Pagina's

zaterdag 26 oktober 2024

Kalkoenpasteitjes met chorizo en olijven: klassieke kerstpasteitjes met een Spaanse twist!


Eet jij ook zo graag pasteitjes tijdens de kerstdagen

Wij zijn groot fan van onze kerstpasteitjes met romige kippenragout op smaak gemaakt met madera! Die staan bijna elk jaar op het menu voor een lunch op of rond de kerst! 

Maar dit jaar gaan we het anders aanpakken! We gaan onze traditionele pasteitjes vullen met een andere vulling. Daarvoor gaan we op de Spaanse toer

Met een ragout op smaak gemaakt met een flinke scheut witte wijn, lekker veel pittige pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder), oregano en room. De kip vervangen we door feestelijke kalkoenfilet en we voegen ook nog wat blokjes Spaanse chorizo en plakjes olijf toe.  

Zoals je op de foto hieronder kunt zien, hebben we stiekem alvast voorgeproefd. Het was fantastisch! 

Ga snel naar het recept en verras je familie en vrienden dit jaar met kerstpasteitjes met een Spaanse twist!


Ik wens je verrukkelijke feestdagen!


Recept: zo maak je zelf kalkoenpasteitjes met chorizo en olijven, klassieke kerstpasteitjes met een Spaanse twist!


Kalkoenpasteitjes met chorizo en olijven: klassieke kerstpasteitjes met een Spaanse twist!


Ingrediënten voor 8 pasteitjes:

  • 125 gram Spaanse chorizo aan één stuk
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 gram kalkoenfilet 
  • 2 eetlepels plantaardig bak- en braadproduct
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 2 flinke uien
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • 2 theelepels mild paprikapoeder
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder)
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 liter water
  • 200 gram (diepvries)erwtjes
  • 1/2 kippenbouillonblokje
  • 2,5 dl droge witte wijn
  • 2,5 dl slagroom, ongeklopt en ongezoet
  • 6 eetlepels bloem
  • 75 gram olijven (ik gebruik hiervoor meestal groene olijven gevuld met piment)
  • ±3 theelepels poedersuiker
  • een flinke bos platte peterselie
  • 8 pasteibakjes

Bereiding:

  1. Snijd de chorizo in heel kleine blokjes. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een flinke stoofpan of hapjespan en bak hierin de chorizoblokjes kort aan. Schep de blokjes uit de pan en verwijder ook bijna al het uitgebakken vet; laat nog 1 eetlepel vet in de pan achter.
  2. Snijd de kalkoenfilet in kleine blokjes (zie foto). Voeg aan het chorizovet in de pan nog 1 eetlepel olijfolie en 2 eetlepels plantaardig bak- en braadproduct toe. Bak hierin de kalkoenblokjes lekker krokant en goudbruin. Schep ze af en toe om. Omdat je kalkoenstukjes zo klein zijn, zijn ze na het aanbraden ook meteen gaar. Bestrooi je kalkoen met een klein beetje zout en wat versgemalen zwarte peper. Schep de kalkoenblokjes met een schuimspaan uit de pan en laat daarbij het vet achter.
  3. Snipper de uien. Fruit de uien zachtjes in het vet in de pan totdat ze glazig zien. Dat duurt een kleine 10 minuten. 
  4. Roer de kruiden en de specerijen vanaf de knoflook tot en met de oregano door de gefruite uien en bak ze op laag vuur een minuut mee. 
  5. Breng ondertussen in een andere pan 1/2 liter water aan de kook. Voeg een mespuntje zout en de erwtjes toe. Kook de erwtjes in 2 minuten beetgaar. Schep de erwtjes uit het kookvocht; houd ze apart.
  6. Voeg het halve bouillonblokje, de wijn en de room toe aan het resterende kookwater. Verwarm het geheel nog even.
  7. Voeg de twee soorten vlees toe aan de gefruite uien. Roer de bloem door het vleesmengsel.
  8. Voeg vervolgens het warme vocht toe aan het vlees. Verwarm het geheel en roer goed. De saus gaat dan mooi binden. Voeg eventueel nog wat extra water toe als je de saus nog wat te dik vindt. 
  9. Halveer de olijven.
  10. Voeg de olijven en de gare erwtjes toe aan je ragout. Maak hem op smaak met de poedersuiker. Proef en voeg eventueel nog wat suiker, zout of specerijen toe aan je kalkoenragout. 
  11. Verwarm de pasteitjes in de oven volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  12. Hak de peterselie fijn. Roer de peterselie vlak voor het serveren door de ragout. Houd een klein beetje achter voor de garnering.
  13. Zet op elk bord 1 (lunch) of 2 (avondmaaltijd) pasteitjes. Vul de pasteitjes met de ragout. Schep er ook een genereuze portie naast. Garneer de gerechten met de resterende peterselie. Zet een eventueel restje kalkoenragout in een schaal op tafel, zodat iedereen naar wens nog meer kan nemen.

Tips:

  1. De dag voor je (kerst)lunch kun je je Spaanse ragout al maken. Laat hem afkoelen en bewaar hem afgedekt in de koelkast. Warm hem op in een pan onder toevoeging van een klein beetje water. Even roeren en klaar! Ondertussen kunnen de pasteibakjes de oven in. 
  2. Wil je nog een paar ideeën voor feestelijke kerstlunches? Dat kan! Klik op onderstaande rode linkjes:

Recept: zo maak je zelf kerstpasteitjes met romige kippenragout met madera!

Recept: zo maak je zelf feestelijke flensjes met kalkoen in een romige wittewijnsaus!

Recept: zo maak je zelf kerstboompizzaatjes met pittig gekruid gehakt!

Recept: iedereen lust wel een stukje van deze hartige kerstkrans met gehakt!

Recept: deze zelfgebakken paté smaakt fantastisch! Ideaal voor je kerstlunch!

Recept: toastjes met kruidige zelfgemaakte rillettes de canard!

Recept: een luxe Franse vleespastei met kip en ham voor je kerstlunch!

Recept: echt de allerlekkerste zelfgebakken roomboter-dinerbroodjes!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten