Het is de afgelopen maanden nog niet zo vaak voorgekomen, maar toch: stel je eens voor...
Het is warm. Echt zomers warm.
Wat eet jij dan het allerliefst?
Wij weten het wel! Wij gaan dan voor een verfrissende salade. Of nog beter: een zomerse maaltijdsalade. Puur of met knapperig vers brood erbij!
Jij ook? En heb je nog een paar ideeën en recepten nodig? Dat kan! Hier
is een lijstje met onze favorieten!
Ik wens je nog een lekkere zomermaand! Geniet!
1. De populairste salade op mijn blog: een Griekse boerensalade met gemarineerde feta!
Je marineert je feta in een mengsel van olijfolie, citroensap, knoflook en heel veel verse tuinkruiden. Daarna mag hij in een salade van onder andere bladsla, olijven, tomaten, komkommer en pittige Griekse pepers. En nog meer kruiden!
Turks brood (met eventueel zelfgemaakte knoflooksaus) erbij en je dag kan niet meer stuk!
Extra tip: voor nóg meer Grieks eetplezier maak je er ook nog Griekse gehaktballetjes bij. Volg de link voor het recept.
2. Maak je weleens een salade van couscous? Moet je zeker een keer doen!
Mijn couscous-maaltijdsalade met kleine stukjes pikant gemarineerde kipfilet, groene paprika en pittige specerijen en verse kruiden is fantastisch. Een recept dat je gegarandeerd vaak uit de kast gaat trekken!
3. Sommige salades lenen er zich uitstekend voor om geserveerd te worden in kleine tacobakjes, taco tubs. Denk aan mijn pittige kikkererwtensalade!
De kikkererwtensalade gaat niet alleen in een Mexicaans bakje, hij smaakt zelf ook nog eens Mexicaans. Want er gaan smaakmakers in als komijn, koriander, citroen, knoflook, chilipeper en olijfolie. Mmmm!
Bonus: dit gerecht is net zoals de Griekse salade van hierboven geschikt voor vegetariërs!
4. Liever vis in je taco tubs? Vul ze met grote gemarineerde garnalen en avocadosalsa! Je weet niet wat je proeft, zo lekker!
5. Op de Franse toer met vis? Ook dat kan. Maak vandaag nog mijn Franse salade met malse gerookte zalm, zoete maïs, tomaatjes en een zelfgemaakte vinaigrette op smaak gemaakt met een scheutje sherry!
Lekker met ciabatta of desembrood.
6. Gerookte kalkoenfilet, dadels, rookamandelen, frisée, een vijgen-balsamicodressing: samen vormen ze een verrassende, smaakvolle maaltijdsalade!
Wij eten hier graag sneetjes desemstokbrood met zonnebloempitten bij. Heerlijk met roomboter met fleur de sel!
7. Een lijstje met maaltijdsalades is niet compleet zonder een pastasalade. Onze favoriet is pastasalade met tonijn, knapperig verse groenten en basilicum.
Je maakt hiervoor een heel simpele dressing met alleen wat goede extra vergine olijfolie en witte balsamicoazijn.
8. Een tonijnsalade is ook lekker zonder pasta. Maar dan met nóg meer verse zomergroenten. Denk aan een mengsel van allerlei soorten bladsla, haricots verts, olijven, bosuitjes, paprika's en rode ui.
Aanrader: geef hier gegrild knoflookbrood bij. Smullen!
9. Ook in mijn Spaanse ensalada rusa gaat een beetje tonijn. De salade op basis van piepkleine blokjes aardappel, worteltjes en erwtjes gaat er heerlijk hartig van smaken.
Ensalada rusa wordt in Spanje vooral geserveerd als tapa. Maar wat let je om er (veel) meer van te maken en de salade als maaltijdsalade te eten?!
Nog een serveertip: geef er sneetjes desemstokbrood bij, die je even insmeert met olijfolie en vervolgens grilt totdat ze knapperig zijn vanbuiten!
10. Mijn salade van Hollandse garnalen, avocado en tomaat serveer ik het liefst op een vers ciabattabroodje. Maar een bagel is er ook erg lekker bij. Zomerser kan bijna niet!
11. In de zomer zijn de tomaten op hun lekkerst. Vul ze eens met een tipsy garnalensalade!
Meer dan een paar sneetjes desembrood met gezouten roomboter heb je niet nodig om hier een echt feestmaaltje van te maken!
Misschien nóg lekkerder: serveer je gevulde tomaatjes als bijgerecht bij de huzarensalade van tip 12 hieronder!
12. Misschien wel de bekendste maaltijdsalade van Nederland: de huzarensalade.
Mijn recept is van Limburgse oorsprong en echt superlekker. Je vult je salade onder andere met in kleine blokjes gesneden gebraden varkensfiletlapjes en frisse stukjes Granny Smith.
Ik maak in de zomer vaak een hele grote schaal met huzarensalade, waar we dan twee dagen lang van genieten. Met elke keer weer andere bijgerechtjes erbij!