Binnen 20 minuten een verrukkelijke
maaltijdsoep
op tafel zetten?
Dat kan met mijn recept voor ajvar-soep!
Ajvar is een heerlijke én gezonde groentesaus op basis van fijngehakte geroosterde paprika's, aubergines, kruiden en specerijen. Een saus met behoorlijk wat pit. Razend populair is hij in veel landen op de Balkan, waar hij oorspronkelijk ook vandaan komt.
Je koopt ajvar gewoon in potten in de supermarkt. Ook in Nederland!
Ik ontdekte dat ajvar niet alleen lekker is bij worstjes (de ćevapčići, die je misschien wel kent van je vakantie) en hamburgers, maar dat je er ook in een handomdraai een fantastische soep van kunt maken, een romige en tegelijkertijd pikante paprikasoep:
- je bakt een paar ons gehakt rul
- je fruit een handje uiensnippers, een paar teentjes knoflook, een flinke hoeveelheid kruiden en specerijen en een blikje tomatenpuree mee
- daarna voeg je aan dit mengsel een pot ajvar, runderbouillon en een scheutje room toe
- en dan schep je een lekkere portie beetgare orzo - dat is pasta in de vorm van rijstkorrels - door je soep
- goed roeren en verwarmen en...
Aan tafel!
Ga snel naar het volledige recept!
Ajvar-soep: romige én pittige paprikasoep met rul gebakken gehakt en orzo
Ingrediënten voor een maaltijdsoep voor 4 à 5 personen of een voorgerecht voor 8 à 10 personen:
Voor de soep:
- 2 eetlepels olijfolie
- 250 gram lamsgehakt (of varkensgehakt als je geen lamsgehakt kunt krijgen)
- 250 gram rundergehakt
- zout en versgemalen zwarte peper
- 2 flinke uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 theelepels mild paprikapoeder
- 1 theelepel pimentón (gerookt paprikapoeder)
- 1/2 theelepel gemalen komijn
- 1/2 theelepel kummel (karwijzaadjes)
- 140 gram tomatenpuree
- 1 pot pittige ajvar à 350 gram
- ±1,2 liter water
- 3 runderbouillonblokjes
- 1,5 dl slagroom, ongeklopt
- eventueel 1/2 theelepel chilivlokken
- een flinke bos platte peterselie
Voor de orzo:
- 400 gram orzo voor een maaltijdsoep (dat is pasta in de vorm van rijstkorrels; ik gebruikte orzo nr. 65) of 250 gram orzo voor een voorgerecht
- water
- 1 of 1/2 runderbouillonblokje (afhankelijk van de hoeveelheid orzo)
Bereiding:
- Verhit de olijfolie in een grote soeppan. Bak hierin de twee soorten gehakt onder regelmatig omscheppen mooi rul, maar niet bruin. Dat duurt een minuut of 6 à 7. Verwijder eventueel overtollig uitgesmolten vet. Maak het gehakt op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
- Snipper de uien. Voeg de uiensnippers toe aan het gehakt. Bak het gehaktmengsel op middelhoog vuur totdat de uien lichtgeel kleuren en gaar zijn. Schep het geheel regelmatig om.
- Kook ondertussen de orzo beetgaar in een ruime hoeveelheid water op smaak gemaakt met 1 of 1/2 bouillonblokje. Giet de pasta af door een vergiet en spoel hem af met koud water.
- Als de uien gaar zijn, mogen de knoflook, alle specerijen en de tomatenpuree bij het gehaktmengsel in de soeppan. Bak de smaakmakers - weer op middelhoog vuur - een paar minuten mee. Door de verhitting kunnen de smaken van de specerijen zich goed ontwikkelen en wordt de tomatenpuree lekker zoet. Blijf het mengsel goed roeren. De smaakmakers mogen niet te heet worden; dan worden ze bitter.
- Roer de ajvar door het gehaktmengsel.
- Tover het geheel om tot een soep met het water en de 3 runderbouillonblokjes. Breng de soep aan de kook.
- Maak de soep lekker romig met de slagroom.
- Schep de orzo door de soep en verwarm de soep nog een keer. Proef de soep en voeg eventueel nog een beetje zout en/of wat extra water toe. Mag de soep van jou nóg wel wat pittiger? Roer er dan een halve theelepel chilivlokken doorheen.
- Hak de peterselie en roer deze vlak voor het serveren door je ajvar-soep.
Veelgestelde vragen over de ajvar die deze soep zo lekker maakt
Wat is ajvar?
Hoe smaakt ajvar?
Uit welk land komt ajvar van oorsprong?
Kun je ajvar ook zelf maken?
Waar kun je ajvar kopen?
Hoelang kun je ajvar bewaren?
Waar kun je ajvar voor gebruiken?
- smeer wat ajvar op je brood - pitabroodjes, Turks brood, stokbrood, tortillawraps, Libanees brood, Surinaams platbrood of een stevig boerenbruinbrood - en beleg je boterhammen met plakjes rauwe of geroosterde groenten, falafel, merguezworstjes of gegrilde kipreepjes
- gebruik je ajvar als dipsaus voor in reepjes gesneden rauwe groenten
- of dip je tosti erin
- zet een schaaltje ajvar op tafel als je gaat barbecueën; de saus is heerlijk bij steaks, kip, hamburgers, vleesspiesjes en groentespiesjes
- ajvar is verrukkelijk bij een ovenkippetje of bij een gehaktbrood uit de oven
- roer eens een paar lepels ajvar door je mayonaise (gelijke delen van beide sauzen is meestal het lekkerst) en serveer je ajvar-mayonaise tijdens het fonduen of gourmetten
- ajvar-mayonaise is ook erg lekker met versgebakken frietjes, ovenfrietjes, ovenkrieltjes of krokant geroosterde ovenaardappeltjes
- met een schepje ajvar erdoor maak je je slasaus heel speciaal
- kneed ook eens een paar lepels ajvar door het gehakt voor je gehaktballen; denk daarbij vooral aan lamsgehakt en varkensgehakt
- van gehakt dat je zo kruidt, kun je heerlijke saucijzenbroodjes bakken
- en natuurlijk kun je met ajvar de heerlijke soep maken uit het recept hierboven!