Op zoek naar een wildgerecht voor de feestdagen? Heb je al eens aan een stoofpotje gedacht?
Deze stoofpot van hertensukade met oud bruin bier is verrukkelijk en heel makkelijk te maken!
En stressvrij! Dat komt doordat je het stoofvlees de dag voor kerst al helemaal kunt bereiden. De stoofpot wordt zelfs lekkerder als hij een dagje staat! Vlak voor het serveren verwarm je het gerecht even in een pan en klaar!
Tip: bestel de hertensukade wel op tijd bij een goede poelier!
Wildstoofpotje met oud bruin bier
IngrediĆ«nten voor een hoofdgerecht voor ±6 personen:
1200 gram hertensukade
9 grote uien
12 takjes bladselderij
6 eetlepels fijngehakte tijmblaadjes of 6 theelepels gedroogde tijm
12 eetlepels appelciderazijn
3 eetlepels rodewijnazijn
6 eetlepels bruine basterdsuiker
zout en versgemalen zwarte peper
plantaardige margarine
3 eetlepels rode balsamicoazijn
3 flesjes oud bruin bier
4 theelepels grove mosterd
±7 eetlepels paneermeel
1/3 theelepel gemalen foelie
¾ vleesbouillonblokje
Bereiding:
Begin een dag voor het bereiden met het marineren van het vlees. Snijd het daartoe in niet te kleine blokjes.
Roer een marinade van 3 uien (in halve ringen gesneden), de fijngehakte blaadjes van de selderij, de tijm, de appelciderazijn, de rodewijnazijn, de basterdsuiker, een beetje zout en wat zwarte peper.
Leg het vlees in de marinade. Voeg water toe totdat het vlees onderstaat. Schep het geheel nog een keer goed om. Dek de schaal af en plaats hem 24 uur in de koelkast.
Schep het vlees met een schuimspaan uit de marinade in een vergiet. Bewaar de marinade. Laat het vlees uitlekken en dep het daarna droog met keukenpapier.
Verhit de margarine in een braadpan met dikke bodem. Braad hierin het vlees, in porties, aan. Schep het vlees uit de pan.
Snijd nog een keer 3 uien in halve ringen. Fruit deze samen met de uien uit de marinade zachtjes in een beetje margarine onder toevoeging van de balsamicoazijn. Roer af en toe.
Als de uien glazig zien kunnen de marinade, het bier, de mosterd, het paneermeel, de foelie en het vleesbouillonblokje toegevoegd worden. Breng het geheel aan de kook en laat de alcohol voor het overgrote deel verdampen. Voeg het vlees toe.
Laat de stoofpot op een zacht pitje onder af en toe roeren enkele uren sudderen. Het vlees wordt dan heerlijk zacht en mals. Als de saus op het einde te dun is, laat het deksel dan het laatste halfuur van de pan. De saus dikt dan wat in. Je zou ook nog wat paneermeel door de stoofpot kunnen roeren als je dat nodig vindt.
De laatste 3 uien moeten weer in halve ringen gesneden worden. Fruit ze in een koekenpan in wat margarine goudbruin. Roer ze vlak voor het serveren door de stoofpot. Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of peper toe.
Tips:
Deze stoofpot kun je ruim van tevoren al maken. Zelfs een dag van tevoren is een optie. Bewaar hem na afkoeling afgedekt in de koelkast. Warm het gerecht op in een pan onder toevoeging van een beetje water. Voeg wel pas op het laatste moment de gefruite uienringen toe.
Voor een andere keer: je kunt de stoofpot (zonder de laatste paar uien) prima invriezen. Handig!
Krijg je veel gasten? Je kunt de ingrediƫnten voor dit gerecht makkelijk vermenigvuldigen!
ik heb deze gemaakt met herten poulet. nadeel is dat je veel kleine stukjes vlees uit de marinade moet halen. Verder heb ik de stoof 3 uur laten pruttelen zonder deksel. Hierdoor dikt de saus zich mooi in. De laatste 3 uien heb ik er niet door gedaan. Vond dat er al genoeg ui inzat. heb er stoofperen bij gedaan volgens jou recept en verse frieten uit de airfryer.
Hoi Tilly, Leuk dat je met mijn recept aan de slag wilt gaan. Helaas heb ik dit stoofpotje zelf nog nooit in de slow cooker gemaakt. Ik weet het antwoord op je vraag dan ook niet.
Daarom wil ik je vraag graag doorspelen naar andere websitebezoekers: wie heeft hier wel ervaring mee en kan Tilly helpen? Laat je dan een reactie achter? Alvast bedankt! Machteld
ik heb deze gemaakt met herten poulet. nadeel is dat je veel kleine stukjes vlees uit de marinade moet halen. Verder heb ik de stoof 3 uur laten pruttelen zonder deksel. Hierdoor dikt de saus zich mooi in. De laatste 3 uien heb ik er niet door gedaan. Vond dat er al genoeg ui inzat. heb er stoofperen bij gedaan volgens jou recept en verse frieten uit de airfryer.
BeantwoordenVerwijderengroet,
Eric
Hoi Eric,
BeantwoordenVerwijderenKlinkt allemaal heerlijk!
Groeten, Machteld
Goedendag, zou dit graag in de slow cooker willen maken, hoeveel vocht doe ik er dan in?
BeantwoordenVerwijderenIk wil 500 Gr.vlees gebruiken.
Gr. Tilly
Hoi Tilly,
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je met mijn recept aan de slag wilt gaan. Helaas heb ik dit stoofpotje zelf nog nooit in de slow cooker gemaakt. Ik weet het antwoord op je vraag dan ook niet.
Daarom wil ik je vraag graag doorspelen naar andere websitebezoekers: wie heeft hier wel ervaring mee en kan Tilly helpen? Laat je dan een reactie achter? Alvast bedankt!
Machteld
Hallo, het staat nu in de marinade, ik heb een paar tips gevonden en ga er morgen mee aan de slag, ben benieuwd.
BeantwoordenVerwijderenGr. Tilly
Heb je voor mij de tip nog om dit in de slowcooker te maken?
BeantwoordenVerwijderen