o.a. kappertjes, sjalotjes, citroensap, verse kruiden en extra vergine olijfolie en geserveerd met een paar toefjes frisse basilicummayonaise.
Mijn volgers van toen vonden - én vínden! - die tartaar zelfs zo lekker,
dat ik nog regelmatig mailtjes ontvang van wanhopige liefhebbers die per
ongeluk hun recept zijn kwijtgeraakt. Met de vraag of ik het recept
alsjeblieft, alsjeblieft naar hen op wil sturen. Of beter nog: of ik het niet
op mijn - inmiddels al niet meer zo nieuwe - blog Culinaire Bagage wil
posten.
Vanaf vandaag heb ik goed nieuws voor al die trouwe Menu-op-Maat-fans: mailen hoeft niet meer! Hier is het recept voor mijn tonijntartaar!
Geniet er weer opnieuw van! En bedankt voor het feit dat jullie me er steeds weer op geattendeerd hebben dat er op Culinaire Bagage nog een heel belangrijk recept miste! Sorry dat ik zo langzaam van begrip was... 🙏
Tartaar van tonijn en gerookte zalm met een toefje basilicummayonaise
Ingrediënten voor een feestelijk voorgerecht voor 4 personen:
Voor de tartaar:
- 200 gram superverse tonijn
- een stukje gerookte zalm van 100 gram (geen plakjes)
- een paar takjes verse peterselie (bij voorkeur platte peterselie)
- 1,5 eetlepel kappertjes
- 1 klein sjalotje
- 1,5 eetlepel versgeperst citroensap (gezeefd)
- 1,5 eetlepel extra vergine olijfolie
- versgemalen zwarte peper
Voor de basilicummayonaise:
- 4 volle eetlepels mayonaise van een goede kwaliteit
- 1 eetlepel versgeperst citroensap (gezeefd)
- ±1 theelepel poedersuiker
- 2 eetlepels fijngehakte basilicumblaadjes
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- 1 eetlepel koud water
- versgemalen zwarte peper
Bereiding:
- Maak eerst de basilicummayonaise. Vermeng daartoe alle ingrediënten goed. Doe de mayonaise in een plastic spuitfles of een slagroomspuit met een klein glad mondje. Bewaar tot gebruik in de koelkast.
- Snijd voor de tartaar de tonijn en de zalm in kleine blokjes. Dat gaat het makkelijkst met een scherp koksmes. Maal de tartaar liever niet in de foodprocessor; dan wordt hij té fijn van structuur.
- Hak de peterselie en de kappertjes fijn.
- Snipper het sjalotje zeer fijn.
- Vermeng alle ingrediënten voor de tartaar.
- Verdeel de tartaar in 4 porties. Plaats een bakring op een bord. Druk één portie vistartaar erin en maak de bovenkant mooi glad. Verwijder de bakring. Vorm zo ook de andere tonijntartaartjes.
- Garneer de borden met kleine toefjes basilicummayonaise (zie foto). Serveer meteen.
Tips:
- Je kunt je vis al ruim voor de maaltijd in blokjes snijden. Bewaar beide vissoorten apart - afgedekt - in de koelkast. Maak de tartaar pas vlak voor het serveren helemaal af. Dan smaakt hij heerlijk vers. Houd er rekening mee dat het citroensap een soort garingsproces in werking zet bij de vis.
- Een eventueel restje basilicummayonaise kun je in een schaaltje los op tafel zetten, zodat liefhebbers wat meer kunnen nemen. De mayonaise smaakt geweldig op verse zelfgebakken roomboter-dinerbroodjes!
- Is er bij jou in de buurt toevallig een filiaal van het Vlaamsch Broodhuys? Bestel dan bij hen eens een ansjovisbrood! Snijd het brood met een ongekarteld mes in dunne sneetjes, besmeer die met een klein beetje roomboter en serveer ze bij je tonijn-zalmtartaar. Fantastisch!
- Serveer ook eens hele kleine porties tonijn-zalmtartaar met een toefje basilicummayonaise erbovenop als amuses. Of verdeel de tartaar over kleine glaasjes voor luxe borrelhapjes.
- Wil je nog meer recepten voor feestelijke visvoorgerechten? Wat dacht je van de volgende suggesties:
- hartige soesjes gevuld met luchtig roerei met gerookte zalm
- krokant gebakken aardappelhapjes met gerookte zalm of paling
- carpaccio van gerookte zalm met foreleitjes, room en dille
- ensalada rusa con atún, een Spaanse aardappelsalade met tonijn
- garnalencocktail 2.0: hartige Brusselse wafels met Hollandse garnalen en een pittig Argentijns sausje
- elegante sherrybouillon met Hollandse garnalen en kruidige omeletruitjes
Geen opmerkingen:
Een reactie posten