Na lang experimenteren heb ik, alweer jaren geleden, dit recept ontwikkeld voor brownies met walnoten. Ze zijn echt verrukkelijk: zacht, smeuïg, een beetje klef, zoet en intens chocolade-achtig!
Ik heb een hele boekenkast vol met bakrecepten, maar er zijn er niet veel die aan dit recept kunnen tippen!
Dus ik raad je aan: ga er meteen mee aan de slag!
Smullen in de VS
Het is alweer een hele tijd geleden dat we voor het eerst de VS bezochten. We hadden net onze spullen gepakt om vanuit Buenos Aires te verhuizen naar Rijswijk.
Tijdens onze vlucht naar Nederland maakten we een tussenstop in Florida. Het
was voor ons een relatief goedkope manier om gedurende een paar dagen even de
sfeer op te kunnen snuiven van dat land dat tot ieders verbeelding spreekt.
Het bleek een enorme ervaring.
Ik kan uren schrijven over onze reisavonturen, maar dat zijn niet de verhalen waar je naar op zoek bent als je deze website bezoekt. Dit is geen reisblog, maar een culinair blog. Laat ik dus maar meteen ter zake komen.
Want ook op het culinaire vlak maakten de States op ons een onvergetelijke indruk.
Ik kan uren schrijven over onze reisavonturen, maar dat zijn niet de verhalen waar je naar op zoek bent als je deze website bezoekt. Dit is geen reisblog, maar een culinair blog. Laat ik dus maar meteen ter zake komen.
Want ook op het culinaire vlak maakten de States op ons een onvergetelijke indruk.
De eetcultuur week er behoorlijk af van wat wij tot op dat moment kenden uit
Nederland en uit Argentinië.
Alles was er groot, groter, grootst: de biefstukken, de hamburgers, de porties
ijs, de supermarkten, de flessen frisdrank. Ja zelfs de koekjes. We hebben er
chocolate chip cookies gezien, die eigenlijk geen
cookies
meer zouden mogen heten: ze hadden het formaat van een pizza!
En bijna alles smaakte er geweldig.
En bijna alles smaakte er geweldig.
We hebben daarna nooit meer zulke lekkere kreeften, king crabs en gamba’s
gegeten!
Laat staan dat we later ooit überhaupt nog gator ribs aten. Ja, dat zijn echt
wat je denkt: alligator-spareribs! Zeer smakelijk!
Verder waren er hamburgerrestaurants waar je je hamburgers (die naar onze
maatstaven meer weg hadden van grote supermalse
tartaartjes) op maat rare, medium of well done kon laten bereiden. En daarna kon je ze
aan een soort gigantische salad bar zelf naar eigen smaak optuigen met
sausjes, groenten en andere toppings.
En natuurlijk aten we talrijke steaks in allerlei soorten en maten!
Overheerlijk Amerikaans gebak
Ook op het zoete vlak sprongen we in Amerika behoorlijk uit de band. Dat begon ’s ochtends al bij het ontbijt, waar we ons te goed deden aan stapels pancakes en waffles met maple syrup. En als tussendoortje kon je overal verrukkelijke donuts kopen. Of muffins. Of brownies! De laatste twee hadden we (in die tijd) in Nederland nog nooit geproefd.
Culinaire bagage uit de VS
Tijdens ons verblijf zagen we al aankomen dat we al dat lekkers in Nederland zouden gaan missen.
Vandaar dus dat onze souvenirs voor een groot deel uit kook- en bakboeken
bestonden.
Zodra we eenmaal gesettled waren in ons nieuwe appartement ging ik met mijn
recepten aan de slag.
De brownies moesten er het eerst aan geloven. Mijn man is een ongelofelijke
chocoholic…
Ik begon met het exact namaken van één recept. Maar het resultaat viel tegen. We hadden onze brownies al eens beter gegeten!
Experimenteren met brownierecepten
Ik begon met het exact namaken van één recept. Maar het resultaat viel tegen. We hadden onze brownies al eens beter gegeten!
Daarna gingen al mijn boeken tegelijkertijd open op tafel en al combinerend
kwam ik tot een aantal suggesties. Mijn oven maakte overuren.
En op een dag… Mmmm, wat smaakten die brownies goed!
En op een dag… Mmmm, wat smaakten die brownies goed!
Ze bevatten net de juiste hoeveelheid suiker, chocolade en walnoten. En ze
waren verrukkelijk smeuïg; ‘fudgy, chewy and moist’, zouden de Amerikanen
zeggen!
Mijn man was in brownie heaven!!
Mijn experimenteren had tot succes geleid! Incidenteel heb ik daarna nog weleens een ander recept geprobeerd, maar geen enkele poging leidde tot brownies die ook maar in de buurt kwamen van mijn toprecept!
Ook heb ik nog een keer geëxperimenteerd met het cacaogehalte van de chocolade.
Mijn experimenteren had tot succes geleid! Incidenteel heb ik daarna nog weleens een ander recept geprobeerd, maar geen enkele poging leidde tot brownies die ook maar in de buurt kwamen van mijn toprecept!
Brownies met echte pure chocolade
Ook heb ik nog een keer geëxperimenteerd met het cacaogehalte van de chocolade.
Standaard gebruik ik pure chocolade met een cacaogehalte van 54,5 %. Een hoger
cacaopercentage bleek brownies op te leveren, die niet zoet genoeg en te
bitter van smaak waren.
Mijn voorkeur gaat uit naar de chocolade-callets van het Belgische merk Callebaut.
Mijn voorkeur gaat uit naar de chocolade-callets van het Belgische merk Callebaut.
Ik koop die met kilozakken tegelijkertijd bij de groothandel (nee, we zijn
niet zulke grootverbruikers als je misschien denkt; de chocolade is niet
alleen heel lekker, maar ook zeer lang houdbaar!).
Kun je geen Callebaut-chocolade vinden? Met de pure chocolade van 54% van
Verkade worden je brownies ook heel erg lekker. Ik spreek uit ervaring!
Hoe dan ook, ik ben nu zo ver dat ik, door de wol geverfd, niet meer taal naar een ander recept.
Voor ons staat vast: dit zijn echt de allerlekkerste brownies!
Hoe dan ook, ik ben nu zo ver dat ik, door de wol geverfd, niet meer taal naar een ander recept.
Ik weet het: mijn brownies zijn niet meer superhip als ik ze vergelijk met de
recepten die momenteel het internet overspoelen. Ze bevatten gewoon suiker, ze
zijn niet glutenvrij en vetvrij en ze worden niet gemaakt op basis van
pompoen, courgette, banaan, appelmoes of wat iedereen tegenwoordig ook maar
denkt te moeten verzinnen.
Maar het zijn (volgens ons) de allerlekkerste brownies van de wereld en je weet wat ze zeggen: never change a winning team! En dat geldt des te meer voor recepten!
Maar het zijn (volgens ons) de allerlekkerste brownies van de wereld en je weet wat ze zeggen: never change a winning team! En dat geldt des te meer voor recepten!
Veel plezier met het recept en geniet van je brownies!
Hoe bak je zelf de allerlekkerste brownies met walnoten?
Ingrediënten voor 16 stuks:
- 200 gram pure chocolade in stukjes (of natuurlijk Callebaut-callets; zie blog hierboven)
- 45 gram zachte roomboter
- 90 gram zachte margarine
- 3 eieren
- 135 gram bloem
- 240 gram poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 40 gram cacao
- 1 ons walnoten, grof gehakt
- een beetje boter voor het invetten van de bakvorm
Bereiding:
- Verwarm de oven voor tot 175°C (conventionele oven).
- Vet een vierkante bakvorm van ±29x29 cm in met roomboter.
- Smelt de chocolade in de magnetron (een paar minuten op half vermogen; roer af en toe) of au bain-marie (zie tip hieronder). Doe de chocolade over in een beslagkom. Laat hem een beetje afkoelen.
- Roer de boter en de margarine door de chocolade.
- Klop één voor één de eieren door de chocolademassa. Maak er een luchtig geheel van.
- Zeef de bloem, de poedersuiker, de vanillesuiker en de cacao boven de kom. Roer of klop het geheel snel om. Hoe kouder het mengsel wordt, hoe moeilijker het mengen wordt. Browniebeslag is veel stijver dan gewoon cakebeslag.
- Schep de walnoten door het browniebeslag.
- Doe het beslag over in de bakvorm. Strijk de bovenkant glad.
- Bak de koek 20 minuten in een oven van 175°C en daarna nog eens 15 à 20 minuten op 150°C. De bovenkant en de zijkanten zijn dan licht krokant. De binnenkant is nog een klein beetje ongaar: precies de juiste structuur! Test de gaarheid even met een satépen. Als er wat vochtige kruimeltjes aan blijven plakken als je hem in de brownies prikt, is het gebak klaar.
- Verdeel de browniekoek, nog in de vorm, in 16 vierkante porties. Laat de brownies zo nog een kwartier afkoelen. Neem ze dan uit de vorm en serveer ze meteen of laat ze nog iets kouder worden op een rooster alvorens ze voor later gebruik te verpakken.
Tips:
- Wil je je chocolade au bain-marie smelten? Verwarm dan een bodempje water in een pan. Plaats er een kom boven, die het water niet raakt, en laat de chocolade hierin zachtjes smelten.
- Je kunt de brownies ook kleiner snijden als je dat wilt. Het is tegenwoordig helemaal hip om kleine brownies te serveren als lolly’s, dus met een stokje erin gestoken.
- Brownies kun je makkelijk een paar dagen, strak ingepakt, buiten de koelkast bewaren.
- Serveer brownies ook eens (halfwarm) als dessert met een bolletje vanille-ijs.
- Vierkante bakvormen zijn te koop in gespecialiseerde kook- en bakwinkels of op internet.
- Nieuwsgierig naar nog meer zoete recepten uit de VS? Probeer dan eens mijn apple crumble! En houd dit blog in de gaten, want binnenkort post ik nog de recepten voor chocolate chip cookies met pecannoten en verrukkelijke muffins!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten