Pagina's

woensdag 31 juli 2019

Croissantpudding met hedelfingers: een kersendessert om over naar huis te schrijven!

Ik kan maar niet genoeg krijgen van koken en bakken met kersen. De vraag is zelfs of ik mijn kersen-to-do-lijstje dit jaar nog afkrijg voordat het seizoen weer voorbij is.

Hoe dan ook, dit recept voor mijn echt verrukkelijke croissantpudding met hedelfingers heb je vast in the pocket!


Snel maken! Anders moeten je wachten tot volgend jaar. En dat zou zonde zijn...



Croissantpudding met hedelfingers: een kersendessert om over naar huis te schrijven!


Kersen-to-do-lijst: croissantpudding met hedelfingers bakken!


De kersen-croissantpudding stond al sinds half juni hoog op mijn to-do-lijst. 

Omdat ik er nog geen foto's van had. Eerlijk gezegd was hij altijd al op voordat ik ook maar aan fotograferen had gedacht...

Het recept staat al jaren ongewijzigd op mijn computer. En het wordt vaak van stal gehaald!


Argentijnse budín de pan


De eerste pudding ontstond in mijn Argentijnse keuken. 

Heb ik je daar al eens een foto van laten zien? Dit is echt al een oudje van voor het digitale tijdperk. We stuurden dit soort foto's vaak mee met (fysieke!) brieven naar het thuisfront in Nederland.


Een jongere versie van mij in onze Argentijnse keuken


OK, toen ik daar dus woonde, zette een vriendin me op het spoor van de in Argentinië razend populaire budín de pan, een broodpudding.

Een klassieke Argentijnse budin de pan wordt gemaakt door eerst een laagje karamel in een bakblik te gieten en de vorm vervolgens verder te vullen met een (min of meer homogeen) mengsel van in melk geweekt en fijngemaakt oud brood, suiker en eieren. De pudding wordt au bain-marie gebakken, gestort en geserveerd met dulce de leche, een soort karamel van gecondenseerde melk.

Misschien moet ik binnenkort maar eens het complete recept op dit blog zetten. Voor nu: google eens op 'budin de pan Argentino'. Al moet je dan wel Spaans kunnen lezen...


Oudbakken brood


Een budin de pan is dé ideale manier om oud brood een tweede leven te geven. 

Veel soorten (oud) brood zijn geschikt om er een broodpudding van te bakken. Ook ander brood dan het standaard wittebrood kan een prima resultaat opleveren.


Argentijnse facturas


Van een van de populairste desserts van Argentinië wil ik nu even een zijsprongetje maken naar de misschien wel populairste ontbijtbroodjes van de Argentijnen: de facturas.

In de vroege ochtenduren zitten de cafés in Buenos Aires altijd afgeladen vol. Porteños - zo worden de inwoners van Buenos Aires genoemd - maken er graag een tussenstop onderweg naar hun werk. 

Zij bestellen er een mate, een lokale thee, of een kop koffie. En een paar van die facturas, meestal medialunas

Mijn man en zijn collega's deden dat - als goede porteños - vrijwel elke werkdag!


Wat zijn facturas?


Argentijnse facturas lijken erg veel op de broodjes die wij hier viennoiserie of Danish pastry noemen: kleine koffiebroodjes, vaak van een soort croissantdeeg. 

Argentijnse bakkers verkopen ze in allerlei vormen en met veel verschillende vullingen, van (weer die) dulce de leche tot jam en banketbakkersroom.

De populairste facturas hebben dezelfde vorm als onze croissants. 

In Argentinië worden die net zoals in Frankrijk halvemaantjes genoemd - croissant betekent letterlijk: wassende maan - maar dan in het Spaans natuurlijk: medialunas


Medialunas de manteca y de grasa


Bestel je in Buenos Aires medialunas, dan zal de ober je altijd een wedervraag stellen: '¿De manteca o de grasa?' Hetgeen wil zeggen: 'van roomboter of van (plantaardig) vet?'

Alleen een kenner van de Argentijnse keuken weet het verschil. 

De vraag van de ober gaat niet alleen over dat ene ingrediënt: welke vetstof je prefereert in je medialuna. Nee, medialunas de manteca en medialunas de grasa zijn compleet verschillende broodjes! 

De medialuna de manteca is zoet en zacht, een beetje brioche-achtig. 

De medialuna de grasa is hartig en droger; hij lijkt qua deegstructuur het meest op onze croissant. Wat beide broodjes gemeen hebben, is dat ze veel kleiner zijn dan onze croissant. Ongeveer half zo groot. 


Weekendbroodjes


Ik moet opbiechten: niet alleen mijn man snoepte elke ochtend van zijn facturas. Ik was er ook dol op. 

Op zaterdag gingen we altijd uitgebreid inkopen doen voor het weekend. Onze favoriete bakker zat in Martínez, een buitenwijk van Buenos Aires een paar kilometer van ons huis. 

Behalve heerlijk zacht wittebrood met een krokante korst en pan de miga - voor de tosti's en de sandwiches; zie mijn eerdere blogs - kochten we er ook altijd een zakje facturas. Niet alleen medialunas, maar ook de andere, nog luxere, gevulde soorten. Voor zondagochtend. Of voor bij de zaterdagmiddagthee...


Budín de medialunas


Nu weer terug naar de budín de pan. Je voelt hem misschien al aankomen: ik veranderde die in een budín de medialunas!

Daarvoor lieten we onze medialunas - met opzet; moeilijk, dat begrijp je - oudbakken worden. Voor een croissantpudding heb je nou eenmaal oudbakken brood nodig; dat is lekkerder dan vers.

Mijn budín verschilde ook nog in een ander opzicht van het oorspronkelijke recept.

Ik loste mijn medialunas niet helemaal op in het mengsel van melk, eieren en suiker. Ik sneed mijn medialunas grof in stukken, goot er een vanillecustard overheen en bakte daar, zonder het brood fijn te maken en op te lossen in de vloeistof, een dessert van. 

Soms gingen er nog appels en rozijnen door de broodpudding. Een beetje zoals ik dat ook doe met mijn briochepudding (zie mijn eerdere blog).


Briochepudding met appel


Andere keren bakte ik hem met alleen maar vanille en geraspte citroenschil. Wacht, daar kwam ik laatst ook nog een oude foto van tegen. Gelukkig niet pre-digitaal...


Croissantpudding met citroen en vanille


Maar het lekkerst bleek de toevoeging van verse kersen. Vaak konden we ze niet krijgen in Buenos Aires. Maar als ze er waren, sloegen we steevast flink in!

Het zou me niet verbazen dat we ooit in de hierboven reeds vermelde brieven naar huis schreven over ons kersendessert, zo lekker was het!

Een deel van die brieven heb ik na mijn buitenlandtijd teruggekregen van mijn moeder (we hadden toen nog geen pc waar ze in opgeslagen stonden). Helaas heb ik er geen concrete verwijzing naar de croissantpudding in kunnen vinden. Jammer! Het zou interessant zijn geweest mijn ervaringen van toen nog eens terug te lezen.


Hedelfinger: de kers in de pudding!


Inmiddels wonen we alweer een hele tijd in Nederland. En het thuisfront heeft al menigmaal in levende lijve kunnen genieten van onze croissantpudding. We maken hem nog regelmatig! Ook met kersen!

De allerlekkerste kersen voor de pudding zijn dikke, sappige, zoete hedelfingers. Maar met andere zoete kersen is het ook smullen!


Ik hou van kersen!


Franse croissants in plaats van medialunas de grasa


De Argentijnse medialunas vervangen we hier natuurlijk door Franse croissants.

Het bijzondere van het gebruik van croissants in een broodpudding is de structuur: die is deels zacht en romig (de onderkant) en deels krokant (de bovenkant, dus). Verrukkelijk!

Om de pudding helemaal áf te maken, bestrooi ik hem altijd met een lekker laagje poedersuiker. En als ik nog wat verse kersen over heb, mogen die er ook overheen!


Croissantpudding met kersen, vers uit de oven



Recept Croissantpudding met Hollandse kersen



Wanneer ga jij hem maken, deze croissantpudding met hedelfingers?


En schrijf je er dan ook over naar huis?

Nee, natuurlijk niet in een brief... Maar via sociale media! Ik ben benieuwd of ik daar een keer jouw foto ervan tegenkom! Misschien stuur je mij wel een berichtje? 😉


Recept Croissantpudding met hedelfingers: verrukkelijk!


Croissantpudding met hedelfingers: een kersendessert om over naar huis te schrijven!


Ingrediënten voor een dessert voor 6 personen:

  • 4 grote croissants, 1 à 2 dagen oud
  • 500 gram hedelfingers of andere zoete kersen
  • 275 ml volle melk
  • 175 ml slagroom
  • 1 vanillestokje, doorgesneden en uitgeschraapt
  • 6 eierdooiers (van L-eieren)
  • 125 gram witte basterdsuiker
  • een beetje roomboter voor het invetten van de ovenschaal
  • enkele eetlepels poedersuiker

Bereiding:

  1. Snijd de croissants diagonaal in dikke plakken.
  2. Halveer en ontpit 400 gram van de kersen. 
  3. Breng voor de custard de melk aan de kook samen met de slagroom, het merg van het vanillestokje en de resterende peul van het vanillestokje.
  4. Klop ondertussen de eierdooiers schuimig met de basterdsuiker. 
  5. Schenk de warme melk beetje bij beetje bij het eiermengsel en blijf kloppen. Uiteindelijk ontstaat er een homogeen custardmengsel, dat echter nog niet gebonden is. 
  6. Vet een lasagneschaal of ovenschaal (die van mij is ±24x24 cm) in met roomboter.
  7. Leg de plakjes croissant en de kersen in de ovenschaal.
  8. Schenk de custard over de croissants. Laat de schaal zo een kwartier staan. Het brood kan zich dan volzuigen met het vocht.
  9. Verwarm ondertussen de oven voor tot 180°C (conventionele oven).
  10. Druk de croissants met de vlakke hand goed naar beneden in het vocht. Plaats de schaal 35 à 40 minuten in de oven, totdat de custard ook in het midden gebonden is. De croissants rijzen deels boven de custard uit, waardoor ze aan de bovenkant heerlijk krokant worden.
  11. Doe wat poedersuiker in een zeefje en bestuif het gerecht met de suiker. Verdeel de resterende kersen over het dessert.
  12. Serveer je croissantpudding warm of lauwwarm. 

Tip:

Profiteer van het kersenseizoen zolang het nog kan! Volg de link 'kersen' voor nog meer kersenrecepten. Hieronder een compilatiefoto om je even helemaal lekker te maken! 


Nog meer kersenrecepten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten