Pagina's

maandag 15 augustus 2016

Zelfgemaakte filet américain: heerlijk op versgebakken broodjes!

Zelf filet américain maken is niet moeilijk. En het is zo veel lekkerder dan kant-en-klaar! Niet te vergelijken! Verse broodjes (of krokante toast) erbij en smullen!



Dinerbroodjes met zelfgemaakte filet américain


Studentenlunch


De studenten van nu zullen het beamen: als student zit je eigenlijk altijd krap bij kas. Dat was ook het geval tijdens mijn eigen studententijd. Ik probeerde op van alles en nog wat te beknibbelen. Het zal niemand verbazen dat voeding financieel vaak een sluitpost vormde. Voor de avondmaaltijd wilde ik bij tijd en wijle nog wel eens mijn portemonnee trekken (koken deed ik toen ook al heel graag), maar zeker de broodmaaltijden moesten zo goedkoop mogelijk blijven.

Luxe vleeswaren verschenen bij gevolg niet vaak op tafel. Een of twee keer per maand kocht ik voor een speciale lunch een onsje salami of ham. Dan voelde ik me de koning te rijk en ging er uitgebreid van zitten genieten.


Als de vrouw van huis is, danst de kat op tafel...


Zo ook die ene keer. Het was prachtig weer en ik had de openslaande deuren naar de tuin wagenwijd opengezet. Op tafel stonden schaaltjes met vers brood en mooi opgerolde plakjes ham. Nog even naar de keuken voor een lekkere pot thee.

Groot was mijn ontsteltenis toen ik met de thee mijn kamer weer binnenging: de kat van de buren zat plompverloren boven op mijn tafel. Ik zag nog net hoe ze het laatste plakje ham gulzig naar binnen werkte! Zelfs het brood was oneetbaar geworden, want daar rustte potsierlijk haar pluizige staart op. “Ksssst, weg jij!” Helaas, mijn geld was op; een nieuwe lunch kopen zat er niet in. Je begrijpt dat ik nooit een groot kattenliefhebber ben geworden…


Argentijns rundvlees-walhalla


Enkele jaren later vertrokken we voor het werk van Victor naar Argentinië. Daar was het eten in verhouding tot de Nederlandse prijzen spotgoedkoop. Vooral op het gebied van rundvlees was Argentinië een walhalla. We bleken van het ene op het andere moment in een ware vleeshemel terecht gekomen te zijn!

Rundvlees is voor het land (nog steeds) een zeer belangrijk exportproduct. De uitgestrekte pampa’s worden bevolkt door enorme kuddes prachtige runderen, die de Argentijnse boeren beslist geen windeieren leggen. Wellicht mede daardoor lagen de prijzen voor het lokaal verkochte vlees bijzonder laag.

In de twee jaar, dat we in Buenos Aires woonden, genoten we daar met volle teugen van. We hebben er heel wat kilo’s biefstuk soldaat gemaakt: gegrild, gebraden, op de BBQ. En als vleeswaar natuurlijk!


Zelfgebraden rosbief


Die vleeswaren moest je wel meestal zelf maken. Maar dat was voor ons geen probleem. Versgebraden en daarna dun gesneden rosbief aten we het vaakste. Maar regelmatig maakten we ook filet américain van de supermalse lomo, ossenhaas, die we bij onze favoriete slager kochten.


Filet américain van Argentijnse lomo


Met een scherp koksmes sneden we de lomo in piepkleine blokjes. Vervolgens mengden we er allerlei smaakmakers doorheen: fijngehakte kappertjes, augurken, sjalotjes, verse kruiden, ketchup, mayonaise. Daarna was het genieten!


Maak jij je eigen filet américain?


Nu in Nederland is het wat duur om ossenhaas te kopen voor zelfgemaakte filet américain. En eigenlijk is het ook niet echt nodig. 

Bij een goede slager (liever niet in de supermarkt) kun je vaak onaangemaakte tartaar van een prima kwaliteit kopen. Die leent er zich uitstekend voor om verrukkelijk verse filet américain van te maken. 

Ik zou je van harte willen aanbevelen om dat een keer te doen. Veel lekkerder dan de kant-en-klare filet américain uit de supermarkt!

Serveer filet américain liefst meteen na het samenstellen. Dan is hij het allerlekkerste. Ik eet hem zelf bij voorkeur op versgebakken roomboter-dinerbroodjes. Een supercombinatie!


Recept Zelf filet américain maken


Hoe maak je zelf filet américain?


Ingrediënten:


Voor de filet américain:

  • 250 gram onaangemaakte tartaar van een goede kwaliteit (niet uit de supermarkt)
  • 2 eetlepels zeer fijn gehakte sjalotjes
  • 4 eetlepels zeer fijn gehakte zoetzure augurken
  • 2 eetlepels zeer fijn gehakte kappertjes
  • 2 eetlepels gehakte platte peterselie
  • 1 rauwe eierdooier (zie de tip hieronder)
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • 1½ theelepel worcestersaus
  • ½ theelepel zoet paprikapoeder
  • enkele druppels tabasco
  • zout en versgemalen peper naar smaak

Voor de garnering:

  • brood of toast
  • wat extra kappertjes
  • in ringetjes geknipte bieslooksprietjes
  • een paar blaadjes platte peterselie

Bereiding:

  1. Vermeng alle ingrediënten voor de filet américain.
  2. Proef en voeg eventueel nog een beetje van een van de smaakmakers toe.
  3. Serveer de filet américain meteen. Hij is heerlijk als beleg op vers brood of krokante toast. Garneer de borden of serveerschaal met de kappertjes, de bieslook en de peterselie.

Tips:

  1. Wil je filet américain voor de maaltijd al voorbereiden, verzamel dan alle ingrediënten (behalve de eierdooier) los van elkaar op een bord. Bewaar het gerecht zo afgedekt in de koelkast. Maak de filet pas af vlak voor het serveren.
  2. Ga voor tips over het werken met rauwe eieren naar mijn recept voor zelfgemaakte mayonaise.
  3. De dinerbroodjes van de foto hierboven kun je zelf bakken. Volg deze link voor het recept.
  4. Versgebakken dinerbroodjes met filet américain zijn ook heerlijk bij een high tea, op een hapjesbuffet of tijdens een speciale brunch!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten