Pagina's

vrijdag 30 mei 2025

Malse kip in een kruidige Italiaanse tomatensaus: heerlijk met pasta!


Pasta + tomatensaus!

Dat is toch een match made in heaven! 


9 Recepten voor pasta met tomatensaus!


Voor mij is het een sport steeds maar weer nieuwe variaties te bedenken op het thema 'pasta met tomatensaus'


Je vindt op mijn blog al behoorlijk wat recepten voor allerlei soorten pasta in combinatie met de meest uiteenlopende tomatensauzen.    

Het recept van vandaag kwam in me op toen ik laatst - behoorlijk hongerig! - achter mijn pc zat. Het was laat in de middag en de lunch lag al uren achter me. Ken je dat? Dat je rond die tijd van de dag gewoon niet kunt stoppen met fantaseren over de lekkerste gerechten om te maken voor de avondmaaltijd? 

Hoe dan ook: een boodschappenlijst was snel gemaakt.


Met mijn tussen de bedrijven door op een kladpapiertje gekrabbelde recept dook ik na een kort supermarktbezoekje de keuken in


We hebben gesmuld die avond!

Ben je nieuwsgierig naar wat er precies op mijn papiertje stond? Mijn handschrift is niet altijd even goed leesbaar, dus vandaag geen foto ervan. Ik heb de krabbeltjes gewoon even voor je overgetypt:

  • grote stukken kip bestuiven met bloem 
  • aanbraden in olijfolie
  • paprikareepjes roerbakken
  • uien fruiten met gesnipperde peen en knoflook
  • honing, witte wijn, bladselderij, blik tomaten, verse tomatenblokjes, kalamata-olijven erbij
  • misschien een vleugje basilicum, tijm, oregano, rozemarijn, salie?
  • en chilivlokken!
  • samenvoegen en kip laten garen
  • afmaken met peterselie en olijfolie


De saus was meteen af! 


Precies goed op smaak: heerlijk fruitig, kruidig en met flink wat pit door de chilivlokken! 



Ook de kip was subliem! 


Het bestuiven van het vlees met de bloem bleek een goede ingeving. Het bloemjasje gaf niet alleen een verrukkelijke, fluweelzachte structuur aan de buitenkant van de kip; het zorgde er ook voor dat het vlees heerlijk mals bleef. Bovendien loste een klein beetje van de bloem tijdens het garen van de kip op in de saus, waardoor die een ietsepietsje gebonden werd. En zich dus later heerlijk aan de pasta hechtte! 

En er was nog iets wat ons die avond opviel. Of eigenlijk meer de avond daarna. 

Je moet weten: ik kookte die dag in één keer een hoeveelheid voor twee dagen. Dat doe ik vaker; het geeft me de tweede dag zo veel extra tijd! 



Maar goed: de tweede dag smaakten zowel de saus als de kip nóg lekkerder dan de eerste dag


Alle smaakmakers van de saus waren na al die uren staan mooi samengekomen én ze waren ook nog eens heerlijk in (het bloemkorstje van) de kip getrokken. Fantastisch!

Sinds die eerste keer maak ik mijn kip in Italiaanse tomaten-groentesaus dus als het even kan al een dag voordat we hem eten. Of minstens enkele uren voordat we aan tafel gaan. Heb jij vandaag niet zo veel tijd? Elk uur dat je tomatensaus met kip eerder klaar is is al meegenomen!

Maar maak het wel, dit gerecht! Het is verduveld lekker en door het gebruik van de grote hoeveelheid groenten ook nog eens supergezond! 

 

Heb je ook interesse in de andere pastarecepten waar ik het hierboven over had? 


Onder het recept voor de pasta met kip in tomatensaus zal ik je een paar linkjes geven voor nog meer pasta-met-tomatensaus-inspiratie!   


Recept: zo maak je zelf pasta met malse kip in een kruidige Italiaanse tomaten-groentesaus



Zó maak je zelf kip in een kruidige Italiaanse tomaten-groentesaus! 



Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 à 5 personen:


Voor de kip:

  • 700 à 800 gram kipfilet (of kippendijenfilet)
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • ±3 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels olijfolie

Voor de tomaten-groentesaus:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 2 flinke uien
  • 1 grote winterpeen
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 6 rijpe tomaten
  • 1,5 eetlepel neutrale honing
  • 1 kippenbouillonblokje
  • 2 eetlepels fijngehakte bladselderij (of 2 theelepels gedroogde bladselderij)
  • 2 laurierblaadjes 
  • 2 theelepels gedroogde basilicum
  • 1 theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1/2 theelepel gedroogde salie
  • 1/2 theelepel chilivlokken (of meer, afhankelijk van je smaak)
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 blik tomatenblokjes
  • water
  • 100 gram kalamata-olijven zonder pit 
  • een bosje platte peterselie
  • nog een paar eetlepels extra vergine olijfolie
  • eventueel nog wat zout

Erbij:

  • 500 gram pasta zoals penne of casarecce
  • zout
  • water

Bereiding:

  1. Snijd de kip in stukken van ±25 gram. Bestrooi het vlees met zout en peper naar smaak. Schep het geheel goed om. Verdeel de bloem over het vlees en zorg ervoor dat de stukjes kip overal bedekt zijn met een dun laagje bloem.
  2. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een stoofpan met dikke bodem. Bak hierin de kipblokjes lekker krokant aan. Het vlees hoeft nog niet helemaal gaar te worden. Schep de kip uit de pan.
  3. Snijd ondertussen de paprika's in reepjes. Schenk nog een extra eetlepel olijfolie in de pan en roerbak hierin de paprikareepjes totdat ze her en der wat bruine vlekjes vertonen, maar nog niet door en door gaar zijn; de paprikareepjes mogen best nog een beetje een crunch hebben. Schep ook de paprika uit de pan.
  4. Snijd de uien in dunne halve ringen. Schil de winterpeen en snipper hem zeer fijn. Fruit de uien en de wortelsnippers gedurende 10 minuten zachtjes in de in de pan overgebleven olie. Fruit de knoflook een minuut mee.
  5. Kruis ondertussen de tomaten in en dompel ze ±20 seconden onder in kokend water. Daarna laten de velletjes makkelijk los. Verwijder de pitjes uit de tomaten en snijd het resterende vruchtvlees grof in stukken.
  6. Voeg alle ingrediënten vanaf de honing tot en met de balsamicoazijn toe aan het uienmengsel. Roer nog even kort.
  7. Schenk de wijn en de tomatenblokjes (met het vocht uit het blik) bij de groenten. Voeg ook de verse tomaten en de olijven toe. Breng het geheel tegen de kook aan.
  8. Leg de stukken kip in de saus. Leg het deksel op de pan en laat de kip in ±10 minuten lekker gaar worden. De saus wordt wat dikker door het bloemjasje van de kip; voeg een beetje water toe als je dat nodig vindt.  
  9. Kook de pasta beetgaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. 
  10. Schep de paprikareepjes door het kipgerecht. Verwarm alles nog even goed. 
  11. Snipper de peterselie grof. Maak je kip in tomaten-groentesaus af door er de peterselie en een flinke scheut extra vergine olijfolie doorheen te roeren. Proef en voeg eventueel nog wat extra zout en/of chilivlokken toe. 
  12. Serveer de pasta met de kip en de saus. 

Tips:

  1. Ik zei het hierboven al: dit pastagerecht smaakt nog lekkerder als je het ruim voor de maaltijd al maakt. Een dag van tevoren is zelfs een optie. Roer wel pas vlak voor het serveren de peterselie en de olijfolie door de saus. Je kunt je kipgerecht makkelijk opwarmen in de pan; voeg daarbij een beetje extra water toe. 
  2. Liever geen pasta vandaag? Je kip in Italiaanse tomaten-groentesaus smaakt ook heerlijk met ovenaardappeltjes of in de oven geroosterde krieltjes!
  3. En dan nu de beloofde linkjes naar andere verrukkelijke pastarecepten met tomaat:      


Recept: een grote pan met bolognesesaus voor de pasta!

Recept: gegratineerde ovenschotel van penne met bolognesesaus!

Recept: ovenschotel van pasta met tomaat-basilicumsaus, pancetta en mozzarella!

Recept: cannelloni met kalfsgehakt in tomatensaus!

Recept: gegratineerde cannelloni geserveerd met tomaat-basilicumsaus!

Recept: dit Italiaanse stoofvlees smaakt verrukkelijk met pasta!

Recept: pasta met tomaat-paprikasaus en kleine kalfsgehaktballetjes!

Recept: orzo - pasta in de vorm van rijstkorrels - met tomaat en gehakt!

Recept: verrukkelijke tomatensaus met kappertjes en olijven!

vrijdag 16 mei 2025

Geurige basmatirijst met geroosterd zwart sesamzaad en roomboter


Heb je 

  • een heerlijk recept voor een Aziatisch hoofdgerecht, 
  • maar maak je het niet vaak omdat er te weinig saus bij zit 
  • en je een bijgerecht van gewone witte rijst 
  • dan te saai vindt smaken?

Dan heb ik nu een reden voor je om dat recept weer wat vaker uit de kast te trekken! Maak er dit rijstgerecht bij dat bestaat uit:
  • geurige (bij voorkeur in een rijstkoker) gekookte basmatirijst,
  • vermengd met geroosterd zwart sesamzaad en
  • een flinke klont romige boter of ghee (Indiase geklaarde boter)!

Want dit bijgerecht is zo smaakvol, smeuïg en tegelijkertijd crunchy dat je er eigenlijk geen saus bij nodig hebt. Ideaal! 



Recept: zo maak je zelf geurige basmatirijst met geroosterd zwart sesamzaad en een klontje roomboter



Geurige basmatirijst met geroosterd zwart sesamzaad en roomboter



Ingrediënten voor een bijgerecht voor 3 personen:

  • 300 gram basmatirijst van een goede kwaliteit 
  • ±500 ml water 
  • zout naar smaak
  • 25 gram zwart sesamzaad
  • ±35 gram roomboter of ghee (volg je eigen smaak voor de hoeveelheid)

Bereiding:

  1. Spoel de rijst goed af onder koud stromend water. Doe de rijst daartoe in een zeef. Zo gauw het spoelwater helder is, is je rijst klaar om verder te bereiden. 
  2. Kook de rijst gaar. Volg voor de hoeveelheid water de instructies van je rijstkoker. Heb je geen rijstkoker, volg dan de kookinstructies op de verpakking van je rijst. 
  3. Rijst koken in een rijstkoker zorgt altijd voor een perfect resultaat en is echt supermakkelijk. Doe de afgespoelde rijst, het water en een beetje zout naar smaak in de rijstkoker. Zet je rijstkoker aan, wacht een dik kwartier en klaar!  
  4. Rooster ondertussen de sesamzaadjes in een droge pan (dus zonder vet) op een zacht pitje. Schep de zaadjes regelmatig om. Na ongeveer 5 minuten zijn ze lekker krokant en nootachtig van smaak. Lees even de tip onder het recept als je nog nooit eerder zwarte sesamzaadjes hebt geroosterd. Schep de zaadjes meteen uit de pan en laat ze goed afkoelen. 
  5. Snijd de boter in kleine klontjes.
  6. Doe de gare rijst over in een serveerschaal en voeg de sesamzaadjes en de roomboter eraan toe. Schep het geheel een paar keer goed om totdat de zaadjes regelmatig door de rijst verspreid zitten en de boterklontjes zijn gesmolten. 
  7. Serveer je rijst meteen. 

Tips:

  1. Zwarte sesamzaadjes zijn wat moeilijker te roosteren dan witte. Vanwege hun kleur kun je niet goed zien wanneer ze precies klaar zijn. Houd het vuur onder je pan laag en schep je zaadjes regelmatig om. Over het algemeen zijn ze na een minuut of vijf krokant en vol van smaak. Pas op: proef je zaadjes niet recht uit de pan! Ze zijn loeiheet! Ben je bang dat je toch gaat twijfelen over het moment waarop je zaadjes klaar zijn? Rooster dan een half theelepeltje witte sesamzaadjes mee. Zo gauw die beginnen te verkleuren, zijn ook de zwarte zaadjes goed! Laat je zaadjes nooit in de pan liggen nadat je hem hebt uitgedraaid: door de restwarmte van de pan kunnen ze nog doorroosteren en alsnog verbranden.
  2. In sommige (Aziatische) supermarkten kun je ook kant-en-klaar geroosterd zwart sesamzaad kopen. Supermakkelijk!
  3. Ik maak mijn maaltijd meestal compleet met een portie knapperig verse roerbakgroenten op smaak gemaakt met o.a. knoflook, gember/gembersiroop, chilipeper en een sojasaus (hoisinsaus, ketjap manis, Chinese sojasaus, etc.). Wil je een voorbeeld? Probeer eens mijn geroerbakte sperzieboontjes met rode puntpaprika!
  4. Mijn geurige basmatirijst smaakt uitstekend bij Aziatische kip- of vleesgerechten als:

Recept: zo maak je zelf overheerlijke Maleisische kipsaté!

Recept: zo maak je zelf sticky ketjapkip!

Recept: zo maak je zelf gefrituurde kipreepjes met krokante sesamzaadjes!

Recept: zo maak je zelf krokant gebakken Chinese speklapjes!

Recept: zo maak je zelf kruidige Indonesische gehaktballetjes!

Recept: zo maak je zelf Aziatische kipgehaktballetjes met krokant sesamzaad!

Recept: de kruidige Indiase kip van deze sandwiches smaakt ook heerlijk als los hoofdgerecht!