Een van de lekkerste gerechten met kalfsgehakt: kalfsgehaktworstjes met verse marjolein.
Marjolein is vooral in de zomer verkrijgbaar. Of misschien heb je het net zoals ik in je kruidentuin staan! In elk geval moet je er in deze tijd van het jaar van profiteren.
Dus: aan de slag en daarna volop genieten!
Zomer in de tuin: potten vol met verse kruiden
Elk voorjaar als de grootste kans op nachtvorst is geweken, plan ik een middagje tuincentrum in.
De bieslook heeft dan al lang zijn sprietjes vrolijk boven de grond uit gestoken en de rozemarijn en de lavas zijn al aan het groeien geslagen. Ook de salie doet tegen die tijd al flink zijn best om uit te dijen.
Maar de eenjarigen moeten nog de grond in. Zo ook de marjolein.
Marjolein combineert uitstekend met kalfsvlees
Nog vaker gebruik ik verse marjolein in gehakt en dan met name weer kalfsgehakt. Naast marjolein voeg ik ook nog een beetje tijm en wat verse salie toe, al spelen die twee kruiden geen echte hoofdrol in dit recept. Die zorgen meer voor wat ondersteunende diepgang.
Van het kalfsgehakt met marjolein rol ik meestal kleine worstjes. Natuurlijk kun je er ook gehaktballetjes van draaien. En als hamburger slaat het eveneens geen slecht figuur! Wil je een keer iets heel speciaals? Vul dan je zelfgemaakte saucijzenbroodjes met marjoleingehakt! Je ziet het: variatiemogelijkheden te over!
Marjoleinworstjes met geroosterde krieltjes en gepofte tomaatjes
Maar als je echt de zomer op je bord wilt toveren, kies dan voor in de oven geroosterde krieltjes en gepofte Tasty Tom-tomaatjes!
Smikkelen!
Kalfsgehaktworstjes met verse marjolein
Ingrediƫnten voor een hoofdgerecht voor 6 personen:
- 1 kg kalfsgehakt
- 5 sneetjes wittebrood zonder korst
- ±2 dl volle melk
- 1 ei
- de blaadjes van een flinke bos verse marjolein, fijngehakt
- 1 eetlepel gehakte verse tijmblaadjes
- 1 theelepel gehakte verse salieblaadjes
- 2 eetlepels extra vergine olijfolie
- 2 theelepels worcestersaus
- zout en versgemalen zwarte peper
- pure olijfolie
Bereiding:
- Laat de sneetjes brood even weken in een beetje melk.
- Knijp het brood goed uit en kneed het samen met de andere ingrediƫnten (tot en met de peper) door het gehakt.
- Bak een piepklein hamburgertje in wat olijfolie, proef en voeg eventueel nog wat extra zout en/of peper toe aan het rauwe gehakt.
- Verdeel het kalfsgehakt in 18 porties. Rol van elke portie een mooi worstje.
- Verhit een beetje pure olijfolie in een koekenpan.
- Bak de worstjes in ±10 minuten goudbruin en gaar.
Tips:
- Gebruik voor dit gerecht liever geen gedroogde marjolein. Die is veel minder karakteristiek van smaak.
- Maak eens een grote portie marjoleinworstjes tegelijkertijd. Ze laten zich (na het braden en afkoelen) prima invriezen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten