Pagina's

maandag 13 november 2023

Deze verse Mexicaanse tomatensoep met stoofvlees smaakt fantastisch met... oliebollen: dé soep voor oudejaarsavond!


Soeprecepten. Je kunt er nooit te veel van hebben. Dus bedenken wij ze hier in huis aan de lopende band. 


Het laatste recept bleek wel erg lekker: dat voor een pittige, verse tomatensoep met een Mexicaans tintje. Een hartverwarmende soep met heerlijke kruiden en specerijen en lekker veel vulling. Van kleine stukjes botermals stoofvlees, krokante maïskorrels, zachte blokjes aardappel en reepjes pikante jalapeñopeper en zoete rode paprika! 

We doopten onze soep 'oliebollensoep'! 


😕❓ Ja, ik hoor je nu denken: vanwaar die vreemde naam?

Nou, dat is niet omdat we die soep maken ván oliebollen. Maar omdat we hem serveren mét oliebollen!

Hartige oliebollen wel te verstaan. Naturel oliebollen zonder rozijnen en suiker. 

De combi van de gepeperde, kruidige soep en het luchtige, gefrituurde gebak is fantastisch! Geloof me! 

Je kunt naturel oliebollen in deze tijd van het jaar kopen bij vrijwel elke oliebollenkraam. 

Of (en dat is nóg lekkerder): bak je hartige oliebollen zelf! Ga snel naar mijn oliebollenrecept en volg de instructies in de derde tip onder het recept. 

Maak maar meteen een flinke stapel. Want als je onze Mexicaanse tomatensoep net zoals wij dat doen als maaltijdsoep eet, dan wil je daar per persoon minstens twee oliebollen bij opsnoepen!

Tip: je hoeft niet te wachten tot oudejaarsavond voordat je deze oliebollensoep op tafel zet! Wat ons betreft smaakt hij elke dag van het jaar erg lekker! 


Recept: deze verse Mexicaanse tomatensoep met stoofvlees smaakt fantastisch met... oliebollen, dé soep voor oudejaarsavond!



Zó maak je zelf de lekkerste Mexicaanse tomatensoep met stoofvlees, maïs, paprika en blokjes aardappel!


Ingrediënten voor een maaltijdsoep voor 4 à 5 personen:

Voor de soep:

  • 2 uien
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 400 gram sukadelappen of magere runderlappen
  • 1 teentje knoflook uit de pers
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1,5 theelepel gedroogde oregano
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1,5 theelepel mild paprikapoeder
  • 1/2 theelepel pimentón (Spaans gerookt paprikapoeder)
  • ±3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • ±1 liter heet water
  • 4 dl runderfond
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 3 à 4 rundvleesbouillonblokjes (de hoeveelheid hangt af van de concentratie van de runderfond)
  • 500 gram vastkokende aardappels
  • 5 trostomaten
  • 1 rode paprika
  • 1 groene jalapeñopeper
  • 1 blik maïs (uitlekgewicht 285 gram)
  • een paar takjes koriander
  • een flinke scheut extra vergine olijfolie
  • eventueel nog wat zout

Erbij:


Bereiding:

  1. Snipper de uien grof. Verhit de olijfolie in een grote soeppan en fruit hierin de uien totdat ze glazig zien en lichtgeel van kleur zijn. Dat duurt ongeveer 10 minuten.
  2. Snijd ondertussen het vlees in heel kleine dobbelsteentjes of reepjes.
  3. Voeg het vlees en alle ingrediënten vanaf de knoflook tot en met de tomatenpuree toe aan de uien. Draai het vuur daarbij iets hoger. Schep alles goed om totdat de stukjes vlees aan de buitenkant beginnen te garen. Het vlees en de specerijen moeten goed heet worden, maar ze mogen niet aanbakken; zo voorkom je dat de specerijen bitter gaan smaken.      
  4. Daarna mag het hete water bij je gerecht. Breng het geheel aan de kook en voeg ook de runderfond, de tomatenblokjes en de bouillonblokjes toe. Breng de soep opnieuw aan de kook.
  5. Laat de soep zo lange tijd (minimaal enkele uren!) - zachtjes - sudderen totdat de vleesblokjes botermals zijn, maar nog niet uit elkaar vallen.
  6. Schil de aardappels en snijd ze in kleine dobbelsteentjes. Voeg de aardappels toe aan de soep en kook ze in ±15 minuten beetgaar. 
  7. Kruis ondertussen de tomaten in en dompel ze ±20 seconden onder in kokend water. Dan laten de velletjes makkelijk los. Ontpit de tomaten en snijd het resterende vruchtvlees in blokjes.
  8. Snijd de rode paprika in reepjes of blokjes.
  9. Snijd de groene jalapeñopeper in dunne reepjes. Verwijder daarbij de pitjes en de zaadlijsten.
  10. Voeg, als de aardappels gaar zijn, de verse tomatenblokjes, de paprikareepjes, de maïs en de jalapeñoreepjes toe aan de soep. Verwarm de soep nog even.
  11. Snipper een paar takjes koriander fijn. Maak de soep af met de koriander, een flinke scheut extra vergine olijfolie en eventueel nog wat water en/of zout. 
  12. Schep je oliebollensoep in 4 of 5 flinke soepkommen. Zet naast elke kom een bordje met minimaal 2 oliebollen. Genieten! 

Tips:

  1. Je Mexicaanse tomatensoep is het allerlekkerst als hij na het bereiden een uurtje heeft gestaan. Alle smaken van de kruiden en de specerijen trekken in die tijd in de aardappelblokjes. Mmmm! Je kunt de soep makkelijk opwarmen op het fornuis. Voeg eventueel nog een beetje extra water toe. 
  2. Wil je je soep een dag voor het serveren al maken? Voeg dan wat minder aardappels toe, bijvoorbeeld maar 400 gram. Dan wordt je soep niet té dik.
  3. Ook lekker bij je Mexicaanse tomatensoep: Surinaamse rotivellen of Indiase parathas! Proberen! 
  4. Serveer je je Mexicaanse tomatensoep liever als voorgerecht? Dan is deze portie voldoende voor ±8 personen. Geef er maar een halve oliebol (of een heel kleine oliebol) bij per persoon. Of laat de oliebollen helemaal weg en vervang ze door warme naturel tortillachips. Voor een heerlijke, lekker lichte, crunch!        
  5. Liever een vegetarische tomatensoep? Laat het stoofvlees achterwege en vervang de fond en de runderbouillonblokjes door groentebouillon. Schep op  het einde wat (gare) kidneybonen door de soep.      
  6. Op mijn blog vind je nog veel meer heerlijk warme soepen. Kan ik je met de onderstaande foto's verleiden om de volgende recepten eens uit te proberen?

Recept: zo maak je zelf een Hongaarse goulashsoep met lekker veel pit!

Recept: zo maak je zelf een verrukkelijke pompoensoep met Spaanse chorizo

Recept: zo maak je zelf een romige mosterdsoep met spekjes op Limburgse wijze

Recept: zo maak je zelf een pittige pindasoep met krokante kipstukjes, taugé en bosui

1 opmerking: