Pagina's

donderdag 31 oktober 2019

Italiaanse boerenaardappeltjes met venkelworst en gepofte tomaatjes

Hou je van gebakken aardappeltjes?
En ook van verse worst?
En venkelzaad?

Dan is dit recept echt iets voor jou!

Want deze Italiaanse boerenaardappeltjes zijn niets anders dan krokant gebakken aardappelschijfjes met daardoorheen kleine stukjes verse worst met venkelzaad. Ik gebruik er de beroemde venkelworstjes van Brandt & Levie voor, maar andere kruidige worstjes zijn ook heerlijk.


Erbij eten wij altijd een flinke portie in de oven gepofte cherrytomaatjes met verse Italiaanse kruiden.

Ga je dit fantastische maaltje meteen maken? Buon appetito!


Recept Italiaanse boerenaardappeltjes met venkelworst


Worstliefhebber


Worst. Ik ben er altijd dol op geweest. Niet alleen als volwassene, nu ik er zelf mee kook zoals in dit recept, maar als kind al.

Mijn vroegste herinneringen aan een lekker plakje worst? Hm, misschien moet je het onderstaande verhaal daarvoor eens lezen...


Logeren bij oma in Sittard


Een logeerpartijtje bij oma. Welk kind droomt daar nou niet van?! Ik vroeger in ieder geval wel. Zo gezellig!

Ik had een heel vitale oma. Die deed gewoon mee als we gingen kaatseballen. Of touwtje springen op het plaatsje achter haar huis. 'In, spin, de bocht gaat in', zong ze dan.


Spelen met ouderwets speelgoed


Op haar stoffige rommelzolder had ze - tussen de leren fotoalbums en het koffer met de vergeelde tafellakens en de zwart uitgeslagen servetringen - een hoekje gereserveerd voor een hele verzameling oud speelgoed. Ik weet niet of ze die speciaal voor ons, haar kleinkinderen, bewaarde of dat het haar uit nostalgische overwegingen niet lukte hem van de hand te doen.

Hoe dan ook, wij mochten er altijd mee spelen. Het waren van die spulletjes, die je nu alleen nog maar tegenkomt in bric-à-brac-winkels. Of in musea.

Zelfgetimmerde stelten, een vaalrode diabolo, een klein houten wasmachientje - met zo'n geribbeld wasbord - waar je je poppenwas in kon doen. Een prachtige rieten poppenwagen. Van die blikken autootjes.

Minstens net zo aantrekkelijk voor ons was een grote schoenendoos vol met glimmende knopen. In honderdeneen verschillende kleuren. Daarmee konden we 'winkelke helle', zoals oma dat noemde, winkeltje spelen! Dan kwam zij ze bij ons 'kopen'.


Eerst boodschappen doen


Maar voordat er gespeeld kon worden, moesten er elke dag eerst inkopen gedaan worden. Voor het middageten. Want bij oma aten we altijd tussen de middag warm. Tijdens het ontbijt mochten wij kinderen al mee plannen wat we zouden eten. Daarna kregen we een rieten korfje voor de boodschappen en gingen we op stap.

Naar de groenteman, die we toen nog de 'groenteboer' noemden. En naar de slager.


'Korteletjes' kopen


Daar kocht mijn oma stoofvlees voor het 'zoervleis'. Of koteletjes.

'Korteletjes' heetten die op z'n oma's. Ik kan me nog herinneren dat ik me altijd afvroeg of er ook 'langeletjes' bestonden en of die net zo lekker waren...


'Ittetit?'


De inkopen bij de slager verliepen altijd volgens een vast ritueel.

De slager vroeg hoe het met oma en de kleinkinderen ging, oma deed haar bestelling, de slager sneed het vlees in blokjes of hakte de koteletten - met zo'n groot, gevaarlijk uitziend hakmes - en pakte alles in, oma betaalde met geld uit een klein knipbeursje en dan... kwam de slager achter zijn toonbank vandaan.

Met in zijn hand - voor elk kind als mijn zusjes er ook bij waren - een plakje worst! Hij boog zich voorover en keek ons één voor één strak aan; een glimlach kon er nooit vanaf. Tegen ieder van ons zei hij steevast hetzelfde: 'Ittetit?'

Althans zo klonk het. Ik had geen idee wat dat betekende en ik durfde het plakje worst nooit aan te nemen. Omdat de slager zo streng keek, maar ook omdat ik me afvroeg: 'Wat voor engs is die 'ittetit'?'

Oma dacht altijd dat ik alleen maar verlegen was. Met een por in mijn zij spoorde ze me aan om de slager te bedanken en nam zelf mijn plakje vlees aan. Buiten zei oma dan: 'Hier, dit is lekker.' Gerustgesteld at ik mijn 'ittetit' op. En inderdaad: het smaakte altijd weer even goed!

Jaren later heb ik oma eens voorzichtig gevraagd wat voor worst 'ittetit' nou precies was. Waarop ze in lachen uitbarstte. Er was helemaal geen sprake van een speciale soort worst!

Wat de slager kennelijk altijd gezegd had was: 'It 't dit?'. Wat in het Limburgs zoiets betekende als 'Eet ze dit?'.

Met terugwerkende kracht kon ik de slager antwoorden: 'Nou, 't at dat wel!'.

En nog steeds! Geef mij een lekkere hap worst en ik ben een tevreden mens.


Worstjes met venkelzaad


Hier in huis komen zeker een paar keer per maand worstjes op tafel. Droge worstjes voor bij de borrel of op het brood.

Of gebraden verse worstjes. En dan nog het liefst die heerlijk gekruide worstjes van Brandt & Levie, echte lekkernijen. Je kunt ze de laatste tijd op steeds meer plaatsen in heel Nederland kopen. Ga maar eens naar hun website; dan vind je vast wel een adres bij jou in de buurt!


Italiaanse boerenaardappeltjes met worst


Kies voor mijn Italiaanse boerenaardappeltjes de verse varkensworstjes met venkelzaad.

Die braad je vervolgens niet in hun geheel, maar je haalt het worstvlees uit de velletjes. Dat doen de Italianen vaak! Ze wrijven het vlees met de handen wat uiteen en voegen het zo toe aan een pastasaus. Of ze bakken het dus mee met hun aardappels! Heerlijk!

De venkelworstjes zijn al stevig gekruid en daarom hoef je in principe geen extra kruiden meer toe te voegen aan je boerenaardappeltjes. Maar mocht je nou een echte, echte venkelzaadfan zijn, dan kun je er nog wat extra venkelzaadjes overheen strooien tijdens het bakken.

Kun je geen venkelworstjes vinden (of bestellen), gebruik dan andere verse varkensworstjes en voeg los wat venkelzaadjes - naar smaak - toe aan je gerecht.


Gepofte cherrytomaatjes


Ik verklapte het hierboven al: de Italiaanse boerenaardappeltjes zijn het allerlekkerst in combinatie met sappige gepofte cherrytomaatjes. Het recept hiervoor vind je elders op mijn blog. Gebruik maar lekker veel verse basilicum, tijm en oregano voor je tomaatjes. En eventueel nog een beetje verse marjolein, als je daar aan kunt komen.

Meer heb je niet nodig om een klein feestje op tafel te toveren! Geniet ervan!


Gepofte cherrytomaatjes met Italiaanse tuinkruiden


Hoe maak je Italiaanse boerenaardappeltjes met venkelworst en gepofte tomaatjes?


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 3 personen:

Bereiding:

  1. Schil de aardappels en snijd ze in plakken van 8 à 10 mm dik.
  2. Verhit de olie in een hapjespan en voeg de aardappelschijfjes en een beetje zout toe. Verwarm de aardappels even goed, maar bak ze niet. Schep ze hierbij af en toe om. 
  3. Draai het vuur laag en leg het deksel op de pan. Gaar de aardappels in ongeveer 20 minuten. Proef je aardappelschijfjes; ze moeten nét gaar zijn.
  4. Snijd ondertussen de velletjes van de worstjes open en haal het worstvlees uit de velletjes. Wrijf het wat fijner tussen de vingers.
  5. Snijd de uien in kwart ringen.
  6. Neem dan het deksel van de pan en draai het vuur hoog. Je gaat de aardappels nu bakken. 
  7. In dit stadium mogen de worst en de uien toegevoegd worden, zodat die meebakken. Blijf de aardappelschijfjes regelmatig - voorzichtig, zodat ze niet te veel uit elkaar vallen - omscheppen. Als je nog wat extra venkelzaadjes wilt toevoegen, dan is nu het moment om dat te doen (lees het blog hierboven).
  8. De Italiaanse boerenaardappeltjes zijn klaar als ze goudbruin zijn. Het worstvlees - in kleine ongelijke stukjes - is dan ook heerlijk bruin en krokant. 
  9. Maak de boerenaardappeltjes af door er een ruime hoeveelheid zwarte peper boven te malen. Proef nog even en bepaal of je nog wat extra zout wilt toevoegen. 
  10. Serveer je boerenaardappeltjes met de gepofte cherrytomaatjes.

Tip:

Ben je benieuwd naar de Italiaanse recepten die het allerhoogst scoren op mijn blog? Hier zijn ze: draadjesvlees op z'n Italiaans, Italiaanse varkenshaasspiesjes met parmaham en salie geserveerd met een romige wittewijnsaus, la-dolce-vita-tomatensaus met olijven en kappertjes, feestelijke carpaccio van bresaola en zelfgemaakt cappuccino-ijs dat je serveert in cappuccinokopjes!


Draadjesvlees op z'n Italiaans




Varkenshaasspiesjes met parmaham en salie




Italiaanse tomatensaus met kappertjes en olijven



Carpaccio van bresaola



Een lekker kopje cappuccino-ijs

vrijdag 18 oktober 2019

Zó pof je cherrytomaatjes in de oven: makkelijk, snel én lekker!

In restaurants vind je ze tegenwoordig als garnituur bij bijna elk hoofdgerecht: van die prachtige, sappige, warme cherrytomaatjes!

Wist je dat die tomaatjes gepoft worden in de oven? En dat dat een supermakkelijke bereidingswijze is?

Hieronder alle do's en de don'ts voor gepofte cherrytomaatjes. Voortaan maak jij de allerlekkerste gewoon thuis!



Zó pof je cherrytomaatjes in de oven: makkelijk, snel én lekker!


Welke cherrytomaatjes kun je poffen?


Eigenlijk kun je alle cherrytomaatjes poffen. Maar... niet alle tomaatjes geven hetzelfde lekkere resultaat. 


Do's:

  • koop mooi gave tomaatjes
  • aan de tros of los; dat maakt niet uit
  • de tomaatjes moeten goed rijp - en dus vuurrood - zijn
  • de smaak telt, niet de vorm: ronde of langwerpige tomaatjes, ze zijn allemaal goed
  • varieer eens met een andere kleur dan rood
  • als het kan, proef dan een tomaatje voordat je ze groot inslaat
  • heel zoete of heel kruidige tomaatjes zijn het allerlekkerst
  • koop voor een volledig bijgerecht 150 à 200 gram cherrytomaatjes per persoon


Allerlei vormen en kleuren kleine tomaatjes


    Don'ts:

    • koop geen bleek-oranje tomaatjes; die zijn niet rijp genoeg en vaak melig (behalve als het een oranje soort is natuurlijk)
    • koop geen trosjes tomaten waarvan de helft niet rijp is
    • koop geen tomaatjes die je niet in één hap in je mond kunt stoppen; dan moet je ze aan tafel doorsnijden en loopt het sap eruit...
    • gebruik geen verschillende maten tomaatjes door elkaar; elke maat heeft zijn eigen garingstijd


    Hoe bereid je je tomaatjes voor voordat ze de oven in gaan?


    Veel koks - of het nou thuiskoks zijn of restaurantkoks - schuiven hun tomaatjes onvoorbereid in de oven. Niet doen! Met maar een klein beetje extra moeite worden je tomaatjes zo veel lekkerder!

    Mijn allerbelangrijkste tip is: verwijder de kruintjes/takjes van de tomaatjes! 

    Want wat gebeurt er als je die - ik moet toegeven: mooi groene - takjes laat zitten? Dan moet je aan tafel de kruintjes verwijderen. En dan ploffen je tomaatjes helemaal open op het bord in plaats van in je mond. En je verliest dus al dat heerlijke sap en hebt bijna alleen nog maar wat velletjes over...

    Do's:

    • trek je cherrytomaatjes van de steeltjes
    • prik elk tomaatje op minimaal 4 à 5 plekken een beetje in met de punt van een vlijmscherp mes; dan trekken de smaken van de kruiden en het zout er veel beter in
    • leg je cherrytomaatjes in een ovenschaal die straks ook op tafel kan
    • bestrooi je tomaatjes niet alleen met zout en peper, maar ook met versgehakte kruiden
    • lekker bij tomaatjes zijn: tijm, basilicum, oregano en marjolein
    • je hoeft je ovenschaal niet in te vetten, maar giet een scheutje goede olijfolie over de tomaatjes
    • ook een aanrader: wrijf je kruiden, zout, peper en olie samen fijn in een vijzel voordat je het geheel met de tomaatjes mengt; dat geeft nog meer smaak dan gehakte kruiden
    • je kunt je tomaatjes al uren van tevoren met kruiden en al - in de koelkast - klaarzetten; meng dan je kruiden wel goed met de olie, zodat ze niet te donker kleuren

      Don'ts:

      • laat dus je tomaatjes nooit aan de takjes zitten, hoe mooi dat ook is
      • gebruik geen ongewassen tomaatjes; meestal zijn ze niet vuil, maar wel een beetje stoffig


      Hoe pof je je cherrytomaatjes in de oven?


      Gewoon, door ze in de oven te zetten. Maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten.

      Do's:

      • verwarm je oven voor; tot 200°C
      • leg je tomaatjes in één laag in een ovenschaal
      • pof je tomaatjes nét gaar in ongeveer 10 minuten, afhankelijk van hoe koud en hoe groot ze zijn
      • je voelt aan je tomaatjes dat ze klaar zijn; druk er maar even op
      • ze moeten aan de buitenkant zacht aanvoelen, maar vanbinnen nog een klein beetje stevig zijn; dan zijn ze het sappigst

      Don'ts:

      • zet je tomaatjes niet in een onvoorverwarmde oven; dan kan de garingstijd heel anders zijn
      • je kunt er niet van uitgaan dat je tomaatjes klaar zijn als de velletjes barsten; je hebt de tomaatjes immers ingeprikt, dus gaan de velletjes al vrij snel een beetje opkrullen
      • proef je tomaatjes niet om de gaarheid te testen: ze zouden weleens erg heet kunnen zijn...
      • laat je tomaatjes niet te gaar worden; ook dan verliezen ze sap 
      • gepofte tomaatjes kun je niet goed opwarmen; dan worden ze te gaar


      Bij welke gerechten/maaltijden serveer je gepofte cherrytomaatjes?


      Mij mag je bij bijna elke mediterraan getinte, hartige maaltijd gepofte cherrytomaatjes voorzetten, maar ik heb zo mijn voorkeuren! 

      Do's:

      • ik serveer mijn gepofte cherrytomaatjes graag als tapa
      • of als - vegetarisch - share-gerechtje
      • mediterrane feestbrunch? Daar horen gepofte cherrytomaatjes bij
      • ken je mijn pasta met tomaat-paprikasaus en piepkleine kalfsgehaktballetjes? Die serveer ik vaak als vegetarisch gerecht zonder het gehakt, maar mét geschaafde parmezaanse kaas en gepofte cherrytomaatjes
      • serveer je een pasta zonder veel groenten? Geef er een schaaltje gepofte tomaatje bij
      • gepofte cherrytomaatjes smaken door hun sappigheid ook goed bij een maaltijd zonder saus/jus, bijvoorbeeld met worstjes of gehaktspiesjes 
      • gepofte cherrytomaatjes zijn heerlijk bij allerlei soorten gegrild vlees, vis of kip, een kip uit de oven of zelfs bij gekonfijte kippenbouten
      • de volgende keer geef ik je een recept voor een verrukkelijke Italiaanse schotel van krokant gebakken aardappeltjes met venkelworstjes; die maak ik eigenlijk nooit zonder er gepofte cherrytomaatjes bij te geven
      • gepofte cherrytomaatjes zijn ook erg lekker bij de BBQ; je kunt je tomaatjes zelfs poffen op de BBQ in een grillschaal of in een pakketje van aluminiumfolie

      Don'ts? 

      Die kan ik eigenlijk niet bedenken! Ik kan je alleen maar aanraden snel door te scrollen naar het volledige recept voor mijn gepofte cherrytomaatjes hieronder en ze vandaag nog te maken!

      Wat zet jij erbij op tafel? Laat het me horen in een reactie onder dit blog!


        Recept Gepofte cherrytomaatjes met verse kruiden



        Zó pof je tomaatjes in de oven: makkelijk, snel én lekker!


        Ingrediënten voor een bijgerecht voor 3 personen:

        • 500 gram rijpe cherrytomaatjes
        • 3 eetlepels olijfolie
        • zout en versgemalen zwarte peper
        • de blaadjes van een bosje verse tuinkruiden, bijvoorbeeld tijm, basilicum, oregano en/of marjolein

        Bereiding:

        1. Verwarm de oven voor tot 200°C.
        2. Was de cherrytomaatjes en leg ze in één laag in een grote, lage ovenschaal. 
        3. Prik elk tomaatje met de punt van een vlijmscherp mes op 4 à 5 plaatsen een klein beetje in.
        4. Doe de rest van de ingrediënten in een vijzel en wrijf ze fijn. Je krijgt zo een - licht groene - zeer aromatische olie. Heb je geen vijzel, hak de kruiden dan fijn en vermeng daarna de olie, de kruiden en het zout en de peper. 
        5. Meng de olie door de tomaatjes.
        6. Pof je tomaatjes in ±10 minuten nét gaar. Schep ze halverwege even om.
        7. De tomaatjes zijn goed als de velletjes opkrullen en ze aan de buitenkant gaar zijn. Als je erop drukt, moet de binnenkant nog een beetje stevig aanvoelen.
        8. Schep je gepofte cherrytomaatjes nog een keer om en serveer ze meteen.

        Tips:

        1. Lees voor het allerlekkerste resultaat het blog hierboven: daarin vind je allerlei interessante do's & don'ts met betrekking tot het poffen van tomaatjes. 
        2. Nog meer heerlijke recepten met tomaten? Volg dan de link 'tomaten' of laat je inspireren door de foto's hieronder. Op de eerste foto zie je een frisse salade van cherrytomaatjes, olijven, artisjokkenharten en verse kruiden. Daarna volgen nog tijmtomaatjes gevuld met kalfsgehakt, tomaatjes gevuld met een boozy garnalensalade, een verse tomatensoep met tuinkruiden en gehaktballetjes, mini-hamburgertjes met tomaat uit de oven en een laagjesschotel met gehakt, tomaten, aardappels en kaas!

        Salade met allerlei soorten cherrytomaatjes


        Tijmtomaatjes gevuld met gehakt


        Tomaatjes gevuld met een feestelijke salade van Hollandse garnalen


        Verse tomatensoep met Italiaanse kruiden en gehaktballetjes


        Mini-hamburgertjes met tomaat en basilicum


        Ovenschotel met tomaten, gehakt, aardappels en kaas


        donderdag 10 oktober 2019

        Pittige goulashsoep: de herfst in een soepkom!

        Wat zie jij voor je als ik zeg 'herfsteten'?


        Ikzelf krijg dan meteen visioenen van een grote pan met draadjesvlees, urenlang sudderend op mijn fornuis, terwijl het hele huis geurt naar specerijen en kruidige groenten. Of ik zie me al aan de keukentafel zitten achter een kom dampende, stevige soep!

        Of wacht... Ja, nu weet ik het: mijn gedroomde herfsteten is goulashsoep! Want dat is een stoofpotje én een soep in één.

        Voor de lekkerste goulashsoep stoof je blokjes rundvlees - samen met specerijen, kruiden en groenten - in een bouillon totdat het vlees supermals is. Het laatste halfuur voeg je als extraatje aardappeldobbelsteentjes toe. Die absorberen alle aromatische goulashsmaakmakers. En ze geven je soep een vol, echt herfstig mondgevoel!  


        Bonus: kijk als je goulashsoep klaar is eens naar al die prachtige kleuren. Zijn die niet ook herfstig te noemen?! De roestbruine tinten van het paprikapoeder, het rood van de tomaat en de paprika, het goudgeel van de aardappels, het donkere groen van de platte peterselie. Je proeft in deze soep niet alleen het najaar, je ziet de herfst al in je soep voordat je nog maar één hap genomen hebt!

        Mijn tip: wil jij ook bij jouw thuis de herfst op tafel toveren? Dan zit er niets anders op: maak meteen deze overheerlijke goulashsoep! Het recept vind je onder de foto!



        Recept Pittige goulashsoep: de herfst in een soepkom!


        Hoe maak je zelf authentieke goulashsoep?



        Ingrediënten voor een maaltijdsoep voor 4 à 6 personen (afhankelijk van of je er brood bij eet of niet) of een stevig voorgerecht voor ±8 personen:

        • 500 gram uien
        • olijfolie of plantaardige margarine
        • 600 gram sukadelappen
        • 2 eetlepels mild paprikapoeder
        • 1 theelepel pikant paprikapoeder
        • 1/2 theelepel pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder; zie mijn eerdere blog hierover)
        • 1 klein blikje tomatenpuree 
        • 1 teentje knoflook uit de pers
        • 3 theelepels gedroogde marjolein
        • 1,5 theelepel kummel- of karwijzaadjes
        • de geraspte schil van 1/2 citroen
        • ±1,5 liter heet water
        • 1 blik tomatenstukjes
        • 2 vleesbouillonblokjes
        • 1 pot geroosterde rode puntpaprika's (uitlekgewicht ±350 gram)
        • 750 gram licht kruimige aardappels
        • een flinke bos platte peterselie
        • zout en versgemalen zwarte peper

        Bereiding:

        1. Snipper de uien grof.
        2. Verhit de olijfolie of de margarine in een grote soeppan en fruit hierin de uien totdat ze glazig zien en lichtgeel van kleur zijn. 
        3. Snijd ondertussen het vlees in dobbelsteentjes van 1 à 1,5 cm.
        4. Voeg de drie soorten paprikapoeder toe aan de uien en bak ze een paar minuten mee. Het is essentieel dat het paprikapoeder redelijk heet wordt, maar het mag niet verbranden; dan wordt je soep bitter.
        5. Voeg het vlees, de tomatenpuree, de knoflook, de marjolein, de kummelzaadjes en de citroenrasp toe. Schep alles goed om totdat de stukjes vlees aan de buitenkant beginnen te garen. Het vlees moet goed heet worden, maar het mag niet bakken; zet het vuur dus niet te hoog. 
        6. Daarna mag het hete water bij je gerecht. Breng het geheel aan de kook en voeg ook de tomatenstukjes en de bouillonblokjes toe. Breng de soep weer aan de kook.
        7. Laat het vlees zo lange tijd - zachtjes - sudderen totdat het supermals is, maar nog net niet uit elkaar valt (minimaal enkele uren).
        8. Snijd ondertussen de paprika's in blokjes. Schil de aardappels en snijd ze in kleine dobbelsteentjes.
        9. Als het vlees bijna klaar is - dat kun je het beste even proeven - mogen de paprikastukjes en de aardappels in de pan. Ze moeten nog een halfuur meegaren. 
        10. Snipper de peterselie grof. 
        11. Maak je soep af met de peterselie, lekker wat grof gemalen zwarte peper en eventueel nog een beetje zout (of een extra bouillonblokje). 

        Tips:

        1. Je goulashsoep is het allerlekkerst als hij na het bereiden een paar uurtjes heeft gestaan. Alle smaken van de kruiden en de specerijen trekken in die tijd in de aardappelblokjes. Mmmm! Je kunt de soep makkelijk opwarmen op het fornuis. Strooi de peterselie pas in de soep vlak voordat je hem op tafel zet. 
        2. Wil je je goulashsoep een dag voor het serveren al maken? Voeg dan wat minder aardappels toe, bijvoorbeeld maar 500 of 600 gram. Dan wordt je soep niet té dik. 
        3. Als je dat wilt kun je lekker stevig boerenbrood serveren bij je goulashsoep, maar noodzakelijk is dat niet. 
        4. Of serveer bij je soep verse, zelfgebakken zachte lichtbruine bolletjes met kummelzaadjes. Likje zoute boter erop: een perfect bijgerecht!
        5. Ben je op zoek naar nog meer hartverwarmende herfstrecepten? Volg dan eens de link 'stoofpotjes' of de link 'soep'! Dan kom je recepten tegen voor o.a. een pittige Mexicaanse tomatensoep met reepjes botermals stoofvleesLimburgs zuurvlees, de stoofpot goulash, pittige pompoensoep en oer-Hollandse groentesoep met balletjes!  

        Recept: zo maak je zelf verse Mexicaanse tomatensoep met reepjes botermals stoofvlees en veel groenten!

        Zuurvlees, een Limburgs stoofpotje

        Pittige zelfgemaakte goulash

        Pikante pompoensoep met chorizo

        Oer-Hollandse groentesoep met balletjes