Krokant gebakken aardappeldobbelsteentjes, malse reepjes kalkoenfilet, vrolijke groenten als maïs en rode puntpaprika, een gefruit uitje, knoflook, geurige komijn en paprikapoeder, pikante chilivlokken: dat zijn de ingrediënten voor mijn Mexicaanse aardappelpannetje!
Met de nadruk op míjn. Sinds jaar en dag plakken wij hier in huis op dit
aardappelmaaltje een Mexicaans etiket. Toch vrees ik dat niet veel Mexicanen
hun nationale keuken zullen herkennen in het recept. Alleen het
specerijenmengsel is authentiek: een Mexicaanse vriendin leerde het me maken.
Vandaar dus de naam!
Hoe dan ook: Mexicaans of niet, leg dit
aardappeltjes-met-kalkoen-en-groente-recept niet zomaar naast je neer. Het is
verrukkelijk!
Buen provecho: eet smakelijk!
Mexicaans aardappelpannetje met kalkoen, maïs en paprika
Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 3 personen:
Voor de specerijenmix:
- 1,5 theelepel gemalen komijn
- 1,5 theelepel mild paprikapoeder
- 3/4 theelepel chilipoeder
- 1/4 theelepel knoflookpoeder
- ±1/2 theelepel chilivlokken (naar smaak; gebruik hiervan minder als er kinderen mee-eten)
Voor de aardappeldobbelsteentjes:
- 1 kg krokant gebakken aardappeldobbelsteentjes volgens het recept van mijn eerdere blog
Voor het vlees en de groenten:
- 500 gram kalkoenfilet
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel vloeibare margarine
- 1 flinke ui
- 2 rode puntpaprika's (of 2 paprika's in andere kleuren)
- 1 klein blikje maïs (uitlekgewicht 140 gram)
- 1 bosje platte peterselie
- zout
Bereiding:
- Vermeng alle specerijen voor de specerijenmix.
- Bereid de krokant gebakken aardappeldobbelsteentjes.
- Snijd de kalkoenfilet in smalle reepjes.
- Verhit in een flinke koekenpan/hapjespan met anti-aanbaklaag de olijfolie en de margarine. Roerbak hierin de kalkoenfiletreepjes totdat ze goudbruin en gaar zijn; dat duurt ongeveer 7 à 8 minuten. Bestrooi het vlees een minuut voor het einde met een beetje zout en 1/3 van de specerijenmix. Schep de kalkoenreepjes uit de pan.
- Snipper de ui grof en fruit de uitjes een dikke 5 minuten in het resterende vet van de kalkoen.
- Snijd de paprika's in blokjes en bak deze 2 minuten mee met de uien.
- Laat de maïs uitlekken en voeg de korrels toe aan het ui-paprikamengsel. Warm ze 1 minuut mee.
- Voeg de krokante aardappeldobbelsteentjes en de kalkoenreepjes toe aan het groentemengsel. Schep het geheel om met het restje van de specerijenmix.
- Proef je Mexicaanse aardappeltjes en voeg eventueel nog een beetje zout en/of chilivlokken toe.
- Hak de peterselie grof en garneer het gerecht met de peterselie. Serveer meteen.
Tip:
Ben je in voor nog meer Mexicaans getinte recepten? Bekijk dan snel mijn
blogs over een Mexicaanse kippensoep, versgeroosterde Mexicaanse
pinda's, taco tapas met een kruidige kikkererwtensalade, quesadillas met Mexicaans gehakt en een knapperige tacotaart!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten