Pagina's

dinsdag 24 juli 2018

Aardappelsalade van ovenkrieltjes, knoflooksaus en tuinkruiden

Geen gewone aardappelsalade vandaag. 


Maar een salade van krieltjes in de schil, die ik eerst in de oven rooster samen met een handjevol knoflookteentjes. Na afkoeling schep ik er een paar eetlepels van mijn knoflooksaus met veel verse kruiden doorheen. 


Het resultaat is verbluffend lekker! Dit moet je proberen als je binnenkort weer gaat barbecueën!


Aardappelsalade van ovenkrieltjes met knoflooksaus en tuinkruiden


Recepten met restjes!


Laatst voerde ik een search uit binnen mijn eigen website. Op het woord restje. Verbazingwekkend hoeveel zoekresultaten ik kreeg!

Er ontstaan zo veel fantastische recepten gewoon door restjes (met elkaar) te verwerken: boerenkoolpannenkoekjes van een restje stamppot (ik weet het: verkeerde timing nu de mussen van het dak vallen), tomatensalade met een restje van gemarineerde olijven, mini-trifles van restjes chocoladecake/fruit/room, zelfgemaakt vezelrijk paneermeel van een restje oud brood en jachtschotel van een restje soepvlees, om er een maar paar te noemen.


Drie restjes samen: fantastische aardappelsalade


Vandaag ga ik daar weer een zoekresultaat aan toevoegen: het recept voor één van mijn favoriete aardappelsalades is ontstaan doordat ik drie restjes met elkaar combineerde.

Op twee verschillende planken in mijn koelkast ontdekte ik een paar maanden geleden twee eenzame schaaltjes.

Eentje met een paar ons krieltjes, die ik de dag daarvoor in de oven geroosterd had met wat teentjes knoflook en een lekkere scheut olijfolie.


Krieltjes uit de oven


En eentje met nog enkele eetlepels knoflooksaus met tuinkruiden.


De lekkerste knoflooksaus


In de groetenlade vond ik een zielig zakje met een paar takjes verse kruiden.


Een tweede leven voor mijn restjes


De drie restjes leken wel voor elkaar gemaakt. En dus gunde ik ze een kans op een tweede leven. Samen!

Ik liet de aardappeltjes een beetje op kamertemperatuur komen, schepte er de knoflooksaus doorheen en garneerde mijn nieuwe gerecht met de kruiden.


Een tuinkruiden-knoflook-krieltjessalade 


Het resultaat bleek echt ontzettend lekker. Zo lekker, dat ik tegenwoordig speciaal knoflookkrieltjes rooster voor mijn salade. Tijdens het afkoelen maak ik snel een knoflooksausje en hak ik wat peterselie, bieslook, basilicum, tijm; alles wat ik op dat moment toevallig in huis heb.

De heerlijke aardappelsalade is met name ideaal voor bij een zomerse BBQ, maar wij eten hem ook nog later in het jaar. Zolang er verse krieltjes te koop zijn, eten wij onze tuinkruiden-knoflookkrieltjessalade! Smullen!


Recept Salade van ovenkrieltjes met knoflooksaus


Aardappelsalade van ovenkrieltjes, knoflooksaus en tuinkruiden


Ingrediënten voor een bijgerecht voor ±4 personen:

  • 1 kg krieltjes in de schil
  • een bolletje knoflook
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • olijfolie
  • 1/2 Spaanse peper
  • ±100 gram knoflooksaus met veel verse kruiden (zie mijn eerdere blog)
  • wat grof gehakte tuinkruiden (bijv. platte peterselie, bieslook, basilicum, tijm, oregano)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 235°C. Gebruik bij voorkeur de heteluchtstand van je oven; zo bak je de krokantste aardappeltjes.
  2. Was de krieltjes en snijd de grote een keer door.
  3. Haal de teentjes knoflook los uit het bolletje. Snijd van elk teentje het 'kontje' eraf, maar laat de velletjes eromheen zitten. 
  4. Leg de aardappeltjes en de knoflookteentjes op een bakplaat en vermeng ze met wat zout en peper en een lekkere scheut olijfolie. Verdeel de aardappeltjes goed over de plaat, zodat ze gelijkmatig kunnen bruinen.
  5. Plaats de bakplaat in de oven, iets onder het midden.
  6. Rooster de krieltjes in ongeveer een halfuur gaar en goudbruin. Schep ze af en toe even om.
  7. Schep de ovenaardappeltjes van de bakplaat en verwijder de knoflookteentjes (gebruik de gepofte teentjes om er kruidenboter of knoflookmayonaise mee te maken of smeer de zachte knoflook uit over gegrild vlees). Laat de aardappels afkoelen tot kamertemperatuur.
  8. Verwijder de zaadlijsten en de pitjes uit de Spaanse peper. Snipper de peper zeer fijn.
  9. Schep de knoflooksaus door de ovenkrieltjes. Proef en voeg eventueel nog wat meer saus toe. Garneer de salade met de pepersnippers en de gehakte tuinkruiden.
  10. Serveer je salade meteen.

Tips:

  1. Koop verse krieltjes in de schil altijd op de dag dat je ze gaat roosteren (of op een andere manier gaat bereiden). Tijdens het bewaren krijgen ze snel uitlopers en dat wil je niet.
  2. Rooster je je krieltjes al een dag van tevoren? Laat ze dan eerst een beetje op kamertemperatuur komen alvorens de salade te maken en ze te serveren.
  3. Deze aardappelsalade is niet alleen lekker als bijgerecht, maar ook als tapa!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten