Pagina's

dinsdag 23 oktober 2018

Saltimboccaspiesjes: spring-in-de-mondjes voor bij de borrel!

Italianen, ze zijn meesters in het bedenken van toepasselijke namen voor hun gerechten. Wist je dat het overbekende dessert tiramisu 'trek mij omhoog' betekent? Een dessert dat mensen opbeurt dus! Zoiets kun je toch niet weerstaan!

Ik krijg hetzelfde vrolijke gevoel bij een naam als saltimbocca. Letterlijk: 'spring in de mond'. Prachtig gevonden! Want dat is precies wat dit gerecht doet: het maakt een sprongetje in je mond, zo fris en kruidig smaakt het. Niet vreemd toch dat ik zelf al bijna ga huppelen van blijdschap als er saltimbocca op het menu staat?!

Nooit van gehoord? Dan mis je wat! Onder saltimbocca verstaan de Italianen dunne lapjes kalfsvlees bedekt met salieblaadjes en plakjes rauwe ham. Die worden eerst gebraden en vervolgens afgeblust met witte wijn. Delizioso! Wij eten ze vaak.


Voor een Italiaans themafeestje bedacht ik er een variant op: kleine spiesjes van blokjes malse varkenshaas, omwikkeld met een blaadje salie en een reepje parmaham. Ik serveerde ze in een frisse wittewijnsaus, net zoals de originele saltimbocca.


Het is misschien een inkopper, maar ik doopte ze 'saltimboccaspiesjes'. Kleine spring-in-de-mondjes dus voor bij de borrel! Een aanrader!


Wanneer ga jij ze maken? Hieronder vind je in elk geval het recept. Veel plezier ermee!



Recept Saltimboccaspiesjes: spring-in-de-mondjes voor bij de borrel



Saltimboccaspiesjes: spring-in-de-mondjes voor bij de borrel!


Ingrediënten voor ±25 saltimboccaspiesjes:

  • 500 à 600 gram varkenshaas
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • een bosje verse salie
  • 150 gram dun gesneden parmaham
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel roomboter + 25 gram koude roomboter
  • 250 ml droge (Italiaanse) witte wijn
  • bouillonpoeder of zout naar smaak

Extra:

  • ±25 cocktailprikkers

Bereiding:

  1. Snijd de varkenshaasjes in blokjes (±25 stuks). Bestrooi deze met peper en een klein beetje zout (de parmaham is al vrij zout!).
  2. Snijd de grotere salieblaadjes in de lengterichting doormidden; de kleintjes kun je laten zoals ze zijn. Je hebt voor elk varkenshaasblokje één klein of een half groot salieblaadje nodig.
  3. Verdeel de ham in reepjes; voor elk varkenshaasblokje één.
  4. Leg op elk varkenshaasblokje een (half) salieblaadje. Wikkel er een hamreepje omheen. 
  5. Prik elk saltimboccablokje aan een cocktailprikker.
  6. Verhit in een koekenpan de olie en de boter. Braad hierin de spiesjes mooi goudbruin. Laat ze daarna nog een paar minuten garen.
  7. Neem de spiesjes uit de pan, leg ze op een serveerschaal of op kleine amusebordjes. Houd ze warm.
  8. Blus de aanbaksels af met de wijn. Laat de wijn kort inkoken. Voeg voor de smaak een beetje bouillonpoeder/zout en versgemalen zwarte peper toe. 
  9. Snijd ondertussen de ijskoude boter in kleine plakjes of blokjes.
  10. Neem de pan van het vuur en klop de stukjes boter door de saus. Die gaat daardoor mooi glanzen en heerlijk smaken.
  11. Schep de wittewijnsaus over je saltimboccaspiesjes. Serveer ze meteen. 

Tips:

  1. Nadat je de saus hebt afgemaakt met de boter, kun je hem niet meer opwarmen. 
  2. Binnenkort zal ik je nog een recept geven met saltimboccaspiesjes. Dan voor een feestelijk hoofdgerecht. Hou mijn blog dus in de gaten!

Saltimboccaspiesjes met een frisse roomsaus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten