Pagina's

donderdag 17 september 2020

Kruidige Indiase aardappelpannenkoekjes met chutney

Lange tijd dacht ik: hij die mij echt enthousiast wil maken voor een groenteburger, die moet van goeden huize komen.

Maar je weet wat ze zeggen: always think twice! En toen ik dat deed, kwam ik tot de ontdekking dat we al jaren groenteburgers eten hier in huis. Weliswaar niet op een broodje, maar toch: groenteburgers!

Meer specifiek: kruidige Indiase in de koekenpan gebakken burgertjes van een deegje van gestampte aardappels, rijk gevuld met erwtjes, bosui, groene peper, koriander en heel veel specerijen. Aloo tikki, zo worden die koekjes in India genoemd. 


In Delhi zijn de burgertjes heel populair als street food. Geserveerd met allerlei soorten chutney gaan ze er als zoete broodjes over de toonbank.

Wij eten ze meestal als voorgerecht bij een Indiase maaltijd. Fantastisch!

Wanneer ga jij ze maken, deze  mega-vegaburgers? 


Recept: zo maak je zelf Aloo tikki, kruidige Indiase aardappelpannenkoekjes met chutney


Recept: Indiase vegan aardappelpannenkoekjes met erwtjes, bosui en koriander


Kruidige Indiase aardappelpannenkoekjes met chutney



Ingrediënten voor 32 à 36 stuks (voldoende voor een voorgerecht voor ±8 personen):

  • 1500 gram kruimige aardappelen
  • 2 ons verse erwtjes of zeer fijne diepvrieserwtjes
  • 4 theelepels komijnzaadjes
  • 1 groene peper zonder zaadjes en zaadlijsten, fijngesnipperd
  • 6 bosuitjes, fijngehakt
  • 2 eetlepels fijngehakte korianderblaadjes
  • 0,5 à 1 theelepel cayennepeper (naar smaak; hangt ook af van hoe pikant je chutney is)
  • 4 theelepels garam masala
  • 2 teentjes knoflook uit de pers
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 theelepels geraspte gemberwortel (vers of uit een potje)
  • 12 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels maïzena
  • zout naar smaak
  • zonnebloemolie
  • 1 pot lekkere chutney (met een smaak naar keuze)

Bereiding:

  1. Was de aardappelen, maar schil ze niet. Kook ze gaar in een pan met water.
  2. Kook ondertussen de erwtjes in een beetje gezouten water net gaar. Doe ze over in een vergiet en spoel ze af met koud stromend water.
  3. Rooster in een droge pan (zonder olie) de komijnzaadjes. Doe dat op een zacht pitje, zodat ze niet verbranden. Na een paar minuten zijn ze klaar; ze gaan dan heerlijk ruiken. Stamp de zaadjes fijn in een vijzel.
  4. Pel de gare aardappelen. Doe het kruim in een kom en prak het fijn met een aardappelstamper.
  5. Vermeng alle ingrediënten behalve de erwtjes, de zonnebloemolie en de chutney met de geprakte aardappelen; zo maak je er een soort deeg van. Voeg zout naar smaak toe. Op het laatst mogen je erwtjes door het aardappeldeeg. Zorg ervoor dat ze heel blijven.
  6. Om van het deeg mooie, gave burgertjes zonder scheurtjes te maken, heb ik een handig trucje bedacht: werk niet met droge schone handen, maar gebruik olie!
  7. Het werkt zo: zet een kommetje met een beetje zonnebloemolie klaar. Wrijf de palm van je linkerhand in met een beetje van de olie. Schep er vervolgens een forse eetlepel van het aardappeldeeg in. Nu is het heel makkelijk om van het deeg een hamburgertje te vormen; het deeg blijft niet aan je handen plakken. Maak zo ook de andere aardappelkoekjes. Wrijf elke keer weer je hand in met olie; dat geeft een topresultaat!
  8. Leg je burgertjes op een paar licht met olie ingevette schalen (zie foto hierboven).
  9. Verhit wat olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag. Bak je burgertjes aan één kant goudbruin en krokant. Draai ze dan voorzichtig om en bak ook de andere kant krokant. Kijk uit: als je de pannenkoekjes te vroeg omdraait, loop je het risico dat ze breken.
  10. Verdeel de pannenkoekjes over je borden. Zet er op elk bord een klein kommetje met chutney naast. 

Tips:

  1. Kook als je dat leuk vindt wat extra erwtjes. Die vormen een kleurrijke garnering voor je aloo tikki! Wat extra geroosterde komijnzaadjes of een paar blaadjes koriander zien er ook altijd aantrekkelijk uit. 
  2. Wil je je pannenkoekjes ruim voor de maaltijd voorbereiden? Vorm ze dan en leg eerst één laag koekjes op een licht met olie ingevet bord. Leg daarop een stuk bakpapier. Daar mag nog een laag op; enzovoort. Dek de koekjes af en bewaar ze tot het bakken in de koelkast.
  3. Deze vegaburgertjes met chutney zijn ook heerlijk als vegan snacks/borrelhapjes! Je zou ze dan iets kleiner kunnen maken. Wel servetjes erbij geven!
  4. Lunchen met deze aloo tikki? Een geweldig idee! Ga dan uit van 6 à 8 vegaburgertjes per persoon.
  5. Zoek je ook recepten voor lekkere Indiase curry's die je als hoofdgerecht na je aloo tikki kunt serveren? Ga dan snel naar mijn recepten voor een romige butter chicken en de pikante chicken jalfrezi! Als je voor een grotere groep vrienden of familie kookt, is het ook gezellig om beide curry's tegelijkertijd op tafel te zetten! 

Recept: zo maak je zelf de allerlekkerste romige butter chicken!

Recept: zo maak je zelf de allerlekkerste chicken jalfrezi, een pikante Indiase kipcurry!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten