Pagina's

zondag 26 juni 2022

Verse Italiaanse tomatensoep met orzo en gehaktballetjes

Kook je graag met tomaten? Dan ben je vast een fan van de zomer. Want juist nú zijn de tomaten op hun allerlekkerst! Het is tomatentijd

En dus is het ook tomatensalade-tijd, tomatensaus-tijd, tomatenstoofpot-tijd, gevulde-tomaten-tijd, pasta-met-tomaten-tijdtomatensalsa-tijd, tomatenovenschotel-tijd, gepofte-tomaten-tijd... 😉😊

Én tomatensoep-tijd

Van dat laatste profiteerden wij deze week optimaal: we maakten een verrukkelijk vers smakende Italiaanse tomatensoep, die we royaal vulden met nóg meer tomaten, kruidige gehaktballetjes en al dente gekookte orzo! 


We genoten! 


Recept: zo maak je zelf verse Italiaanse tomatensoep met orzo en gehaktballetjes


Tip: weet je niet precies wat orzo is? Dat is een fijne soort pasta die er uitziet als rijst. 


Orzo: pasta met de looks van rijst!


Ik schreef er onlangs een heel blog over. Met een fantastisch Grieks recept. Volg het rode linkje!


Recept: gebakken Griekse orzo met kruidig gehakt en tomaat


Maar nu eerst het recept voor die goddelijke tomatensoep. Veel plezier ermee!



Recept: zo maak je zelf verse tomatensoep met gehaktballetjes en pasta!


Zó maak je zelf verse Italiaanse tomatensoep met orzo en gehaktballetjes!


Ingrediënten voor een maaltijdsoep voor 3 personen of een lunchgerecht voor 4 personen:


Voor de soep:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blik tomatenstukjes
  • ±6 dl water
  • 3 theelepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels gedroogde marjolein
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 4 à 5 theelepels poedersuiker
  • versgemalen zwarte peper naar smaak
  • een flinke scheut extra vergine olijfolie

Voor de gehaktballetjes:

  • 3 ons gehakt, half varkensgehakt/half rundergehakt
  • 1/2 ei, losgeklopt in een kopje
  • 3 eetlepels paneermeel
  • een klein teentje knoflook
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 2 theelepels gedroogde marjolein
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 eetlepel olijfolie voor het braden van een proefhamburgertje

Voor de vulling:

  • 100 gram orzo (ik gebruikte orzo no. 65) 
  • water
  • 1 runderbouillonblokje
  • 8 niet te kleine rijpe tomaten
  • eventueel een paar takjes verse oregano

Bereiding:

  1. Snipper een teentje knoflook fijn. Verhit in een soeppan een eetlepel olijfolie. Fruit hierin zachtjes de knoflook gedurende 2 minuten.
  2. Voeg alle soepingrediënten toe tot en met de zwarte peper. Breng de soep aan de kook.
  3. Vermeng ondertussen alle gehaktingrediënten tot en met de peper. Kneed het gehakt totdat het homogeen is. Vorm een piepklein hamburgertje van het gehakt en braad dit even in een eetlepel olijfolie totdat het gaar is. Dit hamburgertje is alleen bedoeld om te proeven. Voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe aan de rest van het gehakt. Rol van het gehakt kleine soepballetjes.
  4. Als de soep kookt, kun je de soepballetjes eraan toevoegen. Laat de gehaktballetjes garen in de soep; dat duurt ongeveer 5 minuten.
  5. Kook de orzo gaar in een pan met een ruime hoeveelheid water waaraan je 1 bouillonblokje toevoegt voor de smaak. Proef na de kooktijd die aangegeven staat op de verpakking of de orzo mooi beetgaar is. Giet de pasta door een vergiet (met niet te kleine gaatjes vanwege de kleine maat pasta!). Spoel de orzo af met koud water totdat hij helemaal is afgekoeld.
  6. Breng tegelijkertijd in een andere pan een kleine liter water aan de kook. Kruis de tomaten in en leg ze gedurende ±20 seconden in het kokende water. Daarna kun je ze makkelijk ontvellen. Verwijder de zaadlijsten met pitjes uit de tomaten. Snijd het tomatenvruchtvlees grof in blokjes.
  7. Voeg de gare orzo en de tomatenstukjes toe aan de soep met de gehaktballetjes. Verwarm de soep nog even goed. Proef en bepaal of er eventueel nog wat extra water, zout en/of peper in moet.
  8. Draai het vuur uit en maak je verse Italiaanse tomatensoep helemaal af door er een flinke scheut extra vergine olijfolie doorheen te roeren. Serveer je soep meteen. 

Tips:

  1. Wij eten graag bagelchips of gegrild knoflookbrood bij deze soep. Volg de rode linkjes voor de recepten. Desembrood met zoute boter is er ook erg lekker bij.
  2. Je kunt je orzo ook garen in de soep in plaats van hem apart te koken. Daar wordt je soep iets dikker van. Aan jou de keus wat je het lekkerste vindt! 
  3. Wil je je soep liever niet meteen serveren? Bereid dan alles voor tot en met stap 6. Bewaar alle onderdelen van je soep na afkoeling apart in de koelkast. Verwarm daarna de soep en voeg dan pas de gare orzo, de tomatenblokjes en uiteindelijk de olijfolie toe. 
  4. Ben je na het eten van deze soep in de mood voor nóg een dagje tomatensoep, maar dan een klein beetje anders? Bekijk even mijn andere recepten voor tomatensoep: bijvoorbeeld de verse tomatensoep met tuinkruiden en gehaktballetjes, de Italiaanse tomatenbouillon met oventomaatjes, olijven en basilicum, de Italiaanse tomaten-groentesoep met tortellini, de romige soep van geroosterde tomaten en puntpaprika's of de Spaanse sherrybouillon met tomaat en chorizo!

Recept: mijn basis go-to tomatensoep!

Beetje apart: tomatenbouillon met oventomaatjes en olijven!

Recept: Italiaanse tomaten-groentesoep met tortellini 
Heerlijk romig: soep van geroosterde tomaten, paprika's en pimentón!

Oeh! Sherrybouillon met tomaat en chorizo!


woensdag 15 juni 2022

Griekse souvlaki van varkensvlees, kip of lam: een zomerfeestje op je bord!

Souvlakia. Dat is Grieks voor 'spiesjes'. Souvlaki in het enkelvoud. 

In Griekenland zijn ze er dol op. Ze maken daar dan ook niet zomaar spiesjes. Met hun souvlakia bouwen de Grieken keer op keer weer een feestje op hun bord. 

Of de spiesjes nou van varkensvlees zijn, van kip of van lam; ze smaken altijd even geweldig, heerlijk kruidig!  

Gelukkig hoef je voor je souvlaki niet helemaal naar Griekenland, ook in Griekse restaurants in Nederland kun je er volop van genieten. En bij jezelf thuis!

Want het goede nieuws is: souvlakia maak je heel gemakkelijk zelf! De truc zit hem in de juiste marinade. Als die spot-on is, doen de barbecue of je grillpan de rest.

Wil je weten wat er allemaal in die marinade gaat? Scrol snel door naar het recept!

Καλή όρεξη oftewel: eet smakelijk! 


Recept: Griekse souvlaki van varkensvlees, kip of lam: vakantiekoken!


Zó maak je zelf Griekse souvlaki van varkensvlees, kip of lam


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 3 à 4 personen:


Voor de spiesjes:

  • 600 gram varkenshaas, schouderkarbonades, kipfilet, kippendijenvlees of lamsvlees van de bout
  • zout en zwarte peper naar smaak

Voor de marinade:

  • 3 teentjes knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 eetlepels citroensap
  • 3 theelepels gedroogde oregano
  • 1 theelepel gedroogde tijm of 1 eetlepel fijngehakte verse tijmblaadjes
  • 3/4 theelepel gedroogde rozemarijn of 3/4 eetlepel fijngehakte verse rozemarijnnaaldjes
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder 

Bereiding:

  1. Snijd het vlees in blokjes.
  2. Snipper de knoflook fijn. Verkruimel het laurierblaadje.
  3. Roer een marinade van alle marinade-ingrediënten.
  4. Schep het vlees door de marinade. Dek de schaal af en marineer het vlees gedurende 24 uur; bewaar het in de koelkast.
  5. Rijg de blokjes vlees aan spiesjes. Bestrooi ze met wat zout naar smaak.
  6. Rooster je souvlakia goudbruin op de BBQ of in je grillpan. Spiesjes van varkenskarbonades en kip moeten helemaal gaar worden, varkenshaas en lamsvlees mogen nog een beetje rosé zijn vanbinnen. Gaar vlees voelt stevig aan als je er met een spatel op drukt.
  7. Maal wat zwarte peper over je souvlakia en serveer ze meteen.

Tips:

  1. Ga je voor varkensvlees? Varkenshaas zorgt dan voor het meest malse resultaat. Het vet uit de karbonades daarentegen maakt de spiesjes wat sappiger en voller van smaak. Voor het verschil tussen kipfilet en kippendijenvlees geldt zo ongeveer hetzelfde. Aan jou de keus! 
  2. De grilltijd om je spiesjes helemaal te garen bedraagt ongeveer 10 minuten, afhankelijk van de dikte van je vleesblokjes en de temperatuur van je barbecue of grillpan. Hou je meer van rosé vlees, ga dan uit van een paar minuten minder. 
  3. Leuk: maak eens kleine spiesjes (met cocktailprikkers) en serveer die als borrelhapje of share-gerecht, net zoals je dat met mijn Maleisische kipspiesjes al doet (hoop ik 😉).
  4. Traditioneel wordt souvlaki geserveerd met tzatziki en pitabroodjes. Maar verse frietjes (bijvoorbeeld met zelfgemaakte knoflookmayonaise!) en een Griekse boerensalade met feta smaken er ook erg lekker bij. Of maak zelf eens Griekse tomatenrijst en combineer het geheel met een salade van witte kool en Griekse pepers!

Recept: verse frietjes smaken heerlijk bij souvlaki!

Recept: zelfgemaakte knoflooksaus met verse tuinkruiden

Recept: zo maak je zelf een Griekse boerensalade met gemarineerde feta!

Recept: Griekse tomatenrijst maken is niet moeilijk!

Recept: zo maak je zelf een wittekoolsalade met Griekse pepers

zondag 5 juni 2022

Orzo aglio, olio e peperoncino: een fantastische variatie op het klassieke Italiaanse pastagerecht!

Na mijn recept met orzo van vorige week vandaag nóg een orzorecept. Alhoewel, eigenlijk is het meer een orzoreceptje

Voor een pasta aglio, olio e peperoncino. Maar dan minder klassiek. Niet met spaghetti of tagliatelle, zoals die pasta meestal bereid wordt. Maar met orzo dus! 

Waarom ik spreek over een receptje? Nou, je bereidt deze pasta echt heel makkelijk! Én in een handomdraai:
  • eerst kook je je orzo beetgaar in een ruime hoeveelheid water met zout
  • ondertussen fruit je zachtjes wat knoflook en een gesnipperde chilipeper in een paar lepels olijfolie
  • je schept de gare orzo door het knoflookmengsel
  • goed doorwarmen
  • vlak voor het serveren zet je nog éven de puntjes op de i met een lekkere scheut extra vergine olijfolie en wat verse platte peterselie
  • Parmezaanse kaas over je pasta mag, maar hoeft niet 

Klaar! Aan tafel!

Serveer je orzo aglio, olio e peperoncino als klein voorgerecht, als smeuïg tussengerecht of als verrassend bijgerecht. 

Of maak er een hapje van voor op je borreltafel: verdeel je orzo over kleine schaaltjes, glaasjes, theekopjes. Of allemaal tegelijkertijd. Kijk maar of je er iets leuks voor kunt vinden in je kast. En dan lekker snoepen!

Recept: orzo aglio, olio e peperoncino: een fantastische variatie op het klassieke Italiaanse pastagerecht!


Zo maak je snel en makkelijk je orzo aglio, olio e peperoncino!  


Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 à 6 personen of een voorgerecht/tussengerecht voor 6 à 8 personen:

  • 500 gram orzo (ik gebruik meestal orzo no. 65; dat getal geeft de maat van de pasta aan)
  • zout of een paar bouillonblokjes
  • 2 à 3 teentjes knoflook, afhankelijk van de grootte
  • 2 Spaanse pepers
  • een bosje platte peterselie
  • extra vergine olijfolie
  • eventueel wat Parmezaanse kaas

Bereiding:

  1. Kook de orzo gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg daarbij zout en/of (een) bouillonblokje(s) naar smaak toe aan het kookwater (zie de tip onder het recept).
  2. Hak ondertussen de knoflookteentjes fijn.
  3. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten uit de chilipepers. Snipper het vruchtvlees fijn.
  4. Hak de peterselie.
  5. Verwarm een eetlepel olijfolie een beetje in een grote koekenpan of hapjespan met anti-aanbaklaag. Fruit hierin de knoflook en de Spaanse peper zachtjes gedurende een paar minuten.
  6. Proef je orzo om te bepalen of hij mooi beetgaar is. Giet de orzo in een vergiet (met niet te grote gaten vanwege de kleine pasta!). Meestal spoel ik mijn pasta niet af met koud water, maar voor dit gerecht vind ik dat persoonlijk lekkerder.
  7. Laat de orzo goed uitlekken en voeg hem toe aan het knoflookmengsel. Warm het gerecht onder af en toe omscheppen goed door. Dat duurt maar een paar minuten. 
  8. Strooi de peterselie over je pasta en schep hem nog een keer om. 
  9. Giet een lekkere scheut extra vergine olijfolie over je orzo aglio, olio e peperoncino. Draai het vuur uit en
  10. serveer je orzo meteen, eventueel met een beetje Parmezaanse kaas. 

Tips:

  1. Met name als ik dit gerecht serveer zonder Parmezaanse kaas - hetgeen ik vrijwel altijd doe als ik de orzo als bijgerecht serveer - vind ik het erg lekker om tijdens het koken van de pasta het zout te vervangen door (een) bouillonblokje(s). Dat geeft net iets meer diepgang aan de smaak van de orzo!
  2. Orzo als bijgerecht? Je begrijpt het al: dat vinden wij vaak een goed idee! Vooral bij gerechten als mijn tijmtomaatjes gevuld met kalfsgehakt, minihamburgertjes met tomaat uit de oven, spiesjes van lamsgehakt met venkelzaad of kalfsgehaktworstjes met marjolein in combinatie met gepofte cherrytomaatjes, slawraps met mediterrane varkenshaasreepjes, een ovenkippetje, gegrilde lamskarbonaadjes, merguezworstjes of Griekse souvlaki! Mijn recept voor souvlaki van malse varkenshaas zal ik binnenkort posten; dus hou dit blog in de gaten! 

Lekker met orzo: tijmtomaatjes met kalfsgehakt

Lekker met orzo: minihamburgertjes met tomaat en basilicum

Lekker met orzo: spiesjes van lamsgehakt met venkel

Lekker met orzo: mijn zelfgemaakte marjoleinworstjes

Lekker met orzo: crispy slawraps gevuld met mediterraan gekruide varkenshaasreepjes