Pagina's

woensdag 31 augustus 2016

Mini-hamburgertjes met tomaat uit de oven

Kinderen zijn hier dol op: een ovenschotel van kleine hamburgertjes met plakjes sappige tomaat! En volwassenen natuurlijk ook. 


Proef zelf maar!

Mini-hamburgertjes met tomaat uit de oven




Alles is te koop in Nederland!


Nederland is een rijk land. Er wordt volop geconsumeerd. Dat heeft zijn directe weerslag op het assortiment aan producten dat verkrijgbaar is in onze winkels. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het wel ergens kopen. Eigenlijk zijn wij hier niet anders gewend.


Geen bakker voor je brood


In veel buitenlanden is dat wel anders. 

Dat ondervonden wij aan den lijve tijdens de jaren dat wij woonden in landen, waar het levenspeil aanzienlijk lager lag. Vaak kon je er niet eens de meest basale etenswaren kopen. 

In onze woonplaats in Afrika was zelfs geen bakker waar je terecht kon voor je dagelijkse brood.


Brood from scratch


Brood bakken deed ik dus zelf, zoals ik al eens eerder vertelde. De meeste broden en broodjes maakte ik from scratch. Met de hand en een beetje hulp van mijn staande mixer.

Je begrijpt dat dat behoorlijk arbeidsintensief was. Daarom nam ik als het echt niet anders kon mijn toevlucht tot de broodmachine. 

Je kent ze wel: van die apparaten waar je alleen maar bloem, water, gist, zout, suiker en boter in hoeft te doen en dan gaat de rest vanzelf. 

De machine kneedt het deeg, laat het rijzen en bakt het. Na een uur of vier begint het heerlijk te ruiken in huis en uiteindelijk geven een paar langverwachte piepjes aan dat je kunt aanvallen! Supermakkelijk en het brood is best lekker, zij het niet zo lekker als handgemaakt brood.


Powercuts


Behalve de ingrediënten had ik alleen maar elektriciteit nodig om mijn gezin van brood te voorzien. 

En ja, daar zat hem nou vaak de kneep… In Afrika heb je niet altijd elektriciteit, helaas. 

Op de meest onhandige momenten zaten we van het ene op het andere moment zonder stroom. 

“Powercuts” noemden we dat. In sommige periodes gebeurde dat dagelijks en dan ook nog eens meerdere malen per dag. 

’s Avonds en ’s nachts was dat het vervelends. Overal in huis op vaste plekken stonden zaklampen, zodat ze in het donker voor het grijpen lagen. En dan gingen de kaarsjes aan. De eerste keer is dat gezellig, maar ik verzeker je: na een paar keer is de lol er wel vanaf!

Viel de stroom uit gedurende de dag, dan was dat ook van invloed op je gebak. 

Had je een taart of cake in je elektrische oven staan, dan kon je het schudden. Een paar uur later op hoop van zegen opnieuw beginnen was het enige wat je kon doen.


Powercut-brood


Ook de broodmachine werd niet gelukkig van een powercut. 

De machine moest vier uur aan een stuk stroom hebben; hij was niet geprogrammeerd om zijn werk voort te zetten waar hij gebleven was als de stroom weer opkwam. Ik maakte het brood dan verder met de hand af. 

Alleen, dat kon niet als het bakproces al begonnen was. Dan viste ik zo snel mogelijk de bakvorm met het half gebakken brood uit de machine en plaatste hem in de (natuurlijk niet voorverwarmde) gasoven om het brood verder af te bakken.

Meestal was het brood dat het resultaat was van zo’n powercut, “powercut-brood” dus, niet erg smakelijk. Maar weggooien was zonde.


Zelf paneermeel maken


Gelukkig hadden we daar iets op gevonden: van powercut-brood maakte ik geen boterhammen, maar paneermeel!

Ik sneed het brood in plakken, die ik verdeelde over de bakplaat van de oven. Na een klein halfuurtje op 150°C waren de sneetjes door en door droog en krokant. Even in stukken breken en dan in de foodprocessor. En klaar was mijn paneermeel!

Ook nu maak ik mijn paneermeel vaak zo. Niet van powercut-brood natuurlijk, maar van restjes die ik anders zou weggooien.


Schnitzels en bitterballen


Paneermeel heb ik eigenlijk altijd in huis. Om er krokante schnitzels van te maken of bitterballen mee te rollen.


Mini-kipschnitzels met tapenade met pijnboompitten



Luxe bitterballen met kip en madera


Paneermeel door je gehakt


En natuurlijk om er gehakt mee aan te maken. Een beetje paneermeel door het gehakt geeft heerlijk rulle gehaktballen, die niet compact en droog worden.

Ook in het onderstaande recept voor mijn Italiaanse mini-hamburgertjes gaan een paar eetlepels paneermeel. Samen met een ei, een scheutje olijfolie en een ruime hoeveelheid kruiden. 

Ze zijn bijzonder smaakvol én sappig. En ze worden nog sappiger door de plakjes tomaat, waarmee ik ze na het aanbraden een paar minuutjes bak in de oven. Verrukkelijk!


Mooie dunne hamburgers


Tip: weet je hoe je ervoor zorgt dat kleine hamburgers niet te veel opbollen in de pan tijdens het bakken (en dus eerder gehaktballetjes dan gehaktschijfjes worden)? 

Druk met je vingers in het midden van elk rauw hamburgertje een kuiltje. Zo blijven de burgertjes mooi plat!


Mini-hamburgertjes met Italiaanse kruiden


Pasta en aardappelpuree


Welk bijgerecht serveer je bij deze mini-hamburgertjes?

Wij eten ze het liefst met spaghetti aglio, olio e peperoncino, spaghetti met knoflook, olijfolie en een beetje Spaanse peper. Een supercombi! Ik zal je morgen het recept geven.

Ook lekker erbij: verse aardappelpuree, die je aanmaakt met een scheutje extra vergine olijfolie in plaats van boter!


Recept Mini-hamburgertjes met tomaat uit de oven




Mini-hamburgertjes met tomaat uit de oven


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 4 personen:

  • 5 ons rundergehakt
  • ±3 theelepels basilicum op olie (potje)
  • 1 theelepel gedroogde marjolein
  • ½ theelepel gedroogde rozemarijn
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • ½ theelepel gedroogde dragon
  • een mespunt salie
  • ±8 eetlepels paneermeel
  • 1 ei
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 theelepels worcestersaus
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • pure olijfolie
  • 10 Tasty Tom-tomaatjes
  • nog wat extra vergine olijfolie
  • 30 blaadjes verse basilicum

Bereiding:

  1. Vermeng alle ingrediënten vanaf het gehakt tot en met de peper door ze samen te kneden.
  2. Maak een klein proefhamburgertje, bak dit in wat olie en proef of er nog wat extra zout , peper of basilicum bij moet.
  3. Vorm van het gehakt ±30 mini-hamburgertjes. Druk elk hamburgertje in het midden een beetje in met je vinger; zo blijven de hamburgers mooi plat tijdens het braden.
  4. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de hamburgertjes in een paar minuten goudbruin en net gaar.
  5. Vet een ruime ovenschaal in met pure olijfolie en verdeel de hamburgertjes over de bodem van de schaal.
  6. Snijd van elke tomaat heel dun de kontjes af, zodat de plakjes zo meteen goed blijven liggen op de hamburgertjes (bewaar de kontjes voor iets anders). Snijd elke tomaat in 3 plakjes. Leg op elk hamburgertje een plakje tomaat. Strooi een beetje zout en peper over de tomaatjes.
  7. Bak de schotel 5 à 8 minuten in een voorverwarmde oven van 175°C totdat de tomatenplakjes een beetje gaar zijn. Schenk nog een lekkere scheut extra vergine olijfolie over het gerecht.
  8. Garneer elk tomatenplakje met een blaadje basilicum.
  9. Serveer meteen.

Tips:

  1. Wil je de kruiden vervangen door verse kruiden, neem dan voor elke theelepel gedroogde kruiden 1 eetlepel gehakte verse kruiden. Vervang de basilicum liever niet door verse kruiden; basilicum op olie heeft een sterkere, zoetere smaak.
  2. In het blog hierboven geef ik een paar tips voor bijgerechten.

woensdag 24 augustus 2016

Frisse salade van Hollandse garnalen, avocado en tomaat

Nu het zo warm is, wil je niet veel tijd in de keuken doorbrengen. 


Maar je wilt wel lekker en gezond eten. 


Dan is deze frisse salade van Hollandse garnalen, avocado en tomaat ideaal!


Frisse salade van Hollandse garnalen, avocado en tomaat


Avocado's uit eigen tuin!


Ik vertelde je al eens eerder dat wij in Argentinië een avocadoboom in onze tuin hadden. 

De oogst was overvloedig, hetgeen het uiterste vroeg van mijn kookfantasie. Immers alle avocado’s moesten op zonder dat we elke dag hetzelfde aten! 

Veel recepten hebben de tand des tijds niet doorstaan, maar een aantal gerechten figureren nog regelmatig op onze menukaart.


De lekkerste salade met avocado


Zo ook de frisse salade van avocado met garnalen en tomaten, waarvan je hieronder het recept aantreft. Eigenlijk is het een heel eenvoudig gerecht. En het is snel klaar! Precies wat je wilt nu het weer meer uitnodigt tot zonnen dan koken!

Je vermengt blokjes avocado en tomaat met een frisse citroenmayonaise en veel verse bieslook. Een Spaans pepertje zorgt voor wat Zuid-Amerikaans temperament. Je maakt de salade helemaal af met luxe kleine garnaaltjes!

In Argentinië serveerde ik deze salade met roze garnalen. Terug in Nederland verkies ik de kleine Hollandse garnaaltjes, die zo veel meer smaak hebben.


Combineren met je avocadosalade


Je kunt met deze salade veel kanten uit:
  1. Je kunt hem serveren als voor-/lunchgerecht op een paar knapperige blaadjes sla. Geef er dan zachte dinerbroodjes bij, die je eventueel zelf bakt.
  2. Serveer hem ook eens direct op brood. Kies bijvoorbeeld voor krokant stokbrood, bagles, Turks brood of een Italiaans ciabattabroodje.
  3. Vul saladecups met de garnalen-avocadosalade voor een feestelijk hapje. Je zou de cups kunnen vervangen door lekkere toast. Snijd de stukjes avocado en tomaat voor deze toepassing eventueel iets kleiner dan normaal.
  4. Leuk: laat de blokjes tomaat weg uit de salade en vul uitgeholde tomaatjes met garnalen-avocadosalade!
  5. Of andersom: laat de avocado weg en vul gehalveerde avocado's met een garnalen-tomatensalade.
  6. Ook heel feestelijk: schep kleine porties salade in mini-glaasjes. Steek er een krokant blaadje little gem of baby-romainesla naast. Een heerlijk gerechtje voor bij een luxe borrel, een tapabuffet of een high tea. Of serveer het voor een etentje als amuse!
  7. Voor een verrine zou je de ingrediënten ook kunnen scheiden. Je vormt dan in glaasjes laagjes van in stukjes gesneden sla, tomatenblokjes, avocadoblokjes en garnalen. Tussen de laagjes spuit je een toefje citroenmayonaise met Spaanse peper en bieslook voor de smaak.

Verrine met een salade van garnalen, avocado en tomaat


Weet jij nog meer combinatiemogelijkheden? Laat me dat dan weten door onder dit bericht een reactie achter te laten. Ik ben heel benieuwd!

In elk geval wens ik je veel plezier met dit recept!


Recept Ciabattabroodjes met een salade van Hollandse garnalen, avocado en tomaat


Salade van Hollandse garnalen, avocado en tomaat


Ingrediënten voor een lunchgerecht voor 3 personen:

  • 200 gram Hollandse garnalen
  • 3 rijpe avocado’s
  • 8 Tasty Tom-tomaatjes
  • ±3 eetlepels mayonaise
  • ±2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 1 Spaanse peper
  • een ruime hoeveelheid in ringetjes gesneden bieslook
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • de blaadjes van 1 krop little gem of baby-romainesla, gewassen en drooggeslingerd
  • brood voor 3 personen

Bereiding:

  1. Ontpit de tomaten. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Vermeng de tomatenblokjes met een beetje zout en peper.
  2. Snijd de Spaanse peper open en ontdoe hem van pitjes en zaadlijsten. Snipper de peper zeer fijn.
  3. Snijd de avocado’s in kleine blokjes. Schep 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel olijfolie en wat zout en peper door de avocadoblokjes.
  4. Roer een sausje van de mayonaise, het resterende citroensap, 1 eetlepel olijfolie en het overgrote deel van de Spaanse peper en de bieslook (de rest gebruik je voor de garnering).
  5. Schep het overgrote deel van de garnalen, de tomatenblokjes en de avocadoblokjes door het sausje. Proef en voeg eventueel nog wat extra zout, peper en/of citroensap toe.
  6. Scheur de slablaadjes indien nodig in kleinere stukken.
  7. Verdeel de slablaadjes over 3 borden. Schep op elk bord wat van de garnalensalade. Garneer met de achtergehouden garnalen, tomaten- en avocadoblokjes, bieslook en Spaanse peper.
  8. Serveer de salade met het brood.

Tip:

In de post hierboven geef ik nog wat extra serveersuggesties.

dinsdag 23 augustus 2016

Trifles van chocoladecake, zomerfruit en slagroom

Heerlijk bij je high tea of verrukkelijk als dessert, deze (mini-)trifles van chocoladecake, zomerfruit en versgeklopte slagroom!


Mini-trifles van chocoladecake, zomerfruit en slagroom


Kersen, kersen, kersen


Jammer, het kersenseizoen zit er weer bijna op… Maar we mogen niet klagen: we hebben hier in huis dit jaar optimaal geprofiteerd van dit heerlijke zomerfruit. We combineerden het met scones, pannenkoekjes, ijs.

En natuurlijk bakte ik een aantal keren de chocoladetaart met slagroom en zomerfruit, die hier de torenhoge feestfavoriet is.


Chocoladetaart met vers zomerfruit en slagroom


Restjes chocoladecake?


Als je het recept voor deze taart leest dan zal het je al snel opvallen, dat niet de hele taartbodem wordt gebruikt. Het middelste deel van de cake snij ik eruit om de taart te kunnen vullen. 

Maar dat betekent niet dat ik dat deel weggooi! Vaak verdwijnt het al als sneeuw voor de zon tijdens het koken van de rest van de maaltijd. 

Soms lukt het me echter het schaaltje met de restjes op een slimme plek te verstoppen. Voor het dessert voor de volgende dag.


Restjesdag: feestdag!


Aan de hand van het onderstaande recept voor chocoladetrifles maak ik van mijn restjesdag gewoon weer een feestdag! Natuurlijk kun jij dat ook!

Voor de trifles snijd je de chocoladecakerestjes in blokjes en die leg je in laagjes (of gewoon door elkaar, dat mag ook) om en om met vers fruit en lobbig geklopte slagroom in dessertglazen.


Trifles van chocoladecake met zomerfruit en slagroom


Mini-trifles voor je high tea


Als ik net een high tea op de planning heb staan, maak ik er mini-trifles van. Het recept blijft hetzelfde, alleen de glaasjes zijn een maatje kleiner. Zo maak ook jij in een handomdraai een imponerend high-tea-gerechtje!

Overigens, ook na de zomer kun je al de hierboven genoemde gerechten, vanaf de chocoladetaart tot en met de mini-trifles gewoon maken, zij het zonder kersen. Ook met alleen aardbeien, frambozen, bramen en blauwe bessen smaakt alles superfeestelijk!


Geen bakprins(es)?


Tip: als je een keer een beetje zou willen cheaten - bijvoorbeeld omdat je in tijdnood komt of omdat je niet zo’n bakprins(es) bent - kun je zelfs de cake vervangen door kant-en-klare chocoladecake. Ga dan wel naar een gerenommeerde bakker, die een goede chocoladecake verkoopt. Eentje die ook echt naar chocolade smaakt en niet alleen een chocoladekleur heeft, zoals zo veel supermarktcakes…

Nog een tip: heb je op enig moment je best gedaan om wel zelf een chocoladecake te bakken, maar is deze wat ingezakt of gebroken tijdens het lossen? 

Geen nood: snijd ook deze cake in blokjes en serveer geen plakjes cake, maar trifles! Je gasten zullen je alleen maar prijzen voor het heerlijke gerecht en niemand zal je verdenken van een mislukking!



Recept Mini-trifles van chocoladecake, zomerfruit en slagroom


Trifles van chocoladecake, zomerfruit en slagroom


Ingrediënten:

  • (restjes) chocoladecake (bijvoorbeeld naar het recept van de chocoladetaart met zomerfruit)
  • allerlei soorten vers rood zomerfruit, zoals aardbeien, kersen, frambozen, bramen en blauwe bessen
  • slagroom
  • poedersuiker naar smaak
  • wat blaadjes verse munt

Bereiding:

  1. Snijd de chocoladecake in blokjes.
  2. Klop de slagroom dik-lobbig met een hoeveelheid poedersuiker naar smaak.
  3. Ontpit de kersen. Snijd de aardbeien in partjes.
  4. Verdeel de cake, de slagroom en het fruit op decoratieve wijze over de beschikbare glazen.
  5. Garneer de gerechtjes met een paar blaadjes verse munt.

Tips:

  1. Serveer dit gerecht in grote glazen voor een dessert of in kleine glaasjes voor een luxe high-tea-verrine! Zie de post hierboven.
  2. De hoeveelheden ingrediënten hangen helemaal af van hoe jij dit gerecht wilt gaan serveren en voor hoeveel personen. Of van de grootte van je restje cake natuurlijk!

woensdag 17 augustus 2016

Zomerse mozzarellaschotel met paprika, tomaat en aardappel

Fris, licht, gezond, kruidig en romig tegelijkertijd. Deze mozzarellaschotel met paprika, tomaat en aardappel is een absolute zomertopper! Ideaal voor een warme augustusavond!



Zomerse mozzarellaschotel met paprika, tomaat en aardappel


Kies jij ook voor af en toe een dagje vegetarisch?


Vlees, gevogelte, vis: ik ben er dol op. Maar dat betekent niet dan ik niet af en toe kan genieten van een vegetarisch gerecht. Met name in de zomer ben ik vaker geneigd een dagje zonder vlees in te plannen. Vegetarische schotels zijn wat lichter en dat is precies wat je wilt op een warme dag!


Vegetarisch eten is niet saai!


Veel verstokte carnivoren denken dat vegetarisch eten saai is. Maar niets is minder waar! Als je je kookfantasie in de strijd gooit, blijkt al snel dat je ook zonder vlees of vis zeer gevarieerd kunt eten.

De frisse mozzarellaschotel met knapperige paprika’s, zoete tomaten en kruidige basilicum, waarvan je hieronder het recept vindt, kun je toch moeilijk saai of standaard noemen!


Wil je nog meer lekkere recepten voor vegetarische gerechten? 


Klik dan ook even door naar mijn recept voor overheerlijke Turkse courgettepannenkoekjes! Serveer ze als hapje, als hoofdgerecht of als onderdeel van een uitgebreid mediterraan share-menu!



Turkse courgettepannenkoekjes met een pikante citroen-knoflookdip


Een van de bekendste vegetarische hapjes en volgens mij ook een van de lekkerste is smeuïge en romige hummus, kruidige kikkererwtenpuree. Hier fleur je elk zomerfeest mee op!


Hummus



Heel anders van smaak is mijn lichtzoete dadel-pindaspread. Die moet je zeker een keer proberen!


Dadel-pindaspread met geroosterd pitabrood


Zin een vegetarisch soepje? Wat dacht je van Indiase linzensoep? Geef er knoflooknaan bij en je hebt meteen een complete maaltijd!


Indiase linzensoep


Een temperamentvolle Spaanse aardappelsoep met gepofte knoflook valt ook altijd in de smaak!


Spaanse aardappel-knoflooksoep


Regelmatig staat bij ons thuis een mediterrane linzenschotel op tafel. Ik maak hem op smaak met tomaten, paprika, citroensap, venkelzaad en veel verse tuinkruiden. Heerlijk fris en zomers!


Italiaanse linzenschotel met tomaten, paprika en venkelzaad


Ben je meer een pastaliefhebber? Maak dan eens tagliatelle met oventomaatjes en een saus van geroosterde tomaten en puntpaprika’s!
 

Je ziet het: er is keuze te over voor als je een dagje op de vegetarische toer wilt gaan! 


Veel plezier met alle recepten en vooral eet smakelijk!



Recept Zomerse mozzarellaschotel met paprika, tomaat en aardappel


Zomerse mozzarellaschotel met paprika, tomaat en aardappel


Ingrediënten voor een vegetarisch hoofdgerecht voor 3 à 4 personen:

  • 1 kg vastkokende aardappels
  • zout
  • 6 trostomaten
  • 1 rode paprika
  • 2 groene paprika’s
  • olijfolie
  • 60 gram basilicum op olie (potje)
  • 500 gram verse mozzarella
  • versgemalen zwarte peper
  • een handje basilicumblaadjes voor de garnering

Bereiding:

  1. Schil de aardappels en snijd ze in plakken van ongeveer een halve cm dik. Doe ze over in een pan en bestrooi ze met zout. Vul de pan met water totdat de aardappels helemaal onderstaan.
    Breng het geheel aan de kook en kook de aardappels nét gaar. Dat duurt 5 à 10 minuten. Giet de aardappels af.
  2. Breng in een andere pan wat water aan de kook. Kruis de tomaten in en dompel ze even onder in het kokende water. Ze zijn nu heel gemakkelijk te pellen. Ontpit de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  3. Snijd de paprika’s in vierkantjes. Hou de twee kleuren apart.
  4. Verwarm de oven voor tot 175°C.
  5. Vermeng een forse scheut olijfolie met de basilicum op olie en wat zout en peper. Schep de basilicumolie door de tomatenblokjes, de blokjes rode paprika en de stukjes groene paprika. Hou ook nu de verschillende groenten weer apart.
  6. Vet een ruime ovenschaal in met olijfolie.
  7. Leg in de schaal mooie rijtjes van aardappelplakjes, tomaten en paprikastukjes.
  8. Schenk nog een beetje olijfolie over de aardappelrijtjes.
  9. Bak de groenteschotel een kwartier in de oven. Verhoog daarna de oventemperatuur naar 200°C.
  10. Snijd ondertussen de mozzarella in plakjes. Verdeel de kaas over de groenteschotel en plaats de schaal nog 5 minuten in de oven.
  11. Garneer het gerecht met wat basilicumblaadjes en maal er peper overheen. Serveer meteen.

maandag 15 augustus 2016

Zelfgemaakte filet américain: heerlijk op versgebakken broodjes!

Zelf filet américain maken is niet moeilijk. En het is zo veel lekkerder dan kant-en-klaar! Niet te vergelijken! Verse broodjes (of krokante toast) erbij en smullen!



Dinerbroodjes met zelfgemaakte filet américain


Studentenlunch


De studenten van nu zullen het beamen: als student zit je eigenlijk altijd krap bij kas. Dat was ook het geval tijdens mijn eigen studententijd. Ik probeerde op van alles en nog wat te beknibbelen. Het zal niemand verbazen dat voeding financieel vaak een sluitpost vormde. Voor de avondmaaltijd wilde ik bij tijd en wijle nog wel eens mijn portemonnee trekken (koken deed ik toen ook al heel graag), maar zeker de broodmaaltijden moesten zo goedkoop mogelijk blijven.

Luxe vleeswaren verschenen bij gevolg niet vaak op tafel. Een of twee keer per maand kocht ik voor een speciale lunch een onsje salami of ham. Dan voelde ik me de koning te rijk en ging er uitgebreid van zitten genieten.


Als de vrouw van huis is, danst de kat op tafel...


Zo ook die ene keer. Het was prachtig weer en ik had de openslaande deuren naar de tuin wagenwijd opengezet. Op tafel stonden schaaltjes met vers brood en mooi opgerolde plakjes ham. Nog even naar de keuken voor een lekkere pot thee.

Groot was mijn ontsteltenis toen ik met de thee mijn kamer weer binnenging: de kat van de buren zat plompverloren boven op mijn tafel. Ik zag nog net hoe ze het laatste plakje ham gulzig naar binnen werkte! Zelfs het brood was oneetbaar geworden, want daar rustte potsierlijk haar pluizige staart op. “Ksssst, weg jij!” Helaas, mijn geld was op; een nieuwe lunch kopen zat er niet in. Je begrijpt dat ik nooit een groot kattenliefhebber ben geworden…


Argentijns rundvlees-walhalla


Enkele jaren later vertrokken we voor het werk van Victor naar Argentinië. Daar was het eten in verhouding tot de Nederlandse prijzen spotgoedkoop. Vooral op het gebied van rundvlees was Argentinië een walhalla. We bleken van het ene op het andere moment in een ware vleeshemel terecht gekomen te zijn!

Rundvlees is voor het land (nog steeds) een zeer belangrijk exportproduct. De uitgestrekte pampa’s worden bevolkt door enorme kuddes prachtige runderen, die de Argentijnse boeren beslist geen windeieren leggen. Wellicht mede daardoor lagen de prijzen voor het lokaal verkochte vlees bijzonder laag.

In de twee jaar, dat we in Buenos Aires woonden, genoten we daar met volle teugen van. We hebben er heel wat kilo’s biefstuk soldaat gemaakt: gegrild, gebraden, op de BBQ. En als vleeswaar natuurlijk!


Zelfgebraden rosbief


Die vleeswaren moest je wel meestal zelf maken. Maar dat was voor ons geen probleem. Versgebraden en daarna dun gesneden rosbief aten we het vaakste. Maar regelmatig maakten we ook filet américain van de supermalse lomo, ossenhaas, die we bij onze favoriete slager kochten.


Filet américain van Argentijnse lomo


Met een scherp koksmes sneden we de lomo in piepkleine blokjes. Vervolgens mengden we er allerlei smaakmakers doorheen: fijngehakte kappertjes, augurken, sjalotjes, verse kruiden, ketchup, mayonaise. Daarna was het genieten!


Maak jij je eigen filet américain?


Nu in Nederland is het wat duur om ossenhaas te kopen voor zelfgemaakte filet américain. En eigenlijk is het ook niet echt nodig. 

Bij een goede slager (liever niet in de supermarkt) kun je vaak onaangemaakte tartaar van een prima kwaliteit kopen. Die leent er zich uitstekend voor om verrukkelijk verse filet américain van te maken. 

Ik zou je van harte willen aanbevelen om dat een keer te doen. Veel lekkerder dan de kant-en-klare filet américain uit de supermarkt!

Serveer filet américain liefst meteen na het samenstellen. Dan is hij het allerlekkerste. Ik eet hem zelf bij voorkeur op versgebakken roomboter-dinerbroodjes. Een supercombinatie!


Recept Zelf filet américain maken


Hoe maak je zelf filet américain?


Ingrediënten:


Voor de filet américain:

  • 250 gram onaangemaakte tartaar van een goede kwaliteit (niet uit de supermarkt)
  • 2 eetlepels zeer fijn gehakte sjalotjes
  • 4 eetlepels zeer fijn gehakte zoetzure augurken
  • 2 eetlepels zeer fijn gehakte kappertjes
  • 2 eetlepels gehakte platte peterselie
  • 1 rauwe eierdooier (zie de tip hieronder)
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • 1½ theelepel worcestersaus
  • ½ theelepel zoet paprikapoeder
  • enkele druppels tabasco
  • zout en versgemalen peper naar smaak

Voor de garnering:

  • brood of toast
  • wat extra kappertjes
  • in ringetjes geknipte bieslooksprietjes
  • een paar blaadjes platte peterselie

Bereiding:

  1. Vermeng alle ingrediënten voor de filet américain.
  2. Proef en voeg eventueel nog een beetje van een van de smaakmakers toe.
  3. Serveer de filet américain meteen. Hij is heerlijk als beleg op vers brood of krokante toast. Garneer de borden of serveerschaal met de kappertjes, de bieslook en de peterselie.

Tips:

  1. Wil je filet américain voor de maaltijd al voorbereiden, verzamel dan alle ingrediënten (behalve de eierdooier) los van elkaar op een bord. Bewaar het gerecht zo afgedekt in de koelkast. Maak de filet pas af vlak voor het serveren.
  2. Ga voor tips over het werken met rauwe eieren naar mijn recept voor zelfgemaakte mayonaise.
  3. De dinerbroodjes van de foto hierboven kun je zelf bakken. Volg deze link voor het recept.
  4. Versgebakken dinerbroodjes met filet américain zijn ook heerlijk bij een high tea, op een hapjesbuffet of tijdens een speciale brunch!

donderdag 11 augustus 2016

Kalfsgehaktworstjes met verse marjolein: geniet juist nu optimaal van je kruidentuin!

Een van de lekkerste gerechten met kalfsgehakt: kalfsgehaktworstjes met verse marjolein.


Marjolein is vooral in de zomer verkrijgbaar. Of misschien heb je het net zoals ik in je kruidentuin staan! In elk geval moet je er in deze tijd van het jaar van profiteren. 


Dus: aan de slag en daarna volop genieten!


Kalfsgehaktworstjes met verse marjolein


Zomer in de tuin: potten vol met verse kruiden


Als ik denk aan de zomer, dan denk aan een tuin vol met potten met verse kruiden. Ik weet dat dat niet de eerste associatie is die de meeste mensen hebben. Maar ach, je bent een foody of je bent het niet…

Elk voorjaar als de grootste kans op nachtvorst is geweken, plan ik een middagje tuincentrum in. 

De bieslook heeft dan al lang zijn sprietjes vrolijk boven de grond uit gestoken en de rozemarijn en de lavas zijn al aan het groeien geslagen. Ook de salie doet tegen die tijd al flink zijn best om uit te dijen. 

Maar de eenjarigen moeten nog de grond in. Zo ook de marjolein.



Marjolein


Marjolein combineert uitstekend met kalfsvlees


De blaadjes van de marjolein hebben een vrij subtiele, maar heerlijk kruidige smaak, die prima tot zijn recht komt in combinatie met zacht kalfsvlees. Wat dacht je van langzaam gegaarde kalfssukade met een tomatenjus met marjolein? Daarvan loopt het water je in de mond, toch? Ik zal het recept binnenkort wel een keertje posten! 

Nog vaker gebruik ik verse marjolein in gehakt en dan met name weer kalfsgehakt. Naast marjolein voeg ik ook nog een beetje tijm en wat verse salie toe, al spelen die twee kruiden geen echte hoofdrol in dit recept. Die zorgen meer voor wat ondersteunende diepgang.

Van het kalfsgehakt met marjolein rol ik meestal kleine worstjes. Natuurlijk kun je er ook gehaktballetjes van draaien. En als hamburger slaat het eveneens geen slecht figuur! Wil je een keer iets heel speciaals? Vul dan je zelfgemaakte saucijzenbroodjes met marjoleingehakt! Je ziet het: variatiemogelijkheden te over!


Marjoleinworstjes met geroosterde krieltjes en gepofte tomaatjes


Kalfsgehaktworstjes met marjolein laten zich met veel bijgerechten combineren. 

Maar als je echt de zomer op je bord wilt toveren, kies dan voor in de oven geroosterde krieltjes en gepofte Tasty Tom-tomaatjes!


Smikkelen!



Recept Kalfsgehaktworstjes met verse marjolein


Kalfsgehaktworstjes met verse marjolein


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor 6 personen:

  • 1 kg kalfsgehakt
  • 5 sneetjes wittebrood zonder korst
  • ±2 dl volle melk
  • 1 ei
  • de blaadjes van een flinke bos verse marjolein, fijngehakt
  • 1 eetlepel gehakte verse tijmblaadjes
  • 1 theelepel gehakte verse salieblaadjes
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 theelepels worcestersaus
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • pure olijfolie

Bereiding:

  1. Laat de sneetjes brood even weken in een beetje melk.
  2. Knijp het brood goed uit en kneed het samen met de andere ingrediënten (tot en met de peper) door het gehakt.
  3. Bak een piepklein hamburgertje in wat olijfolie, proef en voeg eventueel nog wat extra zout en/of peper toe aan het rauwe gehakt.
  4. Verdeel het kalfsgehakt in 18 porties. Rol van elke portie een mooi worstje.
  5. Verhit een beetje pure olijfolie in een koekenpan.
  6. Bak de worstjes in ±10 minuten goudbruin en gaar.

Tips:

  1. Gebruik voor dit gerecht liever geen gedroogde marjolein. Die is veel minder karakteristiek van smaak.
  2. Maak eens een grote portie marjoleinworstjes tegelijkertijd. Ze laten zich (na het braden en afkoelen) prima invriezen.

woensdag 10 augustus 2016

Ananassorbet met rum: tropisch genieten!


 Echt een aanrader, dit verrukkelijke ananassorbetijs met rum! 


Maak het vandaag nog en serveer het als je naar de zonnige televisiebeelden van de Olympische Spelen zit te kijken! 


Zo haal je de tropen een beetje naar Nederland!


Ananassorbet met rum


Op reis naar Rio


Alle ogen zijn gericht op Rio deze dagen. Petje af voor onze Nederlandse sporters. Er wordt geweldig gepresteerd!

Tussen alle sportwedstrijden door zien we op tv ook nog zo af en toe wat plaatjes van Rio zelf. 

En dan komen alle herinneringen aan onze vakantie in deze stad weer bovendrijven. Op doorreis naar Buenos Aires, waar we in die tijd woonden, vertoefden we er vijf avontuurlijke dagen lang.


Suikerberg, sambashows, Ipanema


Overdag verkenden we de bruisende stad met zijn overbekende Suikerbroodberg (Pão de Açúcar), Christusbeeld (Cristo Redentor), Copacabana, Ipanema en talloze pittoreske plekjes en markten. 

In de avonduren trakteerden we onze smaakpapillen op heerlijke vis- en grillgerechten en feestten we onze ogen op de spectaculairste sambashows, die er op deze aardbol te vinden zijn. 

’s Nachts droomden we nog na van de overweldigende kleurenpracht, de zwoele muziek, de karakteristieke sfeer en de verscheidenheid aan mensen, die deze tropische wereldstad rijk is.


De allerlekkerste ananassen van de wereld!


We hadden voor ons verblijf een eenvoudig hotelletje gekozen. Het lag heel strategisch, niet al te ver van het centrum. 

Wat me er nog het meeste van is bijgebleven is het ontbijt; dat was echt grandioos. 

Met name het fruit was van wereldklasse. Een betere start van de dag kon je je niet wensen. Aan de lopende band werden er grote schalen aangesleept met meloen, papaya en vooral veel ananas. De vruchten waren honingzoet, supersappig en goudgeel van kleur. 

Wat hebben we gesmuld!


Ananas

IJs van verse ananas


Helaas, de kans dat je die topklasse in Nederland zult aantreffen is vrijwel nihil… 

Wij hebben na Rio in elk geval nooit meer een ananas mogen proeven, die ook maar enigszins in de buurt kwam van zijn Braziliaanse evenknie. Zelfs niet in Afrika en Zuidoost-Azië, waar we ook enige jaren hebben gewoond.

Tegenwoordig grijpen we onze kans als we een redelijk zoete ananas op de kop kunnen tikken. Die eten we dan puur. 

Alle andere exemplaren eindigen in de koekenpan om in plakken gekaramelliseerd te worden (erg lekker hoor, gekaramelliseerde ananasplakken met vanilleroomijs!). 

Of ik draai er sorbetijs van. Door de toevoeging van suiker en rum gaat ook een suboptimale ananas dan heerlijk zoet smaken!


Overigens, hoe zou jij dit ijs noemen? 


Hier in huis hebben we het onlangs omgedoopt tot carioca-ijs! Wat vind je daarvan?



Recept Carioca-ijs: ananassorbet met rum


Hoe maak je zelf ananassorbet met rum?


Ingrediënten voor iets meer dan een liter sorbetijs (voldoende voor 5 à 6 personen):

  • 1 lekker rijpe ananas
  • 1 dl water
  • 200 à 250 gram witte basterdsuiker (afhankelijk van hoe zoet de ananas is)
  • 1 ei
  • een snufje zout
  • 4 eetlepels gezeefd citroensap (van een goed gewassen citroen)
  • 2 eetlepels bruine rum

Bereiding:

  1. Maak de ananas schoon en snijd het vruchtvlees in stukken. Verwijder daarbij de harde kern. Proef de ananas even om te bepalen hoeveel suiker je nodig hebt voor de sorbet. Voor een superzoete ananas heb je in totaal maar 200 gram suiker nodig. Is de ananas iets minder zoet, gebruik dan 250 gram suiker.
  2. Verwarm in een pannetje het water samen met 150 à 200 gram witte basterdsuiker. De suiker moet helemaal oplossen. Doe het suikerstroopje over in een kannetje en plaats dit even in de koelkast om wat af te koelen.
  3. Pureer de blokjes ananas in de foodprocessor zeer fijn. De massa wordt uiteindelijk dik vloeibaar.
  4. Was het ei en droog het af. Splits het ei. Je hebt alleen het eiwit nodig. Klop het eiwit samen met een snufje zout in een vetvrije kom schuimig. Blijf kloppen en voeg vervolgens beetje bij beetje de resterende 50 gram basterdsuiker toe. De meringue is klaar als een messnede zichtbaar blijft in het schuim.
  5. Roer het citroensap, de rum en de suikerstroop door de ananaspuree.
  6. Schep een paar lepels ananaspuree door de meringue. Deze wordt daardoor wat soepeler.
    Voeg het meringuemengsel bij de rest van de ananaspuree. Schep het geheel goed door.
    Schenk de ananaspuree nu in een kan of litermaat.
  7. Zet de ijsmachine aan en schenk de puree erin. Draai het ijs volgens de gebruiksaanwijzing van je machine totdat het de consistentie heeft van softijs.
  8. Doe het ijs over in een diepvriesdoos en laat het in de vriezer nog wat steviger worden.

Tips:

  1. Voor meer informatie over het werken met rauwe eieren surf je naar mijn recept voor zelfgemaakte mayonaise.
  2. Eiwit kun je alleen maar mooi stijf kloppen als er geen spoortje vet in zit, dus ook geen druppeltje dooier. Soms kan de kom nog een beetje vet zijn. Maak een kom, waar je eiwit in wilt kloppen, daarom altijd schoon met het snijvlak van een doorgesneden citroen of een stukje keukenpapier met wat citroensap erin.
  3. Het lijkt heerlijk: ijs met veel alcohol. Voeg echter niet te veel rum toe: ijs met te veel alcohol bevriest niet goed…

dinsdag 9 augustus 2016

Gegratineerde penneschotel met bolognesesaus: een gezinsfavoriet!

Heb je net zoals ik altijd wel een doosje bolognesesaus in je vriezer staan? Dan is deze gegratineerde penneschotel snel klaar!


En hij is zooo lekker! Zeker weten dat je blije gezichten krijgt aan tafel!


Recept Gegratineerde penneschotel met bolognesesaus


Gegratineerde penneschotel met bolognesesaus


Ingrediënten voor een ovenschotel voor 4 personen:

  • 1 portie bolognesesaus voor 4 personen (zie mijn post van gisteren)
  • 400 gram penne
  • zout
  • 60 gram plantaardige margarine
  • 60 gram bloem
  • 225 ml volle melk
  • 225 ml water
  • ¾ vleesbouillonblokje, versnipperd
  • een flinke mespunt gemalen piment
  • versgemalen zwarte peper
  • 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt of gemalen
  • een handje basilicumblaadjes voor de garnering

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor tot 190°C.
  2. Kook de penne al dente volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Verwarm de bolognesesaus en maak hem lekker op smaak met extra vergine olijfolie.
  4. Smelt ondertussen de margarine in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer totdat hij opgelost is in de margarine. Laat de zo ontstane roux goed heet worden. Voeg vervolgens beetje bij beetje de melk en het water toe. Roer elke keer goed, zodat er geen klontjes ontstaan. Maak de saus af met het bouillonblokje, de piment en wat peper.
  5. Vermeng de penne met de bolognesesaus en schep de pasta in een ovenschaal. Verdeel de witte saus over de pasta en strooi er de kaas overheen.
  6. Gratineer de schotel 10 à 15 minuten in de oven.
  7. Garneer de penneschotel met de basilicum en serveer meteen.

    maandag 8 augustus 2016

    Een grote portie bolognesesaus: koken voor de vriezer

    Regelmatig maak ik een grote portie verse bolognesesaus. 


    Die vries ik na afkoeling meteen in kleine bakjes in. Zo heb ik altijd een voorraadje in huis voor als ik een keer niet veel tijd heb om te koken. 


    Superhandig!


    Spaghetti bolognese


    Erg lekker én makkelijk: spaghetti bolognese


    Laatst vroeg iemand me: “Jij maakt zo vaak feestelijke gerechten. Eten jullie thuis weleens iets gewoons?”. 

    Die vraag beantwoordde ik meteen met een wedervraag: “Wat vind jij gewoon?” Als voorbeeld werd spaghetti bolognese aangevoerd.

    OK. Dat eten we hier vaak. Minstens een keer per maand. 

    Niet alleen omdat het lekker is, maar ook vanwege het gemak. Bolognesesaus heb ik namelijk altijd wel op voorraad in de vriezer! Ideaal! Even ontdooien, een pan pasta erbij en klaar!


    Eén portie bolognesesaus voor maar liefst 16 personen


    Om dat te bewerkstelligen moet ik een andere keer wel fiks aan de slag. Ik maak altijd in één keer bolognesesaus voor minimaal 16 personen. Dat is op dat moment veel werk, maar het is beslist de moeite waard.

    Eigenlijk vind ik het enige vervelende klusje het inkopen doen. 

    Dat is soms een beetje gênant vanwege de grote hoeveelheden: 8 blikken tomatenstukjes, 1600 gram gehakt, 4 ons katenspek… 

    Ik voel in de supermarkt de ogen om me heen prikken in mijn rug. Mijn medeshoppers denken vast: wat wordt daar gehamsterd! 

    Of misschien denken ze dat ook niet. Misschien verbeeld ik me het allemaal maar…

    Want zeg nou zelf: er liggen zo veel gezonde, verse ingrediënten in mijn karretje. Al die groenten. Daarmee maak ik waarschijnlijk juist een goede indruk. Ach, waar heb ik het ook over?!


    Blikjes tomaten


    Eenmaal thuis stroop ik mijn mouwen op, bind een schort voor en trek een paar grote pannen uit de kast. Eigenlijk voelt het wel stoer, koken voor zo veel personen. Een beetje als restaurantje spelen. 

    Voortvarend ga ik van start: spek uitbakken, groenten hakken en fruiten, gehakt rul braden, al die blikken tomaten opentrekken en toevoegen. Flesje wijn erbij, wat kruiden en voor ik het weet, staan er twee pannen vol met heerlijk geurende bolognesesaus gaar te pruttelen! Dat duurt nog een extra halfuur. 

    Kan ik ondertussen de afwas doen, want helaas hoort dat er ook bij…


    Vele diepvriesdoosjes vol met bolognesesaus: handig


    Na afloop kijk ik voldaan naar het rijtje diepvriesdoosjes dat staat af te koelen om vervolgens in de diepvries te verdwijnen. Netto heb ik weer behoorlijk wat tijd uitgespaard!

    En eigenlijk nog belangrijker: ik heb voor de komende tijd een grote hoeveelheid kant-en-klare saus in huis, die zowel gezond als lekker is.


    Bolognesesaus


    Koken voor kinderen: bolognesesaus met veel verse groenten


    Mijn ervaring is dat kinderen deze bolognesesaus verrukkelijk vinden, zonder dat ze beseffen dat er heel veel groenten in zitten, waar ze normaal hun neusjes voor ophalen. 

    Je begrijpt het: ik ga je aanraden ook voortaan zo je bolognesesaus te maken. Vandaar dat het recept hieronder voor 16 personen is. Geen zin om zo veel  te maken? Je kunt de ingrediënten makkelijk door vier delen.


    Bolognesesaus voor spaghetti, lasagne en penneschotel


    Tip: deze bolognesesaus is niet alleen lekker over de spaghetti. Gebruik hem ook voor je lasagne bolognese. Of maak er een heerlijke gegratineerde penneschotel mee. Morgen het recept hiervoor.



    Wil je het recept voor de gegratineerde penneschotel niet missen? Geef je dan op voor mijn receptenservice. Als je rechts bovenaan op de site je e-mailadres doorgeeft, ontvang je alle volgende recepten automatisch in je inbox!



    Recept Een grote portie bolognesesaus: koken voor de vriezer



    Hoe maak je zelf - een hele grote portie! - bolognesesaus? 


    Ingrediënten voor ±16 personen:

    • 1600 gram rundergehakt
    • 400 gram katenspek
    • 8 grote uien
    • 8 bosuitjes
    • 6 winterwortels
    • 2 teentjes knoflook uit de pers
    • 12 stengels bleekselderij
    • pure olijfolie
    • 250 ml rode wijn
    • 8 blikken tomatenblokjes
    • ±6 eetlepels gedroogde basilicum
    • ±4 eetlepels gedroogde marjolein
    • ±2 eetlepels suiker
    • ±4 eetlepels worcestersaus
    • peper, zout
    • extra vergine olijfolie

    Bereiding:

    1. Snijd het katenspek in kleine reepjes. Verhit in twee grote braadpannen wat olijfolie. Bak hierin het spek een beetje uit, in elke pan de helft.
    2. Snipper de uien, de bosuitjes, de worteltjes, de knoflook en de bleekselderij zeer fijn. Laat je foodprocessor deze klus klaren: dat gaat supersnel! De groenten mogen bij het spek. Fruit ze zachtjes gedurende 5 à 10 minuten.
    3. Voeg vervolgens het gehakt toe. Bak dit op niet te hoog vuur al omscheppend rul.
    4. Pureer als je dat wilt de tomaten in de foodprocessor; noodzakelijk is dit niet. 
    5. Verdeel de wijn, de tomaten, de basilicum, de marjolein, wat zout en peper, de suiker en de worcestersaus over de twee pannen. Breng het geheel tegen de kook aan. Laat het gerecht nu nog een dik halfuur sudderen.
    6. Proef de bolognesesaus en corrigeer hem eventueel met wat extra zout, peper, suiker of kruiden.
    7. Laat de saus een beetje afkoelen en verdeel hem over een aantal diepvriesdoosjes. Nog wat afkoelen en dan mogen de doosjes de vriezer in.
    8. Ik ontdooi de saus meestal in een pan met een bodempje water. Ondertussen kook ik de spaghetti al dente.
    9. Vlak voor het serveren (met het vuur al uit) roer ik nog een lekkere scheut extra vergine olijfolie door de saus voor nog meer smaak! 
    10. Serveer de spaghetti met de bolognesesaus en wat Parmezaanse kaas.

    Tips:

    1. Tijdens het verwarmen verdampt de alcohol uit de wijn vrijwel helemaal.
    2. Omdat ik regelmatig voor de vriezer kook (ook andere gerechten), gebruik ik al heel lang geen stickers meer om aan te geven wat er in de diepvriesdozen zit. In een verfwinkel kocht ik een rol vrij brede afplakband. Daar scheur ik nu steeds stukjes vanaf die ik op de doosjes plak. Met een waterproof stift kun je er makkelijk op schrijven. Achteraf is de afplakband eenvoudig weer te verwijderen!
    3. Nog meer koken voor de vriezer? Wat dacht je van kapucijnerschotel met tomatensaus, paprika en spekjes, Limburgs zuurvlees of Mexicaanse kippensoep?
    4. Voor lasagne bolognese leg je laagjes bechamelsaus, lasagne en bolognesesaus in een schaal. Zorg ervoor dat het laatste laagje er een is met bechamelsaus. Strooi hier wat kaas overheen. Bak de lasagne een kleine driekwartier in een oven van 175°C. Smikkelen!
    5. Morgen geef ik je het recept voor een smeuïge penneschotel met bolognesesaus.

    Gegratineerde penneschotel met bolognesesaus