Pagina's

dinsdag 30 oktober 2018

Italiaanse varkenshaasspiesjes met parmaham en salie geserveerd met een romige wittewijnsaus

Heb je vorige week mijn saltimboccaspiesjes, de mini's, gemaakt? Lekker? Dan kan ik je zeker blij maken met dit recept!

De saltimboccaspiesjes zijn hetzelfde, zij het wat groter. Ze bestaan elk uit drie blokjes varkenshaas met parmaham en salie. Twee spiesjes samen vormen een hoofdgerecht.

Qua smaak is alleen de saus anders. Bij een hoofdgerecht serveer ik liever een romige wittewijnsaus. Waarom? Omdat die niet alleen lekker is bij het vlees. Je kunt er ook zo heerlijk je aardappeltjes in dopen! Of giet de saus over een gulle portie tagliatelle. Om die reden maak ik ook altijd extra veel saus.

Lekker lang en uitgebreid smullen dus van deze Italiaanse varkenshaasspiesjes met wittewijnroomsaus!


Tip: met de kerst in aantocht kan ik je vast verklappen dat deze spiesjes perfect zijn voor je kerstdiner!



Recept Varkenshaasspiesjes met parmaham en salie geserveerd met een romige wittewijnsaus


Italiaanse varkenshaasspiesjes met parmaham en salie geserveerd met een romige wittewijnsaus


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:

  • 500 à 600 gram varkenshaas
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 150 gram dun gesneden parmaham
  • een bosje verse salie
  • 2 eetlepels pure olijfolie
  • 1 eetlepel roomboter
  • 300 ml (Italiaanse) droge witte wijn
  • 350 ml slagroom (ongeklopt en ongezoet)
  • bouillonpoeder of zout naar smaak

Extra:

  • 8 satéstokjes

Bereiding: 

  1. Snijd de varkenshaasjes in blokjes (24 stuks). Bestrooi deze met peper en een klein beetje zout (de parmaham is al vrij zout!).
  2. Snijd de grotere salieblaadjes in de lengterichting doormidden; de kleintjes kun je laten zoals ze zijn. Je hebt voor elk varkenshaasblokje één klein of een half groot salieblaadje nodig.
  3. Verdeel de ham in reepjes; voor elk varkenshaasblokje één.
  4. Leg op elk varkenshaasblokje een (half) salieblaadje. Wikkel er een hamreepje omheen.
  5. Prik 3 saltimboccablokjes samen aan een satéstokje.
  6. Verhit in een koekenpan de olie en de boter. Braad hierin de spiesjes mooi goudbruin. Laat ze daarna nog minimaal 5 minuten garen. Het vlees is mooi rosé vanbinnen als het wat stugger aanvoelt als je erop drukt, maar nog niet helemaal stevig is.
  7. Neem de spiesjes uit de pan en houd ze warm; bijvoorbeeld op een afgedekt verwarmd bord of in een lauwe oven.
  8. Blus de aanbaksels af met de wijn. Laat de wijn kort inkoken. 
  9. Dan mag de slagroom erbij. Roer de saus goed om. Zo ontstaat er lichtgebonden saus. 
  10. Proef je wittewijnsaus en voeg nog wat bouillonpoeder/zout naar smaak toe. Van mij mag er ook nog een beetje versgemalen zwarte peper doorheen, maar de keus is aan jou. 
  11. Leg op elk bord twee varkenshaasspiesjes. Schep er wat saus overheen. Schenk de rest van de wittewijnroomsaus in een sauskom en zet deze los op tafel. 

Tips:

  1. Tot en met stap 5 kun je dit gerecht ruim van tevoren voorbereiden. Bewaar de spiesjes afgedekt in de koelkast, maar laat ze een halfuur voor het braden op kamertemperatuur komen.
  2. Deze keer koos ik ervoor om de Italiaanse varkenshaasspiesjes te serveren met in de oven geroosterde aardappeltjes (het recept van de link zonder de kummel) en een salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten en zwarte olijven. Maar een ander aardappelgerecht/pasta en een andere salade/warm groentegerecht smaken er ook uitstekend bij. Volg de link 'Erbij' in de menubalk voor allerlei lekkere ideeën!

In de oven geroosterde aardappeltjes


Salade van cherrytomaatjes, artisjokkenharten en zwarte olijven

donderdag 25 oktober 2018

Herfstmenu met pompoensoep, bierstoofpot en apple crumble

We kunnen er niet meer omheen: het is nu toch echt herfst! Jammer? Wat mij betreft niet!

Nu de dagen korter worden, worden de avonden des te langer. Tijd om gezellig en lang met zijn allen te tafelen.

Wat er bij ons de komende maanden op tafel komt? Malse stoofpotjes met veel saus, stevige goed gevulde soepen, in de oven geroosterde groenten in warme kleuren, hartige salades van gerookte vleessoorten gecombineerd met zoete zuidvruchten, warme desserts met appels en peren. Kortom gerechten waar de warmte vanaf straalt, zowel letterlijk als figuurlijk!

Ik zal je een voorbeeld geven van één van onze favoriete herfstmenu's. Wil je het meteen namaken? Volg de rode linkjes voor de recepten! En geniet!


Tip: dit menu is ook heel geschikt als informeel kerstdiner. Gezellig!



Herfstmenu met pompoensoep, bierstoofpot en apple crumble


Klein warm voorgerechtje


Een minikopje goudgele pompoensoep met Spaanse chorizo


Voor extra smaak rooster ik mijn pompoen voor deze soep altijd eerst in de oven. Samen met wat knoflook, tijm, kerriepoeder en gerookt paprikapoeder. Je kunt deze soep als een gewoon voorgerecht (of zelfs als maaltijdsoep) serveren, maar voor dit menu is het leuk om hem in kleine koffiekopjes, minikommetjes of amuseglaasjes te scheppen. Daar heb ik helaas (nog) geen foto van, maar de onderstaande foto geeft je in elk geval een goede indruk van de soep.


Pompoensoep met Spaanse chorizo


Koud voorgerecht


Salade van gerookte kalkoen met dadels, gerookte amandelen en een vijgendressing


De warme, zoete mediterrane smaken van de dadels, de vijgen en de amandelen sluiten perfect aan bij de rokerigheid van de kalkoenborstfilet. Kun je geen gerookte kalkoen vinden? Deze salade is ook heerlijk met gerookte kip. Serveer je salades met een paar sneetjes desemstokbrood met zaadjes. Houd de porties vrij klein, iets kleiner dan in het recept vermeld. Je hebt immers ook al pompoensoep gegeten.


Salade van gerookte kalkoen met dadels


Hoofdgerecht


Botermals runderstoofpotje met oud bruin bier, uien en verse kruiden

Krokante in ganzenvet gebakken krieltjes 

Regenboogworteltjes uit de oven met honing en tijm


In de herfst en de winter maak ik graag stoofpotjes. Deze stoofpot van Black Angus sukadelappen is heel speciaal doordat ik het vlees gaar stoof in oud bruin bier met een lichtzoete, diepe smaak. De kruidige honingworteltjes vullen deze zoetige smaken prima aan. Verder raad ik je aan: probeer echt ganzenvet te kopen (bij de poelier) om de krieltjes in te bakken. Je weet niet wat je proeft, zo lekker!


Runderstoofpotje met oud bruin bier



Krokante in ganzenvet gebakken krieltjes



Regenboogworteltjes uit de oven met honing en tijm


Dessert


Apple crumble met kaneel


Dat dit dessert verrukkelijk is in de herfst spreekt voor zich, lijkt me! Wie is hier niet dol op?! Bij dit uitgebreide menu is de hoeveelheid in het recept voldoende voor acht personen. Heb je daarna nog wat over? Geen probleem: bewaar het restje in de koelkast. Zo heb je een dag later nog een kleine verwennerij!


Verrukkelijke apple crumble


dinsdag 23 oktober 2018

Saltimboccaspiesjes: spring-in-de-mondjes voor bij de borrel!

Italianen, ze zijn meesters in het bedenken van toepasselijke namen voor hun gerechten. Wist je dat het overbekende dessert tiramisu 'trek mij omhoog' betekent? Een dessert dat mensen opbeurt dus! Zoiets kun je toch niet weerstaan!

Ik krijg hetzelfde vrolijke gevoel bij een naam als saltimbocca. Letterlijk: 'spring in de mond'. Prachtig gevonden! Want dat is precies wat dit gerecht doet: het maakt een sprongetje in je mond, zo fris en kruidig smaakt het. Niet vreemd toch dat ik zelf al bijna ga huppelen van blijdschap als er saltimbocca op het menu staat?!

Nooit van gehoord? Dan mis je wat! Onder saltimbocca verstaan de Italianen dunne lapjes kalfsvlees bedekt met salieblaadjes en plakjes rauwe ham. Die worden eerst gebraden en vervolgens afgeblust met witte wijn. Delizioso! Wij eten ze vaak.


Voor een Italiaans themafeestje bedacht ik er een variant op: kleine spiesjes van blokjes malse varkenshaas, omwikkeld met een blaadje salie en een reepje parmaham. Ik serveerde ze in een frisse wittewijnsaus, net zoals de originele saltimbocca.


Het is misschien een inkopper, maar ik doopte ze 'saltimboccaspiesjes'. Kleine spring-in-de-mondjes dus voor bij de borrel! Een aanrader!


Wanneer ga jij ze maken? Hieronder vind je in elk geval het recept. Veel plezier ermee!



Recept Saltimboccaspiesjes: spring-in-de-mondjes voor bij de borrel



Saltimboccaspiesjes: spring-in-de-mondjes voor bij de borrel!


Ingrediënten voor ±25 saltimboccaspiesjes:

  • 500 à 600 gram varkenshaas
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • een bosje verse salie
  • 150 gram dun gesneden parmaham
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel roomboter + 25 gram koude roomboter
  • 250 ml droge (Italiaanse) witte wijn
  • bouillonpoeder of zout naar smaak

Extra:

  • ±25 cocktailprikkers

Bereiding:

  1. Snijd de varkenshaasjes in blokjes (±25 stuks). Bestrooi deze met peper en een klein beetje zout (de parmaham is al vrij zout!).
  2. Snijd de grotere salieblaadjes in de lengterichting doormidden; de kleintjes kun je laten zoals ze zijn. Je hebt voor elk varkenshaasblokje één klein of een half groot salieblaadje nodig.
  3. Verdeel de ham in reepjes; voor elk varkenshaasblokje één.
  4. Leg op elk varkenshaasblokje een (half) salieblaadje. Wikkel er een hamreepje omheen. 
  5. Prik elk saltimboccablokje aan een cocktailprikker.
  6. Verhit in een koekenpan de olie en de boter. Braad hierin de spiesjes mooi goudbruin. Laat ze daarna nog een paar minuten garen.
  7. Neem de spiesjes uit de pan, leg ze op een serveerschaal of op kleine amusebordjes. Houd ze warm.
  8. Blus de aanbaksels af met de wijn. Laat de wijn kort inkoken. Voeg voor de smaak een beetje bouillonpoeder/zout en versgemalen zwarte peper toe. 
  9. Snijd ondertussen de ijskoude boter in kleine plakjes of blokjes.
  10. Neem de pan van het vuur en klop de stukjes boter door de saus. Die gaat daardoor mooi glanzen en heerlijk smaken.
  11. Schep de wittewijnsaus over je saltimboccaspiesjes. Serveer ze meteen. 

Tips:

  1. Nadat je de saus hebt afgemaakt met de boter, kun je hem niet meer opwarmen. 
  2. Binnenkort zal ik je nog een recept geven met saltimboccaspiesjes. Dan voor een feestelijk hoofdgerecht. Hou mijn blog dus in de gaten!

Saltimboccaspiesjes met een frisse roomsaus

donderdag 11 oktober 2018

Mexicaans vijfgangenmenu: tiempo de fiesta!

Tijd voor een feestje? Waarom organiseer je geen Fiesta Mexicana voor je vrienden of familie?


Met mijn vrolijke Mexicaanse vijfgangenmenu wordt het gegarandeerd gezellig!


Tiempo de fiesta! Oftewel: party time!



Recepten voor een Mexicaans vijfgangenmenu: tiempo de fiesta!


Wat staat er op je Fiesta Mexicana-menu?



Borrelhapje


Cacahuetes con ajo y chile, versgeroosterde pikante Mexicaanse pinda's


Pikante Mexicaanse pinda's


Koud voorgerecht


Taco tapas met avocadosalsa en gemarineerde garnalen


Taco tapas met avocadosalsa en gemarineerde garnalen


Warm voorgerecht


Pittige Mexicaanse kippensoep met veel verse groenten


Mexicaanse kippensoep


Hoofdgerecht


Tacotaart: krokante bladerdeegtaart met Mexicaans gehakt, tomaten, kaas en ijsbergsla


Hartige taart met tacogehakt, tomaten, kaas en sla


Dessert


Tropische ananassorbet met een scheutje rum


Ananasijs


Buen Provecho!!


dinsdag 9 oktober 2018

Sherrybouillon met Hollandse garnalen en omeletruitjes

Ik houd van lekker lang tafelen. Gezellig met vrienden. Of romantisch met zijn tweetjes. Ik geniet altijd enorm van etentjes met veel gangen om heerlijk van te proeven.

Maar dan willen we natuurlijk niet na afloop als tonnetjes van tafel rollen.

Daarom vind ik het belangrijk in uitgebreide menu's minstens een paar heel lichte hapjes in te plannen. Dat kunnen kleine porties zijn, bijna amuseachtig. Of heel verfijnde caloriearme gerechten.

Mijn sherrybouillon met Hollandse garnalen en omeletruitjes valt overduidelijk in de laatste categorie. 


Je maakt hem door een krachtige, zelfgetrokken rundvleesbouillon stevig op smaak te maken met een flinke scheut medium sherry. Je vult de bouillon met in ruitjes gesneden kruidenomelet en een paar lepels Hollandse garnalen. Verrukkelijk! En de calorieën? Die kun je bijna op één hand tellen!


Recept Sherrybouillon met Hollandse garnalen en omeletruitjes


Sherrybouillon met Hollandse garnalen en omeletruitjes


Ingrediënten voor een voorgerecht voor ±8 personen:


Voor de bouillon:

  • 1 pond runderpoulet of magere runderlappen
  • 2 liter water
  • 3 worteltjes
  • 1 prei
  • 1 ui
  • een bosje bladselderij
  • 1 blaadje laurier
  • een paar stukjes foelie
  • ½ theelepel kerriepoeder
  • 10 zwarte peperkorrels
  • een mespuntje nootmuskaat
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • runderbouillonblokjes of bouillonpoeder naar smaak
  • worcestersaus
  • medium sherry

    Voor de omeletruitjes:

    • 3 grote eieren
    • 1,5 eetlepel bloem
    • 1,5 eetlepel koud water
    • 1,5 eetlepel versgehakte platte peterselie
    • zout en peper
    • boter of margarine

      Extra vulling:

      • 150 gram Hollandse garnalen
      • 3 eetlepels versgehakte platte peterselie

      Bereiding:

      1. Snijd de worteltjes in plakjes. Snijd de prei in ringen en was deze goed. Snipper de ui grof. Hak de selderij grof.
      2. Doe alle ingrediënten tot en met de tijm in een soeppan en breng het geheel net tegen de kook aan. Laat de soep enige uren trekken.
      3. Schep de groenten en het vlees uit de bouillon (bewaar het vlees voor bijvoorbeeld jachtschotel of kroketten).
      4. Maak de bouillon op smaak met wat bouillonpoeder of bouillonblokjes en een scheutje worcestersaus. Voeg eventueel nog wat water toe, wanneer er te veel is verdampt.
      5. Plaats een vergiet in een grote pan, leg er een kaasdoek of een schone theedoek in en giet de bouillon door de zo ontstane fijne zeef. Pas op: gebruik geen doek, die behandeld is met wasverzachter!
      6. Klop voor de omelet de eieren los in een kopje. Doe de bloem in een beslagkom en voeg al kloppend de eieren toe. Maak het eiermengsel af met het water, de peterselie en wat zout en peper.
      7. Verhit in een koekenpan met een doorsnede van ±28 cm wat boter. Bak hierin van de helft van het eiermengsel een omelet, die je aan twee kanten zachtjes bakt. Hij mag niet bruin worden. Schep de omelet uit de pan en bak nog een omelet.
      8. Snijd beide omeletten in mooie ruitjes.
      9. Verwarm de bouillon vlak voor het serveren en voeg een forse scheut sherry toe. De alcohol mag niet helemaal verdampen.
      10. Schep in elk bord wat omeletruitjes, een paar garnaaltjes en een beetje peterselie. Schenk de hete bouillon eroverheen en serveer meteen.

      Tips:

      1. Tot en met stap 8 kun je dit gerecht ruim van tevoren voorbereiden. Bewaar alles na afkoeling afgedekt in de koelkast. Warm vlak voor het serveren de bouillon op en voeg dan pas de sherry toe. Verwarm de omeletruitjes even in de oven of op een laag pitje in een koekenpan.
      2. Is deze hoeveelheid bouillon veel te veel voor je? Je kunt hem makkelijk in kleine porties invriezen! Doe dit wel voordat je de sherry toevoegt.
      3. Jachtschotel maken van het gare soepvlees? Heerlijk! En de ideale restverwerking! Om je lekker te maken hieronder vast een foto. Zoals je ziet gaat het om een ovenschotel van sappig rundvlees met uien, paprika en augurken onder een dekentje van luchtige aardappelpuree. 

      Jachtschotel van kruidige rundvlees en luchtige aardappelpuree


        maandag 1 oktober 2018

        Gezellig herfstmenu met een Limburgs tintje

        Misschien weten jullie het nog: tot voor kort beheerde ik twee websites. Naast Culinaire Bagage was daar ook nog Menu op Maat, een site met een paar honderd complete menu's met alle bijbehorende recepten. Menu op Maat is niet meer, helaas. Twee sites is wel erg veel werk.

        Nu, een half jaar na die moeilijke beslissing, krijg ik echter nog steeds berichtjes van trouwe volgers die hun menu's missen. Mijn doel is om met Culinaire Bagage meer en meer in het ontstane gat te springen; natuurlijk naast mijn 'gewone' blogs. Je zag dat de afgelopen maanden al een beetje gebeuren. En ik beloof je nog meer complete menu's de komende tijd!

        Verder heb ik nog een nieuwtje: vanaf vandaag vind je alle Culinaire-Bagage-menu's onder het kopje 'Menu's' in de menubalk bovenaan mijn blog. Handig toch?!


        En ik voeg er meteen een kersvers menu aan toe. Lijkt je dit niet lekker: een gezellig herfstmenu met een Limburgs tintje? Volg alle rode linkjes hieronder voor de recepten. Eet smakelijk!



        Recepten Gezellig herfstmenu met een Limburgs tintje


        Amuse: 

        Limburgse mini-aardappelkoekjes, riefkeukskes, met gerookte zalm en mierikswortelroom



        Mini-aardappelkoekjes met gerookte zalm en mierikswortelroom


        Voorgerecht: 

        Romige Limburgse mosterdsoep met krokante spekjes en knapperige prei



        Limburgse mosterdsoep


        Hoofdgerecht: 

        Gehaktballetjes in een kruidige saus van oud bruin bier en Maestrichter stroop 



        Gehaktballetjes in een kruidige saus van oud bruin bier en Maestrichter stroop


        Gebakken aardappeltjes



        Gebakken aardappeltjes


        Regenboogworteltjes uit de oven met honing en tijm



        Regenboogworteltjes uit de oven met honing en tijm


        Dessert: 

        Koffie met Limburgse appel-kruimelvlaai



        Limburgse appel-greumelkesvlaai