Pagina's

donderdag 28 januari 2021

Rodewijn-uiensaus voor al je vleesgerechten!

Een malse ribeye van de grill, een mooie dikke tartaarsteak, een rulle gehaktbal, een sappige braadworst, een krokant kippetje uit de oven: heerlijk! Maar voor mij zijn deze vleesgerechten pas echt af met een flinke portie smaakvolle saus erbij! 


Een klassieke rodewijn-uiensaus is dan altijd een goede keus! 


Veel heb ik er niet voor nodig: zachte - in roomboter - gefruite uien natuurlijk en rode wijn, maar ook een kopje krachtige rundvleesbouillon, een klein scheutje balsamicoazijn, wat verse tuinkruiden, lekker veel versgemalen zwarte peper en... een lepel bruine suiker. 

Suiker? Dat ingrediënt verwacht je niet in een hartige rodewijnsaus; dat begrijp ik. Maar sinds ik ooit één keer een lepel suiker toevoegde aan een saus met rode wijn, ben ik om. De suiker maakt de smaak zo veel intenser, dieper. Sindsdien komt er bij ons geen rodewijnsaus meer op tafel zonder dat schepje suiker! Probeer het zelf maar eens! 

Extra tip: proef ook eens de verrukkelijke romige saus van mijn runderstoofpotje met rode wijn. Ook daar gaat een klein beetje suiker in!  


Recept: zo maak je zelf een rodewijn-uiensaus voor al je vleesgerechten!


Rodewijn-uiensaus voor al je vleesgerechten


Ingrediënten voor een bijgerecht voor 4 personen:

  • 4 flinke uien
  • 3 eetlepels roomboter
  • 1/2 theelepel gedroogde tijm
  • 2 eetlepels bloem
  • 2,5 dl droge rode wijn (bijvoorbeeld de wijn die je ook bij het eten serveert)
  • ±2,5 dl krachtige rundvleesbouillon (zelfgemaakt of van een bouillonblokje)
  • ±1 eetlepel bruine suiker (de hoeveelheid is afhankelijk van de smaak van de wijn)
  • ±1 theelepel balsamicoazijn
  • een ruime hoeveelheid versgemalen zwarte peper
  • enkele eetlepels van het braadvet van je vlees
  • eventueel nog wat extra zout, bouillonpoeder of een (deel van een) verkruimeld bouillonblokje
  • enkele eetlepels in ringetjes geknipte bieslooksprietjes voor de garnering

Bereiding:

  1. Maak de uien schoon en snijd ze in kwart-ringen.
  2. Verhit de boter in een pan en fruit hierin op laag vuur de uienringen. De uien moeten lekker zacht worden en een beetje bruin kleuren. Het fruiten van de uien duurt ongeveer een halfuur. Schep de uien elke 5 minuten even om.
  3. Voeg de tijm toe aan de uien als ze bijna klaar zijn.
  4. Roer de bloem door de gefruite uien. Laat de bloem al omscheppend 2 minuten een beetje garen.
  5. Voeg de wijn en de bouillon toe aan de uien. Verwarm het geheel op hoog vuur. Roer de saus goed zodat hij gelijkmatig gaat binden. Voeg eventueel nog wat extra bouillon of water toe als je de saus te dik vindt worden.
  6. Maak je rodewijn-uiensaus op smaak met de bruine suiker, de balsamicoazijn, de peper, het braadvet en eventueel nog wat zout/bouillonpoeder/bouillonblokje.   
  7. Garneer je rodewijnsaus met de bieslook.    

Tips:

  1. Tot en met stap 6 kun je je rodewijn-uiensaus al voor de maaltijd maken. Warm de saus op op middelhoog vuur. Voeg hierbij eventueel een beetje water toe. Garneer de saus pas vlak voor het serveren met de bieslook.
  2. Wil je nog meer recepten voor heerlijke sauzen voor bij vlees, bijvoorbeeld een Italiaanse tomatensaus, een marsalasaus of een romige maderasaus met kappertjes? Je weet wat je moet doen: klik op de rode linkjes! 

Recept: zo maak je zelf een heerlijke Italiaanse tomatensaus met olijven en kappertjes!

Recept: zo maak je zelf kalfshamburgers met een verrukkelijke marsalasaus!

Recept: zo maak je zelf een romig maderasausje met kappertjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten