Pagina's

dinsdag 27 september 2022

Temperamentvolle mozzarella-tomatensalsa: een sausje dat danst op je tong!


Mag jouw kookstijl wel wat lichtvoetiger worden?

Stap dan in de wereld van de salsa!

Bijvoorbeeld met mijn mozzarella-tomatensalsa: een kruidig én pittig sausje, dat danst op je tong! 💃


Recept: temperamentvolle mozzarella-tomatensalsa: een sausje dat danst op je tong!


Grappig salsa-weetje: salsa en salsa

Hoor ik het woord salsa, dan denk ik onmiddellijk aan zo'n vurig sausje! 

Ben jij meer een dansliefhebber dan een foodfanaat? Dan is je eerst associatie waarschijnlijk die met de sensuele dans!

De hamvraag is: welke salsa was er het eerst? En daaruit voortvloeiend: hebben die twee salsa's wellicht iets met elkaar te maken? 

Ik zocht het voor je uit!

En ik vond bevestigd wat ik stiekem al vermoedde: het woord salsa wordt al veel langer gebruikt voor de saus dan voor de dans. Zowel in het Spaans als in het Italiaans.


Maar... wat ik nog niet wist: er is wel een correlatie tussen de twee betekenissen. De dans blijkt naar de saus vernoemd!

Hoe dat zo kwam? Daar zijn de kenners het niet over eens, helaas.

  • De verklaring die ik het vaakst tegenkom luidt: de dans zou net zoals de saus een mengsel zijn. Maar dan niet van ingrediënten, maar van muziekstijlen. 
  • Een andere theorie: Cubaanse muzikanten zouden het woord salsa gebruikt hebben om binnen een dansnummer een extra smeuïg gedeelte aan te duiden en langzaam maar zeker werd het woord gebezigd voor het hele nummer. 
  • Of wat dacht je van deze: de temperamentvolle dans is net zo pittig als het pikante sausje en dus werd hij maar vernoemd naar het sausje?! 

Wat klinkt jou het meest plausibel in de oren?


Hoe dan ook, voor nu raad ik je aan: zet snel een swingend salsamuziekje op en zwier de keuken in. 

Mét mijn nieuwe recept van vandaag natuurlijk! Onder de volgende foto vind je het.

En daar weer onder heb ik een twaalftal serveertips opgenomen die je zeker niet mag missen.

Wil je meer recepten voor andere verschrikkelijk lekkere salsa's? Die staan helemaal in het staartje van mijn blog. Veel plezier ermee! 


Recepten: zo maak je zelf de lekkerste salsa's!


Zó maak je zelf een heerlijk pikante mozzarella-tomatensalsa! 


Ingrediënten:

  • 400 gram Tasty Tom trostomaten of andere kleine rijpe trostomaten
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • een bosje basilicum
  • ±5 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 à 3 eetlepels witte balsamicoazijn
  • 2 à 3 theelepels poedersuiker
  • chilivlokken naar smaak
  • eventueel een klein snufje zout
  • 200 gram buffelmozzarella
  • eventueel een handje kleine basilicumblaadjes voor de garnering

Bereiding:

  1. Verwijder de pitjes uit de tomaten en snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes.
  2. Snipper de sjalotjes zeer fijn.
  3. Hak het teentje knoflook fijn.
  4. Hak de basilicumblaadjes of snijd ze in fijne reepjes; wat je zelf het lekkerste vindt.
  5. Vermeng alle groenten in een schaal en schep er de olijfolie, de azijn, de poedersuiker en de chilivlokken doorheen. Proef en bepaal of je salsa nog wat extra smaakmakers nodig heeft. Voeg eventueel een klein beetje zout toe.
  6. Snijd je buffelmozzarella in kleine blokjes. 
  7. Schep de kaas door je tomatensalsa. Proef eventueel nog een keer en maak je mozzarellasalsa helemaal af zoals jij hem wilt hebben. Wij houden van een vrij pittige salsa met lekker veel chilivlokken, maar maak je eigen keuzes!
  8. Combineer je salsa volgens één van de serveertips onder dit recept. Garneer je gerecht eventueel met een paar basilicumblaadjes. 

Serveertips:

1. Mozzarellasalsa smaakt verrukkelijk op een sneetje versgegrilde bruschetta

2. Zet als voorgerecht op elk bord een schaaltje met zelfgebakken flinterdunne en krokante pizzatoast (naturel gebakken) en een kommetje met mozzarellasalsa. Schep met een theelepeltje steeds een klein beetje salsa op een stukje toast. Verrukkelijk!


Versgebakken pizzatoast is verrukkelijk met een lepeltje mozzarellasalsa!


3. Bak zelf eens een vrij dunne focaccia en serveer deze net zoals de pizzatoast hierboven met de salsa.


Bak je weleens zelf een Italiaanse focaccia? Heerlijk met mozzarellasalsa!


4. Ga je liever niet zelf aan de slag met je brood? Koop dan Libanees brood en serveer dat met een kommetje mozzarellasalsa.

5. Ken je al mijn hartige scones met zongedroogde tomaat en basilicum? Snijd eens zo'n scone open en beleg hem met een lepeltje mozzarellasalsa! Fantastisch!

6. Een complete vegetarische maaltijd? Bak Limburgse aardappelpannenkoekjes, riefkeukskes, en geef er voor elk een schaaltje mozzarella-tomatensalsa bij! Laat dan de gerookte vis en de mierikswortelroom achterwege. 


Limburgse riefkeukskes met Italiaanse mozzarella-tomatensalsa: een gouden combi!


7. Erg lekker: leg een bedje rucola op een bord en verdeel daar wat mozzarellasalsa overheen. Schik er een paar gegrilde kipfiletreepjes met tijm en citroen bovenop. 


Een heerlijk frisse salade met mozzarella-tomatensalsa en gegrilde reepjes kipfilet


8. Ook zonder de rucola smaakt je mozzarellasalsa erg lekker bij kip. Niet alleen bij de gegrilde kipfiletreepjes van hierboven, maar ook bijvoorbeeld bij een in de oven geroosterd piepkuikentje, zelfgemaakte worstjes van mediterraan gekruid kipgehakt of mini-kipschnitzels


Zelfgemaakte kipworstjes zijn heerlijk met mozzarella-tomatensalsa!


9. Hou je meer van schnitzels van varkensvlees of kalfsvlees? Ook daar smaakt de mozzarellasalsa lekker bij. 

10. Nóg een vlees-met-salsa-tip: braad in de oven een crispy en sappig varkensbraadstuk voor bij je salsa! Onder aan mijn blog over een heerlijke tomatensaus leg ik uit hoe je zo'n braadstuk het lekkerst klaarmaakt.

11. Kalfsvlees met mozzarella-tomatensalsa? Yes please! Denk behalve aan die schnitzel van serveertip 9 aan:

12. Bak eens een verse pizza margherita en strooi er vlak voor het serveren een handje rucola en een flinke lepel mozzarellasalsa overheen!  


Ben je na het lezen van dit blog helemaal in de salsamood? 


Dan heb ik nog een aantal salsarecepten voor je die absoluut de pan uit swingen! Ze hebben allemaal gemeen dat ze niet alleen lekker licht, gezond en fris zijn; ze zijn ook een tikkeltje aan de pikante kant!


Brand maar snel los met:     


1. De typisch Argentijnse salsa chimichurri


Recept: Argentijnse chimichurri


2. Een Canarische mojo rojo


Recept: Canarische mojo rojo


3. Versgemaakte Mexicaanse salsa


Recept: Mexicaanse tomatensalsa


4. Kruidige peterseliesalsa (op de foto met krokant gebakken kabeljauw)


Recept: teterseliesalsa is erg lekker met gebakken vis


5. Avocadosalsa (erg lekker met bijvoorbeeld een tartaarburger)


Recept: avocadosalsa op een broodje met een tartaarburger

Geen opmerkingen:

Een reactie posten