Iedereen zal het met me eens zijn: op de derde zondag van juni mag het
ontbijt wat uitbundiger zijn dan normaal. Want de derde zondag van juni is
Vaderdag! En een vaderdagontbijt, dat is per definitie een stoer, overvloedig
ontbijt!
Maar wat serveer je dan op Vaderdag?
De vader hier in huis weet wel raad met die vraag: als hij het voor het zeggen heeft - en dat is natuurlijk het geval op Vaderdag! - dan kiest hij voor... ontbijttorentjes. Of zeg maar gerust: ontbijttorens!
Kloeke sandwiches opgebouwd uit de lekkerste ontbijtingrediënten. Met
stevige, robuuste smaken. Opgediend in heel veel laagjes. Maar liefst 11
stuks!
Welke dat zijn? Hier komen ze, van boven naar beneden:
- een snee stoer en tegelijkertijd toch luchtig waldkornbrood
- een royale portie smeuïg roerei
- weer een snee brood
- vier plakjes krokant gebakken, kruidig, Zeeuws spek
- een paar blaadjes crispy romainesla
- een dun laagje frisse mayonaise
- nog een keer brood
- een halve, heerlijk nootachtige en romige avocado, mooi dun gesneden
- fruitige schijfjes trostomaat met flink wat zwarte peper
- weer een beetje mayo
- en als basis een laatste snee brood
En, alsof dat nog niet genoeg is, leggen wij naast zo'n giga-vaderdag-sandwich-toren ook nog een
paar juicy Engelse ontbijtworstjes.
Als dat geen feestelijk begin is van de stoerste zondag van het jaar!
Ontbijttorentjes: een stoer vaderdagontbijt van laagjes waldkornbrood, roerei, Zeeuws spek, avocado en tomaat
Ingrediënten voor een stevig ontbijt voor 4 personen:
- 16 sneetjes waldkornbrood of ander stoer, maar ook licht en zacht brood (zou je compact en stevig brood gebruiken, dan zouden je ontbijttorentjes niet echt makkelijk te snijden zijn)
- 16 dunne plakjes Zeeuws spek
- 8 Engelse ontbijtworstjes
- ±4 afgestreken eetlepels mayonaise
- 4 à 6 rijpe trostomaten (afhankelijk van de maat)
- de blaadjes van 1 kropje babyromainesla of little gem
- 2 rijpe avocado's
- 5 eieren (maat L)
- 5 eetlepels slagroom (ongeklopt en ongezoet)
- een klontje roomboter
- zout en versgemalen zwarte peper
Bereiding:
- Snijd de korstjes van de sneetjes brood; als je hiervoor een scherp keukenmes gebruikt zonder karteltjes, krijg je mooie gladde randjes aan je brood (zie foto). Belangrijk: sla deze stap niet over, want een hoge sandwich met korstjes is moeilijk te snijden.
- Bak het Zeeuwse spek krokant in een koekenpan met anti-aanbaklaag; je hebt hiervoor geen extra vet nodig. Neem het spek uit de pan en dep met een stukje keukenpapier overtollig vet eraf.
- Bak tegelijkertijd in een andere pan de ontbijtworstjes goudbruin en gaar.
- Snijd heel dun de kontjes van de tomaten af; die worden niet gebruikt (tomatenplakjes met kontjes glijden van je sandwich af). Snijd de rest van de tomaten in dunne plakjes.
- Was de sla en slinger hem droog in een slacentrifuge.
- Snijd de avocado's in dunne plakjes.
- Besmeer 8 sneetjes brood met een dun laagje mayonaise.
- Leg op elk bord één sneetje brood met mayonaise. Verdeel er wat plakjes tomaat overheen. Kruid de tomatenplakjes met een beetje zout en flink wat peper. Bovenop de tomaten mag een laagje avocadoplakjes.
- Dek af met nog een sneetje brood met mayonaise (met de mayonaise aan de bovenkant). Hierop gaan een paar blaadjes sla met daarop 4 plakjes Zeeuws spek per persoon. En weer gaat er een sneetje brood bovenop.
- Verwarm een, schone, koekenpan met anti-aanbaklaag een klein beetje. Draai het vuur niet te hoog: laag tot medium is voldoende. Smelt in de pan een klontje roomboter. De boter moet warm worden, maar niet echt heet.
- Breek de eieren in een kom en voeg de slagroom en wat zout en peper toe. Klop de eieren goed los met een garde. Het mengsel moet egaal zijn: je mag geen los eiwit en dooier meer zien. Schenk het eiermengsel in de pan.
- Geef de eieren ongeveer een halve minuut de kans om licht te stollen - maar niet aan te bakken - aan de onderkant. De bovenlaag is dan nog helemaal vloeibaar. Begin vervolgens met een houten of siliconen spatel het ei van buiten naar binnen te scheppen. Schep het ei ook in het midden een paar keer om, maar roer het niet (ook al heet dit een 'roerei').
- Stop meteen met scheppen als het ei bijna gestold en nog net een beetje 'nat' is. Een roerei is op zijn lekkerst als het ei baveux is, zoals dat heet: sappig, romig, fluffy, niet 100% gaar en zachtgeel (niet goudbruin) van kleur.
- Verdeel de roereieren over de ontbijttorentjes. Leg de laatste sneetjes brood erbovenop. Prik van bovenaf lange cocktailprikkers in de sandwiches; zo glijden al de laagjes niet van elkaar af. Serveer je sandwichtorentjes meteen met de Engelse worstjes ernaast.
Tip:
Wil je meer stoere ontbijtrecepten? Ik
ken nog wel een paar ontbijtgerechten waar zelfs de meest onverschrokken vaders voor door
de knieën gaan:
- Limburgse boterhammen met in gulle plakken gesneden echte Limburgse gehaktballen en pittige honing-mosterdmayonaise
- dikke American waffles met een flinke scheut maple syrup en een royale portie blauwe bessen
- stevige bagels met gerookte kipfilet, crispy bacon en rookamandelen
- temperamentvolle Italiaanse caprese bagels met romige mozzarella en een vurige tomatensalsa
- Hollandse boterhammen met zelfgemaakte, lekker pittig gekruide pindakaas met flink wat Spaanse peper
- rustieke speltboterhammen met Italiaanse bresaola, gedroogd rundvlees, en truffelmayonaise
- een gul belegde zomersandwich met truffelsalami, kaas, paprikasalade en gemarineerde uien
Geen opmerkingen:
Een reactie posten