Pagina's

woensdag 20 augustus 2025

Pittige orzosalade met krokant gebakken gemarineerde kip en lekker veel tuinkruiden en verse groenten


Wat eet jij graag in de zomer? 

Wij zijn als het warm is vooral dol op maaltijdsalades. Die zijn heerlijk koel! Bovendien zit er in een keer alles in wat we nodig hebben en lekker vinden: eiwitten als vlees, kip, vis, kaas of peulvruchten, koolhydraten en natuurlijk heel veel crunchy groenten!

Maar we zeggen ook geen nee tegen - snelle - pastagerechten. Door hun mediterrane smaken geven die ons een zomers gevoel!

Het recept van vandaag is een combi van allebei: het betreft een maaltijdsalade mét pasta, een pastasalade!


Onze speciale pastasalade is fris, kruidig, hartig, lichtpikant en heel aromatisch. De smaken van het Middellandse Zeegebied spatten ervanaf! Wij maken hem met alleen de lekkerste ingrediënten: 

  • al dente gekookte orzo, de populaire pastasoort die eruitziet als rijst,
  • kleine reepjes malse kip, die we marineren in allerlei kruiden en specerijen, olijfolie en citroensap, en daarna krokant bakken,
  • knapperige blokjes groene paprika,
  • fruitige cherrytomaatjes,
  • hartige Griekse kalamata-olijven,
  • lekker veel verse tuinkruiden
  • en een verfrissende dressing van citroensap, citroenrasp, een fijngehakte Spaanse peper, een klein teentje knoflook en geurige extra vergine olijfolie



Nieuwsgierig naar hoe deze verrassende orzosalade smaakt? Scrol snel door naar het recept en maak hem zelf!


Recept: zo maak je zelf een pittige orzosalade met krokant gebakken gemarineerde kip en lekker veel tuinkruiden en verse groenten



Zó maak je zelf makkelijk en snel pittige orzosalade met krokant gebakken gemarineerde kip en lekker veel tuinkruiden en verse groenten



Ingrediënten voor een maaltijdsalade voor 4 personen:

Voor de gemarineerde kip:

  • 500 gram kipfilet of kippendijenfilet
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4 theelepels gedroogde oregano
  • 4 theelepels gedroogde tijm
  • 2 theelepels gedroogde basilicum
  • 4 theelepels mild paprikapoeder
  • 2 theelepels gemalen komijn (djintan)
  • 1/3 theelepel pimentón (gerookt paprikapoeder)
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • zout en versgemalen zwarte peper

Voor de orzo:

  • 400 gram orzo
  • 1 kippenbouillonblokje
  • zout
  • 1 eetlepel olijfolie

Voor de salade:

  • 1 groene paprika
  • 5 bosuitjes
  • een flinke bos platte peterselie
  • 1 Spaanse peper
  • 100 gram kalamata-olijven zonder pit
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • de rasp van 1 citroen
  • het sap van 1 à 2 citroenen
  • extra vergine olijfolie naar smaak
  • 200 gram kleine cherrytomaatjes

Bereiding:

  1. Begin met het marineren van de kip. Snijd het vlees daartoe in kleine reepjes of blokjes. Roer een marinade van de rest van de kipingrediënten. Schep de marinade door de kipblokjes. Marineer het vlees gedurende minimaal 1 uur. Een marinadetijd van 24 uur - dat is vaak makkelijker - is ook geen probleem; je kip wordt er alleen maar lekkerder van!
  2. Verhit een grote koekenpan of hapjespan met anti-aanbaklaag. Bak daarin de kipreepjes op middelhoog vuur in een paar minuten gaar en mooi krokant. Zorg ervoor dat de specerijen niet te heet worden en verbranden; dan kunnen ze bitter gaan smaken. Schep de kipreepjes tijdens het bakken regelmatig om. Omdat er al olijfolie in de marinade zit, hoef je geen extra vet toe te voegen tijdens het garen van de kip.
  3. Kook de orzo beetgaar in een ruime hoeveelheid water waarin je het bouillonblokje en wat zout naar smaak hebt opgelost. Proef de orzo af en toe tijdens het kookproces, zodat je er zeker van bent dat hij niet te gaar wordt. Giet de pasta af door een vergiet en spoel hem af met koud stromend water. 
  4. Draai het vuur uit onder de kipreepjes die inmiddels klaar zijn. Voeg de orzo samen met 1 eetlepel olijfolie toe aan de kipreepjes. Schep het geheel goed om. Daarbij laten de aanbaksels in de pan los en vermengen zich met de orzo, die daardoor heel smaakvol wordt. 
  5. Doe de pasta en de kipreepjes over in een ruime schaal. Laat de salade afkoelen.
  6. Snijd ondertussen de groene paprika in kleine blokjes. Snijd de bosuitjes diagonaal in dunne ringetjes. Hak de peterselie grof. Verwijder de pitjes en de zaadlijsten uit de Spaanse peper en hak het vruchtvlees fijn. 
  7. Voeg de paprikablokjes, de bosuitjes, de peterselie, de Spaanse peper, de olijven, de knoflook en de citroenrasp toe aan de orzosalade.
  8. Maak de salade stevig op smaak met het citroensap, een flinke scheut extra vergine olijfolie en wat versgemalen zwarte peper. Proef de salade goed en schep er eventueel ook nog wat zout doorheen.
  9. Je kunt je salade nu meteen afmaken met de tomaatjes en serveren, maar het is lekkerder om hem eerst nog een uurtje goed koud te laten worden in de koelkast.
  10. Halveer pas daarna de cherrytomaatjes en schep ze door je salade. Proef nog een keer en voeg eventueel nog een klein beetje van een of meer van de smaakmakers toe.     

Tips:

  1. Je zou je salade eventueel ook een dag voor het serveren al kunnen maken. Dat kan handig zijn als je je salade wilt serveren tijdens een feestje of als je hem mee wilt nemen voor een picknick. Voeg wel pas vlak voor het serveren de cherrytomaatjes toe.
  2. Leuk idee: verdeel de salade eens over kleine schaaltjes - of glaasjes voor verrines - en serveer hem zo als hapje of amuse! 
  3. De salade slaat ook geen slecht figuur op een tafel vol met share-gerechtjes of tapas!  
  4. Ben je benieuwd naar de andere maaltijdsalades die op mijn blog staan. Volg het rode linkje! Wil je alvast een paar voorbeelden? Hier komen ze: 

Recept: frisse krieltjessalade met gerookte zalm en waterkers!

Recept: de lekkerste pastasalade met tonijn en verse groenten!

Recept: deze Limburgse koude schotel maak je makkelijk zelf!

Recept: serveer je couscoussalade met gemarineerde kip ook eens als hapje!

Recept: heerlijk als maaltijdsalade: tacobakjes met pittige kikkererwtensalade!

Recept: krokante tacobakjes met een salade van gemarineerde garnalen, tomaat en avocado!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten