Hoe maak je met slechts 6 ingrediënten de allerlekkerste oosterse kiphapjes?
Voor jou is dat een vraag, voor mij een weet!
Laat ik je vast verklappen welke die 6 ingrediënten zijn:
- malse kipfilet
- krokante sesamzaadjes
- een handje bloem
- een snufje cayennepeper
- frituurolie
- en natuurlijk een beetje zout
Een Aziatisch hapjesfestijn!
Het is geen opzienbarend nieuws, maar toch: wij hebben sinds kort een nieuwe bevlieging. We springen af en toe uit de band met een tafel vol met allemaal oosterse hapjes.
Niet alleen maar voor bij de borrel. Maar meer als een complete maaltijd, waar we gezellig urenlang van genieten. Soms serveren we de hapjes zelfs in meerdere gangen.
Een tapasavond maar dan op z'n Aziatisch, zeg maar. Of noem het een oosters shared dining-menu!
Welke Aziatische hapjes staan er op het menu tijdens zo'n oosters shared dining event?
Denk aan gerechtjes als:
- Vietnamese loempiaatjes,
- pittige kipgehaktballetjes met sesamzaadjes,
- reepjes krokant gebakken spek met een Chinees sausje,
- garnalen in filodeeg,
- sateetjes met zelfgemaakte pindasaus,
- Chinese pannenkoekjes met pekingeend,
- Indiase samosas,
- héél veel sushi,
- tempura van garnalen of knapperige groenten,
- Indonesische gehaktballetjes of minisaucijzenbroodjes met hetzelfde gehakt erin,
- kleine kopjes pindasoep, Indiase linzensoep of Thaise noedelsoep,
- pappadums en Indiase aardappelpannenkoekjes met mangochutney,
- Maleisische kipspiesjes,
- kleine taugétompoezen,
- lekkere kroepoek, etc.
Klinkt dat niet heel verleidelijk? Misschien wil je zelf ook weleens zo'n avond op poten zetten!
En dan heb ik onze absolute toppers nog niet eens genoemd.
Want onze favoriete oosterse hapjes zijn... mijn Aziatische kipreepjes!
Wat je je daarbij moet voorstellen?
Je begint met een kom met malse reepjes kipfilet. Daar schep je een klein beetje water doorheen. En wat zout en pittige cayennepeper. Tot zover niet heel speciaal.
Maar dan vermeng je in een schaal een paar eetlepels bloem met... een gulle hand sesamzaadjes.
Dáár gaat het om. Die sesamzaadjes zijn de echte gangmakers in dit recept!
De kipreepjes mogen bij het bloem-sesammengsel. Even goed husselen.
Je frituurt de spicy kippetjes vervolgens totdat ze goudbruin zijn.
Even een hapje uitproberen? Je proeft het meteen: de sesamzaadjes voegen een
extra dimensie toe. Ze geven de kip niet alleen een fantastische nootachtige
smaak, maar ook nog eens een bijzonder krokantje!
Met een dip van sweet chili sauce maak je je Aziatische kipreepjes met sesamzaadjes nog lekkerder!
Veel plezier met je oosterse kipreepjes. Of misschien zelfs met je complete Aziatische borrelavond!
Aziatische kipreepjes met krokante sesamzaadjes: heerlijk met sweet chili sauce!
Ingrediënten:
- ±6 ons kipfilet
- 2 eetlepels water
- zout naar smaak
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 6 eetlepels bloem
- 75 gram sesamzaadjes
Extra:
- een frituurpan met neutrale frituurolie
Bereiding:
- Verwarm de frituurolie voor tot 180°C.
- Snijd de kipfilets in de lengterichting in niet te dikke reepjes; zo'n 5 à 6 reepjes per kipfilet.
- Doe de kipreepjes in een schaal en schep er 2 eetlepels water doorheen.
- Maak de kip op smaak met wat zout en de cayennepeper.
- Neem nu nog een kom. Vermeng daarin de bloem en de sesamzaadjes.
- Voeg de kipreepjes toe aan het bloemmengsel. Even goed husselen. Alle kipreepjes moeten compleet bedekt zijn met bloem en sesam.
- Frituur de kipreepjes in porties van 6 in ongeveer 5 minuten goudbruin en gaar. Schep de gefrituurde kipreepjes uit de olie en laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier.
- Serveer je Aziatische kipreepjes met sesamzaadjes meteen.
Tips:
- Ga naar mijn vorige blog en maak snel even een portie sweet chili sauce! Heerlijk om je kipreepjes in te dippen!
- Geen zin om een compleet Aziatisch buffet op tafel te zetten zoals ik voorstel in het blog hierboven, maar wel om deze kipreepjes te serveren? Ook begrijpelijk. Het recept is voldoende als hoofdgerecht voor 4 personen. Geef er dan gebakken rijst met ei, bosui en wortel bij. Nog een extra groentegerecht? Denk aan geroerbakte sperzieboontjes met rode puntpaprika in een lekker sausje!