Pagina's

woensdag 22 februari 2023

Orzotomaatjes: oventomaten gevuld met kruidige pasta!


Ben je op zoek naar een origineel bijgerecht voor bij je paasdiner? 

Gevonden! Wat dacht je van mijn sappige tomaatjes uit de oven gevuld met kruidige, lichtpittige orzo? Je weet wel, die hele kleine pasta die er uitziet als rijst? 

Orzotomaatjes - zo heb ik ze gemakshalve maar genoemd - smaken echt geweldig bij paasgerechten als krokante ovenkippetjes, luxe gegrilde tonijnsteaks, een mooi stuk varkensgebraad of een feestelijke lamsbout. 

Ik wens je vrolijke paasdagen!


Recept: orzotomaatjes, oventomaten gevuld met kruidige pasta!


Orzotomaatjes: oventomaten gevuld met kruidige pasta!

Ingrediënten voor een klein bijgerecht voor 4 personen:

  • 8 mooie, rijpe tomaten
  • olijfolie
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • ±200 gram orzo aglio, olio e peperoncino, pasta op smaak gemaakt met knoflook, olijfolie, Spaanse peper en platte peterselie (zie het recept in een eerder blog; de hoeveelheid hangt een beetje af van de maat van je tomaten)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 190°C.
  2. Bereid de orzo aglio, olio e peperoncino. 
  3. Halveer de tomaten.
  4. Schep de pitjes uit de tomaten en hol ze mooi uit. Gebruik hiervoor bij voorkeur een meloenbolletjeslepel; dan is dit klusje zo geklaard (zie de foto hieronder in tip 2)! 
  5. Vet een grote ovenschaal in met een beetje olijfolie.
  6. Zet je tomaatjes naast elkaar in de schaal. Strooi er wat zout en versgemalen zwarte peper overheen.
  7. Bak de tomaatjes nét gaar in de oven. Dat duurt ongeveer 7 à 8 minuten.
  8. Neem de schaal even uit de oven en vul je tomaatjes elk met een flinke schep kruidige orzo. 
  9. Zet de tomaten-pastaschotel nog 3 à 4 minuten in de oven om weer helemaal warm te worden. 
  10. Serveer je orzotomaatjes meteen. 

Een paar extra tips: 

1. Voor degenen die niet precies weten wat orzo is: dat is een soort pasta. Zoals bijna alle pasta gewoon gemaakt van harde tarwe. Maar dan wel met de looks van een heel ander product: met die van rijstkorrels!

Orzo wordt vaak gegeten in pastaland Italië. En daarnaast is hij ook nog eens heel erg populair - en dat verwacht je misschien minder - in Griekenland. Ik schreef eerder al eens een blog over deze heerlijke pastasoort; volg het rode linkje hierboven. 


Zó ziet orzo er uit!

Als je inzoomt op mijn tomaatjes zie je hoeveel orzo op rijst lijkt!


2. Op de foto hieronder zie je in één oogopslag hoe je makkelijk en snel de tomaatjes uitholt voor je ovengerechtje. 

Met een meloenbolletjesuitstekertje dus! In één vloeiende beweging schep je alle zaadlijsten en pitjes uit je gehalveerde tomaten! 

Heb je nog geen meloenbolletjeslepel? Je schaft hem aan voor maar een paar euro. Doen!


In één vloeiende beweging hol je je tomaatjes uit met een meloenbolletjeslepel!


3. Bij een uitgebreide maaltijd - met een voorgerecht en een dessert - is een klein bijgerecht als dit bij het hoofdgerecht voldoende. 

Je hoeft dan maar 200 gram orzo te bereiden voor 4 personen. Ieder krijgt 4 halve, gevulde tomaatjes. 


4. Serveer je geen voor- en nagerecht, dan kun je bij je maaltijd nog een ander koolhydraatgerecht serveren. 

Maar overweeg ook eens wat meer orzo aglio, olio e peperoncino te maken (bijvoorbeeld 400 of 500 gram in totaal voor 4 personen) en het restje pasta (zonder tomaatjes dus) los in een kom op tafel te zetten.

Overigens eten wij op een doordeweekse dag deze vierpersoonshoeveelheid gevulde tomaatjes met z'n tweetjes helemaal op; wij houden van forse porties groente en kunnen wel 8 halve tomaatjes per persoon op! Dan hebben we natuurlijk geen andere bijgerecht meer nodig.


5. De gevulde tomaatjes zijn ook heerlijk bij een feestelijke brunch met een mediterraan karakter. Of als onderdeel van een Italiaanse hapjestafel; als een soort Italiaanse tapas dus!


En natuurlijk als - vegetarisch - voorgerecht! Serveer ze dan in eenpersoonsovenschaaltjes zoals ik dat deed toen ik de foto voor dit blog maakte.


6. Vind je orzo net zo lekker als wij? Dan ben je misschien ook wel geïnteresseerd in de volgende recepten: 



    Recept: zo maak je zelf verse tomatensoep met orzo en gehaktballetjes

    Recept: zo maak je zelf gebakken Griekse orzo  met tomaat en gehakt


    zaterdag 11 februari 2023

    American waffles with blueberries and maple syrup: for breakfast lovers!

    Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. Ken je dat devies? Op die manier leven zou heel verstandig zijn! 

    Maar wat serveer je dan tijdens zo'n keizerlijk ontbijt?

    Ga eens te rade bij de Amerikanen! Die weten het antwoord wel: warme, dikke, luchtige wafels overgoten met een flinke scheut maple syrup - in goed Nederlands: ahornsiroop - en gegarneerd met een gulle hand blueberries, blauwe bessen! 

    Gorgeous! 

    Ik ging op zoek naar hét recept voor de allerlekkerste Amerikaanse ontbijtwafels. Én vond het natuurlijk! Uiteraard houd ik het niet voor je achter!  


    Enjoy!

    Recept: American waffles with blueberries and maple syrup: for breakfast lovers!


    Zó bak je zelf de allerlekkerste Amerikaanse wafels: hét recept!


    Ingrediënten (voor ±8 wafels): 


    Droge ingrediënten:

    • 250 gram bloem (bij voorkeur Zeeuwse bloem of bloem voor patisserie)
    • 4 theelepels bakpoeder
    • 1 eetlepel witte basterdsuiker
    • 1 zakje vanillesuiker
    • 1/4 theelepel zout

    Natte ingrediënten:

    • 350 ml lauwe volle melk
    • 50 gram roomboter
    • 50 gram zonnebloemolie
    • 2 eieren

    Extra:

    • maple syrup (ahornsiroop)
    • ±50 gram blauwe bessen per wafel

    Bereiding:

    1. Verwarm je wafelijzer voor tot een vrij hete stand. Mijn ijzer zet ik op een stand midden tussen medium en maximaal in.
    2. Zeef de bloem boven een kom (liefst een kom met een schenktuitje). Schep de rest van de droge ingrediënten erdoorheen. 
    3. Smelt de roomboter in de magnetron of in een pannetje. Roer er de zonnebloemolie doorheen.
    4. Schenk de melk in een grote litermaat (1 liter). Klop er met een garde de eieren en de vetten doorheen.
    5. Voeg ±2/3 van het vocht bij het bloemmengsel. Klop het beslag met de garde totdat het homogeen is en er geen klontjes meer in zitten. Voeg de rest van het vocht ook toe en klop het beslag nog even.
    6. Schenk het beslag in de litermaat.
    7. Schenk wat beslag in je hete wafelijzer. Zorg ervoor dat de onderkant van het ijzer net gevuld is tot in alle hoekjes. Sluit het ijzer en bak je wafels totdat ze goudbruin en gaar zijn. Bij mij duurt dat ongeveer 6 à 7 minuten. Je wafels zijn klaar als er vrijwel geen stoom meer uit het ijzer opstijgt en het ijzer makkelijk opengaat.
    8. Neem je wafels uit het ijzer, het liefst met een wafelvork (zie mijn eerdere blog over Brusselse wafels). Leg de wafels op een rooster. Knip eventuele overstekende randjes er met een schaar vanaf, zodat je een mooi gevormde wafel krijgt.
    9. Serveer je wafels warm met een flinke scheut maple syrup en een gulle hand blauwe bessen! 

    Tips:

    1. Wil je je wafels liever op een later moment serveren? Dat kan! Bewaar ze na het afkoelen (op een bakrooster) afgedekt op een schaal. Leg ze vlak voor het serveren ±5 minuten in een oven van 120°C. Ze worden dan weer warm en krokant! 
    2. Je American waffles invriezen? Ook dat is een optie! Dat pak je op dezelfde manier aan als bij Brusselse wafels. Volg het rode linkje en lees er alles over in een blog dat ik daarover schreef! 
    3. Heb je nog niet vaak wafels gebakken en kun je wel wat algemene wafelbaktips gebruiken? Lees ook dan mijn blog over Brusselse wafels: daarin vind je een uitgebreide Q&A met alle mogelijke vragen én antwoorden over wafels
    4. American waffles maak je met een heel ander beslag dan hun Brusselse evenknie. In de Amerikaanse wafels gaat geen gist, maar bakpoeder. Daarom hoeft het beslag ook niet te rijzen voordat je je wafels gaat bakken. De wafels rijzen heel mooi meteen na het vullen van het wafelijzer! Amerikaanse wafels smaken heel anders dan de Brusselse. Wat malser, maar ook iets minder luchtig en iets minder krokant. Maar zeker niet minder lekker!

    Recept: authentieke Brusselse wafels!