Pagina's

dinsdag 11 juli 2023

Pizzatomaatjes: sappige tomaten uit de oven met gesmolten kaas, basilicum en oregano

Je kunt er nooit te veel van hebben: recepten voor mediterrane groentegerechten

Waarom? Omdat je dit soort gerechtjes zo vaak kunt inzetten! Gebruik je groenten als:


Daarom vandaag een nieuw mediterraan recept voor tomaten: sappige, Italiaans gekruide tomaatjes uit de oven gegratineerd met mozzarella! Bij welke gelegenheid zou jij deze tomaten het liefst serveren? 

Omdat ik mijn tomaten combineer met romige gesmolten kaas en tuinkruiden als oregano en basilicum - allemaal echte pizza-ingrediënten - heb ik ze 'pizzatomaatjes' gedoopt: de Italiaanse zon op tafel!

Recept: zo maak je zelf pizzatomaatjes, sappige tomaten in de oven met gesmolten kaas, basilicum en oregano


Pizzatomaatjes: sappige tomaten uit de oven met gesmolten kaas, basilicum en oregano


Ingrediënten voor een voor- of bijgerecht voor 2 à 3 personen:

  • 500 gram rijpe trostomaten
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • ±2 theelepels gedroogde oregano
  • een flinke hand verse basilicumblaadjes
  • ±100 gram speciale pizzakaas of geraspte (Deense) mozzarella
  • een scheutje olijfolie

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 175°C (heteluchtoven).
  2. Halveer de tomaten en leg de helften met de snijkant naar boven naast elkaar in een ovenschaal.
  3. Bestrooi de tomaten met wat zout en peper naar smaak.
  4. Verdeel de helft van de oregano over de tomaatjes.
  5. Leg op elk tomaatje 2 à 3 blaadjes basilicum.
  6. Daarbovenop mag een laagje kaas. 
  7. En daarna gaat de resterende oregano eroverheen.
  8. Schenk een scheutje olijfolie over de tomaatjes.
  9. Bak de tomaatjes ±15 minuten in de oven totdat ze gaar zijn en de kaas lekker gesmolten is. 
  10. Maal eventueel nog wat extra zwarte peper over je pizzatomaatjes. Serveer ze meteen.

Tips:

  1. Gebruik liever geen buffelmozzarella voor dit gerecht; die bevat net iets te veel vocht.
  2. Wil je je tomaatjes extra hartig van smaak maken? Vervang dan een deel van de kaas door geraspte Parmezaanse kaas.
  3. Ook kinderen vinden deze gezonde tomaatjes erg lekker!
  4. Op mijn blog vind je nog veel meer recepten voor mediterrane groenten. Klik maar eens op de volgende linkjes:

Recept: zo maak je zelf gegrilde en gemarineerde courgetteplakjes

Recept: zo maak je zelf heerlijk sappige en kruidige ratatouilletomaatjes

Recept: zo maak je zelf prachtig gekleurde Italiaanse peperonata

Recept: zo maak je zelf een frisse salade van gegrilde paprika's, tomaten en basilicum

Recept: ook lekker als tapa: in de oven geroosterde olijvenmix

Recept: makkelijk en snel te maken: in de oven gepofte cherrytomaatjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten