Pagina's

donderdag 30 november 2017

Amuse van romige zalmsalade met geroosterde hazelnoot

Geen echt recept deze keer, maar alleen even kort een serveersuggestie voor de romige zalmsalade van de vorige week. 


Verdeel de zalmsalade over kleine glaasjes. Garneer de amuses met wat krokante blaadjes little gem en een geroosterde hazelnoot.


Ziet dat er niet aanlokkelijk uit?

Dit gerechtje doet het ook erg goed op een elegante kerstborrel of bij een high tea. Maken dus!


Recept Amuse van romige zalmsalade met geroosterde hazelnoot



woensdag 29 november 2017

Crispy slawraps gevuld met romige zalmsalade

Hier is mijn eerste variant op de zalige zalmhapjes van de vorige week: crispy slawraps gevuld met romige zalmsalade. 


Deze variatie op het thema zalmsalade is wat frisser en meer geschikt voor een maaltijd. Je kunt de wraps - bijvoorbeeld met drie tegelijk - serveren als voorgerecht. In hun eentje vormen ze een mooie amuse.

Je kunt ze ook met een heleboel tegelijk uitstallen op een grote schaal of houten plank en die op je koud buffet zetten. Zeker in combinatie met een oer-Limburgse koude schotel (kauw sjotel) smaken ze voortreffelijk! Misschien een idee voor oudejaarsavond?


Recept Crispy slawraps gevuld met romige zalmsalade


Crispy slawraps gevuld met romige zalmsalade


Ingrediënten:
  • 2 kropjes little gem (ook wel baby-romainesla genoemd)
  • 1 portie romige zalmsalade (zie mijn recept van de vorige week)
  • versgemalen zwarte peper
  • eventueel wat grof gehakte geroosterde hazelnoten (zie mijn recept van de vorige week)

Bereiding:

  1. Verwijder de grootste en de kleinste blaadjes van de little gems. Je hebt alleen de middelste maat nodig. 
  2. Was de sla goed. Zijn de blaadjes een beetje slap geworden? Laat ze dan een kwartiertje in het koude water staan. Dan worden ze weer perfect crispy!
  3. Droog de slablaadjes in de slacentrifuge.
  4. Vul de slablaadjes met zalmsalade.
  5. Leg de slawraps op borden of een serveerschaal. Maal er wat verse peper overheen. Garneer eventueel met de hazelnoten.

Krokante cupjes gevuld met romige zalmsalade


De slawraps smaken uitstekend bij een Limburgse koude schotel

maandag 27 november 2017

Tien topgerechtjes waar de Sint van smult (en jij ook!)

Hoor, wie klopt daar kinderen?


Verwacht je dat de Sint je dit jaar persoonlijk een bezoek komt brengen? Ontvang de goedheiligman dan in stijl, met een tafel vol met lekkere gerechtjes! 


Waait de wind toch iets te hard door de bomen naar de smaak van Sinterklaas? Er is niets op tegen je gezin en jezelf tijdens het heerlijkste avondje van het jaar eens uitgebreid te verwennen, ook zonder Sint!

In elk geval vind je op dit blog voldoende recepten om Sinterklaasavond culinair tot een succes te maken. Om je op weg te helpen, wil ik wel een paar suggesties doen. Maar maak zelf je keuze!

Ik wens je veel kook- bak- en snoepplezier! En natuurlijk hoop ik dat Piet een grote zak met cadeautjes bij je achterlaat!


Saucijzenbroodletter voor het heerlijke avondje


Eén van de lekkerste hartige traktaties voor pakjesavond: een bladerdeegletter gevuld met kruidig gehakt. Smullen voor groot en klein!


Quesadillas met Mexicaans gehakt en versgemaakte salsa


Nog honger na de saucijzenbroodletter? Deze quesadillas met Mexicaans gehakt stillen de ergste trek én ze zijn superlekker!


Spaanse gehaktballetjes met gerookt paprikapoeder en sherry


Wil je je vrienden verrassen met een lekkere tapa uit het land van de Sint? Denk dan eens aan deze verrukkelijke Spaanse gehaktballetjes!


Tapa-soep: romige tomaat-paprikasoep in een klein kopje


Een klein kopje soep, dat je in glaasjes of koffiekopjes serveert als een soort tapa, dat vindt iedereen lekker! De tomaat-paprikasoep kun je eerder op de dag al maken; je hoeft hem alleen nog maar op te warmen.


Tapenade met geroosterde pijnboompitjes


Deze tapenade met pijnboompitten kun je de hele avond op tafel laten staan. Geef er toastjes of soepstengels bij. Of misschien bak je wel de krokante kipschnitzeltjes uit het recept...


De allerlekkerste kruidnootjes


Wie zoet is krijgt lekkers. En dat lekkers mag zelf natuurlijk ook zoet zijn. Gezellig om een paar dagen eerder al te bakken met de kinderen: brosse roomboterkruidnootjes met je eigen specerijenmengsel. Deze verse kruidnootjes zijn zo veel lekkerder dan die uit de supermarkt!


Speculaasmuffins horen erbij op Sinterklaasavond!


Wil je eens sinterklaasgebak dat een beetje anders dan anders is? Bak dan deze speculaasmuffins! Ze zijn licht kruidig, superluchtig en heerlijk sappig. Het kaneelglazuur zorgt voor extra smaak en de amandeltjes en de greinsuiker geven het gebak een lekkere crunch! Kinderen zijn er gek op!


Hartverwarmende apple crumble met kaneel


Nog een gerechtje met hartverwarmende specerijen: verrukkelijke apple crumble met kaneel. Zo lekker!


Verrukkelijke tulband met roomboter en echte vanille


Is jouw gezin dol op cake, maar wil je op Sinterklaasavond iets luxer uitpakken dan normaal? Bak dan deze tulband met 100% roomboter en echte vanille van een vanillestokje!


Voor de echte chocoladeliefhebber: brownies met walnoten


In mijn gezin mag bij geen enkele feestelijke gelegenheid de chocolade ontbreken. Chocoladegebak staat hier dus ook in de sinterklaastijd op de kaart! Bijvoorbeeld deze verrukkelijke brownies met walnoten. Niet Hollands, niet Spaans, maar zo lekker. Voor brownies van een 'normale' maat, snijd je de koek in 16 vierkantjes, maar kleinere porties zijn ook leuk om te serveren. Je zou de mini-brownies zelfs op stokjes kunnen prikken om er een soort brownie-lolly's van de maken. Superfeestelijk!

donderdag 23 november 2017

Zalige zalmhapjes: romige zalmsalade in krokante cupjes

Feestelijk, snel, makkelijk, verrukkelijk. Ik kan alleen maar positieve beschrijvingen bedenken voor deze hapjes van krokante cupjes gevuld met romige zalmsalade. Vandaar dat ik ze maar 'zalige zalmhapjes' heb genoemd. Dat klinkt ook zo lekker!


Ik maak deze hapjes minstens enkele malen per jaar. Gedurende het hele jaar, maar toch nét iets vaker in de kersttijd. Voor de borrel, als amuse, als hartig gerechtje bij een high tea of zo maar, om te snoepen!

Ga jij ze ook maken om je vrienden en familie met kerst te verwennen? Met deze zalige zalmhapjes kan ik je in elk geval een Zalig Kerstfeest garanderen!


Recept Zalige zalmhapjes: romige zalmsalade in krokante cupjes


Zalige zalmhapjes: romige zalmsalade in krokante cupjes


Ingrediënten voor 24 stuks:

  • 1 blikje roze zalm zonder graat
  • 2 flinke eetlepels mayonaise of light mayonaise
  • 2 flinke eetlepels net niet helemaal stijfgeklopte slagroom (zonder suiker)
  • enkele eetlepels versgeperst en gezeefd citroensap (naar smaak)
  • versgemalen zwarte peper
  • zout
  • 24 hazelnoten zonder vliesjes
  • 1 doosje krokante cupjes (bijvoorbeeld van Jos Poell)
Bereiding:
  1. Giet het blikje zalm af en prak het visvlees in een kom goed fijn.
  2. Meng er de mayonaise, het citroensap, een klein beetje zout en wat peper doorheen. Proef even of er voldoende citroensap in de salade zit; hij moet lekker fris smaken.
  3. Schep de slagroom voorzichtig door de zalmsalade. Nu wordt hij heerlijk luchtig.
  4. Laat de salade goed koud worden in de koelkast.
  5. Leg ondertussen de hazelnoten in een kleine koekenpan (zonder toegevoegde vetstof). Verwarm ze zachtjes en rooster ze goudbruin en krokant. Schep ze tijdens het roosteren regelmatig om. Neem de geroosterde hazelnoten uit de pan en laat ze afkoelen.
  6. Verdeel vlak voor het serveren de zalmsalade over de saladecups. Garneer elk hapje met een hazelnoot. 
Tip:
Je kunt nog veel meer lekkere gerechtjes maken met deze heerlijke zalmsalade. Nieuwsgierig? Houd dan dit blog in de gaten. Ik zal de recepten binnenkort posten!


Slawraps gevuld met romige zalmsalade




Elegante zalmsandwiches voor je kerst-high tea

woensdag 22 november 2017

Hartige kerstkrans gevuld met Limburgs gehakt

Tijdens de feestelijke wintermaanden kun je nooit te veel recepten hebben voor borrelhapjes.


Vandaag een wel heel speciaal recept: dat voor een kerstkrans, die niet gevuld is met amandelspijs, maar met verrukkelijk Limburgs gekruid gehakt!


Probeer daar maar eens van af te blijven...


Hartige kerstkrans gevuld met Limburgs gehakt


Feestelijke kersttradities


Zijn er binnen jouw gezin tradities, die elk jaar weer terugkomen tijdens de kerstdagen? Bij mij is dat zeker het geval!

Zo is voor ons kerstavond (24 december dus) niet echt kerstavond als er geen grote gevulde kalkoen op tafel staat! Het recept gaf ik je vorig jaar al een keer, dus mocht je deze traditie willen starten - en dat is absoluut geen slecht plan - veel plezier!


Limburgs kerstontbijt met pasteitjes én saucijzenbroodjes


Tijdens mijn jeugd school de traditie meer in het kerstontbijt. Of eigenlijk was er dan sprake van maar liefst twee tradities tegelijkertijd: bij het kerstontbijt serveerde mijn moeder steevast, typisch Limburgs, én pasteitjes gevuld met kippenragout én saucijzenbroodjes! Smikkelen!

Alleen, wel erg machtig... Zeker zo vroeg in de ochtend. Maar al te vaak kon ik niet beide lekkernijen binnen één ontbijt op krijgen. Wat vond ik dat jammer! Maar ik moest kiezen, anders kon ik verder de hele dag geen pap meer zeggen.

Daarom heb ik inmiddels in mijn eigen gezin gebroken met deze twee tradities. Sorry ma...


Kerstpasteitjes gevuld met kippenragout met madera


Hartige kerstkrans voor de borreltafel


Niet dat we tijdens de feestdagen geen pasteitjes meer eten. Die staan zeker een keer op tafel, maar dan meer als lunchgerecht of lichte avondmaaltijd tussen kerst en oud en nieuw!

Saucijzenbroodjes eten we niet meer in de kerstperiode, maar... ik bak nog wel vaak voor de borrel of op oudejaarsavond een kerstkrans. En die vul ik dan met gehakt. Het is dus een saucijzenkráns in plaats van een saucijzenbrood!


Limburgse gehaktvulling voor in de hartige kerstkrans


Om het Limburgse aspect erin te houden maak ik het gehakt op zijn Limburgs aan met gefruite sjalotjes en een paar lepels heerlijke grove Limburgse mosterd.

Die krans is elke keer weer een grandioos succes!

En blijft er nog een restje over (al gebeurt dat niet vaak), dan smaakt hij koud ook nog voortreffelijk!


Recept Hartige kerstkrans gevuld met Limburgs gehakt


Hartige kerstkrans gevuld met Limburgs gehakt


Ingrediënten voor het gehakt:
  • 3 ons varkensgehakt
  • 3 ons rundergehakt
  • 4 sjalotjes
  • margarine
  • 1 eetlepel versgehakte tijmblaadjes of 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 ei
  • 1,5 eetlepel grove Limburgse mosterd
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 10 eetlepels paneermeel
Voor het gebak:
  • 8 plakjes diepvriesbladerdeeg
  • 1 ei, losgeklopt in een kopje
  • een beetje bloem voor het uitrollen van het deeg
  • een beetje margarine voor het invetten van de bakplaat
Voor de garnering:
  • enkele mooie takjes rozemarijn 
Bereiding:
  1. Snipper de sjalotjes zeer fijn. Fruit de uitjes zachtjes in een beetje margarine totdat ze glazig zijn. Laat ze afkoelen.
  2. Laat het bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor tot 210°C (conventionele oven) of 190°C (heteluchtoven).
  3. Vermeng alle ingrediënten vanaf het gehakt tot en met het paneermeel. Voeg ook de sjalotjes toe. Vorm een klein hamburgertje van het gehakt en bak dit even. Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe aan de rest van het gehakt.
  4. Vorm van het gehakt een egale rol van zo’n 70 cm lang. Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol het deeg op een lichtbebloemd aanrecht uit tot een lap van 70x12 cm. Snijd de randen met een deegradertje mooi bij. Leg het gehakt op het deeg.
  5. Bestrijk één lange zijde en beide korte zijden van het deeg met een beetje losgeklopt ei. Rol het gehakt in het deeg en plak de randen stevig op elkaar behulp van het ei; leg de naad aan de onderkant.
  6. Vorm een mooie krans van de saucijzenrol.
  7. Vet een bakplaat in met margarine. Leg de krans erop. Bestrijk het gebak met het resterende ei.
  8. Bak de kerstkrans in ±30 minuten goudbruin en gaar. Dreigt de krans te bruin te worden? Draai dan de laatste minuten de oven lager.
  9. Serveer de krans op een met rozemarijn versierde schaal. De rozemarijntakjes lijken op dennentakjes, dus zo zit de kerstsfeer er meteen in!
Tips:
  1. Deze feestelijke kerstkrans is zowel warm als koud erg lekker. Heerlijk bij de kerstborrel, een brunch of op oudejaarsavond! Ik serveer hem soms zelfs als hartig gerecht bij een uitgebreide kerst-high tea!
  2. Natuurlijk kun je je kerstkrans ook vullen met anders gekruid gehakt. Wat dacht je van Spaans gehakt met sherry en pimentón, lamsgehakt met venkelzaad, Italiaans kalfsgehakt met zongedroogde tomaat en basilicum of Indonesisch gehakt?
  3. Staat je hoofd nog niet naar kerst? Binnenkort komt Sinterklaas eraan, dus bak dan mijn saucijzenbroodletter!

Ik wens je prettige feestdagen!




dinsdag 21 november 2017

Zo maak je de luchtigste frambozenmousse!

Deze frambozenmousse is zo licht en luchtig, dat hij tintelt op je tong: een ideaal dessert voor na een uitgebreid etentje, bijvoorbeeld tijdens de kerstdagen!


Het is niet moeilijk om de mousse te maken; je moet gewoon even weten hoe. Volg de stap-voor-stap instructies hieronder en verwen je gezin of je gasten!


Recept De allerluchtigste frambozenmousse zelf maken


Voorgerecht of dessert


Misschien herken je jezelf hierin: voordat wij in een restaurant overgaan tot bestellen, bekijken we vaak ook eerst de dessertkaart (als we die dan al krijgen, tenminste; restaurants, doe dat alsjeblieft!). Een driegangenmaaltijd is niet zelden te veel van het goede. We maken dan graag meteen al de keuze: gaan we voor een voorgerecht of reserveren we liever nog een plekje voor een dessert... 

Wat voor ons de doorslag geeft? Meestal is dat de originaliteit van de gerechten.

Soms prijken er echter ook een aantal desserts op de menukaart, die zo licht zijn, dat we ze ook wel willen proeven nadat we al een voorgerecht gegeten hebben. Dat zijn dus de slimste restaurateurs! 😉


Voorgerecht/amuse en dessert/friandises


Thuis ondervind ik het dilemma - voorgerecht of dessert - ook wel eens als ik een menu samenstel voor een gezellig etentje met vrienden. Is een voorgerecht of een dessert wat zwaarder van karakter, dan serveer ik het liefst een tweegangenmaaltijd. 

Of - ook een aanrader - ik vervang het voorgerecht door alleen een lichte amuse of een koffiekopje soep. Een dessert laat zich makkelijk vervangen door zelfgebakken kleine zoete hapjes, friandises, bij de koffie.


Een koffiekopje met een romige soep van geroosterde tomaten en puntpaprika's



Heerlijke friandises: financiers met abrikozenjam, rum en geroosterde amandelen


Frambozenmousse: een vederlicht dessert


Maar in de meeste gevallen probeer ik een goede balans te vinden bij de keuze van de gerechten. Wil ik per se een zwaar dessert maken (omdat het dessert dat ik op het oog heb zo lekker is), dan serveer ik een lichte bouillon vooraf. 

Bij een zwaarder voorgerecht of hoofdgerecht ga ik op zoek naar een vederlicht dessert. Heel vaak kom ik dan uit bij deze verrukkelijk luchtige frambozenmousse.


Voor de lekkerste frambozenmousse heb je slechts 4 ingrediënten nodig!


De kracht van de mousse is dat er geen room in gaat, zoals dat bij veel mousses wel het geval is. Ik combineer fris fruit met opgeklopte eieren en wat suiker. Gelatine zorgt voor de stevigheid van de mousse. Meer dan deze vier ingrediënten heb je niet nodig voor dit toetje. En iedereen loopt er warm voor, zelfs na een uitgebreid etentje of kerstdiner! 

Ook makkelijk: je kunt, nee je moet, dit nagerecht al uren van tevoren maken. Het geeft zo'n relaxed gevoel dat je toetje al kant-en-klaar in de koelkast staat; daar heb je, als de gasten er zijn, geen omkijken meer naar!


Een schaaltje verse frambozen



Zo maak je de luchtigste frambozenmousse!

Ingrediënten voor een dessert voor 4 personen:
  • 300 gram frambozen (diepvriesframbozen zijn voor dit recept net zo goed als verse; veel goedkoper!)
  • 4 goed gewassen en gedroogde eieren (maat L), gesplitst in eiwitten en eierdooiers
  • 120 gram witte basterdsuiker
  • 3 blaadjes gelatine (in totaal 5 gram)
Bereiding:
  1. Laat de gelatineblaadjes weken in een schaaltje met koud water.
  2. Verwarm ondertussen de frambozen samen met twee eetlepels water totdat de vruchten zacht zijn. Druk ze door een zeef. Meet 75 ml frambozenpuree af; meer heb je niet nodig voor dit recept.
  3. Klop de dooiers luchtig samen met de suiker. Voeg beetje bij beetje de frambozenpuree toe aan het mengsel. Klop ondertussen door. 
  4. Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze samen met 3 eetlepels water in een pan. Zet de pan op een laag vuur en los de gelatine al roerend op. Draai het vuur meteen uit als de gelatine is opgelost.
  5. Roer de gelatine door het frambozenmengsel. Plaats de kom in de koelkast totdat het geheel lobbig begint te worden.
  6. Klop de eiwitten stijf.
  7. Voeg een beetje van het stijfgeklopte eiwit toe aan de lichtlobbige frambozenmassa. Zo wordt hij wat losser. Spatel daarna voorzichtig de rest van het eiwit door de massa heen. Er mag niet te veel lucht ontsnappen. Stop met spatelen zo gauw de mousse homogeen is.
  8. Verdeel de frambozenmousse over vier decoratieve glazen. Laat de mousse minimaal een uur opstijven in de koelkast alvorens hem te serveren. 
Tips
  1. Veeg de kom waar je het eiwit in klopt vetvrij met een beetje citroensap. Dan wordt het eiwit mooi stijf.
  2. In dit recept wordt gewerkt met rauwe eieren. In een eerder blog vind je gedetailleerde instructies hoe je hiermee moet omgaan. 
  3. Je kunt de ingrediënten voor dit recept makkelijk vermenigvuldigen, mocht je meer gasten krijgen.
  4. Extraatje: garneer je dessert met een paar verse frambozen!
  5. Ik verdeel deze frambozenmousse ook wel eens over heel kleine glaasjes (±12 voor dit recept). Die serveer ik dan als klein gerechtje bij een grand dessert of op een dessertbuffet. Ook leuk: geef de kleine mousses als zoet gerechtje bij een high tea!

Ik wens je heel gezellige feestdagen!


woensdag 15 november 2017

Kalkoenschnitzels met dille-roomsaus: genieten in kerstsfeer!

Makkelijk en snel. Ook tijdens de kerstdagen ben je soms op zoek naar recepten die aan deze twee kwalificaties voldoen. En dan moet het ook nog eens uitzonderlijk lekker, speciaal én feestelijk zijn.


Bingo! Zo'n recept ben je nu tegen het lijf gelopen. Beter nog: het is zelfs een recept met kalkoen. Kerstachtiger kun je het bijna niet krijgen!


Met deze kalkoenschnitzels in dille-roomsaus maak je gegarandeerd indruk op je gasten!


Recept Kalkoenschnitzels met dille-roomsaus: genieten in kerstsfeer!


Vraag je poelier om de kalkoenfilet in dunne lapjes te snijden. Als je die braadt zijn ze in no time klaar. Vervolgens roer je de aanbaksels los met room en een fikse portie verse dille. Nog wat kruiden erbij en... je hebt een verrukkelijke saus!

Tips voor bijgerechten: verse zelfgemaakte friet en een frisse groentemelange van haricots verts, erwtjes en artisjokkenharten. Voor een kerstdiner om nooit te vergeten!


Zelfgemaakte verse friet



Feestelijke groentemelange met artisjokken, haricots verts en erwtjes



Feestelijke kalkoenschnitzels met dille-roomsaus


Ingrediënten voor een hoofdgerecht voor ±6 personen:
  • 1 kg dunne kalkoenschnitzels (kant-en-klaar voorgesneden door de poelier)
  • enkele eetlepels vloeibare margarine
  • enkele eetlepels kipkruiden (naar smaak; hier is al zout aan toegevoegd)
  • ±1 theelepel mild kerriepoeder (naar smaak)
  • een forse bos verse dille, fijngehakt
  • 1/2 liter slagroom, ongeklopt en ongezoet
Bereiding:
  1. Neem het vlees een halfuur voor het bereiden uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
  2. Braad de kalkoenschnitzels in wat hete  margarine goudbruin en gaar. Dat neemt maar een paar minuten in beslag. Kruid de kalkoen halverwege met kipkruiden en de helft van het kerriepoeder. Neem het vlees uit de pan en houd het warm. 
  3. Schenk de room in de pan bij de aanbaksels. Verwarm het geheel en laat de room een beetje inkoken.
  4. Maak de saus op smaak met veel verse dille, de rest van het kerriepoeder en nog wat kipkruiden. Proef goed of er voldoende kruiden in de saus zitten; hij mag niet te flauw zijn. 
  5. Serveer de kalkoenschnitzels met de saus. Garneer eventueel met een paar takjes dille.

Tip:

Wil je je kerstmenu compleet maken met ook een makkelijk voorgerecht en een snel dessert? Ik stel tomaatjes gevuld met garnalensalade voor en een dronken aardbeien-appelsalade. Allemaal even
lekker!

Tomaatjes gevuld met een lichtpikante garnalensalade


Dronken aardbeien-appelsalade


    dinsdag 14 november 2017

    Eendenborstsalade met een dressing met Maastrichtse kruisbessenjam

    Een beetje exclusief is hij wel, deze eendenborstsalade met een dressing met Maastrichtse kruisbessenjam. 

    Zeker niet alledaags. Al mag je hem mij eigenlijk wel elke dag voorzetten... 😋 

    Want hij is zo verschrikkelijk lekker! Laten we het erop houden: deze salade is een ideaal voorgerecht voor de kerstdagen! 


    Eendenborstsalade met een dressing met kruisbessenjam


    Adriaan de Smaakmaker uit Maastricht


    Ik schreef er al eens eerder over: ik vind het heerlijk om door mijn geboortestad Maastricht te struinen op zoek naar winkels met lekkere hapjes!

    Tijdens een van die plundertochten stuitte ik op het charmante kleine zaakje van Adriaan de Smaakmaker

    Adriaan, waar de winkel naar vernoemd is (en die dus echt bestaat!), startte zijn bedrijf in 1985. De smaken die hij maakte verpakte hij in potjes - denk aan mayonaises, mosterds en jammetjes - die hij aan de man bracht in zijn sfeervolle pandje aan de St. Pieterstraat.

    Inmiddels staat Adriaan niet meer in de zaak, maar is die overgenomen door twee andere smaakfanaten, James en Angeliek. Zij zetten de traditie van Adriaan voort. En ze bedenken zelfs regelmatig nieuwe smaken!


    Kruisbessen uit Limburg


    Omdat ik in Maastricht graag producten koop met Limburgse roots, kocht ik er (onder andere) een potje kruisbessenjam.

    Kruisbessen kom ik in mijn woonplaats Den Haag niet vaak tegen, maar in Limburg worden ze nog veel gegeten, vooral in gebak. Terecht: wat mij betreft bestaat er geen fruitigere vlaai dan kruisbessenvlaai! En daar hoort een krokante laag eiwitschuim op!

    Proeven? Breng dan een bezoekje aan Bakkerij Hermans in Maastricht. Daar bakken ze misschien wel de lekkerste vlaai van Limburg. Bestellen is aan te raden, want de vlaaien vliegen er als het ware de deur uit!


    Authentieke Maastrichtse kroonselejam, kruisbessenjam


    Maar goed, die kruisbessenjam dus. Die bleek heerlijk te smaken bij een croissantje of op een krokant stokbrood. Maar je begrijpt het: ik moest er natuurlijk ook weer wat culinairs mee uitdenken. 😉

    Moeilijk was dat niet. Ik dacht meteen aan een vinaigrette! Die is altijd opgebouwd uit niet alleen een zuur element, maar ook een zoete component. Honing is er erg lekker in, maar jam ook. Ik had al eens eerder gewerkt met frambozenjam en vijgenjam. En nu was dus de kruisbessenjam aan de beurt.


    Maastrichtse kroonselejam van Adriaan de Smaakmaker


    Vinaigrette met kruisbessenjam


    Ik voegde al de ingrediënten voor de vinaigrette, die ik in eerste instantie in mijn hoofd ontworpen had, bij elkaar in een mengbeker. Even schudden en toen proeven. Spannend...

    Mmmm! Nog een klein beetje finetunen en zo ontstond uiteindelijk de versie, waarvan je het recept hieronder aantreft. Verrukkelijk!


    Eendenborstsalade met een Maastrichtse kruisbessendressing


    De vinaigrette was zo lekker, dat hij een speciale, feestelijke salade verdiende. 

    Als basis koos ik voor gerookte eendenborst. Mijn poelier sneed er flinterdunne plakjes van; die waren heerlijk mals en hadden een subtiele rooksmaak. En ze straalden een beetje exclusiviteit uit, perfect om de dressing eer aan te doen.

    Verder moest er wat mij betreft nóg meer fruit terugkomen in de salade. Dat werden piepkleine blokjes gebakken appel; niet van zoete appels, maar van de friszure grannysmithappels. Krokante walnoten en een paar crispy blaadjes sla maakten het geheel af.

    Mijn man en ik aten de eendenborstsalade met zelfgebakken roomboter-dinerbroodjes. En we waren dik tevreden, zo niet razend enthousiast! Het was een fantastische, verfijnde salade geworden met een bourgondisch Limburgse touch!


    Zet jij hem de komende feestdagen op de kaart? Laat me maar horen of hij gesmaakt heeft!



    Recept Eendenborstsalade met een dressing met Maastrichtse kruisbessenjam


    Eendenborstsalade met een dressing met kruisbessenjam


    Ingrediënten voor een voorgerecht voor 6 personen:


    Voor de eendenborstsalade:

    • 400 gram gerookte eendenborst in dunne plakjes
    • 2 grannysmithappels
    • 1 eetlepel roomboter
    • 1 eetlepel citroensap
    • 80 gram walnoten
    • ±100 gram gemengde sla

    Voor de dressing met kruisbessenjam:

    • 6 eetlepels Maastrichtse kroonselejam van Adriaan de Smaakmaker
    • 2 eetlepels balsamicoazijn
    • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
    • 2 eetlepels walnotenolie
    • 2 theelepels grove Limburgse mosterd
    • zout en versgemalen zwarte peper

    Bereiding:

    1. Schil de appels en snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes.
    2. Bak de appelblokjes goudbruin in een beetje hete roomboter. Laat ze hierbij niet helemaal gaar worden. Schep het citroensap door de gebruinde appel. Neem de appelblokjes uit de pan en laat ze afkoelen.
    3. Hak de walnoten grof.
    4. Doe alle ingrediënten voor de dressing in een mengbeker of een lege jampot. Schud er een homogene vinaigrette van. Proef en voeg eventueel nog een beetje extra van een van de ingrediënten toe.
    5. Verdeel de plakjes gerookte eendenborst over 6 borden.
    6. Meng een paar eetlepels kruisbessendressing door de sla.
    7. Leg in het midden van elk bord een hoopje sla.
    8. Dresseer de vinaigrette over de eendenborstplakjes.
    9. Garneer de borden met de appelblokjes en de walnoten.
    10. Maal nog een beetje zwarte peper over de gerookte eendenborst.

    Tips:

    1. Serveer bij dit feestelijke voorgerecht eventueel sneetjes boerenbrood met een likje zoute boter óf mijn roomboter-dinerbroodjes dus.
    2. Krijg je heel veel gasten tijdens de kerstdagen? Serveer dan kleine porties van deze salade als amuse. Leuk!
    3. Een hapje bij de borrel is ook een optie: rol dan in elk plakje eendenborst een paar blaadjes aangemaakte sla, enkele appelblokjes en wat walnootstukjes. Prikkertje erdoor en klaar! Wel meteen serveren; anders wordt de sla slap.
    4. Woon je niet in Limburg? Je kunt de heerlijke kruisbessenjam via internet bestellen bij Adriaan de Smaakmaker uit Maastricht!
      Versgebakken roomboter-dinerbroodjes

      donderdag 9 november 2017

      Feestelijke groentemelange met artisjokken voor je kerstdiner

      Vaak is het moeilijker om een geschikt bijgerecht te vinden voor een feestelijk etentje - zoals het kerstdiner dat weer in het verschiet ligt - dan om een hoofdgerecht te kiezen. Ik merk dat zelf ook bij de menu's die ik samenstel: als ik niet bij les blijf, ligt er al snel een saai bijgerecht op de loer.

      Vandaag een recept voor een groentemelange, waar je misschien in eerste instantie niet aan gedacht zou hebben, maar die desalniettemin bijzonder lekker is. 

      En, ook niet onbelangrijk, het gerechtje is in een mum van tijd klaar.

      Je hoeft alleen maar wat haricots verts en erwtjes beetgaar te koken en ze daarna om te scheppen met kant-en-klare in olie ingelegde artisjokkenharten. Het frisse van de artisjokken smaakt perfect bij de malse boontjes en de knapperige erwtjes! Een scheutje goede olijfolie maakt het geheel af. Op die manier krijg je een soort warme salade. 


      Eigenlijk heel simpel, maar tegelijkertijd ook weer zo speciaal!


      Recept Feestelijke groentemelange met artisjokken voor je kerstdiner


      Feestelijke groentemelange met artisjokken voor je kerstdiner


      Ingrediënten voor een bijgerecht voor ±8 personen:

      • 400 gram haricots verts
      • 400 gram erwtjes (vers of uit de diepvries)
      • zout
      • 2 potjes artisjokkenharten op olie
      • extra vergine olijfolie

      Bereiding:

      1. Maak de haricots verts schoon en kook ze beetgaar in een beetje gezouten water. Spoel de boontjes onder koud water af, zodat het kookproces wordt gestopt en de boontjes hun mooie groene kleur behouden.
      2. Kook ook de erwtjes beetgaar. Spoel ze af onder koud water.
      3. Laat de artisjokkenharten uitlekken en snijd ze in wat kleinere stukken.
      4. Vermeng de groenten, schenk er wat olijfolie overheen en verwarm ze in een paar minuten onder af en toe omscheppen. Serveer meteen.

      Tips:

      1. Je kunt dit gerecht de dag van tevoren al voorbereiden tot en met stap 2. Bewaar de groenten afgedekt in de koelkast totdat je ze gaat vermengen en verwarmen. Ideaal, je hebt het immers al druk genoeg vlak voor je kerstdiner!
      2. Wil je nog meer lekkere ideeën voor feestelijke bijgerechten? Hier nog wat inspiratie: bereid een salade van gegrilde groene aspergepuntjes in vrolijke kerstkleuren, prachtige regenboogworteltjes uit de oven met honing en tijm of gloedvolle rode kool met port!

      Salade van gegrilde groene aspergepuntjes in vrolijke kerstkleuren

      Prachtige regenboogworteltjes uit de oven met honing en tijm


      Gloedvolle rode kool met port


      woensdag 8 november 2017

      Bestel het kerstkookboek 'Feestrecepten uit Limburg'

      Twee weken geleden kondigde ik een winactie aan waarbij vijf abonnees van mijn receptenservice een exemplaar van het kerstkookboek 'Feestrecepten uit Limburg' konden winnen. Inmiddels zijn de winnaars bekend!

      Als je één van de gelukkigen bent, heb je hierover al een mailtje ontvangen. Gefeliciteerd! Je kookboek komt eraan!

      Niet gewonnen? Jammer, maar niet getreurd. Ik geef je nóg een kans om dit kookboek te winnen!

      Hoe doe je mee aan deze nieuwe winactie? Wordt volger van mijn Facebook-pagina en laat een berichtje achter onder het Facebook-bericht waarin ik deze actie aankondig. Deze actie geldt alleen voor inwoners van Nederland.

      Ik maak de winnaar na 15 november via Facebook bekend!


      Overigens kun je het boek nog steeds bij mij bestellen. Stuur me even een mailtje. Het boek bevat 100 pagina's en is verkrijgbaar voor €12,50 (inclusief verzendkosten binnen Nederland). Leuk als cadeau voor de komende feestdagen!


      Ben je nieuwsgierig naar de recepten die er in het boek staan? Misschien kan ik je vast lekker maken met een aantal foto's!



      Kerstkookboek 'Feestrecepten uit Limburg'



      Opa's knien in 't zoer, de Limburgse klassieker mét een scheutje rode wijn.


      Opa's knien in 't zoer, konijn op Limburgse wijze


      Wildstoofpotje van mals hertenvlees in een saus met oud bruin bier.


      Wildstoofpotje van mals hertenvlees in een saus met oud bruin bier.


      Hartige kerstkrans, krokant bladerdeeg gevuld met Limburgs gehakt.


      Hartige kerstkrans, krokant bladerdeeg gevuld met Limburgs gehakt.


      Gebrande amandelen, net zoals op de kerstmarkt in de grotten.


      Gebrande amandelen, net zoals op de kerstmarkt in de grotten.


      Traditioneel Driekoningenbrood mét een boon (voor 6 januari) : wie de boon aantreft in zijn portie is de hele dag de baas!


      Traditioneel Driekoningenbrood mét een boon

      dinsdag 7 november 2017

      Carpaccio van bresaola, Italiaans gedroogd rundvlees

      Het duurt nog even, maar ik zie al aan de statistieken van mijn blog dat de feestdagen eraan komen. Jullie zijn met zijn allen druk op zoek naar recepten voor het kerstdiner! 


      Behalve naar lekkere recepten kijken jullie ook uit naar makkelijk uitvoerbare en eenvoudig voor te bereiden recepten. 


      Het recept voor mijn carpaccio van bresaola voldoet aan alle drie de vereisten. Zet dit heerlijke gerecht van mals Italiaans gedroogd rundvlees dus maar vast in de planning! 


      Recept Carpaccio van bresaola, Italiaans gedroogd rundvlees


      Italiaanse carpaccio


      Iedereen eet weleens in een Italiaans restaurant. De menukaarten in die restaurants vertonen vaak grote gelijkenissen. Zo bestaat er een grote kans dat er ook in jouw restaurant een rundercarpaccio op de kaart staat. Heb ik gelijk of niet?

      Bestel je dat gerecht, dan krijg je echter niet in alle gevallen hetzelfde op je bord. 

      Meestal gaat het wel om flinterdun gesneden ossenhaas of runderlende. En vaak wordt daar dan ook de klassieke mayonaise (op smaak gemaakt met worcestersaus, citroensap en room) aan toegevoegd. 

      Maar daar houden de paralellen in het algemeen wel op.

      Bij de extra's die koks toevoegen laten ze hun fantasie de vrije loop. Geschaafde truffel, Parmezaanse kaas, geroosterde pijnboompitjes, rucola, olijven, kappertjes, ansjovis. Alles is mogelijk; althans ik heb het allemaal al eens voorbij zien komen. Afhankelijk van je persoonlijke smaak ben je hier meer of minder van gecharmeerd.


      Carpaccio is helemaal ingeburgerd


      Toen ik voor de eerste keer thuis mijn gasten trakteerde op carpaccio - het zal ergens in het begin van de jaren negentig zijn geweest - werd er argwanend naar gekeken. Rauw vlees op je bord? Dat was in die tijd nog een noviteit!

      Inmiddels is carpaccio zo ingeburgerd, dat er vrijwel niemand is die het nog nooit in enige vorm geproefd heeft. 

      Ik zou bijna zeggen: rundercarpaccio begint saai te worden... 😴 Vandaar misschien die grote variëteit aan garneringen?


      Carpaccio anders dan anders: van bresaola


      Hoe dan ook, om de sleur te doorbreken maak ik mijn carpaccio anders dan anders. 

      Voor mij geen rauw vlees, maar botermals lichtgedroogd en gerijpt rundvlees van Italiaanse komaf. Zelf noemen de Italianen het 'bresaola'.

      Bresaola is in Nederland verkrijgbaar in verschillende varianten, waarbij de ene langer gerijpt is dan de andere. Hoe langer het vlees gerijpt is, hoe intenser de smaak. Proef maar eens een paar soorten bij diverse Italiaanse delicatessenzaken; dan begrijp je wat ik bedoel.

      Ik gebruik voor mijn carpaccio het liefst een versie, die wat minder lang gedroogd is. Die heeft een vrij zachte rijpsmaak en een heerlijk malse structuur. Bij mijn traiteur heet hij 'verse bresaola'.

      Ik dien mijn carpacciovariatie altijd op met een goede extra vergine olijfolie, geroosterde pijnboompitjes en wat geschaafde Parmezaanse kaas. Maar de echte toegevoegde waarde komt wat mij betreft van de citroen. Het friszure karakter van het sap en het lichtbittere zuurtje van de rasp passen perfect bij het gerijpte van de bresaola. Verrukkelijk! En dus ideaal voor je kerstdiner!


      Carpaccio van verse bresaola


      Hoe maak je carpaccio van bresaola?

      Ingrediënten voor een voorgerecht voor 4 personen:

      • 300 gram dun gesneden jonge bresaola (niet te lang gerijpt; zie het blog hierboven)
      • 75 gram pijnboompitten
      • een stukje Parmezaanse kaas
      • enkele eetlepels extra vergine olijfolie
      • versgemalen zwarte peper
      • een handje rucolablaadjes
      • het sap van 1 à 2 citroenen
      • de rasp van ±1 citroen
      Bereiding:
      1. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder boter of olie totdat ze goudbruin zijn. Schep ze tijdens het roosterden regelmatig om. Neem de pitjes uit de pan.
      2. Drapeer de plakjes bresaola over 4 grote borden.
      3. Besprenkel de vleeswaren met een hoeveelheid citroensap en olijfolie naar smaak.
      4. Schaaf wat krullen Parmezaanse kaas boven het gerecht. 
      5. Verdeel de pijnboompitjes en de rucolablaadjes over de borden.
      6. Maal over elk gerecht wat peper en rasp er wat citroenrasp overheen.
      7. Serveer je voorgerechten meteen.
      Tips:
      1. Je kunt dit gerecht ook, in heel kleine porties, serveren als amuse. Dat is gegarandeerd een succes!
      2. Serveer een lekker zelfgebakken broodje bij je carpaccio voor een verrukkelijk lunch- of kerstbrunchgerecht!
      3. Ik maak graag hapjes en voorgerechten met bresaola, want ik ben er dol op. Vooral de combinatie met truffelmayonaise vind ik top, getuige twee andere recepten op dit blog: luxe toastjes met bresaola en truffelmayonaise en speltboterhammetjes met bresaola. Beide gerechtjes zijn zeer geschikt voor de kerstperiode!

      Luxe Italiaanse toastjes met bresaola en zelfgemaakte truffelmayonaise


      High tea-sandwiches met bresaola, truffelmayonaise en rucola


      woensdag 1 november 2017

      Echte Limburgse gehaktballen met mosterdmayonaise: Limmmmburgs lekker!

      Limburgse gehaktballen, wij eten ze vaak want ze zijn verdraaid lekker! Nu hoor ik je al vragen: "Wat voor speciaals doen jullie Limburgers met die gehaktballen om ze het predicaat 'Limburgs' te kunnen geven?"


      Heb je even? Dan zal ik dat hieronder haarfijn voor je uit de doeken doen. Maar eerst even een foto van een grote braadpan vol met ballen. Om je alvast lekker te maken... 😉


      Recept Een pan vol met echte Limburgse gehaktballen


      Wat zijn de karakteristieken van de echte Limburgse gehaktbal?


      Een Limburgse bal is gepaneerd met grof paneermeel!


      Laat ik bij het meest opvallende beginnen. Aan de buitenkant zie je al meteen dat je met een echte Limburgse bal te maken hebt. Een bal, zoals mijn moeder en mijn oma die vroeger al maakten. Die is namelijk voorzien van een verrukkelijk krokant korstje! 

      Dat komt doordat hij gepaneerd is. Meestal wordt er grof paneermeel voor gebruikt. Het gewone paneermeel uit de supermarkt is daar niet zo geschikt voor. Veel beter kun je zelf paneermeel maken. Hoe? Dat lees je in mijn blog van gisteren!

      Wil je toch liever kant-en-klaar paneermeel gebruiken? Koop het dan bij de Bisschopsmolen in Maastricht. Dat paneermeel, met name de vezelrijke variant, is echt super!


      Zelfgemaakt vezelrijk paneermeel met een grove structuur


      Limburgse gehaktballen worden niet één, maar twee keer gepaneerd


      Omdat dat korstje om je gehaktbal zo lekker is, wil je het extra dik maken. Dat doe je door de bal twee keer te paneren. Eerst rol je hem gewoon door het paneermeel. Dan verhuis je hem naar een bord met daarin wat losgeklopt ei. Zorg ervoor dat hij helemaal bedekt wordt met ei. En dan mag hij nog een keer door het paneermeel.

      Ik hoor weleens mensen klagen dat ze al na het paneren van slechts twee gehaktballen een krokanter korstje op hun handen hebben dan op het vlees. Wist je dat je dat euvel kunt verhelpen? Gebruik je rechterhand alleen om je ballen door het paneermeel te rollen en je linkerhand alleen voor het ei! En ja, andersom mag ook natuurlijk.


      Voor een lekkere gehaktbal gebruik je niet te mager gehakt


      Voor een mooie maat gehaktballen koop ik een kilo gehakt voor 16 ballen. Dat is voldoende voor 8 personen. Het liefst koop ik geen standaard half-om-half gehakt, maar ik koop mijn gehaktsoorten los: 600 gram varkensgehakt en 400 gram rundergehakt. Ik weet dat het trendy is om extra mager gehakt te gebruiken, maar ga bij voorkeur voor 'gewoon' gehakt. Een iets vettere gehaktbal smaakt veel sappiger! Onze grootouders wisten wel wat lekker was!


      Geen Limburgse gehaktbal zonder ui


      Door het gehakt kneed ik standaard een gefruit uitje of, liever nog, wat gefruite sjalotjes. De uitjes doen veel voor de smaak én de structuur: ze zorgen voor een zoetje, wat kruidigheid en ze maken de gehaktballen extra sappig! Neem voor het fruiten even de tijd, zodat je uien niet bruin worden, maar mooi glazig en sappig blijven.


      Geef je gehaktballen pit met grove Limburgse mosterd!


      De kop van deze alinea spreekt voor zich: een paar lekkere lepels mosterd geven je gehakt een lichtpikante touch en een heel zacht zuurtje. Zorg ervoor dat tijdens het kneden van het gehakt de mosterdzaadjes heel blijven. Lekker als die straks tijdens het eten openknappen op je tong!


      Grove Limburgse mosterd


      De ideale combinatie: gehaktballen met mosterdmayonaise en verse friet!


      Dezelfde mosterd gaat ook door het sausje dat je bij je gehaktballen serveert, de mosterdmayonaise. Gebruik als basis voor dit sausje een mayonaise van een goede kwaliteit, geen fritessaus of iets dergelijks. In een eerder blog vind je het recept om zelf mayonaise te maken. Helemaal top!

      Maak meteen wat meer mosterdmayonaise, want die smaakt ook heerlijk bij de verse frietjes die je bij voorkeur naast je gehaktballen op tafel zet!


      Verse friet


      Veel Limburgers eten hun gehaktballen ook koud op brood


      Bijna altijd als ik Limburgse gehaktballen braad, maak ik er een paar te veel. Die bewaar ik voor de volgende dag. Dan snijd ik ze in plakjes voor op het brood. En op dat brood smeer ik geen boter, maar weer een laagje van die heerlijke mosterdmayonaise. In mijn gezin is dit één van de favoriete ontbijt- of lunchboterhammen!

      Loopt het water je ondertussen al in de mond? Ga dan snel aan de slag met het recept hieronder. En Geniet; met een Limburgse zachte G!


      Recept Limburgse boterham met gehaktbal en mosterdmayonaise



      Hoe maak je echte Limburgse gehaktballen met mosterdmayonaise?


      Ingrediënten voor 16 Limburgse gehaktballen:

      • 600 gram varkensgehakt (gehakt van het Livarvarken heeft de voorkeur)
      • 400 gram niet te mager rundergehakt
      • 8 sjalotjes
      • plantaardige margarine
      • 5 eieren
      • 2 flinke eetlepels grove Limburgse mosterd
      • 3 eetlepels volle melk
      • ±400 gram grof, liefst vezelrijk, paneermeel (zelfgemaakt is het lekkerst of zie het blog hierboven)
      • 1,5 eetlepel gehakte tijmblaadjes of 1,5 theelepel gedroogde tijm
      • zout en versgemalen zwarte peper
      • 2 eetlepels zonnebloemolie

      Voor de mosterdmayonaise:

      • een paar volle eetlepels lekkere echte mayonaise (zelfgemaakt is het allerlekkerst)
      • een paar theelepels grove Limburgse mosterd (naar smaak)
      • een klein beetje vloeibare honing (naar smaak)

      Bereiding:

      1. Snipper de sjalotjes en fruit de uitjes in een beetje margarine totdat ze mooi glazig zien. Ze mogen niet bruin worden. Laat de uitjes een beetje afkoelen.
      2. Vermeng in een kom de twee soorten gehakt, de gefruite sjalotjes, 2 eieren, de mosterd, de melk, 150 gram paneermeel, de tijm, het zout en de peper. 
      3. Vorm een piepklein hamburgertje van het gehakt en braad dit even in een beetje margarine. Proef het hamburgertje en voeg eventueel nog wat extra zout, peper of mosterd toe aan je rauwe gehakt.
      4. Verdeel het gehakt in 16 porties en rol er stevige ballen van.
      5. Schep het resterende paneermeel in een diep bord of schaaltje. Klop 3 eieren los in een ander bord samen met de twee eetlepels zonnebloemolie. 
      6. Rol met je rechterhand de gehaktballen door het paneermeel. Doop ze met je linkerhand in het ei. Paneer ze daarna nog een keer, weer met je rechterhand.
      7. Verhit wat margarine in een braadpan met dikke bodem. Braad de gehaktballen, eventueel in porties, lekker aan. 
      8. Leg alle gehaktballen in de pan, voeg nog een beetje koude margarine toe en leg het deksel op de pan. Laat de gehaktballen, onder af en toe draaien, in een dikke 20 minuten gaar worden.
      9. Ondertussen kun je de mosterdmayonaise maken. Roer een sausje door de mayonaise te vermengen met een hoeveelheid mosterd en honing naar smaak. Ik gebruik meestal op elke volle eetlepel mayonaise (met een flinke kop) 1 afgestreken theelepel mosterd en een halve theelepel honing. Maar volg je eigen smaak! De hoeveelheid mosterdmayonaise hangt af van de eetlust van je gezin en natuurlijk van het feit of je er nog frietjes bij maakt!
      10. Serveer je echte Limburgse gehaktballen met de mosterdmayonaise. Dit is wat wij noemen Limmmmburgs lekker!

      Tips:

      1. Bak ook eens Limburgse borrelballetjes: gewoon een (veel) kleiner maatje. Geef de mosterdmayonaise er als dipsaus bij.
      2. Of braad twee of drie grote bollen gehakt (van deze hoeveelheid gehakt) als een soort gehaktbrood. Lekker bij een Limburgs gehaktbrood: mijn zelfgemaakte uienmarmelade!
      3. Nog meer Limburgse recepten? Volg dan de link 'Limburgs recept' in de rechterkolom van dit blog.
      4. Aanrader: bestel mijn nieuwe kerstkookboek 'Feestrecepten uit Limburg' vol met de lekkerste Limburgse recepten. Tot 6 november maak je bovendien kans dit boek te winnen. Hoe? Dat lees je op mijn blog van vorige week.

      Limburgs kookboek 'Feestrecepten uit Limburg'