Pagina's

woensdag 20 mei 2020

Sandwiches van chocoladecake met rum-abrikozenjam en room

Men neme:

  1. een luchtige, malse, diepbruine cake met een intense chocoladesmaak,

  2. een schaaltje fruitige abrikozenjam met een ondeugende tic van bruine rum en

  3. een paar lepels zachte, lichtzoete, geklopte room.

En dan... maakt men daar kleine, elegante high tea sandwiches van.


Geen klassieke hartige sandwiches, maar hippe zoete sandwiches!

Een beetje vreemd misschien, maar zo verleidelijk lekker!

Scroll dus maar meteen door naar het recept!


Recept: zo maak je zelf sandwiches van chocoladecake met rum-abrikozenjam en room


Sandwiches van chocoladecake met rum-abrikozenjam en room


Ingrediënten voor een chocoladecake met een bodem van ±27 cm:

  • 85 gram zachte roomboter
  • 115 gram zachte plantaardige margarine
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • een snufje zout
  • 5 eieren (L)
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 30 gram cacaopoeder
  • nog eens 60 gram witte basterdsuiker 
  • ±3 eetlepels volle melk
  • een beetje boter en bloem of zelfrijzend bakmeel voor het prepareren van de bakvorm

Voor de vullingen:

  • 250 gram abrikozenjam met niet te veel stukjes fruit
  • ±4 eetlepels bruine rum
  • 1/4 liter slagroom, ongeklopt
  • enkele theelepels poedersuiker naar smaak

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 160°C (op de stand met onder- en bovenwarmte).
  2. Vet een cakeblik met een bodem van ±27 cm in met boter en bestuif hem vervolgens met een dun laagje bloem of zelfrijzend bakmeel.
  3. Klop de boter en de margarine samen romig in een beslagkom. Dat gaat het makkelijkste met een mixer.
  4. Voeg 250 gram basterdsuiker, de vanillesuiker en het zout toe en klop door totdat er een smeuïge massa ontstaat.
  5. Klop één voor één de eieren door de botermix. Los elk ei eerst goed op alvorens het volgende toe te voegen. Het mengsel wordt nu heerlijk licht en luchtig.
  6. Zeef het zelfrijzend bakmeel boven de kom. Schep of klop het meel door het beslag.
  7. Roer in een schaaltje een egaal, vrij dik mengsel van het cacaopoeder, 60 gram basterdsuiker en de melk. Roer het cacaomengsel door het cakebeslag.
  8. Vul het cakeblik met het beslag. 
  9. Bak de chocoladecake in ±70 minuten gaar en licht bruin. Prik met een satépen in de cake om de gaarheid te testen. Als er alleen kruimeltjes aan de satépen blijven plakken is hij klaar. Bak de cake nog een paar minuten langer als er nog kleverig beslag aan de satépen zit. Bak je cake niet te lang: hij moet lekker mals blijven.
  10. Stort de cake op een rooster en laat hem helemaal afkoelen voordat je verdergaat met de cakesandwiches. 
  11. Verwarm ondertussen de abrikozenjam in een pan. Voeg de rum toe en roer goed totdat de rum helemaal is opgenomen. Laat het mengsel nog een paar minuten onder af en toe roeren pruttelen, zodat de rumjam een beetje indikt. Laat ook de jam helemaal afkoelen, liefst in de koelkast; hij wordt dan weer stevig van structuur.
  12. Klop de slagroom stijf met een paar theelepels poedersuiker naar smaak. Het is de bedoeling dat de slagroom niet te zoet wordt, maar bepaal zelf wat je het lekkerste vindt.
  13. Snijd de chocoladecake in heel dunne plakjes; dunner dan normaal want je gaat er sandwiches van maken van 3 laagjes cake elk. 
  14. Snijd zo zuinig mogelijk de korstjes van de plakjes cake. Zorg er hierbij voor dat de plakjes allemaal even groot en mooi vierkant worden. Bewaar de afsnijsels; daar zijn vast wel vrijwilligers voor!
  15. Besmeer 1/3 van de cakeplakjes met een gulle laag rum-abrikozenjam. Dek af met nog eens 1/3 van de plakjes. Smeer hier een lekkere laag slagroom op. En weer mogen er plakjes cake bovenop.
  16. Snijd elk vierkantje voorzichtig - niet te hard op het mes drukken! - in twee driehoekjes. Dat gaat het makkelijkste met een glad (zonder karteltjes) en scherp vleesmes, zo is mijn ervaring. Veeg na elk vierkantje je mes af met een stukje keukenpapier; zo houd je de snijvlakken van je cakesandwiches mooi 'schoon'. 
  17. Serveer je chocoladecakesandwiches met rum-abrikozenjam en room tijdens een high tea, een picknick, een feestelijke brunch... of zomaar, tussendoor: ze zijn altijd lekker!! 

Tips:

  1. In een eerder blog heb ik een heleboel tips bij elkaar gezet voor het bakken van een cake. Heb je nog nooit eerder cake gebakken? Lees deze tips dan even voordat je aan de slag gaan met je chocoladecake! 
  2. Krijg je nooit genoeg van cake bakken? Volg dan de link 'cake' en bekijk welke heerlijke cakerecepten ik nog meer voor je in petto heb!
  3. Ik maak vaker van die grappige driehoekige sandwiches van cake met een zoete vulling. Wat dacht je bijvoorbeeld van luchtige en lichte sandwiches van citroencake met een vulling van orange curd of lemon curd? Misschien wil je die zelf ook gaan bakken!

High tea sandwiches van citroencake met orange curd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten