Pagina's

woensdag 20 oktober 2021

De hiermee-maak-je-alles-lekkerder-kruidenmix van Culinaire Bagage!

Kruiden- en specerijenmengsels. Je hebt ze in alle soorten en maten. 

Sommige zijn erg lekker en - naar mijn mening - onmisbaar. Denk aan garam masala (broodnodig voor lekkere Indiase curry's), Noord-Afrikaanse ras el hanout (o.a. erg lekker in mijn groenteschotel met pittige varkenshaas) en Chinees 5-kruidenpoeder (een must in mijn marinade voor Maleisische kipspiesjes). 

Om andere loop ik met een grote boog heen. Die bestaan vaak voor een groot deel uit zout: gehaktkruiden, frietkruiden, spaghettimix, stamppotmix, etc. Dit soort kruidenmixen kun je het beste zelf maken. Zo kun je precies bepalen welke kruiden en specerijen je erin wilt hebben en hoeveel zout je wilt toevoegen. Gezonder en smaakvoller!

Vandaag wil ik een zelf samengestelde kruidenmix bij je introduceren die wij hier in huis vaak gebruiken. We maken er alles nog lekkerder mee. 

😕 ??? Nou ja, bíjna alles dan!


Hoe dan ook: we hebben hem onze 'hiermee-maak-je-alles-lekkerder-kruidenmix' genoemd!


Eén keer in de zoveel weken maak ik er een pot vol van. En daarna strooien we hem weer een tijdje kwistig door van alles en nog wat heen! 


Wil je het recept? Scrol dan snel door!


En lees ook nog even door na mijn recept. Daar zal ik je uitgebreid uit de doeken doen waar je je Culinaire-Bagage-kruiden zoal voor kunt inzetten!


De hiermee-maak-je-alles-lekkerder-kruidenmix van Culinaire Bagage!


Hoe maak je zelf de hiermee-maak-je-alles-lekkerder-kruidenmix van Culinaire Bagage?



Ingrediënten voor een flinke pot kruidenmix:

  • 6 theelepels mild paprikapoeder
  • 6 theelepels mild kerriepoeder
  • 3 theelepels gedroogde bladselderij
  • 3 theelepels gedroogde oregano
  • 3 theelepels gedroogde tijm
  • 3 theelepels gedroogde basilicum
  • 3 theelepels gedroogde bieslook
  • 3 theelepels uienpoeder
  • 1,5 theelepel knoflookpoeder
  • 1,5 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 3/4 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel zout

Doe alle kruiden en specerijen en het zout in een ruime jampot.


Schud een paar keer fors met de pot totdat de kruiden goed vermengd zijn.


En dan zijn ze klaar voor gebruik: je hebt je eigen je hiermee-maak-je-alles-lekkerder-kruidenmix! 

Tip: vul de smaak van je kruidenmix na het koken eventueel nog een beetje aan door je gerecht met wat gehakte verse tuinkruiden als platte peterselie en bieslook te bestrooien. Voor een zo mogelijk nóg lekkerder resultaat!  




Waarvoor kun je je hiermee-maak-je-alles-lekkerder-kruidenmix gebruiken?



Vlees, kip, kalkoen en vis

  • Een varkenskarbonaadje, een varkenshaasje, een speklapje, een lamskoteletje, een kalfsentrecote, een kipfilet of kippenbout, een plakje kalkoenfilet, een moot/filet witvis: bak ze even stevig aan in de pan, laat ze garen en strooi er een minuut voordat ze klaar zijn wat van je kruidenmix overheen. Even mee braden, proeven of je een ietsepietsje meer zout nodig vindt en klaar!
  • Nog een koud restje gekruid vlees over? Dat is lekker op een sandwich of broodje met een likje mayonaise, een blaadje sla en een plakje tomaat! Of snijd je koude vlees in kleine blokjes en roer die door je aardappelsalade.
  • Een nog lekkerder resultaat krijg je als je de bovenvermelde vleessoorten barbecuet. Strooi ook nu de kruidenmix pas op het laatst over je vlees of vis, zodat de kruiden niet verbranden.
  • Zet een kommetje kruidenmix op tafel als je gaat gourmetten of tafelgrillen. Lekker! 
  • Schep ook eens een paar lepeltjes kruidenmix door je gehakt (varkensgehakt, kalfsgehakt, lamsgehakt of kipgehakt) - samen met een ei en wat paneermeel/broodkruim. Braad een piepklein hamburgertje van je gehakt, proef en voeg eventueel nog wat extra zout toe aan de rest. Maak er gehaktballen, snackgehaktballetjes of hamburgers van.
  • Snijd je vlees/kip in dunne reepjes, braad ze kort aan en bestrooi ze met de kruidenmix. Nog een minuutje bakken en eventueel extra zout toevoegen. Gebruik je reepjes voor het vullen van tortillawraps (samen met je favoriete rauwkost en sausje) of slawraps. Of vul er pitabroodjes of ciabattabroodjes mee. Mijn knoflookmayonaise combineert er prima mee. 

  
Zelfgemaakte knoflookmayonaise smaakt lekker op een pitabroodje met kruidige kip of vlees!


Jus, sausjes, soepen en kruidenboter

  • Jus bij je vlees of aardappels? Ook die wordt lekkerder met een lepeltje kruidenmix erdoorheen, eventueel aangevuld met verse kruiden als peterselie of bieslook. 
  • Blus je je braadvocht liever af met een scheutje room? Heerlijk! Zeker met een extra lepel kruidenmix.
  • Voeg eens een klein schepje toe aan je (knoflook)mayonaise, je kruidenboter of olijfolie (om je brood in te dippen).
  • Zelfgemaakte vlees- of kippenbouillon smaakt net wat pittiger en kruidiger als je er een lepeltje kruidenmix doorheen roert. 


Jus met een lepeltje kruidenmix


Groenten en stamppotten

  • Halveer radijsje en dip ze in een klein beetje kruidenmix; niet te veel, anders worden ze te zout.
  • Strooi wat kruidenmix over in olijfolie geroerbakte bimi/aspergebroccoli.
  • Of over gekookte groenten als sperzieboontjes of erwtjes.
  • Kruidenboter met de kruidenmix is erg lekker op een maïskolf van de BBQ of de grill. 
  • Strooi eens wat kruidenmix over je hutspotpannenkoekjes, verrukkelijke pannenkoekjes van geraspte aardappel, wortel, knolselderij en ui.
  • Jus met deze kruidenmix smaakt uitstekend bij hutspot of boerenkoolstamppot (of pannenkoekjes van boerenkoolstamppot!). 
         

Recept: hutspotpannenkoekjes, gemaakt van geraspte aardappel, wortel, knolselderij en ui!

Boerenkoolpannenkoekjes!


Aardappelgerechten

  • De hiermee-maak-je-alles-lekkerder-kruidenmix smaakt heerlijk over zelfgebakken verse friet.
  • Of over ovenfrietjes; hier kun je de kruiden de laatste paar minuten nog meebakken.
  • Hetzelfde geldt voor ovenkrieltjes in de schil, ovenaardappeltjes, in de pan gebakken krieltjes en gebakken aardappeltjes. Voeg eventueel vlak voor het serveren nog wat verse kruiden als platte peterselie of bieslook toe.
  • Hou je van Limburgse riefkeukskes? Maak ze nog lekkerder door wat minder zout door het beslag te roeren en de aardappelpannenkoekjes van geraspte aardappel pas aan tafel met de kruidenmix te bestrooien.
  • Iets dergelijks kun je ook doen met zelfgemaakte rösti.
  • Dat een schepje kruiden door versgemaakte aardappelpuree erg lekker is, zal ik je volgende week laten proeven met mijn nieuwste aardappelpureerecept


Bestrooi ook je verse ovenfrietjes eens met de kruidenmix!


Brooddeeg

  • Bak je zelf graag brood(jes) of broodstengels? Maak je deeg eens op smaak met je kruidenmix! 
  • De kruiden zijn ook erg lekker door mijn pizzatoast, flinterdun uitgerold en daarna krokant gebakken pizzadeeg! Gebruik de kruidenmix als vervanging van/variatie op de kruidenmix uit het recept.


Zo ziet pizzatoast er uit! Dit recept moet je een keer proberen!


2 opmerkingen: